icon

Hejného metóda: Príprava piatakov na prijímačky

btsan
14. feb 2024

Organizácia, ktorá zastrešuje vyučovanie tzv. Hejného metódou robila webináre na tému "Ako na prijímačky Hejného metódou? (8-ročné gymnáziá)". Snažil som sa im k tomu položiť otázku, ale na FB môj príspevok bez odpovede skryli. Píšem preto sem, zároveň ako tému na debatku.

Ako pripravujete vašich piatakov s Hejného metódou na 8-ročné gymnázium a ako to celé vidíte?

Môj príspevok:
Dobrý deň. Na váš seminár som sa nestihol prihlásiť. rád by so sa opýtal, ako ste sa na ňom vysporiadali s faktom, že na prijímacích testoch z matematiky pre 8-ročné gymnáziá nie sú žiadne príklady z aktuálne preberaného učiva v piatom ročníku, ako napríklad: Mince, Egyptské delenie chlebov, Drievka, Šíokové grafy, Súčtové trojuhilníky, Krokovanie, Parkety, Susedia, Indické násobenie, Pavučiny, Autobus, Origami, atď. Existuje nejaká dotácia pre rodičov žiakov s vyučovaním Hejného metódou, aby sa pripravili na test cca taký ako ich reálne čaká?

hanika7
1. máj 2024

@ovaaa Nemáte pravdu, neexistujú dve matematiky (klasická a Hejného). Matematika je len jedna, všetko ostatné sú didaktické prístupy k jej výučbe. Ak máte problém s prijímačkami, sú na to dva dôvody - buď malo dieťa zlého učiteľa (je jedno, akú metódu využíva), alebo dieťa nemá dostatočné predpoklady na to, aby matematiku zvládalo ľavou zadnou (to ale nie je vinou metódy). Najľahšie sa vina zvaľuje na niečo a niekoho, než aby sa dieťa zamyslelo nad svojou snahou a prácou.

btsan
autor
2. máj 2024

@hanika7 Matematika je kráľovnou vied a je určená každému. Ak si manažment HM nevie udržať kvalitu učiteľov a v kuse sa v takýchto diskusiách dozvedáme, že na vine je zlý učiteľ alebo nie-ľavo-zadný žiak, asi by bolo spravodlivé vrátiť matematiku dobrým učiteľom a rodičom, ktorí tie svoje deti naučia poriadne aspoň tú násobilku. Myšky, mačky, pavučinky, hady do matematiky nepatria, keď už tak ako jedna z mnohých vecí, ktorá sa dá použiť v nejakej úlohe, ale nie ako dlhoročný koncept.

stormie
2. máj 2024

@btsan prosim ta kto je to manazment HM? To nie je ziaden korporat, firma ani skoliace centrum 🙈 a ano ucitel vie byt dobry a zly - nie len v hejneho matematike ale aj v tej klasickej, aj na dejepis, cudzie jazyky alebo telesnu alebo hociaky iny predmwt v skole … a rovnako nie vsetci ziaci tak ako dospely clovek proste nemaju bunky/nadanie/zaujem alebo si to nazvi ako chces na vsetky predmety, niekto proste matematiku “neda” nech mu to podas hociakou formou

stormie
2. máj 2024

A este dodam ze jednotlive ukony alebo sposoby vypoctu sa mozu volat hociako, dolezite je ze to hlava pochopi -a to je to krasne na dobre oducenej hodine HM

btsan
autor
2. máj 2024

@stormie Čiže sa to len tak samo od seba, spontánne šíri, nikto s tým neoslovuje základné školy, nikto nepozýva rodičov na motivačné stretnutia, nikto neorganizuje školenia. Je to čisté hnutie zdola a vyžiadali si to trojročné deti v škôlkach. Aby to stihli začať už v predškôlke.

btsan
autor
2. máj 2024

@stormie Úplne v dobrom chcem povedať, že je super mať dobrý pocit s vykonanej práce v danej chvíli, ale ako pedagóg je treba mať na mysli aj dlhodobejšie aspekty, čo je v prípade výučby matematiky napríklad aj to, ako s ňou žiaci ďalej postupujú životom, napríklad aj na prijímacích pohovoroch na strednú školu. Niekde som tu na MK zachytil príspevok, sťažnosť na školu, kde všetci prihlásení piataci neprešli, lebo "vybuchli" na prijímačkách na 8 roč, gym. z matematiky.

hanika7
3. máj 2024

@btsan Práve pre tie dlhodobejšie aspekty sú podstatné, aby deti matematike rozumeli, aby k nej mali dobrý vzťah, aby sa nebáli hľadať riešenia, aby nestrácali motiváciu. Lebo na prijímačky sa dá pripraviť, stačí si na pár týždňov sadnúť na zadok a prerátať vzorové testy. Ale logické myslenie a vzťah k učeniu už nikdy neskôr nevybudujete. A práve to je v živote kľúčové. A pokiaľ ide o vybuchnutie na prijímačkách, to môže prísť pri hociakej metóde, mrte detí ide klasikou a tiež prijímačky urobiť nemusia, tam je v hre veľmi veľa faktorov.

