icon

Egoistické dieťa

3. nov 2022

Ahojte. Idem si k vám po názor, čo by ste robili na mojom mieste. Vydávala som sa prednedávnom a ja ako aj manžel sme si do manželstva priniesli po dve deti. Vekovo sú už všetci štyria starší...11,13, 15 a 16. Nakupujeme spolu s mužom, alebo aj samostatne, no podstatné je, že im kupujeme tak ako iný rodicia aj my sladkosti, slané...pochutiny...rodinné balenia, či každému rovným dielom...jeden z chlapcov sa však nikdy neuspokojí so svojím dielom a po tajomky zle sladkosť i ďalšiemu dieťaťu a to v čase, keď je sám doma. Nemá problém si vziať i rodinné balenie chipsov, dezertov v dobe, keď nie sme doma a zje to sám, bez štipky ľútosti. Keď sa ho na to pýtam, ta mi klame do očí a ja si s ním už neviem rady...ako vyriešiť spravodlivosť pre ostatné deti?

Strana
z6
elanor
3. nov 2022

vsetky zjedene veci, ktore mali byt niekoho ineho, alebo spolocne, by som mladeho muza skasirovala z jeho vlastneho vreckoveho. Ked je parzavy, kludne, ale cvakat si to bude sam.

zobaka
3. nov 2022

trosku ma fascinuje ako sa u vas "dovoluje" jest len ked ste vsetci doma, aj ja niekedy zjem sama balik chipsov, ked mam chut, otazne je, aky velky je "pridel"

bluka2
3. nov 2022

Jedná sa o manželovo dieťa, čo berie tvojim detom?

elanor
3. nov 2022

@zobaka myslim, ze je rozdiel ked spajzku "vyzerie" dospely clovek, ktory si nato, aby mohol sam seba vyzierat zaraba, a moze si teda kedykolvek dovolit nakupit co a kolko hrdlo raci. A je rozdiel, ked vyzobe spajzku dieta, ktore poje nielen svoje maskrty, ale mnamky patriace surodencom, ci rodinne zasoby. Nove nema kupit z coho, a ani ako inak nahradit.
A tiez je ine, keby islo o dieta v pubertalom vyvine, ze proste je casto a vela hladne, a poje tonu normalnej stravy, tak ok, ratas s ty dopredu, ze tomu treba viac, lebo "rastie". Ale ked si len tak svojvolne pochrume slane / sladke maskrty, navyse "cudzie", bez stipky prejavenej lutosti, aspon v style sorry bracho, ze som ti to zjedol, nabuduce ked dostanem od babky bonbosku, tak sa s tebou podelim, a polovica je tvoja, je ina liga.
A je uplne jedno, ci je to dieta len moje, alebo len jeho, alebo spolocne, ci cudzie. Ide o princip.

simona20201309
3. nov 2022

Neviem si predstaviť, aby som si ja v detstve musela niekedy pýtať povolenie, čo môžem a co nemôžem zjesť zo skrinky. Keď som zjedla niečo aj súrodencovi..no bože.... občas som si od nich ,,zlizla ", občas to v pohode prežili. Nabudúce zjedli oni mne. Par hádok kvôli tomu bolo (to bolo moje ty si mi zjedla, kde mam tu čokoládu?)
Podla mna absolútne normálne súrodenecké spolužitie.
Hádam ho teraz za to nebudete trestať. To mate všetko na prídel? 4 banány, 4 jogurty 4 croasanty...?
Ja by som to neriešila. Poprosila by som ho aby sa Nabudúce normálne priznal, kúpila by som o 1-2ks navyše...
Klame, lebo sa bojí priznať? Už keď v takej drobnej veci ma potrebu klamať, niekde robíte chybu....

mimka2019
3. nov 2022

@simona20201309 Lepšie sa to napísať nedalo 👏👏👏 úplny súhlas

simona20201309
3. nov 2022

Aj my doma mame napr. 6ks niečoho, niekedy sa mi ani neujde a inokedy zjem sama 4ks keď mám svoje dni.. aby ma za toto niekto vyšetroval a drbal???
Musí sa u vás cítiť fakt príjemné... ,,ako doma"🙄

simona20201309
3. nov 2022

@mimka2019 predstavila som si toho chudáka chalana ako ma chuť na niečo, ale vie ze nemôže, lebo bude zle. A nakoniec neodola. Ma výčitky, lebo vie, že príde macocha a bude rátať koľko chipsov zmizlo 😒
No fakt mi ho je ľúto.

