Etika verzus náboženstvo
Syn ma nahlasit aky predmet si zvoli na buduci rok, doteraz mal stale etiku ale teraz nam povedal ze chce skusit nabozenstvo.
Nie sme veriaca rodina, ani nikto z blizkych (rodicia, surodenci) nie su veriaci - myslim praktizujuci, krsteni niektori su, dokonca aj manzel je ale v kostole nikdy nebol, nevie sa ani prezehnat, na temu viera sa u nas doma vobec nerozpravame, nie ze by to bolo zakazane ale jednoducho toto je mimo nas zivot.
Myslim ze u syna ide len o zvedavost s cim samozrejme nemam problem a klude mu zaobstaram nejaku detsku bibliu, zoberiem ho do kostola na omsu alebo o tejto teme sa moze porozpravat s babkou/dedom (oni ako deti vyrastali v krestanskej rodine a aj sa u nich doma viera praktizovala) + spomenul ze tam chodia jeho kamosi tak chce aj on (toto fakt nepovazujem za racionalny dovod)
Mam obavy, ze ho to nebude bavit a prehlasit sa na etiku pocas roka neda tak bude musiet chodit nasilu na nabozenstvo.
Co by ste spravili na nasom mieste? Dat mu moznosti ako sa s vierou nejako oboznamit a ak ho to naozaj zaujme nahlasit ho na nabozenstvo az ten dalsi rok (2022)? Alebo ho na nabozenstvo uz teraz a ak ho to nebude bavit bude chodit do skoly znechuteni? Skolu ma rad, aj sa rad uci a ma dobre vysledky tak by som bola nerada ak by mu to nepovinny predmner nepokazil. Vsetci dobre vieme ake je to robit veci len preto ze musime, to mame od rana hned zly den ...
Dakujem za kazdy nazor
tu nic nevyriesis, ved sa porozpravaj s nim a zivot ide dalej. hadam ho tam necaka tryznenie. bude tam mat kamaratov a tych 45 minut do tyzdna stravi s nimi. nie je to matika alebo fyzika, aby sa tam drtili. si z toho skor zaskocena, lebo ty nad vierou nepremyslas, ale on ma v sebe vlastne otazky alebo myslienky.
@staleja tak o takej neviem. faktom je, že ja som študovala na pedagogickej škole UMB v BB... možno v BA mali ústrednú postavu, ktorá do BB nedorazila 🙂
Nečítala som príspevky, len zbežne, tak možno napíšem niečo, čo už tu bolo: to, že bude chodiť na náboženstvo, neznamená, že musí chodiť v nedeľu do kostola. Aj môj syn má 9 rokov, chodí od začiatku na náboženstvo. Do kostola chodil minulý rok, (keď sa dalo), kvôli prijímaniu. To už má za sebou, tak som mu povedala, že sa môže rozhodnúť a chodiť na etiku. Vybral si naďalej náboženstvo. (Do kostola nechodíme.)
@panelacikova to mám ako chápať?
Určite záleží na prístupe katechéta. V etike je viac priestoru na diskusie, vlastný názor, postoj, pričom náboženstvo má svoje koľajnice a vybočenie z nich je neprípustná havária. Etika ráta aj s tým, že dieťa si vyberie svoju vlastnú cestu, svoj vlastný cieľ a má ho určitým spôsobom usmerniť. Nie som z veriacej rodiny, chodila som na etiku. Aj kvôli kamoškám a bol to vtedy pre mňa silný dôvod. Náboženstvá z nadhľadu sme si prebrali omnoho neskôr, na filozofii, neskôr ma zavialo aj ku kresťanstvu, ale z vlastnej vôle, bez nútenia, z túžby po poznaní. Pre dieťa sú kamaráti dôležití, sprostredkujú isté vzory správania. Dať mu pocit zodpovednosti za jeho vlastné rozhodnutie. Vhodné sa opýtať, prečo by rád šiel na etiku, či by našiel pochopenie u ateistov. Tolerovali by ste doma to, čo ho učia? Aj spôsob výučby? Vyrovnali by ste sa s tým, že šiel niekam nasilu, proti jeho vôli?
@matabb73 čo konkrétne máš na mysli?
