Gymnázium Jura Hronca, bilingválne štúdium - rady, skúsenosti
Pár mesiacov dozadu som tu na koniku polozila otazku, ci je lepsia GJH, Metodova, alebo Grosslingova. Syn si podal prihlasku na vsetky tri s tým, ze sa poteší, ak ho vôbec niekam zoberú. Dnes uz vieme, že ho prijali na aj GJH na bilingválnu sekciu a zaroven ho prijali aj na Metodovu. Prijimacky na Grosslingovu su az teraz v máji. Veľmi sa potešil, lebo to vôbec necakal, ale teraz má dilemu, co si vybrat. Viac sa priklana ku GJH, nakolko francuzstina nie je velmi jeho srdcovka, ale programovo sú obidve školy výborné. Máte prosím niekto skusenosti s GJH, ako to tam funguje, načo sa poprípade máme pripraviť ? Dakujem za každú odpoveď 🙂
@celasapremenim ahoj, diky. A pls ako je to s ulohami na doma a projektami? Niekde som citala, ze deti toho maju velmi vela...ci este bude mat cas na nejake ine veci, ktorym sa uz teraz venuje? A este pls ak su deti pri nastupe v niektorych predmetoch popredu, napr.citanie, matika ako to ide na vyucku, ucia sa vsetci to iste, alebo maju aj individualne pridane ucivo?
@filantropka ešte ohľadom dotazu, či toho majú veľa, to veľmi záleží od dieťaťa, moja zatiaľ zvláda školu hravo a popri nej mala 2x do týždňa balet, tento rok s baletom sekla a dala sa na lukostreľbu, ktorú máva 3x týždenne, okrem toho chodí ešte na klavír a na spev a to sa stíha aj naučiť, urobiť úlohy, projekty, veľa číta, má čas aj na hranie, výlety a hašterenie sa s bratom, takže pri nej nemám pocit, že je toho veľa, aspoň zatiaľ, ale viem, že niektorí trávia učením viac času. Je to fakt individuálne.
Ešte, čo sa týka tých extra úloh, ak je dieťa veľmi popredu, tak napr. matikárka im dáva extra úlohy, nie sú pre všetkých, len pre tých, ktorí majú záujem. A tuším v prvom ročníku, boli rozdelení na ang. na skupinky, a tie deti, ktoré boli z ang. popredu, dostávali iné úlohy ako zvyšok triedy.
Ahojte,
pozeram, ze sice tema o GJH ale vela sa kvaka aj o Metodke 😵
Aj moju dceru tam zobrali, z osmicky, navyse s hroznym vysvedcenim (menila skolu v 8.roc - odstahovali sme sa do zahranicia a moc na nu nebrali ohlad, mala na polroka aj trojku) ale vysledky mala skvele, a neskutocne sa tesi. Nevie sa dockat septembra, tak som zvedava, ako sa jej bude pacit a darit.
Mate niekto dieta, ktore ide na bilinvalny gympel na Metodku od septembra?
@celasapremenim presne tento problém máme my, ale už som to vzdala, keď chce a stíha, nech chodí, len to rozvážanie a presúvanie je náročné pre rodičov. Ale syn, to je iná kapitola, u neho zas nejaké organizované aktivity nehrozia, uvidíme čo bude neskôr, ale niekedy mi je divné, ako rozdielne mám deti 😀 Tak držím palce, nech sa Vám darí a hlavne nech to dcérke aj naďalej ide tak ľahko.
@roxi @celasapremenim
Baby, dakujem. Dcerka pojde asi tiez na Kosicku, myslim ze to bude dobra volba.
@celasapremenim no mojej dcere to mozno celkom pomohlo 😀 ona je velmi bystra, ale nie je testovy typ, plus kedze v 8.rok studovala na zahr. skole, urcite mala prebrate ine veci, ako na Slovensku... vsak uvidime, ake budu deti, ale myslim si, ze islo praveze o vseobecny prehlad a sikovnost, nie o konkretne vedomosti.