A ešte ho autorka názve,,EGOISTICKE" dieta... asi tusime aký tam bude vzťah...

patka06
3. nov 2022

Nechápem to delenie - zjedol bratovi a pod.
Nakúpim pre všetkých a kto si čo zoberie to má

jeanne14
3. nov 2022

Fuuuuuha … 😲 No nemám slov … Tak neviem, či nie sme divní my. U nás je všetko spoločné. Kto má na čo chuť, to si dá. Kedy chce, koľko chce… 🤔

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
mimka2019
3. nov 2022

@simona20201309 No neviem, akože poznám rodiny, kde je všetko na prídel...napr. matka kúpi 6 plátkov salámy, každému po jednom....mega obrovský krajec chleba s 3cm vrstvou masla a na to šmarí jeden malý krúžok salámy 😆 alebo kúpia len jednu čokoládu a deťom dajú malinkú kocku, veď je to dieťa, viac nepotrebuje...poznám matky, ktoré píšu mená na všetko a ak niekto zje niekoho iného, tak majú trest 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ a my doma...jeme šunku a salámu bez chleba...to by ste počuli tie pripomienky, keď to niekto buď z rodiny alebo zo známych vidí 😂 detí si u nás doma nemusia pýtať povolenie zjesť na čo majú chuť...je všetko prístupne v malom košíku a keď sa to minie...poprosia pekne, či ešte niekde doma niečo nemáme...samozrejme to sa nezje za jeden deň, u nás aj 4 ročné dieťa vie svoju hranicu...ale toto čo píše autorka je hrozné...ja tiež ľutujem tie detí...

kukulienka999
3. nov 2022

Mám 3 bratov, viem o čom hovoríš. My ako 4 deti sme tiež mali “na prídel” sladkosti a tak… bohužiaľ podľa vlastnej skúsenosti ti s určitosťou mozem povedať, že bude horšie. Moji bratia mali od rana do večera hlavu v chladničke a skrinke so sladkosťami. Mamka bola z toho zufala, a ja tiež lebo mne sa nikdy nič neušlo 😁 tým, že bola na nás sama nemohli sme mat bezodné zásoby, takze som si proste veci buď schovala alebo hneď zjedla 😁 a nebolo to ani výchovou ani ničím…bolo to vekom a “pažravoštou” ktorou si každý jeden môj brat prešiel počas puberty. Potom sa to ustalilo a neboli hádky o sladkosti. Tak si to aspoň pamatam ja, ja ako dievča som take veci nerobila, ale bratia sa všetci tak prestriedali.
Ale jednému z bratov dodnes ostala taká nálepka, lebo zjedol celu nutelu a asi si zle oblizal pery, na kutikoch mal nutelu a mamka hľadala “vinníka” keď sme stali všetci 4 vedľa seba bolo to jasne kto to bol 😁😁😁 dodnes na to spomíname, lebo aj dodnes dokáže zjesť to čo 3-4 osoby dokopy 😁 proste apetít mu ostal

mimka2019
3. nov 2022

@simona20201309 a ešte dodám, že sme veľká rodina a ak prídu súrodenci s deťmi, tak ten košík dopĺňam aj 2krát za deň 😂 lebo oni majú presne také matky - ktoré im proste nedoprajú...a u nás vedia, že si môžu dať na čo majú chuť a vždy nás vyjedia...a to nepíšem v zlom...ale ja im doprajem...nepočítam a ani si nepíšem koľko toho pojedia...veď sú to detí

