Hejného metóda: Príprava piatakov na prijímačky
Organizácia, ktorá zastrešuje vyučovanie tzv. Hejného metódou robila webináre na tému "Ako na prijímačky Hejného metódou? (8-ročné gymnáziá)". Snažil som sa im k tomu položiť otázku, ale na FB môj príspevok bez odpovede skryli. Píšem preto sem, zároveň ako tému na debatku.
Ako pripravujete vašich piatakov s Hejného metódou na 8-ročné gymnázium a ako to celé vidíte?
Môj príspevok:
Dobrý deň. Na váš seminár som sa nestihol prihlásiť. rád by so sa opýtal, ako ste sa na ňom vysporiadali s faktom, že na prijímacích testoch z matematiky pre 8-ročné gymnáziá nie sú žiadne príklady z aktuálne preberaného učiva v piatom ročníku, ako napríklad: Mince, Egyptské delenie chlebov, Drievka, Šíokové grafy, Súčtové trojuhilníky, Krokovanie, Parkety, Susedia, Indické násobenie, Pavučiny, Autobus, Origami, atď. Existuje nejaká dotácia pre rodičov žiakov s vyučovaním Hejného metódou, aby sa pripravili na test cca taký ako ich reálne čaká?
@stormie Potom ale toto pravidlo v tomto kontexte ako prvý porušil práve prof. Hejný, ktorý sa ešte aj zamestnal v škole, kde podľa neho nesprávne učili jeho syna. Môžeme ho teda nazývať stíhačkovým rodičom? Znamená to, že len on mohol zasiahnuť do výuky svojho dieťaťa a iní rodičia sú navždy pozbavení tohoto práva?
https://www.h-mat.cz/hejneho-metoda
@btsan keby sa nad tym aj zamyslel tak zistis ze v skole sa asi ucili klasicku metodu a on ako rodic sa dal do pozicie ucitela a zacal nielen svoje dieta ucit. Takze ano nech sa paci - ak mas vedomosti ako na to, ako vyucovat HM tak sa zamestnaj ako ucitel v skole svojho dietata.
To co som pisala bolo myslena na klasicke nastavenie kedy v skole je ucitel a doma rodic a su to dve odlisne bytosti
@ohlala Určite schvaľujem, že sa tomu venujete takto v predstihu. Ono práve to počítanie reálnych slovných príkladov je to, k čomu sa v škole popri pavučinách a násobilkových štvorcoch veľmi nedostanú. Je to najvhodnejším spôsobom ako dieťa pripraviť a vyplniť všetky medzery, ktoré potencionálne vyučovaním HM vznikajú.
@stormie ešte raz a pomaly, na dva kroky:
1. Metóda vznikla tak, že jeden nespokojný rodič sa nanominoval do školy vyučovať svojho syna, lebo nebol spokojný s jeho výučbou.
2. Sú rodičia, ktorí nie sú spokojní s výučbou práve metódou tohoto stíhačkového rodiča. Nemajú právo postarať sa o svoje deti aspoň doma?
@ohlala Ja jednu medzeru už pozorujem: "vynechavame tie, ktore by sa riesili sustavou rovnic s dvomi neznamymi". Také príklady do primy nebývajú. Toto, čo vyzerá ako sústava rovníc s dvomi neznámymi sú nakoniec len trojčlenky, resp násobenie so sčítaním. Prešiel som tým, viem o čom hovorím.
@btsan pripominam, ze dcera je stvrtacka a ma este rok do ozajstnych prijimaciek. Motivacia zacat s pripravou uz teraz nie su moje ambicie a ani obavy z metody vyucby matematiky. Myslim, ze si prisiel hladat potvrdenie pre svoj nazor na HM a iste su ludia, ktori s nim suzneju. Ja sa medzi nich neradim a mam anekdoticke potvrdenie z okolia, ze HM nie je prekazkou prijatia na 8 rocne gymnazium.
@btsan aký máte pocit z prijímačiek ? Koľko bodov za súťaže sa dalo získať ?
