Gymnázium Jura Hronca, bilingválne štúdium - rady, skúsenosti
Pár mesiacov dozadu som tu na koniku polozila otazku, ci je lepsia GJH, Metodova, alebo Grosslingova. Syn si podal prihlasku na vsetky tri s tým, ze sa poteší, ak ho vôbec niekam zoberú. Dnes uz vieme, že ho prijali na aj GJH na bilingválnu sekciu a zaroven ho prijali aj na Metodovu. Prijimacky na Grosslingovu su az teraz v máji. Veľmi sa potešil, lebo to vôbec necakal, ale teraz má dilemu, co si vybrat. Viac sa priklana ku GJH, nakolko francuzstina nie je velmi jeho srdcovka, ale programovo sú obidve školy výborné. Máte prosím niekto skusenosti s GJH, ako to tam funguje, načo sa poprípade máme pripraviť ? Dakujem za každú odpoveď 🙂
Babuľky o tej Pankuchovej sa kde dá niečo nájsť? Lebo dnes rozhodnutie aj tam prijata uplne skoro naj, ale neviem, podľa mňa Metodova......
@celasapremenim ďakujem za link. Moja dcérka je teraz siedmačka a chce ísť na bilingválne 5 ročné gymnázium - vyskúšame GJH, Metodovu, Pankúchovu. Máme ešte čas, len som natrafila na túto diskusiu tak som začala premýšľať o príprave. Ak som správne pochopila - čakáte na výsledky prímačiek - tak nech vám to vyjde.
@celasapremenim ...ale zas ber to tak ze tazke boli pre vela deti a naozaj dobri sa tam dostanu pretoze body nebudu zavisiet od toho ci sa niekto pomyli v znamienku alebo nieco zle spocita ale od logickeho myslenia a postupu. Dcera tiez nedala z matiky vsetko ale bohate to stacilo na prijatie. Drzim palce.
@celasapremenim ťažké prímačky sú dobré v tom, že vyselektujú deti ktorým to naozaj páli od bifľošov čo majú len naučené postupy. Tvoja dcérka asi patrí do tej prvej skupiny, keďže píšeš aj o úspechoch v olympiádach - takže pre vás sú ťažké prímačky vlastne výhodou 😉
@celasapremenim a trebars dcerina kamaratka co mala z matiky tiez jednotky si na prijimackach ani neskrtla.
@celasapremenim ...a ked som si pozerala vysledkovu tabulku tak kopec deti s cistymi jednotkami na matike uplne pohoreli, lebo ZS naroky na jednotku su ohranicene len zdola cize vela deti ma jednotku lebo sa snazia ale je to ich max.hranica moznosti. Ine deti maju jednotku lavou zadnou lebo su v matike a log.mysleni od prirody ovela dalej aj bez ucenia. A tieto deti na GJH chcu vyselektovat.
@halit13 Aj mňa by zaujímali nejaké bližšie info o tej Pankúchovej - tiež som nič nenašla. ak som správne pochopila - rozhodujete sa medzi Pankúchovou a Metodovou? Ja by som asi zvolila Metodovu - anglina je tam ako druhý jazyk, plus by som pridala ešte anglinu súkromne a výsledok bude super v tom, že keď vyjde z gymnázia bude ovládať dva jazyky. No ale tiež by som dlho zvažovala a nevedela sa rozhodnúť - predsa len by ma mátala myšlienka či sa tú anglinu naučí dosť dobre...Prípadne daj na šiesty zmysel - vnútorný pocit - tvoj a hlavne dcérin...
