icon

Egoistické dieťa

3. nov 2022

Ahojte. Idem si k vám po názor, čo by ste robili na mojom mieste. Vydávala som sa prednedávnom a ja ako aj manžel sme si do manželstva priniesli po dve deti. Vekovo sú už všetci štyria starší...11,13, 15 a 16. Nakupujeme spolu s mužom, alebo aj samostatne, no podstatné je, že im kupujeme tak ako iný rodicia aj my sladkosti, slané...pochutiny...rodinné balenia, či každému rovným dielom...jeden z chlapcov sa však nikdy neuspokojí so svojím dielom a po tajomky zle sladkosť i ďalšiemu dieťaťu a to v čase, keď je sám doma. Nemá problém si vziať i rodinné balenie chipsov, dezertov v dobe, keď nie sme doma a zje to sám, bez štipky ľútosti. Keď sa ho na to pýtam, ta mi klame do očí a ja si s ním už neviem rady...ako vyriešiť spravodlivosť pre ostatné deti?

elanor
4. nov 2022

@zobaka tak predpokladam, ze nejde o jednu malu smiesnu cokoladu, ale nadmerne vyzieranie, mozno prezieranie. Ak by pubertak vyjedol celu chladnicku jedla, lebo je proste hladny, ale islo by o normal jedlo, sak ok, ak mu treba nech si da, ratam s tym, a navarim jak pre rotu vojakov.
Ale pokial vazne vyziera len sladke / slane, to sa mi nezda ok.
A tiez nieje prijemne pre matku, ked vie ze ma doma zasoby mnaminiek a teda neriesi ich nakup, ze ved mame, a pride navsteva, ide do spajzky im zobrat, ze nieco ponuknut na chrumaknie a tam, zrazu nic. Akoze dost neprijemna situacia.
Bracha ked bol "maly" bol taka vyzierka vychcana, ze pozral svoje a potom lozil aj surodencom. A nie len tym, lozil natajnasa aj do mnamiek, co mali mam odlozene pre pripady navstev. Dokazal bonbonieru otvorit, vyzrat a zase zabalit, tak aby vyzerala stale ako nova. Teraz si predstav ten trapny moment, ked pre navstevou otvoris novucicku bonbonieru, a tam hole nic.
Takze pokial to prekracuje nejake tie medze, nie to ok.

eeffka
4. nov 2022

@jaskolka no vidis a u nas by si sa isla opytat ci tomu bratovi mozes tu jeho zele tycinku zjest. Ak ano, ok . Ak nie, nevidim dovod mu to zjest natajnasa. Nemysli si ze aj ja ako decko som nehandlovala so sestrou, daj mi XY ja pojdem vyniest smeti. Vzdy sme sa nejak dohodli. A to bol socializmus kde sme tu 1cokoladu dostali 2 a rozratali sme si na dieliky 🤣

jaskolka
4. nov 2022

@eeffka nepochopili sme sa. To nebola "jeho" žele tyčinka, teda nemal na ňu nejaké "zvrchovane" právo 🙂.
Proste tam bola. Rovnako ako iné druhy sladkosti, gumové maciky, chrumky a podobne. Ani tie horalky ci Bebe neboli kupované špeciálne že len pre mňa a len sestre. Keby odrazu ona dostala chuť na tie Bebe, ok, otvorí ich a vezme si z nich. A opačne ja s horalkou a nik z toho vedu nerobil. Len tak nejako sme to mali že tomu niečo chutilo viac, inému menej, nuž logicky sms nejedli si vzájomne.
Neviem, proste tak sme boli naučení, že "decka tu je sladká skrinka, či tam mate, to si jedzte a keď zjete nebude"
Ale fakt to nebolo, že toto bratove,toto tvoje a toto jej.

janage
4. nov 2022

@eeffka my krabičku lentiliek medzi 3 deti😉
Stačí uplatniť základné pravidlo. Ak to nie moje, neberiem si bez opýtania.
A nie len doma. Všade.

janage
4. nov 2022

@jaskolka lenže toto sa dá uplatniť len ak funguje určitá rovnováha, ktora vsetkym vuhovuje. Ak jeden člen túto rovnováhu sústavne ruší nebude to fungovať.
A tu to zjavne ostatným deťom vadí.

cajomila
4. nov 2022

@yasmeena Súhlasím, zbytočne sa navážajú do autorky...zrejme nemajú doma vecne hladné 4 pubertálne deti.
Však to dokáže jesť nonstop 🙈...
A riešením žiaľ nieje kúpiť viac, pretože sa zje viac.
Každá rodina má istý rozpočet, ktorého sa treba držať.
Tie deti biedu hladné, jedná sa iba o pamlsky...v tom je zásadný rozdiel.

sense
4. nov 2022

Prestaňte kupovať sladkosti, slánosti a sprostosti rovnakým dielom, spýtajte sa každého co ma rad a bud si to zje alebo schová. Deti v tomto veku by si to mali vedieť vydiskutovat medzi sebou keď jeden druhému niečo zoberie. Alebo daj každému 1-2 a nech si kúpi každý za to na čo má chuť a kedy ma chuť. Predpokladám ze najstaršie dieťa to robí a je to manželove dieťa? Co na to manžel?