@panelacikova že to nedorazilo do BB. Tým si myslela asi svoje štúdium. Ja som to asi zle pochopila, keďže ja som z BB.
@matabb73 hej, zle si pochopila 🙂 mala som na mysli, že moje štúdium cez UMB v BB nepoznalo žiadnu ústrednú postavu 🙂 a študovala som tiež na detašovanom, v DK, to bolo už ale snáď niekedy po II.sv vojne 😀 😀 ale nie.... no, tak 15 rokov dozadu 🙂
@ziarifka prosim ta a na tej priprave nevyzaduju krst?
Áno, krst potrebuje, aby mohol ísť na prijímanie a na spoveď. Ale nemal by byť problém, že sa bude pripravovať a nakoniec nepôjde. Ak vám krst nevadí, tak myslím, že by ho na konci prípravy pokrstili a rovno prijímanie. Avšak v rámci prípravy by určite musel chodiť v nedeľu na omšu a u nás vyžadovali aj účasť na detskej sv omši cez týždeň (tie omše sú podmienka ku prijímaniu, nie ku absolvovaniu hodín náboženstva)
Ja som to skúsila sama na sebe mam 26 rokov
Na náboženstvo sme išli kvoli starým rodičom (rodicia nie su veriaci) aj s bratom od 1.roč. po prijímaní v 3.roč sme sa okamžite s bratom prehlasili na etiku teda od 4.roč sme navštevovali etiku a uz sme nešli ani na birmovku ani viac do kostola
Ja som stale bola proti tomu od ako mala (sama som prekvapená aka som bola vnimava) haha a nebavilo ma to náboženstvo
@ziarifka 🙈tak krst je uz fakt cez ciaru, to nedovolim urcite. Mne ide len o tie hodiny v skole, tam ak netreba tak ok. A dakujem za info co sa chysta v dalsom rocniku, to tiez musime prebrat
@panelacikova v roku 1990 uz bolo nabozenstvo na skolach, myslim, ze poobede, ja som nechodila, ale pamatam si, ako prisiel niekto z kostola robit "nabor"
Ak ho vhodne usmerníte na etiku, nebude pociťovať voči vám ako rodičom výčitky, že ste ho dali proti jeho vôli. Predebetovať s ním, vhodné položiť otázky: prečo je pre Teba etika dôležitá? Čo dobré sa tam naučíš? Čo Ti etika dá ? Prečo by si si vybral etiku? Jeho odpovede vnímať, počúvať, mať nachystané svoje odpovede na podporu toho, čo chcete ako rodičia. Nájsť vhodný čas, aby to nebolo nútenie, ale možnosť, aby na to prišiel sám.
V prvom rade si treba zistiť, čo to obnáša. Kamarátke tiež chcel syn veľmi na náboženstvo kvôli kamarátom. Zapísali ho teda, ale netušili, do čoho šli. Žiaci mali povinné omše, teda niekedy aj cez týždeň, v nedeľu bez debaty. Keďže oni do kostola nechodili (mala aj malú pár mesačnú dcérku) stávalo sa, že syna nemal kto vziať a na omši nebol. V škole začala zo strany katechetky šikana, pred celou triedou ho (aj jeho matku) urážala, dávala ho za negatívny príklad pre spolužiakov, celá trieda bola na 1.sv prijímaní okrem neho... Chlapovi sa nieže iba sprotivila škola, ale skončil hospitalizovaný na psychiatrii. Tiež mal 9-10 rokov toho času. Kamarátka to riešila aj trestným oznámením, ktoré po obrovskom tlaku miestneho farára nakoniec stiahla
Respektovala by som jeho volu. Jeho dovody sa ti nemusia pacit, ale nerobi nic zle, preco by si mu mala taku vec zakazat. To, ze bude chodit na nabozenstvo neznamena, ze bude musiet chodit do kostola. A nemyslim si, ze zrovna nabozenstvo je hodina, kvoli ktorej by mal mat stresy 🤦♀️ to nie je chemia ani fyzika
Tak ho potom urcite nedavajte na to nabozenstvo ked Vy sama absolutne tomu neverite a povazujete to za bludy. Potom bude syn podla mna zbytocne zmateny, ze ucitelka hovori ze pravda je toto a toto a Vy budete o tom istom hovoit ze je to klamstvo. Ja by som ho v takom pripade nedala ked ste tak naladena uplne proti viere. Vy ste za neho zodpovedna a Vy by ste ho mala viest takym smerom o ktorom ste Vy presvedcena ze je spravny a dobry. No a zjavne viera to nieje. Podla vsetkeho nie ste viere ani len kusok otvorena. Tak potom by som ho tam nedavala. Zbytocne budete vlastne tu ucitelku akoby negovat.
