Gymnázium Jura Hronca, bilingválne štúdium - rady, skúsenosti
Pár mesiacov dozadu som tu na koniku polozila otazku, ci je lepsia GJH, Metodova, alebo Grosslingova. Syn si podal prihlasku na vsetky tri s tým, ze sa poteší, ak ho vôbec niekam zoberú. Dnes uz vieme, že ho prijali na aj GJH na bilingválnu sekciu a zaroven ho prijali aj na Metodovu. Prijimacky na Grosslingovu su az teraz v máji. Veľmi sa potešil, lebo to vôbec necakal, ale teraz má dilemu, co si vybrat. Viac sa priklana ku GJH, nakolko francuzstina nie je velmi jeho srdcovka, ale programovo sú obidve školy výborné. Máte prosím niekto skusenosti s GJH, ako to tam funguje, načo sa poprípade máme pripraviť ? Dakujem za každú odpoveď 🙂
@odm3 Moja chodi na keramiku a na skauta, jedno ma pondelok (na utorok sa ciastocne nauci uz cez vikend) a druhe v piatok, inak by nestihala. Cez vikend este chodi jazdit na koni.
Ale je to narocne, franinu sa musi ucit kazdy den, je toho vela, a moja teda este trocha tapa aj v niektorych inych predmetoch, bola zvyknuta odpovedat (a vykecat sa zo vsetkeho 😎 ) a teraz same testy, to jej moc nesedi.
Prosim Vas, je tu niekto, koho dieta chodi na Evanjelicke lyceum -5rocne biligvalne ang..syna prijali aj na Bilikovu ale nevieme sa rozhodnut...
ako je to s uplatnenim po skole...proste skusenosti. dakujem.
moja dcera sa tiez dostala na Kosicku, bilingualne, velmi sme sa tesili teraz trosku zvazujeme. Zatial sme na osemrocnom na Metodke. Ktore predmety su tam v anglictine? Da sa zvladnut to programovanie aj babam? Fyzika je tiez v anglictine? Mame trosku obavy , aby toho nebolo na nu az privela, hoci je velmi sikovna...Dcera je skor humanitne zamerane, ale zas prijimacky spravila aj z matiky...
@amazonka3 ...dcera, tiez humanitne zamerana, tam chodi...nemaju vsetky predmety v anglictine, myslim ze urcite maju biologiu a geografiu, fyziku maju v slovencine...v poslednych 2 rocnikoch (4. a 5.) maju 2 volitelne predmety (10h tyzdenne)...zvolila si humanitne...programovanie jej ide v pohode, skor ona niektorym chalanom pomaha 😀 ...aj celkovo zvlada v pohode, bez problemov
ja si tiez hovorim, ze je to uspech uz len sa tam dostat a to sme sa ani nejako specialne nepripravovali, prepocitali sme par vzorovych uloh zo starsich prijimaciek....len ked kazdy na nete pise, ako je to narocne a tazke tak som na pochybach.....Nasou silnou strankou su skor jazyky, hlavne nemcina,(co by mala ako druhy jazy) tam aj povyhravala olympiady, matiku berieme len ako nutnost, aj ked zatial mala vzdy jednotku. Trosku sa bojim tej matematicko - fyzikalnej orientacie....
pocet prijatych tercianov vraj rozhodne zriadovatel skoly v piatok, ani sami este nevedia kolko deti prijmu ,ale bude to v rozsahu 2-4 ziakov podla poradia...pisala som tam mail .
Co je aj trosku nefer, lebo podla poctu bodov, by sa tam tie deti zmestili....Teda u tercianov nerozhoduje pocet bodov, ale celkove poradie tercianov...
My sme v limite, takze by mala byt prijata, ale aj tak je to velmi nefer....najprv deti stresuju a aj ked spravia prijimacky na dostatocny pocet bodov, tak ich nevezmu :(
@celasapremenim a aka uroven angliny sa tam ocakava? AKo dobre ovladali Vase baby anglictinu, ked nastupovali?
od mojej dcery z triedy tam prijali dve deti ale este sa rozhoduju, ci nastupia, lebo su aj na inej skole prijati, takze sa vam to mozno este posunie.
@celasapremenim ano, viem, len neviem presne ktorá je tá tvoja 🙂 .... a dievčata z triedy si už čítali aj v tejto diskusii, na internete nič neutajíš 😲
a teda zapis do 11.4 sa nas netyka tym padom asi....
drzim vam palce baby :D
Ahojte,
dcéra sa dostala na GJH na bilingválko a po dnešných výsledkoch monitoru už vieme, že aj na 4-ročné štúdium a nevieme sa rozhodnúť, ktoré si vybrať. Neviete, prosím, ktoré predmety sú od 2.ročníka v angličtine? A maturity na bilingválku sú potom v anglickom či slovenskom jazyku?
@peta277 ahoj, určite by som volila bilingvál. Sú tu výberovejšie deti, chtivejšie po učení, zohratejšie. Syn mal nejaku hodinu spojenu s detmi zo štvorročného (neviem, či nie nemčinu) a bol z toho dosť nešťastný. Že oni nemali taký záujem o učenie. Ale možno to bola náhoda 🙂 Syn bude doma až v nedeľu, tak neviem presne, ktoré predmety má v angličtine, ale myslím že biologiu, matematiku, fyziku ...
@zuzuzu3 ďakujem 🙂 , aj ja myslím, že bilingvál bude lepší. Ona chcela ísť pôvodne na 4-ročné, na prijímačky na bilingválko išla len tak, aby si to vyskúšala nanečisto. Vôbec sme nečakali, že by ju mohli zobrať, nijak špeciálne sa nepripravovala, len si prešla zopár minuloročných testov. Vravím si, že by bola škoda, aby nešla, keď skončila tak dobre, tak snáď na to má.

@odm3 tak na mimoškolské je pomerne málo času keď pribudol úplne nový jazyk, ktorý treba zvládnuť, lebo od 2 ročníka sú predmety v ňom, To je teraz priorita, lebo bez toho potom v 2. ročníku nepochopia matiku, fyziku, chémiu , biologiu ...... A okrem toho ostatné predmety sa učia normálne, angličtina .....