hanika7
3. máj 2024

@btsan HM nemá manažment, HM nie je firma. Vyučovanie zabezpečujú učitelia a tí sa rozhodujú, ako budú učiť. Metódy sú rôzne. Nakoľko dobre si daný učiteľ metódu osvojí, je na ňom, je to jeho rozhodnutie, jeho zodpovednosť. Takisto je zodpovednosťou vedenia školy, aby dohliadalo na kvalitu vyučovania, ktoré jej zamestnanci poskytujú. Čo sa týka zvieratiek v matematike, nemusia sa vám páčiť. No toto matematické prostredie prevedie deti od preškolského veku až po strednú školu, pričom ich naučí vnímať zmysel rovníc a nerovníc. To, že konceptu nerozumiete, ešte neznamená, že to nie je dôkladne didakticky premyslené.

btsan
autor
3. máj 2024

@hanika7 Ak HM nemá manažment, je to tá nahoršia správa pre všetkých, ktorí sa metódou učia. Znamená to, že v tom neexistuje žiadne plánovanie, žiadne vedenie, žiadna kontrola.
V žiadnom vesmíre nemôže jedna mačka byť rovná dvom myšiam. Propedeutikou je napr. že dve jablká a jedna hruška sú tri ovocia. Toto s tými HM zvieratkami je len nepodarené zavádzanie dieťaťa a vytvorenie mylnej asociácie na celý život.

stormie
3. máj 2024

@btsan k tym prijimackam - ano je to mozne lebo postupnost jendotlivych tem pre HM je ina ako v klasickej matematike, do 8 resp 9 rocnika sa vsak vyrovnaju.
Vlastna skusenost - jedina tema ktoru dcera pri opakovani na prijimacky v skole s HM este nepreberala bolo nasobenie dvojcifernych cisel, naucila sa to klasickou metodou a potom aj HM a tu aj doteraz pouziva

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie Máte na mysli tzv. indickú metódu násobenia?

stormie
3. máj 2024

@btsan nyslim nasobenie dvojcifernych cisel - nazvo to alo chces, je to stale to iste, vysledok ten isty lwn postup vypoctu iny

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie Ja som sa chcel špeciálne spýtať, či máte u dcéry na mysli indickú metódu tak ako je nazvaná v HM, viem, že je viac metód, ale či hovoríme o tom istom.

jozko_z_lesa
Odpoveď bola odstránená
btsan
autor
3. máj 2024

@jozko_z_lesa Ročníky 2010+ majú v Bratislave mimoriadny nárast, takže sa obávam, že to tieto deti dobehne aj pri prihlasovaní na 5/4-ročné gymnázium, keď budú ôsmaci, deviataci. Ešte nie sú úplne verejne známe počty prihlásených tento rok na 8-ročné gymn,, ale v jednom pre istý denník uviedli, že majú tento rok 260 záujemcov, pričom vlani mali 185. Samozrejme, že v testoch nie je a nemá byť ako zohľadnený ten krokovací a myškomačičkovský balast, a jeden stratený bod na teste pri takých počtoch znamená aj 5 - 10 priečok v poradí, pričom miest na prijatie je dohromady len 30.

stormie
3. máj 2024

@btsan v 8 resp 9 rocniku uz budu vediet vsetko ucivo ako pri klasickej metode takze ich nic nedobehne, jediny “problem” moze byt pri 8 rocnych gymnaziach ale aj tam ten rozsah uciva nie je dramaticky iny

stormie
3. máj 2024

@btsan a ano pouziva indocke nasobenie, nasa ucitelka ma uz oducenych par rokov a ma skusenosti s tym ze jej ziaci tento sposob pouzivaju aj na prijimackach (gymnazia) a potom aj na strednych skolach, dokonca ma aj uspesnych riesitelov matematickych sutazi kde pouzivali len HM.

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie tú štvorcovú sieť na zápis indického násobenia si nosia deti stále so sebou alebo si ho nakreslia, keď idú niečo znásobiť?