Problémom náboženstva na Slovensku je fakt, že nejde o výučbu náboženstva ale o výučbu katolicizmu.
Napr vo Veľkej Británii kde chodia deti známej, je náboženstvo o tom, že deti sa zoznamujú s 5 najväčšími náboženstvami - každé dva mesiace sa preberá iné: hinduizmus, budhizmus, judaizmus, kresťanstvo, islám.
Deti tak získajú všeobecný prehľad a sami sa môžu rozhodnúť, ak v niečo veria, čo je podľa nich to správne.
Ten prístup sa mi veľmi páči. ❤️
Ja osobne deti na náboženstvo nezapisem, lebo viem ze na Slovensku to nie je o tom, o čom by ti malo byť. Pochádzam z katolíckej rodiny, dnes som moslimkou. Z náboženstva si pamätám ako kňaz stále hovoril o spolužiakov, že je asi posadnutý diablom (lebo si z neho utahoval), že páry ktoré používajú hocijakú antikoncepciu sú kultúrou smrti.. a podobne nezmysly.. Proste toto nechceš aby tvoje deti počúvali.
U nás také pravidlo máme zavedené. Dieťa si voliteľné krúžky a predmety, aktivity vyberá samé. Ja čoby rodič vyjadrím svoj názor(snažím sa objektívne), ale dieťa rozhodne. Jediná podmienka: aj keby traktory padali, ten krúžok či predmet dokončí celý rok. Žiadne nudím sa, nechce sa mi, nemyslel som, že to bude také ťažké a podobne. Takto sa okrem iného naučí, že každé rozhodnutie má svoje dôsledky😉Funguje to výborne už viac rokov. A to staršia prešla asi 20 rôznymi aktivitami.
Teda vysvetlila si za seba dôvody pre etiku, chce náboženstvo, podpor ho v tom. V žiadnom prípade by som sa netrápila, určite mu niečo z toho bude na osoh, nehovoriac, že náboženstvo je súčasť našich koreňov.
@staleja Ty si to asi myslela tak, že:
Jedni majú nejaký hodnotový vzor založený na nejakej postave - napr prorokovi Ježišovi,
A iní majú hodnotový vzor síce neodvodeny od nejakej konkrétnej osoby ale podobný vzoru morálky dajme tomu toho proroka Ježiša.?
Ako to asi áno, s tým súhlasím.
Je tam však jeden podstatný rozdiel. A to je ten, že na etike ti nikto nebude hovoriť, ze si zlý ak použiješ antikoncepciu.
V slovenskom katolíckom náboženstve ťa označia za podporovateľa kultúry smrti (je to priamo v učebnici náboženstva pre 8-9 ročník). Na etike sa skôr pobavite pri téme antikoncepcie o tom, prečo je dôležité plánovanie rodičovstva, o čom je výchova detí a zodpovednosť pri vzťahoch.
@lenkakravcova Presne pre toto. Tiež by som nedala svoje dieťa na náboženstvo. Doma mu priestor dám, aby si vybral. Aj informácie, podnety. To, že je na etike, neznamená, že si nebude môcť vybrať jeho spôsob, čomu verí. V školskom predmete s názvom náboženstvo, ak sa odváži dieťa povedať, že neverí či verí v niečo iné, ako ten, kto o tom učí, môže ho to stáť nechuť voči škole. V etike je vyjadrenie vlastného názoru žiadané.
@liz_lemon jedine ako nepovinné... Ale ja píšem celý čas o predmete v rovine povinne voliteľného 😉

@staleja ja tam žiadnu ústrednú postavu nevidím.