Pozerala som miestny gympel a tam to je pomerne dosť. Za matiku, slovenčinu po 30 bodov na prijímačkách, za krajské kolo súťaže od 6 do 10 bodov, za okres niečo menej. Ak bolo dieťa úspešné v dvoch, je to už celkom slušné.
Myslím, že momentálne si nastavený silne proti Hejného metóde z osobných dôvodov a žiadne argumenty ťa nepresvedčia.
Dovolím si nesúhlasiť s tým, že Hejný vymyslel konštruktivizmus - nevymyslel. To je ten toľko zatracovaný spôsob výučby, kedy má dieťa možnosť na riešenie prísť samé a nebiflí sa naspamäť postupy.
To, že si niekto z tejto metódy spravil za posledné roky biznis je druhá vec.
Dobrí učitelia matematiky, ktorí nemajú prácu sú silne ohrozený druh - ak takého poznáš, viem o pár školách, kde by pre nich miesto mali. Myslím si, že momentálne je škola rada, že nejakého matikára vôbec nájde.
@ohlala Lepšie ako anekdotické by boli nejaké štatistické. Ale úplne v dobrom som Vám chcel poradiť, že ten typ príkladov, ktorý vyzerá na sústavu rovníc bude nakoniec niečo štvrtáckejšie alebo piatackejšie. Nie, prekážka to nie je, ak sa súbežne robí prípravné doučovanie, alebo škola má taký mix kritérií na poradie, že sa to s tou medzernatou matematikou až tak neprejaví, alebo sa na školu nehlási až tak nepomerne veľa žiakov k počtu prijatých.
Este raz a pomaly
1. Hejny zacal deti ucit (ano aj to svoje) tou svojou metodou a neplietol dve dokopy
2. Pokial HM neovladas nemas dietatu ako rodic doma pomahat a doucovat lebo ho akurat tak dopletie tym ako si sa to ucil ty - klasicky v skole
3. Pokial metodu ovladas tak smelo do toho, ci uz ako rodic doma alebo sa adaj na ucitelstvo
@btsan a este doplnim - o 2 tyzdne budem mat vysledky z prijimaciek z dvoch bratislavskych gymnazii, napr minuly rok na jedno prijali cca kazdeho 10 uchadzaca (28 z cca 280) takze sanca minimlana …pri takom pocte zaujemcov budem brat za uspech aj skonci v prvej tretine a urcite z toho nebudem vinit HM
vsetkym deckam aj rodicom drzim palce, aby to pre ne dobre dopadlo.
na druhej strane, pri osemrocnom gymnaziu o nic nejde, nic nie je stratene. dalsie 2 pokusy maju v 8. rocniku a 4 v 9.
velmi mi bolo luto, ze moje nechcelo ist na osemrocny gympel. ale nakoniec som presvedcena, ze bilingval z 8. triedy bola este lepsia volba. bolo ich v triede 16, z toho 4 prestupili z osemrocnych gymplov a boli s novou skolou velmi spokojni. takisto znamych dcera prestupovala z osemrocneho na bilingval. kvoli jazyku, ale aj kvoli tomu, ze jej nesadol kolektiv. bola rada, ze s nimi nemusi travit dalsich 5 rokov. nie je vsetko ruzove, ale ani cierne.
drzte sa, ci uz s hejnym alebo bez neho 🙂 mimochodom mame kamosku, ktora mala na zakladke len hejneho, sla z 8. triedy na bilingvalne, caka ju este rok a uvazuje, ze by sla studovat matiku. nezda sa teda, ze by bola o nieco ukratena.
@behulka Mne to pripadá, že nie je veľa súťaží, kde by piatak stihol získať body, úplne nemám prehľad, ale z toho, čo viem, tak najviac tie body vidno v rebríčkoch na Gamču a podobné, tam ich má v talentovej triede každý, inak je zvykne byť len 5-6 detí, ktoré sú v rebríčkoch aj s týmito bodmi navyše. Pocit z prijímačiek pre istotu žiaden nemám a u dieťaťa neživím, racionálnejšie bude počkať si na výsledky. Čo sa možno dá vyhodnotiť z náznakov je to, že je na nich viac detí ako vlani.
