Egoistické dieťa
Ahojte. Idem si k vám po názor, čo by ste robili na mojom mieste. Vydávala som sa prednedávnom a ja ako aj manžel sme si do manželstva priniesli po dve deti. Vekovo sú už všetci štyria starší...11,13, 15 a 16. Nakupujeme spolu s mužom, alebo aj samostatne, no podstatné je, že im kupujeme tak ako iný rodicia aj my sladkosti, slané...pochutiny...rodinné balenia, či každému rovným dielom...jeden z chlapcov sa však nikdy neuspokojí so svojím dielom a po tajomky zle sladkosť i ďalšiemu dieťaťu a to v čase, keď je sám doma. Nemá problém si vziať i rodinné balenie chipsov, dezertov v dobe, keď nie sme doma a zje to sám, bez štipky ľútosti. Keď sa ho na to pýtam, ta mi klame do očí a ja si s ním už neviem rady...ako vyriešiť spravodlivosť pre ostatné deti?
@simona20201309 Prepáč, asi sa Ti nebude páčiť čo napíšem. Deti by mali vedieť čo si môžu a nemôžu dovoliť a mali by sa vedieť aj podeliť. Nie všetko zjesť samy a na ostatných nebrať ohľad. Tak to potom vyzerá.
Ja som ten súrodenec, ktorému sa neušlo lebo ten mladší vyjedal aj za mňa.😀 A veru hádky boli na dennom poriadku. Ja som si nikdy nič nenašla iba to, čo mladšiemu nechutilo.😀 A tiež som názoru, že to nie je Ok. Preto lebo on to využíva a robí napriek. Je to určite nejaká forma obrany proti niečomu. Z vlastnej skúsenosti takto ako opisujes syna sa u mňa prejavovala depresia /ten nezáujem atď / a veľmi neskoro som to riešila až tesne pred dospelostou. Naozaj by som hľadala problém pri tom úmrtí maminy, prišiel o maminu veľmi skoro a hoc si najlepšia nevlastná mama a snažíš sa, takúto ranu veľmi ťažko znášaju aj dospelí a nie to deti.
Ohľadom sladkosti by som to vyriešila tak, že naozaj by každý mal svoju skrinku kde by mal na zmaknutie na svoje veci, nielen na sladkosti ale všeobecne priestor na svoje "súkromie". Takto elimunuješ "krivdu", ale v skutočnosti to nevyrieši ten jeho pocit pre ktorý to robí. On naozaj môže byť závislý práve skrz toho, že nemá niečo vysporiadane..m
@simona20201309 Simonka súhlasím! A žasnem nad názormi niektorých rodičov. Mám pocit, akoby ich deti boli nástrojmi niečoho - vie to zaplatiť, cvakať si to bude sám..... No žasnem!
Necitala som vsetko, ale musi sa naucit normalne jest.Samozrejme, ze vsetky somariny poobede poje, ked je hladny.Nezje desiatu a poobede to dozenie.Ja som prekvapena, ze pises, ze na desiatu maju deti sladkost a poobede tiez...to by som zrusila co im to dava?podla mna je chlapec nestastny neje, z izby nevylezie.Ak dostava desiatu aku chce aky je problem ju zjest?
A pubertaci su egoisti myslia si, ze su pupok sveta.Ja som raz zazila, ked sme mali 17 r, ze moja mama mala dohliadnut na susedove deti 16, 17r chalani ich mama bola policajtka a musela ist na vikend prec.Ukryla banany do bubna pracky, aby jeden druhemu nepojedli🙂moja mama im mala dat kazdy den na pridel.
