Hejného metóda: Príprava piatakov na prijímačky
Organizácia, ktorá zastrešuje vyučovanie tzv. Hejného metódou robila webináre na tému "Ako na prijímačky Hejného metódou? (8-ročné gymnáziá)". Snažil som sa im k tomu položiť otázku, ale na FB môj príspevok bez odpovede skryli. Píšem preto sem, zároveň ako tému na debatku.
Ako pripravujete vašich piatakov s Hejného metódou na 8-ročné gymnázium a ako to celé vidíte?
Môj príspevok:
Dobrý deň. Na váš seminár som sa nestihol prihlásiť. rád by so sa opýtal, ako ste sa na ňom vysporiadali s faktom, že na prijímacích testoch z matematiky pre 8-ročné gymnáziá nie sú žiadne príklady z aktuálne preberaného učiva v piatom ročníku, ako napríklad: Mince, Egyptské delenie chlebov, Drievka, Šíokové grafy, Súčtové trojuhilníky, Krokovanie, Parkety, Susedia, Indické násobenie, Pavučiny, Autobus, Origami, atď. Existuje nejaká dotácia pre rodičov žiakov s vyučovaním Hejného metódou, aby sa pripravili na test cca taký ako ich reálne čaká?
@andreakotesova V ktorom ročníku?
@btsan čo myslíš, v ktorom ročníku? Ak geometriu, tak ju mali už na 1. stupni. Neviem, či v druhom...
@behulka Bude tam asi niečo chýbať, keď škola dokupuje samostatné učebnice, resp. pracovné učebnice výhradne na geometriu. V realite tak preberú celú učebnicu Hejného, kde sa samo o sebe preberie viac tém ako klasickou metódou, + značný objem geometrie, a nakoniec, keď sa hlásia na gymnázium, tak sa dozvedia, že existujú aj, citujem "problematické miesta žiakov, ktorí sa na prijímačky pripravujú Hejného metódou"
@andreakotesova mal som na mysli, v učebnici ktorého ročníka, k tejto správe:
"moje deti majú učebnicu, kde sú spomínané eurá, nie KČ a žiadne české deti. A dokonca maju aj geometriu 😀"
@btsan v každom 😅
@andreakotesova Menoval som konkrétne príklady "kostrbatých" prekladov, keď sa skĺzlo buď k českým minciam, alebo euro centom v nelogickom kontexte. Netvrdím, že je to tak v každom príklade, v celých učebniciach.
@btsan tak nase deti používajú iné ucebnice, ako sú tie bezne používané z Indicie. Pracujem na UNIZA a jedna naša fakulta uzko spolupracuje so ZŠ, kde chodia moje deti. Spolupracuju na tvorbe ich učebníc spolu s prof. Hejnym. Ale teda ja a matika sa nemáme radi/rady (?) 😁 ja logicky premýšľať neviem 😅
@btsan porovnala som štátny vzdelávací s plánmi k učebniciam, je tam všetko, niečo naviac. Učivo z geometrie z 5.ročníka je v podstate takmer celé už v bordových štvrtáckych učebniciach. Takže môžete spávať pokojne, učebnice pokrývajú celé učivo.
No keď tak rozmýšľam, je pár vecí, ktoré sa moje deti neučili - napr. algoritmus delenia dvoj- a viac-ciferným deliteľom. Vedeli deliť čísla viacnásobných odčítaním.
@behulka Ako som napísal vyššie, geometria je jediná dobre prebratá oblasť u mojej ratolesti, lebo sa preberala zo samostatnej učebnice z iného vydavateľstva. Škoda len toho zabitého času pri HM: krokovaní, korkovaní, rátaní polvajec, neexistujúcich mincí, mien vymyslených rodiniek, myšiek, mačiek, pavučín a podobných od života odtrhnutých vecí.
@btsan takze chces povedat ze tvoje dieta neovlada matematiku? Tak to je chyba asi na starne vyucujuceho, nie v HM lebo ta ak je podana spravne tak studen s tym nema mat problem. Ale aj tu na mk citam ze deti napr dostavaju ulohy co by sa nemalo atd takze je velmi folezite kto HM vyucuje
@stormie Toto je spoločný menovateľ debát s priaznivcami HM. Chyba je na strane učiteľa, nie je to podané správne, a nedajboh, dieťa bolo navždy poškvrnené tým, že dostalo domácu úlohu alebo spravilo ten najhrdelnejší zločin, spýtalo sa rodiča. A ak si tú úlohu ešte aj napriek všetkým varovaniam spravilo, v tú chvíľu navždy prestalo ovládať matematiku... Potom je to ale asi celé zle manažované, ak dochádza k týmto nedostatkom, či ako sa teda na to mám pozerať?
@stormie ani ja veru neviem, co to je 😅 a to mam doma piataka a siedmacku uciacich sa HM.
@andreakotesova Ani ja neviem nič o egyptských chleboch a rímskom násobení, videl som len názov Egyptské delenie chlebov a ani som sa radšej nesnažil ísť do nejakého detailu. Čo ale určite viem, je to, že v žiadnom príklade na niekoľkých školách, kde sledujem zverejnené staré úlohy na prijímačky, a ani v žiadnej publikácii s prípravou na prijímačky sa ani egyptské chleby, ani rímske násobenie neriešia. Dcéra, teraz siedmačka, neskúšala ísť na 8-ročné gymn.?
@btsan rimske nasobenie sa pouziva pri nasobeni 2 cifernych (asi aj viac cifernych) cisel, takze na prijimackach logicky nebude uloha z “rimskeho nasobenia” ale ked tam bude treba vyratat nasobenie dvojcifernym cislom tak aj dieta co ma HM to bude vediet vyratat. Ako som uz spominala - dcera sa na doucovani na 8rocne gymnaziu naucila klasicke nasobenie len propritom co si to osttani v skupine opakovali a az neskor sa naucila rimske v skole (lebo v HM sa to prebra neskor) a teraz pouziva uz iba rimske lebo je to pride lahsie (a logickejsie).