zobaka
3. nov 2022

@elanor tak u nas si kazdy da co chce, este sa nestalo, ze by sme doma z toho robili dramu, naskreckovane nemame v spajzi nic a ked sa nieco kupi da si kazdy kolko a kedy chce, mozno by som sa o toho chlapca viac zaujimala, ci ma cez den dost vyzivy, ale nie s nervami, ze "vyziera" "rodinne" balenia

yasmeena
3. nov 2022

nepravom obvinujete autorku...chlapec ma vediet,ze nie je len sam...lebo tu sa nepise o jedle,ze je hladny...tu sa pise o sladkostiach...chalan si urobi peknu chvilku a kasle na ostatnych surodencov..a ti sa maju citi ako? a ten vas vysmech...nie kazdy si moze dovolit kupovat podobne veci na kila....a ani nie je dovod to robit...ja na autorkinom mieste by som hned po nakupe rozdala veci kazdemu z deti,ziadna spolocna skrinka..a nech si zamknu do svojho stola...lebo ten chalan je naozaj egoisticky a co je horsie este aj klamar...ked mu budu chybat peniaze,tak tiez vezme surodencom alebo rodicom? keby bol slusny,tak ked chce viac sladkosti-stacilo by povedat rodicom-nie brat a klamat....chcelo by to rozhovor medzi 6 ocami-on a rodicia...

ku_uk
3. nov 2022

A kto z nich to robi, mylsim vekovo..

zobaka
3. nov 2022

yasmeena - niekedy za emocnym jedenim je aj nespokojnost, napr. s tym, ze su zrazu 4 namiesto 2, to som uviedla len ako priklad

miadi
4. nov 2022

@mimka2019 ale fo sa neda takto povedat ze “ matky ktore nedopraju detom,” ked nemaju mysky denne plne cipsov a sladkosti. Ved to su nezdrave somariny. Pre mna je mama co nedopraje taka co namiesto jogurtu ci jablka dietatu kupi sebe cigarety,

liljana
4. nov 2022

Tak toho kupte viac a vyriesene.

lasoli
4. nov 2022

my sme to tak mali doma rovnym dielom a neznasala som to;)Pritom niesom egoista.Tak zalezi ak je to jeden z tych starsich ,predsa je v puberte a chuti mu viacej ako tomu 10-11rocnemu,.Mne sa nepaci ro prepocitavanie,skuste to to inak a nie delit.

jaskolka
4. nov 2022

Nechápem, tiež sme boli 3 súrodenci, ale nikdy sa nedelilo, že 3 keksíky, jeden každému a koniec.
Proste bola "sladká skrinka" ta sa doplnila, keď naši šli na nákup - povedzme balík cukríkov nejake keksy, Marina, či Bebe, alebo také žele ovocné tenké tyčinky, neviem už ako sa volali, nejaká čokoláda z tých lacnejších, Bonpari ešte trebárs, či návštevy doniesli nejaké bonboniery, čokolády, všetko sa tam dalo na kopu a hotovo. Nikdy nikto nesledoval, kto toho koľko zje a možno práve preto nikdy nebolo že by úplne sa naraz vyprazdnila ta skrinka, bolo to dostupné a nezakazovali nám brať.
To isté robím doma aj ja teraz, tak som zvyknutá.

cairka
4. nov 2022

My máme podelené odjakživa, starsí je alergik a nemôže zjesť hocičo, takže prvotný zámer bol taký. X rokov to fungovalo, ale cca. v 15 nemal problém zobrať z vedľajšej misky, ak v jeho nebolo. Aj keď vedel, že mu bude zle. Teraz už zasa sa ovládať dokáže. Takže v určitom období to je asi normálne, navyše psychická záťaž z rodinnej situácie....Na čom by som ale trvala - priznať sa a nejako to odčiniť, s niečím pomôcť tomu, komu zjedol. Hrať s ním hru, pomôcť s učením,ak je mladší....