@simona20201309 presne nic strasne chutilo mu tak zjedol nic hrozne na tom nevidim
Nuž záleží ako ste na tom s financiami a mladý muž s váhou.. pretože úplne rozumiem že ak má nábeh na obezitu treba to zatrhnut a takisto ak nie sú financie bezodne že je zadelene čo je koho a koľko je pre koho. U nás to je normálne že má každý určené čo je jeho, rovnako to mal doma manžel. Hlavný dôvod je ten že najstarší syn je ZTP žiaľ z toho vyplýva o.i. pažravost a obezita, aj keď teda tá ňou nie je celkom ovplyvnená lebo sú tam ďalšie faktory a inak by to skrátka nešlo.. syn je schopný s prepáčením v nestráženych chvíľach - rozumej počas mojej cesty na wc či do sprchy - zlikvidovať napr. 2 jogurty, 4 mandarínky, 2 croissanty atď čo je pochopiteľne neúnosné finančne aj hmotnostne keďže sa to opakuje x krát denne. Teda pohovor si s ním a rieš podľa vašej situácie. Držím palce.
Ja som si spomenula pri tomto na môjho o 5 rokov staršieho braska,boli sme len my dvaja a teda robil presne toto iste a nikdy mu to nebolo ľúto....no nikdy to naši neriešili a mne ostávalo sa s tým len zmieriť,napr.mama kúpila 2 kg mandariniek a kľudne si sadol k telke a zjedol úplne všetky sám.No som rada,že už bývam sama 😅
Obratte sa na detskeho psychologa. Toto spravanie vobec nemusi mat nic spolocne s pazravostou, egoizmom, ci podobnymi vlastnostami. To co vy vidite je len povrch problemu, ktory moze pramenit z uplne inej dolezitej veci.
ja tiez radim psychologa. okrem traumy zo smrti matky, novej rodiny a problemom s normalnym jedlom ide do puberty a tie problemy sa mozu dalej nabalovat. nevie sa ovladat a berie jedlo surodencom(ja by som sa nebala nazvat to kradnutim), to sa moze odrazit na zlom vztahu s nimi, vami ako rodicmi ktori ho nechapu, preniest sa to do skoly... psycholog aj vam ako rodicom poradi, ako na to reagovat. ako to riesit. nevies ktore rady odtialto viac ublizia ako pomozu. aj nakupovanie viac sladkosti, nech chlapec ma dost, mu moze do buducna ublizit.
Chlapec má problém s príjmom potravy, normálne jedlo neje a kompenzuje to takýmto s prepáčením sajrajtom v podobe čipsov a sladkostí.Asi bude mať zle stravovacie návyky ešte z dôb pred vaším spoločným životom.dalsi problém,že sa izoluje .Ja by som sa asi poradila so psychológom,ono za týmito problémami bývajú často hlbšie psychické problémy.Mam také dieťa v okolí.
A k tým názorom ako nedoprajes čipsy a pod.Nie nadarmo je aj tu každá druhá téma o chudnutí ,diétach a pediatri bijú na poplach kvôli detskej obezite, keď dieťa má neobmedzeny prísun sladkosti a junk foodu a normálne jedlo je fuj.
Podľa mňa ten jeden chlapec má problém iný ako jedlo. Asi nezvlada, že ma zrazu namiesto 1 brata 3 a že jeho mama žije inde, možno tiež s niekým iným...a asi sa nudí navyše a tak to vsetko rieši prejedanim. Smer psychológ podľa mňa
@mariaveronikag mama mu zomrela
Akoby si pisala o sesttinom vyzenenom synovi. Otec odisiel od matky ked mal 12 a ona mu ho pribalila a viac sa neozvala. Ssgra ho dostala v najvacsej puberte, nevedel spracovat situaciu. Obedoval u babky vyprazany syrva rezne. Ostatne odmietal jest. Doma u nich len sladkosti a cipsy. Bol ako gula. Nepomahalo nic. On tak spracovaval situaciu, zajedanim. Fakt tazka situacia, nezavidim. Mozno psycholog by pomohol spracovat to, ze prisiel o mamu a teraz ma mozno pocit, ze aj o oca. Tak zajeda a robi prieky. Skus sa na to pozriet aj tymito ocami.