Ja som tiež z rodiny kde sa kupovalo na "prídel", 1 jogurt, 2 mandarínky, 1 tycinka, dôvodom bolo to ze mama nás vychovávala sama a peňazí na zvys nebolo. Ale nikdy sme si navzájom veci nebrali lebo nám boli vzácne.

0silvia0
4. nov 2022

@jaskolka u nás je to tak isto. Nikto nemá rád tie isté sladkosti a pochutiny, čiže to máme v jednej skrinke a vždy je tam toho dosť, nikdy nie je skrinka so sladkosťami vyrabovaná. Tiež som nikdy nemala orátané sladkosti ani vydelené, kto čo môže zjesť. Napríklad syn niekedy zožerie 4 rovnaké sladkosti/jogurty za sebou a mesiac to potom nedá do úst. Čiže nevidím význam v žiadnom vydelovaní, ani mi to nie je prirodzené takto robiť.

petricka22
4. nov 2022

Toto je vekom, pubertou, apetitom, ktory v tomto veku u dospievajucich chlapcov rastie. Maju stale hlad a kedze je jednoduchsie a chutnejsie zjest balik chipsov, ako si natriet chlieb, tak skratka zje, co ma po ruke. Moj muz v tomto veku zjedol na ranajky 10 parkov s 10 rozkami a aj tak vyzeral ako z koncentraku…
Asi mu treba nachystat normalne jedlo, ked idete prec, alebo skratka kupovat viac.

autor
4. nov 2022

@zobaka čítanie s porozumením by vám pomohlo pochopiť. Nejedia maškrty iba keď sme doma, malý si dopraje z bratovych iba keď nie sme doma, pretože vie, že svoje si už zjedol. Rozprávam o maskrtach a nie jedle! Neviem ako vy, ale ja mám pocit, ze dve sladkosti ( keks, cukrík) deťom na deň bohate postačujú, nakoľko majú aj v desiate vždy zabalené.

@simona20201309 aký názov by sa vám pacil viac? Pažravé, bez kúsku sebakontroly v tomto smere, ľahostajné k pocitom ostatných bratov???? Mne nie, nechcem ho osočovať, chcem mu pomôcť, aby v dospelosti z neho nebol presne taký typ cloveka, ako som písala! Čo sa naučí tým, že mu kúpim o 2-3 maakrtky viac??? Ako potom prídu k tomu ostatní surodenci? Nad nimi ste rozmýšľala, keď ste sa týmto štýlom do diskusie zapojila? A áno, ak nechcem aby bol syn egoista, iba ja sám a ostatných mám v paži, tak áno...potom som macocha, ktorej sa bojí podľa vás.
@zobaka nerobila by som z toho drámu, keby za mnou ostatní traja chalani nechodili a nesťažovali sa, ze si ani nestihli vziať. Mám kašľať na ich pocity krivdy?
@mimka2019 naozaj nerozumiem tomu, čo nechápete. Deti nemajú núdzu o maškrty, majú ich denne 2-3. No ako prídu k tomu ostatné deti, keď sa im neujde kým prídu z treningu, či vonku? Nikto mu nechce zle, chcem len aby si uvedomil, ze nie je všetko automaticky jeho, že nie je sám, že má a aj mal ešte aj brata, a NETRESTAM ho, ja sa pýtam, ako docieliť "spravodlivosť " pre všetkých štyroch. Ooo a teda nevšimla som si, ze by som opisovala finančnú situáciu, no netrpime nudzou. Avšak to neznamená, že budem mať doma zásoby na neviem koľko dní z maškrt! Je to iba maskrta, nie nejaké výživné jedlo, či ovocie, jogurty, atď...
@jeanne14 nie ste divný, u nás to fungovalo rovnako, deti sú vychované, ze sa majú podeliť a nie je treba všetky sladkosti spapat v jeden deň, pretože by im do druhého dňa neostalo...teraz sa to žiaľ deje i napriek tomu, že sme sa zo synom už rozprávali.
@liljana super výchova, vďaka za názor. Ešte mi dajte vedieť, čo mám povedať ostatných trom, keď jednému budem kupovať viac 😉
@lasoli má 13...puberta iste, on však nahrádza jedlo maskrtami. Má svoje jedlo z ktorého si dá i duplu, no do všetkého ostatného len zobne, aby sa nepovedalo, že nejedol...