Ahoj, my sme tiez skusali na gjh tento rok a velmi by ma zaujimalo ze kolko bodov tak stratili decka ktore prijali na prijimackach minule roky pretoze nikde na nete to neviem najst a keby ste niekto vedeli tak by som bola vdacna 🙂
baby, ja už tri dni rozmýšľam nad tými bodmi a neviem si spomenúť :( Normálne si takéto veci kopírujem a ukladám, ale tentokrát to neviem nájsť. Asi sme to pri tej strašnej nervozite a očakávaní zabudli uchovať 🙂 Ale naozaj je to každý rok úplne iné, takže by vám to asi veľa nepovedalo. Skúsim sa ešte popýtať syna 🙂 Len viem, že minulý rok sa už nepočítali body za súťaže, čo sme boli tiež sklamaní, lebo by nám značne pomohlo.
@celasapremenim ahoj, ma metodovu okrem tých, čo robili klasické prijimačky berú ešte do plusu deti, ktoré robili robili rozdielové skúšky , teda už y iných stredných škôl
Tak ja som to mala ulozene ked robila prijimacky dcera ale uz to neviem najst. Ona vravi ze mala body nejako takto, mozno vam to pomoze:
Matika - presne 20 z 30
Slovencina - cca 28 z 30
Vseobecny test - cca 18 z 20
Známky - 10 z 10
Olympiáda tiez nejake bodiky ale nepamata si kolko
Skoncila v prvej pätnástke (12-13-14?) potom sa to ešte posúvalo (niekto nenastúpil a niekto robil prijímačky a zobrali ho)
@simusqka ...myslim ze to boli prave desatinky/stotinky co rozhodovali na tych prvych 28 miestach (vacsi rozdiel bol len na prvych 5tich miestach - v matike). Vacsinou mali prijate deti ciste jednotky a olympiady, takze len testy hybali s poradim. Ale viem, ze som tam nasla a jedneho ktory by sa testami v pohode zaradil medzi prvych 28 deti a o jeho neprijati rozhodli znamky (mal 7,5 z 10). Keby mal ciste jednotky tak ho v zoberu ALE zase si myslim ze taketo dieta zoberu na odvolanie. Mne osobne body za znamky zo ZS pridu ako divne kriterium, keby brali Monitor tak nepoviem. Ale tym ze tam idu 8maci aj 9taci tak Monitor brat nemozu.
@celasapremenim ...u nas najprv bolo uvedene ze budu davat body aj za seminar, dcera uspesne absolvovala, a nakoniec nedavali. Ked som sa na to pytala tak mi prisla odpoved ze kopirujem
"...bonusove body dostavaju len deviataci, nakolko to bola vzdy sutaz len pre
deviatakov.
Pre deviatakov zohladnujeme aj Monitor 9.
Teraz ked mame aj 5-rocne studium a hlasi sa 400 ziakov tak tieto body
nepridelujeme pre taky velky pocet.
Ale mame skusenost ze po uspesnom absolvovani KSM8-9 ziaci mozu uspiet aj
v prijimackach...".
To bilingvalne je take specificke kedze tam sa hlasia aj 8maci aj 9taci.
@tykat nielen 8-ci a 9-taci, ale môj syn išiel z kvarty a nebol sám ! Nám zase povedali, že nemôžu uznať body za súťaže a olympiády , lebo na biling. sa hlásia aj ôsmaci a tí by vlastne boli ukrátení o ten jeden rok 🙂 Tak asi preto to skresali len na vysvedčenie a testy, čo zase syn bol v nevyhode, lebo jednotka na vysvedčení zo ZŠ je iná ako jednotka na osemročnom gymnáziu. Ale našťastie tú stratu 1,5 boda za vysvedčenie syn dohnal na testoch 🙂

@odm3 dcera zacala v polke januara chodit na matiku, prijimacky boli koncom marca. Mala to 1x do tyzdna v sobotu cca 3 vyuc hodiny. Doucko bolo zamerane na prijimacky na bilingval tj. riesili typy prikladov z minulych rokov. Na tyzden vzdy dostali nejake priklady na riesenie a potom si to kontrolovali.
Slovencinu si dohodla sama s ucitelkou, tiez robili testy z minulych rokov.
Ine sa nic neucila.