Poznám jedného človeka, má už takmer 50. Tiež takéto veci robil v detstve a zostalo mu to, žiaľ, až do dospelosti. Tak si predstavte dospelého chlapa na návšteve, ktorý nemá problém vyjesť takmer všetky sladkosti, ktoré boli ponúknuté, chlapa, ktorý si dá do čaju kopec cukru, ktorý si následne nezamieša a potom zostane usadený na dne šálky a umyje sa spolu so špinavým hrnčekom, chlapa, ktorý nemá problém vyžrať v noci potraviny, z ktorých chcela manželka ráno urobiť deťom desiatu do školy, chlapa, ktorý keď býval so svojim bratom, ktorý im obom varil, tak bol schopný vyjesť všetko, čo brat navaril a jemu nenechať takmer nič, alebo veľmi málo....mohla by som takýmito storkami pokračovať donekonečna.
Možno aj jeho by ste obhájili slovami, že chudák chlap, veď je len hladný, chudák chlap, ktovie aký emočný problém zajedá...verte však tomu, že doma by ho žiadna z vás nechcela.
Pre autorku: Istotne túto situáciu potrebujete nejako vyriešiť, nemôžte to nechať na voľnobeh, že sa to nejako vyrieši samo a chlapec z toho vyrastie. Možno vyrastie a možno aj nie, netreba to riskovať. Potrebujete to riešiť cez pediatra, možno psychológa, určite potrebujete aj doma veľa vážnych rozhovorov. Chlapec má zjavne inú povahu a temperament než zbytok vašej rodiny, bavia ho iné veci a možno má pocit vylúčenia, pocit, že nezapadá, pocit, že sa musí neustále prispôsobovať a robiť veci, ktoré ho nebavia.
@simona20201309 tak my ako deti sme sa opytali mamy, ci si mozeme zobrat zo sladkosti a az potom nam dala. Predtym sme tiez svojvolne "pozrali" a ked prisla navsteva a mama isla na hotove, ze teda vytiahne, tak bola nemilo prekvapena....potom zaviedla pravidla a tak to aj ja vyzadujem od mojich deti.
Dakedy sa neviedli takéto diskusie,zobral sa keks a sa zjedlo.Uplne somariny sa riešia.Ked bol brat doma a zobrala som cukríky,tak som sa spýtala, či chce a dakedy ani to nie a prišiel a zobral si z balíka.Ked som bola sama doma,tak som zjedla sama.Ked on,tak zjedol tiež on.A neriešili sa hlúposti.Ked sa človek jedoval,tak mu bolo povedané, že sa kúpi nabudúce.Naucili sme sa, že nebudeme mať všetko v živote, že nás môže niekto aj predbehnúť,holt taký je život.Kazdy človek je svojím spôsobom egoista
@kvietocek87 vieš len ono sa to tak nedá u každého.. u nás keby to nebolo zadelene tak najstarší syn s prepáčením doslova zožerie všetko všetkým.. teda jednak by som musela mať muža milionára a jednak syna by zabila obezita do 15. narodenín.. Má 10 a 78 kg a to ho teda mám pod dozorom no žiaľ treba občas ísť aj na wc či niečo porobiť (sú tam ale aj iné problémy, preto taká váha).. nehovorím že je to autorkin prípad no chcem tým povedať že niekde to ozaj nejde štýlom zje kto chce a dokúpi sa.
@kvietocek87 Ak sa to v tej rodine pravidelne strieda, raz jeden, raz druhý, tak to nie je problém. Ak je však v rodine jeden malý vyžierač a ostatné deti v domácnosti nebaví šport ,,kto bude prvý pri skrinke so sladkosťami a zožerie viac", tak to v tej rodine môže spôsobiť disharmóniu a pocit krivdy. V podstate tým deťom vnútite posolstvo, že ľudia, ktorí chcú spravodlivosť a dodržiavanie pravidiel, nikdy nedosiahnu čo chcú, lebo ich predbehnú tí bezohľadní pažravci, ktorí vidia len seba a svoje potreby a neboja sa ich naplniť akýmkoľvek spôsobom.