autor
4. nov 2022

@eeffka toto by sme chceli docieliť.

mata90
4. nov 2022

@mimka2019 aj ja mám košík ,kde si deti môžu zobrať načo majú chuť.

autor
4. nov 2022

@jaskolka majú kupované rovnakým dielom malé sladkosti, tyčinky, cukríky, ...ak majú chuť na niečo ďalšie, kupujeme im aj rodinné balenia...bebe kekse, chipsy, cookes, atď...to majú spoločné keď majú chuť na extra dávku cukru 🙂, avšak čo z toho, keď to malý zje bez opytania ostatných bratov...? Ako, nečudujem sa im, ze chodia za mnou "žalovať ".

autor
4. nov 2022

@sense práveže najstarší by rozdal aj zo svojho, ale áno manželov. Diskutoval s ním už o tom i sám i so mnou. Bez výsledku, pokracuje ďalej...

autor
4. nov 2022

@petricka22 normálne jedlo zje iba keď sme doma, inak vyhodí pripravené.

0silvia0
4. nov 2022

Na tvojom mieste by som asi nedržala sladkosti doma, ale denne kúpila nejaký podiel, po večeri rozdala. Aby si toto nemusela riešiť. Ak je niekto hladný, kým sa urobí jedlo, kúpila by som skôr nejakú vianočku, ovsené kaše instantné atď. Proste zmen zabehnuté fungovanie kým sa to dá doporiadku.

autor
4. nov 2022

@mata90 áno, mali sme aj my

januska12323
4. nov 2022

Takže hlavný problém je ten, že neje normálne jedlo a potom má potrebu sa napchať niečím iným. A ešte si to dovolí vyhodiť aby ste nevedeli, že nejedol? No mladý by prišiel o všetky extra (slané, sladké) jedlá ak chce vyhadzovať do koša. Ostatným by som kupovala prídel na deň a jemu vysvetlila prečo má takýto trest. Povedzme týždeň a potom skúsiť či to bude robiť znova. Ak mu nechutí navarené nech sa páči môže spraviť /spravíme spolu na čo máš chuť ale vyhadzovať to nebudeš.

simona20201309
4. nov 2022

Stojím si za tým, čo som napísala. Podľa mňa je choré, že sa toto rieši s takým hnevom...
Robíte tragédiu z totálnej blbosti...lebo chalan má rád sladké. No bože. . .
Obézny zrejme nie je, to by si napísala hneď na úvod. Ešte napíš, že športuje nejak pravidelne?
Koľko toho zje , natajnasa "?
Denne balík cipsov a celý dezert? Alebo raz za čas si dá tie čipsy?
Nepíšeš, že sa extrémne preziera a vyjeda všetky zásoby. Vtedy by som už odporúčala psychológa.

jaga18
4. nov 2022

Na jednej strane chápem autorku. My sme boli 4 súrodenci, (otec alkoholik) mama mala 2 práce , aby nás uzivila. Každý deň nám kúpila niečo sladké alebo slané, niečo extra a vždy všetko rovným dielom. Na viac nebolo. Niekedy ani na tu sladkosť nebolo. Brat mal tiež také obdobia, že pobral aj naše a my sme tým pádom nedostali nič. Veľmi ma to vtedy hnevalo. A aj mamu, pretože miesto toho, aby nám dopriala, výsledok bol sklamanie a hadky a najmladší si poplakal zakaždým. Dnes je iná doba, aspoň čo sa nás týka, nemáme finančnú núdzu, ale taktiež to so sladkosťami neprehanam pri deťoch. Nekupujem haldy len aby som im "dopriala". Každý si vyberie, čo chce a podľa toho majú. Keď je málo, najbližšie si vyberú väčšie balenie...ale každému jednému kupujem zvlášť, čo má rád, alebo keď idu so mnou nakúpiť, vyberú si sami . Syn, už dospelý nal tiež takéto obdobia v puberte, tak mal vreckové a keď nemal nič iné poruke ako sestrinu čokoládu ci nanuk, tak pekne cupital kupovať sestre druhé.

autor
4. nov 2022

@januska12323 určite je problém, že neje poriadne riadne jedlo, či doma, alebo v škole. Desiatu stale vyhadzuje i napriek tomu, že mu denne pripravujem podľa jeho predstáv...obed v skole je raz slaný, raz bez chuti, max zje prílohu a domov príde s balíkom chipsov a prázdnym bruskom. Som na materskej, takže denne pripravujem aj doma teplé papanicko, avšak ako som písala...ak to nie je syrová omáčka s ryžou, alebo platkovy syr, tak "nie je" hladný, alebo si iba zobne. Ako keby všetko ostatné jedol iba kvôli tomu, aby mal kľud od tata. Má vreckové, tak ako všetci štyria...takže namiesto desiaty si chodí pred školou do obchodu, zo školy do obchodu...takže neviem ci by sa trest- tebe nekúpim, neminal účinku.