@stormie A teda dostala sa na 8-ročné gymnázium, keď absolvovala to doučovanie? Mimochodom, ozaj rímske, nie je to indické? Tak by to boli už tri spôsoby ako by sa učili násobiť. Plus štát po nich chce ešte aby vedeli aj kalkulačkou, 4 spôsoby na jeden typ matematickej operácie mi príde ozaj priveľa.
@btsan este len chodi ale vwci si rata po svojim, ucitelke to nevadi a skusobne testy co pisali spravila na prieemr skupiny talze nevidim ziadne zaostavanie len koli inej merode v skole. A ospravedlnujem sa - je to indicke nasobenie, sa mi to spliwtlo s rimskymi cislami. Kalkulacku nepouzivaju ani v skole, ani na doucovani a ani na prijmackach nemoze byt tak to neviem ci “stat chce”
@stormie Kalkulačka je súčasť oficiálnych osnov, samozrejme, že tu ju mať nebudú a asi na prijímačkach ani nepotrebujú špecificky overovať znalosť používania kalkulačky. Nechcem strašiť, závisí to samozrejme aj od počtu prihlášok na konkrétne gymnázium, ale napríklad v Bratislave dosiahnutý priemer vo výsledkoch testov nakoniec znamená zostať dosť nízko pod čiarou.
@btsan nie, ale zopár ich z triedy šlo na gym.
@btsan myslim priemer testov ktore dostali na doucovani ktore su podstatne narocnejsie - aj na cas aj na prikaldy, ako samotne testy na prijimacky na skole. Ak tieto spravila na priemer tak realne prijimacky by boli na velmi dobry vysledok. Doucovanie je organizovane firmou ktora ma niekolkorocne skusenosti a vysoku uspesnost prijatych takze verim ze vedia co robia
@stormie Mňa pri slove priemer napadlo priemer skupiny, s ktorou sa doučuje. Tam potom štatisticky vzaté je jedno, aké ťažké sú testy, pdstatné je to umiestnenie vo vzorke, ktorou je v tomto prípade jej skupina doučovaných. Ak z testu úplne odmyslím jeho riešiteľov, matematicky vypočítaný priemer je presne 50%. Takto to vyhodnocuje aj tá firma?
@btsan asi nerozumiem co sa pytas 🤷♀️ plny pocet z testu je 100, priemer skupiny 35 a aj ked sa to zda brutalne malo je to tak +/- ako v ine roky, napriek tomu maju vysoku uspesnost prijatych deti. Ako pisem vyssie, im tieto skusobne testy davaju naschval narocnejsie, tam asi nikto neprekroci 50. To nie su testy co boli niekde realne na prijimackach ale testy ktore im specialne pripravuju. V slovencine takisto plny pocet 100, priemer byva 35 (co uz x rokov doucuju tak toto je cca vzdy tak) dcera mala 49 co by znamenalo ze ralne prijimacky by spravila lavou zadnou.
@btsan mám dieťa, ktoré si prešlo Hejného metódou od prvého ročníka a dosiahlo z matiky z Monitoru 100%, z prijímačiek na gympel 96% (čo sa týka počtu bodov). Bez doučovaní. Myslím si že aj vďaka prístupu na hodinách a skvelej učiteľke. Takýchto ich bolo z triedy viac. Ja mám v tomto smere len pozitívne skúsenosti. Na 8ročný gympel od nich z triedy nešiel nik.
Hejného metóda ich nútila rozmýšľať, tvoriť, spolupracovať. Nebolo to len učenie a precvičovanie postupov. A hlavne ako trieda mali vraj matiku veľmi radi.
Držím palce, nech vám to dopadne k spokojnosti dieťaťa aj rodičov.
Ak smiem vedieť, aké vidíte v 8ročnom gymnáziu prínosy ?
@btsan u nás je HM aj na 2. stupni.
@behulka K 8-ročným gymnáziám. Je to napríklad príležitosť začať niečo odznova, záskať vyššiu kvalitu vzdelania. Pri preplnenosti gymnázií v niektorých regiónoch je to aj jedna z ciest ako sa tam dostať skôr, v predstihu. V kontexte toho, čo tu píšem, je to aj spôsob ako sa striasť HM. Je dobré mať viac dôvodov, ak by sa niektorý predpoklad aj ukázal nesprávny, iné dôvody to "zachránia".

@btsan Hejného metóda sa nerovná učenie z učebníc Hejného. Toto podľa mňa neplatí ani jedným smerom. Škola môže tieto učebnice používať a ani zďaleka sa nepribližuje k Hejného metóde výuky a naopak, aj pri "klasických" učebniciach môže učiteľ učiť Hejného metódou.
Tebe zjavne prekážajú tie učebnice. To je v poriadku, každému vyhovuje niečo iné. Ale tento štýl výuky nie je o knihe, je hlavne o prístupe učiteľa.
Myslím, že máme deti v podobnom veku. Môjmu dieťaťu vôbec neprekáža, že vie násobiť viacerými spôsobmi, dokonca je to myslím si prínosom. No od neho nik nevyžaduje aby použil konkrétny postup. Občas použije indické, občas pod seba, z japonského je nadšený, to je rýchle a jednoduché pri veľkej násobilke a má aj svoj vlastný spôsob pri násobení vyšších čísel spamäti, ktorému ja nie veľmi rozumiem, no hlavne že jemu to vychádza. Nie je nadpriemerne inteligentné dieťa.