Ahoj, podľa mňa je správne, že sladkosti sú takto podelené, sú to sladkosti a nie jedlo. Deti sa učia hospodáriť so svojím a vedia, že existuje "spoločný balík", učia sa pravidlám života v spoločnosti, že čo nie je moje, na to bez opýtania nemám právo. Keď sme boli my deti, mali sme to rovnako a tiež sa stalo, že niekto zedol tomu druhému alebo čo bolo pre návštevu a vinníka nebolo🤷♀️Možno, keď to urobí ešte raz, by som si zavolala všetky 4 deti...a že kým sa ten, kto to zjedol neprizná, dovtedy sa nekúpia žiadne sladkosti...+ že donášanie sa netoleruje...tak sa naučí že jeho činy majú následky pre všetkých....alebo do budúcna dať každému určitú sumu, ktorú môžu použiť na sladkosti, alebo spoločne vyrábať, piecť domáce sladkosti🤗
Ja si myslim, ze je chlapec smutny. Ma nejaky psychicky alebo fyzicky problem. Urcite by som to neriesila dokupenim sladkosti. To by bolo jednoduche riesenie a on si nakoniec ustve nejaku cukrovku alebo ine ochorenie. 😪 Mas to narocne. Drzim palce. ✊️ Skuste zistit co ho trapi.
Mám taký pocit, že poniektoré to berú, že tá situácia nastala len 1x. Treba si uvedomiť, že to zrejme riešia denne a nestalo sa to iba 1x náhodou. Za ďalšie argumenty "my kedysi" ... kedysi sme taktiež nesedeli celý deň za PC ale od rána do večera behali po vonku. 🙄 čiže ten jeden keks, čokoláda alebo cukríky sa z nás aj rýchlo vyparili.
@sashabb toto robí aj môj a čo...potom má dni, že by zjedol aj chladničku,naberiem varenú stravu tak dobre nezje aj taniere.Potom prídu dni, že nič poriadne varené nechce, len sladkosti a vymýšľa a toto mu nechutí, hlavne, že predtým zjedol.Krvne výsledky mal ukážkové u lekárky ani cholesterol, ani cukor zvýšený.Jednoducho puberta a už vidno, že aj telo sa mu začína meniť.Tiez má 13 rokov
@zobaka vies pre mna tiez normalka ja som mal vzdy co som chcel a aj moje deti dufam budu mat ale yoto bude podla mna o peniazoch nie kazdy si moze dovolit to co iny..
Je veľmi dobre že to riešiš. Sladkosti môžu byť voľne dostupné len ak ich nikto nevyjeda v neprimeranom množstve a všetci jedia dostatok normálnej stravy, sladkosti len ako doplnok. Toto u vás splnené nie je. Verejne dostupné sladkosti treba zrušiť, dať každému jeho prídel nech si to schová, s tým že vedia na ako dlho to majú a za to obdobie nedostanú nič ďalšie. Chalan schytal smrť matky vo veľmi zlom veku a mám pocit že možno ho potom dosť rozmaznavali len aby chudáčik nebol smutný. Za tých pár rokov si zvykol že môže hocičo. Má vôbec nastavené nejaké hranice? Ako je možné že sa celý deň hrá na mobile? Nainštaluj family link, to je zadarmo a dáš mu tam pár klikmi limit 2h na deň, to je v takom veku až-až. Zvyšný čas nech sa nudí, časom si sám vymyslí nejakú zábavu, len treba vydržať, chvíľu to potrvá. K tomu domáce práce pre každého člena rodiny. Jedlo máte to čo sa navarí a nič iné. Voľne dostupné ovocie, zelenina, jogurty, zvyšky z predošlého normálneho jedla, z toho môže jesť ak je hladný, iné sa nekupuje. Vreckové 5€ na mesiac, za to si veľa sladkostí nekúpi. Nezje desiatu? Ani raz by som mu ju už nechystala. Treba sa dohodnúť aj s babkou a ostatnými kam chodieva. Samozrejme veľa podpory, lásky, spoločne tráviť čas. Odporúčam najprv navštíviť aj pediatra a psychológa, keď bude počuť od nich že vám to radí a potom to zavediete doma ako nové pravidlá, tak to bude mať aj v jeho očiach inú vážnosť, nebude to brať ako nejaký váš výmysel proti nemu. Celé to treba zavádzať s dôrazom na to že vám záleží na jeho zdraví a ide vám o jeho dobro, nie nejako v zlom ako trest za vyjedanie.

@martul noa? Tak si kupim ďalšiu 🤦🏾♀️😂