Hejný nevymyslel konštruktivizmus, to som tu ja nikde nepísal.
Osobný dôvod nie je taký, že úplne si niečo beriem osobne, alebo na niekoho osobne smerujem. Jednoducho sa tu objavil tento jav, ktorý sa týka vzdelania detí a mám naň svoj názor a dosť podkladov, informácií a faktov byť o tom názore presvedčený. Plus mi to berie nejaký čas a námahu, aby som riešil nápravu minimálne u vlastných detí.
Ak by ma mal nejaký argument presvedčiť, musel by byť podložený faktami, nie marketingovými, prípadne anekdotickými tvrdeniami ako "rozvíja logiku", "dcéra vypočítala vysokoškolský príklad", "matematika môže byť pre deti zdrojom radosti", "nebifliť sa vzorce" a pod.
@lulamx Vďaka veľká za prianie. 8-ročné gymnázium nie je najdôležitejšia vec na svete, s tým súhlasím, ale je to prvá príležitosť, kde sa podľa mňa začína niečo ukazovať ohľadom tejto témy. Ešte neexistujú dospelí vychovaní HM a aj tých doterajších deviatakov nie je asi až tak veľa. Ak by platilo, že je tu problém u piatakov, tak ten problém sa nevytratí tým, že sa stanú ôsmakmi, lebo dôvod toho problému "cestuje" s nimi v čase, čiže rovnaký a poprípade ešte väčší ho môžu mať pri pokuse sa dostať na bilingvál alebo v deviatke na inú exponovanú školu.
@btsan moja skusenost je taka, ze v 8. triede uz bola matika cca na rovnakej urovni, ako u nehejnych. kazdopadne, moje decko malo pred prijimackami doucko, lebo to nie je ziaden einstein. urobila by som to bez ohladu na metodu vyucby.
a urobila by som aj to, ze ak by mi prekazal sposob vyuky na skole, kam chodi moje dieta, premiestnila by som ho na taku, kde mi to vyhovuje. pokial viem, stale je viac skol, kde sa uci konvencna matika a pisane pismo, nez tych druhych.
@btsan predmetové olympiády vidím ako rodič v edupage, anj, geo, bio, mat, biblickú, pytagoriada je už od 3.ročníka. Nemám doma géniov, aj trojky na vysvedčení bývajú. No vďaka škole a učiteľom nám na chladničke visí pár diplomov. Samú by ma nenapadlo tam deti nahlásiť. Každé je v niečom dobré, len to odhaliť a podchytiť.
Ak ťa zaujímajú dáta, v Čechách sa bližšie pozrela na Hejného metódu školská inšpekcia, porovnávala výsledky žiakov so žiakmi učenými kombinovane a klasicky. Našla som ale len overovanie vedomostí po 1.stupni, v 5.ročníku. Cez 15 000 žiakov.
@behulka ANJ je jedna kategória pre 4. - 7. ročník, tam štvrták, piatak nemá veľkú šancu, biblická asi len na cirkevné, tak to máme cca 3-4 súťaže? 5 okresov v bratislave, 3 priečky, čiže dosiahne na to rádovo 60 detí, nech aj 200 ak to preženieme. Odhadujem rádovo 2000 prihlásených detí na 8 r. gymn. Nie je to podstatná skupina v tom celom. Mimochodom, nepochválil sa niekto, ako sa darí HM žiakom na krajských, celoštátnom kole matematickej olympiády?
@behulka To je pekné, ale druhá škola v tom okresnom meste mala 8 žiakov a tiež sa jeden z nich delí o prvé miesto. A vyzerá, že učia "klasicky". A inak tam za celý okres boli už len 2 ďalšie deti z iných dedín a 1 z iného mesta.