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie Viem minimálne o jednom 8 roč gym., ktoré povoľuje použitie kalkulačky na prijímačkách, čo je mimochodom tiež súčasť vzdelávacích štandartov pre 5. ročník a čo v HM absentuje. V ktorom ročníku HM sa učí a cvičí použitie kalkulačky?

stormie
3. máj 2024

@btsan ano vzdy si to kreslia - 2 sekundova zalezitost

A neviem v ktorom rocniku sa uci pouzivanie kalkulacky, nepoznam osnovy HM a toto som sa ucitelky ani nepytala kedze ma to ani nezaujima. Scitat/odcitat/nasobit a delit vie moje dieta s kalkulackou aj bez toho aby jej to v skole musel niekto ukazovat a ine operacie na prijimacky na 8 rocne gymnazium ani nepotrebuje, takze aj keby ju kohla mat tak ju vie pouzit

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie To je práve to zúfalstvo celého HM. Takže dieťa, aby vyrátalo základnú matematickú operáciu, si ešte musí kresliť sieť. A nie, netrvá to 2 sekundy, trvá to minimálne 10 sekúnd, len tá sieť. Plus ten zápis do siete všetko dvojciferne sám o sebe zdrží viac ako bežný. To, že Vaše dieťa vie používať kalkulačku, je úplne super, ale sú aj také deti, ktoré to nevedia a škola ich to má naučiť. Ja som vedel čítať pred nástupom do školy a predsa škola nezrušila čítanie ostatným spolužiakom - prvákom.

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie No a predstavte si vaše dieťa alebo ľubovoľné iný žiačik vzdelávaný HM, ako príde bez prípravy na prijímačky na tú školu, ktorá povoľuje kalkulačku. Ostatné deti už budú mať výsledok, kým ten neboráčik ešte len bude maľovať mriežku.

stormie
3. máj 2024

@btsan takze takto - moje dieta vie ratat oboma sposobmi a ked ma ratat (mimochodom aj na prijimackach) tak samo si vyberie sposob HM, nakreslenie siete nie je jadrova fyzika ani to netrva ako stavba cinskeho muru… normalne stihla vyratat vsetko v casovom limite, takze nehladajme prekazky tam kde nie su

A dalsia vec je co ma naucit skola rssp rodicia doma - moje dieta poznalo kalkulacku uz asi ako skolkarka, ratat si an nej skusala sama uz ako skolacka a tesila sa ako rychlo to vyrata. Mozno by stacilo sa viac venovat vlastnym detom a necakat ze ich vsetko nauci skola…. A takisto natukat cisla az prislusne znamienko nie je raketova veda takze priemerne inteligentne dieta to zvladne aj samo, netreba na to speci hodinu v skole a instruktaz od ucitela

Na prijimacky vzdy dostanete zoznam toho co tam je a ak by tam bola kalkulacka povolena tak si s dietatom sadnem na hodinu a vysvetlim, predpokladam ze ak sa hlasi na vyberovu skolu akou gymnazoum je tak manipulaciu s kalkulackou a zkádne operacie zvadne za 60 min

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie Trvá to 10 sekúnd, len sieť. Čínsky múr sem nepleťme. Rodičia podľa HM sa predsa nemajú pliesť do výučby matematiky a nie som si istý, či HM koncept povoľuje nechať len tak niekde bez dozoru položenú kalkulačku v dosahu dieťaťa. Či sa to majú ešte naučiť pred predškôlkou všetko? A áno, je to v školských osnovách a škola to má učiť, ako mnoho iných vecí, bez ohľadu, že či to niekto už vie vopred.

stormie
3. máj 2024

@btsan “bez dozoru polozena kalkulacka” naozaj pobavila 😂😂 to nie je zbran hromadneho nicenia

Skus sa teda nepliest do vyucby a nechaj to na ucitelke, prijimacky zvladne aj bez kalkulacky, ratanie z hlavy este nikoho nezabilo

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie Kalkulačka ma netrápi, trápi ma 4-5 hodín týždenne strávených dieťaťom na niečom, čo sa aj tak musí naučiť a doslova preučiť doma.

ohlala
3. máj 2024

@btsan Ja so stvrtackou, ktora sa uci Hejneho metodou, riesim testy na pripravu do primy a uloham rozumie (vynechavame tie, ktore by sa riesili sustavou rovnic s dvomi neznamymi) a prevazne riesi sama. Nemam pocit, ze by ju tato metoda nejak diskvalifikovala a ze stravi(me) piaty rocnik hodinami priprav tyzdenne. Deti z jej skoly sa na osemrocne gymnazia dostavaju a podobnu skusenost maju v mojom okoli rodicia deti z inych skol aj okresov, kde sa touto metodou vyucuje.

stormie
3. máj 2024

@btsan a preco s nim travis cas nad niecom co sa ma naucit v skole a specialne pri HM kde rodic nema zasahovat? Pritom sam pises ze rodic sa nema pliest do vyucby?? 🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️🤷‍♀️

Podla toho co a ako pises mi prides ako stihackovy rodic a HM nie je tvoj jediny problem

btsan
autor
3. máj 2024

@stormie Čo sa týka toho, že rodič nemá zasahovať, to nepíšem ja, ale obhajcovia HM. Ja to používam ako sarkazmus.