janage
4. nov 2022

Tak ja zas nechápem ako môže niekto si s kľudom Angličana zobrať niečo, čokoľvek, o čom vie, že patrí niekomu inému.
Potom to dieťa príde niekam na návštevu a bude 5 strán komentov ako sú deti v dnešnej dobe nevychované a rodicia mimo.
Nehovoriac, že mnoho rodín má v súčasnej dobe problém uhradiť všetko potrebné, vychádzajú na tesno. Tak prečo by mali dotovať bezodne sladkosťami jedného člena rodiny?
Tieto sladkosti nie sú spoločné. Ako si teda dieťa môže zobrať niečo o čom vie, že patrí súrodencov, rodičovi...bez opýtania? Slušnosť káže minimálne sa spýtať. A rešpektovať odpoveď nie. Lebo to druhé dieťa s tým zjavne nesúhlasí.
Ja ak viem, že dieťa má v skrinke svoju čokoládu si nedovolím z nej zobrať bez opytania. Ak nedovolí, rešpektujem aj keby som mala 10PMS naraz.
Mladému ak je malo, nech si kúpi navyše zo svojho vreckového.
Kopa sladkosti nie je k životu potrebná.
A už vás vidím milé žienky keby jeden člen rodiny dajme tomu svokra vám pravidelne vyjedal spajzovú skrinku tak, že nestíhate dopĺňať a ostatní
Je veľký rozdiel domácnosť, kde sa sladké, slané voľné prístupné je raz za čas a taká kde jeden člen si pravidelne dopraje na úkor ostatných.

janage
4. nov 2022

* ostatní by nemali

eeffka
4. nov 2022

Ake ste vsetky benevolentne, potom je ok aj ked vam kolega zozere vas obed, sak preco nie... boko v ladnicke. U nas kupujem detom na 1/2. Ak 4horalky 2su tvoje a 2 sestrine, ak chce 3tiu ide si vyhandlovat so sestrou. A nejde o peniaze.

janka0215
4. nov 2022

Toto znie skôr ako porucha príjmu potravy, keď je na tajnáša. Ja som to tiež robila, keď som nechcela, aby naši zistili, koľko som toho pojedla...

zmrzlinka2021
4. nov 2022

@zobaka lenže ak žiješ balík čipsov sama, čo ostane ostatným? My sa vždy pýtame, či ten druhý už mal

jaskolka
4. nov 2022

@eeffka "benevolentne" sú tie, čo jednoducho majú doma spôsob, že vsetko spoločne. Neverím, že všetky autorkine deti majú radi tie isté sladkosti, keď píše, že kupujú všetkým to isté, rodinné balenie alebo proste 4 rovnaké kusy niečoho.
Príklad - ja mam rada Bebe keksy, sestra ich nenávidí, ale miluje Horalku, ktorú zase neznasam ja. Bratovi chutia zele tyčinky. Tetaz co? Proste rodičia kúpili rôzne druhy. Ale nie po 3 z každého jednoducho mix. A každý si niečo vybral. Co, to už nikto nesledoval. Áno, stalo aa, že brat zjedol moje keksy, alebo ja som si vzala tu zele tyčinku. Ale nebralo sa to, že "kristepane, egosticke dieťa, lebo zjedli niečo bratovi"
Nedelilo sa totiž na "moje a tvoje". V tom je rozdiel medzi "benevolentnymi" tu pisucimi ženami ženami, či to majú doma proste inak.
To neznamená, že rodičia kupovali tóny sladkosti. Proste kúpili, keď sme zjedli, nemali sme. Ďalší prídel bol trebárs o týždeň, či dva ked zase šli na veľký nákup

zmrzlinka2021
4. nov 2022

@janage máš pocit že tu tieto ženy majú finančné problémy?

Strana
z6