Čo sa týka 8-ročného gymnázia, to v okrese a danom meste nie je. V blízkom meste brali zhruba toľko isto, koľko sa hlásilo. Z testov zo SJL a MAT sa dalo získať 80 bodov, minimum na prijatie bolo spolu 5 (päť) bodov.
Každopádne všetká česť účastníkom, tie body asi majú rovnakú váhu celoslovensky, čiže plný počet oboch víťazov a aj výkony ďalších úspešných riešiteľov si zaslúžia veľké uznanie.
Výrok HM školy je ale typická manipulácia, nie je to práve vďaka tomu, ja by som s nadsázkou povedal, že je to napriek tomu a malo by to argumentačne rovnakú váhu.
@behulka Inak, tento Váš príklad ukážkovo ilustruje iluzionizmus, manipuláciu okolo HM, a naznačuje, čo je možno aj jej skutočnou esenciou. Máme dve porovnateľné školy v malom meste, s rovnakým výsledkom, ale HM škola vyhlási, že je to vďaka HM. Čudujem sa učiteľke, ktorá odovzdala celý kredit svojej práce na niekoho iného, tu už iluzionizmus hraničí s podriadením sa v sekte. Reálna zásluha tam je naozaj len na učiteľkách, aj jednej aj druhej školy, a talente detí, ktoré im boli zverené. Možno je tam aj faktor zdravej rivality oboch škôl. Počty účastníkov z oboch škôl v okresnom kole svedčia o tom, že sa deťom niekto aj venuje, vedie ich aj výukou aj motiváciou k účasti v matematickej olympiáde. Mimochodom, tento rok vyslali 4 účastníkov, ich žiak získal v rovnakej kategórii nedelené prvé miesto a ďalší žiak delené 2.-3. miesto. Oceňujem, že oznam o tejto udalosti sa zaobišiel bez hymnusu na oslavu HM. Deti tento rok pripravovala iná pani učiteľka.
V predošlých dvoch správach som reagoval na príklad "úspechu HM" na matematickej olympiáde, uvádzam to tu len kvôli správnemu zaradeniu do kontextu, keďže pôvodná správa, na ktorú som reagoval, sa vytratila:
"V kategórii Z5 našu školu reprezentovalo až šesť žiakov. Možno sa vám zdá, že je to veľké číslo. Ale my vieme prečo. Práve títo žiaci sa matematiku vyučujú Hejného metódou, ktorá u nich rozvíja hlavne logické myslenie a chuť prekonávať prekážky. Žiaci sú z hodín matematiky zvyknutí, že na riešenie príkladu musia prísť sami. Všetky tieto vedomosti, zručnosti a schopnosti naplno využili a dosiahli krásne výsledky. Svedčí o tom aj prvé miesto, ktoré získala žiačka..."
@btsan Máte nejak zvláštny fetiš s tými zvieratkami. Asi vám nič nehovorí abstrakcia alebo algebra. Myš plus sova nemôže byť srnka, ale potom a + b už môže byť c. Veď je to predsa to isté, akurát pre detskú myseľ ľahšie uchopiteľné. Ak s tým máte vo vašom veku ešte stále problém, zrejme niekde v procese vášho vzdelávania zlyhala výučba týchto konceptov.
a + b = c každé z tých písmen môže nadobudnúť ľubovoľnú hodnotu z daného rozsahu hodnôt, to je skutočná abstrakcia. Myš ako jednotka a mačka ako dvojka nie je abstrakcia ale nezmysel. Ako príklad mylného výpočtu sa zvykne hovoriť o spočítavaní jabĺk s hruškami, to je ale v porovnaní s konceptom dve myši rovná sa jedna mačka, úplne normálna vec, lebo sa ráta počet. Myslím, že sa dočkáme nového porekadla. To potom niekto povie: "Čo tu spočítavaš mačky s myšami, Ty hus?!" A odpoveď na to bude: "Správne, aj mne to vyšlo hus.".

@btsan ale to je fakt ktoreho sa mas ako rodic drzat