autor
4. nov 2022

@simona20201309 a kde cítite z mojej správy hnev? Je to skor zufalstvo. Ja som to písala, aby ste mi poradili, ako docieliť to, že bude brať ohľad aj na bratov.

januska12323
4. nov 2022

To bol taký s jedlom odmalička? Ja som ako dieťa koľkokrát nejedla lebo mi nechutil obed ale vyhodiť som si nedovolila, veď to môže zjesť niekto iný. Otec by s ním mal hodiť debatu čo je podľa vás okej a čo už nie.
Napríklad má na výber desiatu zjesť alebo nejesť to je jeho voľba ak nezje nech donesie domov, nikto sa hnevať nebude. Kúpiť si čipsy za vreckové je jeho vec ale kradnúť bratom nebude, musí sa opýtať či si môže zobrať.

simona20201309
4. nov 2022

Keby zjedol to xo je navarene bez ohľadu na ostatných, tak toto by ma naštvalo. Keby si navarila obed a on zje toľko ze bratom nezvysi, toto by ma nastvalo. Keby zjedol všetky banány, čo kúpiš pre celú rodinu,... Ale ze zje čipsy? Ved im len urobi medvediu službu.... o co ich pripravi? O kopu éčok, cukru, cholesterolu?
Naozaj neviem, či je to extrém, alebo ide len o sem tam nejaký ,,prehresok". Stále si nenapísala, či zje všetky 4 horáky, alebo 2 a jednému neostane?
Mňa by skôr mrzelo to, že to robí potajomky. Bolo by super, keby prišiel za tebou a povedal, mam strašnú chuť na niečo fajne, ale svoje som už zjedol. Co mam robiť?
Možno by som mu spustila zo svojho, možno uvarila puding, upiekla nejaký kolac, ... neviem. Ale asi by som ho neposlala do izby s tým, ,,máš smolu, už nemas"

simona20201309
4. nov 2022

Môj bratranec bol takýto. Hral hádzanú. Mal večne hlad. Mama varila ako pre rotu, dostával vreckové a kupoval si sladké - plechovku salka na deň, sklíčko nutely, . . . A tisíc druhov orechov mal nonstop v ústach. Neviem ci do dnes nenosí sáčok orieškov vo vrecku...

autor
4. nov 2022

@simona20201309 keby zjedol bežné jedlo, bola by som šťastná. Denne zje aj bratom, tak ze ostane raz nechá jednému, inokedy dvom. Nesportuje, nechce sa zapájať do rodinných aktivít...z detskéj vychádza iba keď musí. Puding, krupicnu kašu, vianocku, jogurty...na čo si spomenieš majú kedy si povedia a áno, otáčať ho od skrinky i napriek tomu...zje napr. Puding a aj tak nestačí...no o bežné jedlo teplé ci studené nemá záujem, vyslovene chce iba maškrty...

autor
4. nov 2022

@januska12323 bol ako každé dieťa keď bol menší, raz spapal, raz nie...neviem ako to bolo s jedením v čase, keď sme sa s mužom začali stretávať...žijeme v spoločnej domácnosti vyše roka a žiaľ je to stále rovnaké, nech pripravím čokoľvek.

autor
4. nov 2022

@simona20201309 takže ak vám niekto zje niečo, na čo ste sa tešili, tak by ste sa mu vlastne poďakovala za službu? Možno vy, ako dospelá, ale deti?

lasoli
4. nov 2022

no tak by som sladkosti vylucila uplne a vsetkymlen raz do tyzdna,hl ked to mahradza.Inak sa cudujem ze mate tolko sladkosti v zasobach,ak by som teda kupila na kazdy den po jednej,nie zasoby a kazdemu dala do ruky.Tak ten 13 nema ani komu ,co zjest.Ale ak robis zasoby ,tak to je chyba,inak co tolko maskrtite?

guiseppinka
4. nov 2022

@simona20201309 akoze ty citas, co pise autorka? Lebo nemam ten pocit... Napise ti, ze decko nezje varene jedlo, resp. Len zobne, desiatu vyhodi a namiesto toho na natrieska sladkym slanym... No to je sakra problem... Stale si ides svoje, lebo no a co, ze vyzerie ostatnych...

Asi by som riesila s doktorkou nejake vysetrenia - krv, ci mu nieco nechyba. A sladkosti by som vyslovene davala "na pridel" kazdemu, nech si to odlozi... A spolocne nedrzala nic...