@celasapremenim Môžem sa prosím spýtať, či sa synátor dostal na osemročné na GJH ? Môj synovec sa bude pokúšať budúci rok, že či vieš porovnať prijímačky na bilingvál a na osemročné. Koľko ích robilo prijímačky a či sa aj poradie tiež tak posúvalo. Ďakujem
@zitaje presne viem, o com hovoris, s tym testovym typom, aj u syna je to tak, ze je velmi dobry, ale sem tam jednoducho nema svoj den a myslim, ze by mu lepsie vyhovovalo preskusanie ustne a pri tabuli, ja pevne verim, ze raz to bude aj takto mozne na vyber, alebo kombinovane pri prijimackach
a ked studuju deti na zahranicnych skolach, jednoducho ta vybavenost jazykova klesa a aj ich nenapadnu hned pojmy, sa im neprepoja info potom v slovencine pri teste a je dokonano
@zitaje mala bola asi v at nas tudiu, ze?
@celasapremenim nie, my sme tento rok v HU, ale deti viac-menej vedeli po madarsky z domu. Lenze to je dost ine, rozpravat sa s pribuznymi a studovat 8.rocnik...
Ahoj, mna by este zaujimalo, ze kedy bude na Gjh to vyberove testovanie z anglictiny alebo ako to nazvali, pretoze pri zapise vraveli, ze zaciatkom juna a stale nic neprislo, keby ste niekto vedeli nieco ohladne tohto dajte prosim vediet, lebo na tyzden sa chystame odcestovat a ulahcilo by to situaciu. Dakujem 🙂
Ahojte, ako sa darí vašim deťom na bilingválnych gymnáziách? Sú spokojné? Majú veľa učenia a projektov? Stíhajú aj mimoškolské aktivity? My sme začali rozmýšľať kam dáme prihlášky - dcéra je ôsmačka, tak nás všetko zaujíma...
@odm3 moja je na Metodke a veru ma co robit... je to narocne, a nie je jedina v triede, co horsie zvlada prechod na gympel. ALe zato za 3 mesiace sa toooolko naucila z francuzstiny!
Takze spokojnost, verim ze casom si na ten napor zvykne, a hlavne sa treba nastavit na iny system a nebyt zaskoceny zhorsenymi znamkami - jednotka na ZS je o inom, ako jednotka na SS 🙂
@odm3 naša je teraz prvačka na bilingvalnom gjh, absolutne spokojná, hoci už nie je "hviezda" triedy ktorej všetko šlo najlepšie, nevadí jej to ... z matiky a pod. má cca jednotky, horšie je to s angličtinou, lebo tam nejdú od začiatku ale pokračujú a tie deti sú na rôznej úrovni... na zakladke mali slabú angličtinu, takže spočiatku nosila hlavne z anglických esejí 4-5, teraz sa však už rozbehla a sú to tie dvojky- trojky, takže verí, že to buduceho roka doženie ... hlavne je nadšená z celkového ducha školy, zo spolužiakov, z roznych triednych aktivít, majú veľa dobrých učiteľov takže rozhodne by tam šla zas keby si mala vybrať ... a to vstáva o pol šiestej, aby o 6 už sedela v autobuse (a to aj parkrat prišla neskoro na až 2. alebo 3. hodinu- a to pritom sme od tej školy 30 km, zápchy v ba hlavne keď poprší či nasneží sú šialené....)
@halit13 ona na internat nechce isť za žiadnych okolností ... dokonca moji rodičia byvaju 3 zastavky od gjh, to by mala busom za 6 minut a peši za 20, mala by tam vlastnu izbu po mne, ale ona ani u nich nechce byvať, hoci niekedy, ked maju dlhší deň alebo nejakú aktivitu večer, u nich ostane ... ona zas v buse spí (byvame v takej vzdialenosti, že ma šancu skoro vždy sedieť ked nastupuje) alebo si niečo číta na čítačke alebo sa učí... mohla by chodiť aj vlakom, tam je to za 25 minut, len vlak je až v susednej dedine... stale nadavame na tych, čo v našom meste byvali kedysi, že nechceli vlak, podla nich bol zdrojom nemravnosti 😀
@odm3 naša chodila tu u nas na horolezecky a na skaut- nestíha to, ale nie kvoli učeniu, ale preto, že to byva pomerne skoro popoludní, tak nestihne docestovať zo školy ... ale už si hľada nejake krúžky v bratislave... a jej spolužiaci skoro všetci niečo mimoškolske majú, mnohí na dosť solidnej urovni...

Chcem sa spytat, nemate niekto skusenosti s bilingvalnym gym.na Tilgnerovej? Dceru prijali na Ivana Horvatha , aj na Vazovovu , na Vazovku sa uz bola zapisat a dnes volali z Tilgnerovej , ze ju tiez prijali ...a teraz sa nevie rozhodnut ...dakujeeeem