icon

Hejného metóda: Príprava piatakov na prijímačky

btsan
14. feb 2024

Organizácia, ktorá zastrešuje vyučovanie tzv. Hejného metódou robila webináre na tému "Ako na prijímačky Hejného metódou? (8-ročné gymnáziá)". Snažil som sa im k tomu položiť otázku, ale na FB môj príspevok bez odpovede skryli. Píšem preto sem, zároveň ako tému na debatku.

Ako pripravujete vašich piatakov s Hejného metódou na 8-ročné gymnázium a ako to celé vidíte?

Môj príspevok:
Dobrý deň. Na váš seminár som sa nestihol prihlásiť. rád by so sa opýtal, ako ste sa na ňom vysporiadali s faktom, že na prijímacích testoch z matematiky pre 8-ročné gymnáziá nie sú žiadne príklady z aktuálne preberaného učiva v piatom ročníku, ako napríklad: Mince, Egyptské delenie chlebov, Drievka, Šíokové grafy, Súčtové trojuhilníky, Krokovanie, Parkety, Susedia, Indické násobenie, Pavučiny, Autobus, Origami, atď. Existuje nejaká dotácia pre rodičov žiakov s vyučovaním Hejného metódou, aby sa pripravili na test cca taký ako ich reálne čaká?

eeffka
6. máj 2024

@btsan a preco sa tu vlastne zavzdusnujes 4strany? Mne osobne sa HM nepaci, osobne mi pridu jej metody ako alternativa pre matemativky tazsie chapajuce deti. Ak si mal ambiciu dat dieta na 8r gymnazium mal si to riesit v 1.rocniku nastupom na klasicku matematiku. Teraz uz neskoro riesit, resp vsetko sa da na ukor volneho casu ci penazi

btsan
autor
6. máj 2024

@eeffka Len som otvoril tému, a keďže sú reakcie, reagujem aj ja. Predsa nezutekám z vlastnej diskusie. A keď teda je reč o prvom ročníku. Ako môže rodič vedieť, do čoho sa to vlastne nechal s dieťaťom navliecť, keď je vec nová a nie sú na ňu žiadne poriadne infomácie. Škola sa väčšinou vyberá aj z iných dôvodov, ako HM. Jeden by očakával, že systém školstva je schopný zabezpečiť na každej základnej škole v štáte prístup k vzdelaniu podľa oficiálnych vzdelávacích štandardov v takom zásadnom predmete ako je matematika.

eeffka
6. máj 2024

@btsan hm je tu minimalne 15r , sama mam maturantku a aj nam navrhovali v 1.triede zs zamietli sme. Na kazdej skole je aj klasivka vyucba. Skor mam povit ze si sa nechal opit inovqtivnym rozkom a teraz si zistil realitu.

btsan
autor
6. máj 2024

@eeffka "Hejného metóda už 10 rokov na Slovensku", článok z dôveryhodného zdroja s dátumom 27.03.2023. Niečo tu nesedí. Asi sa zhodneme, že minimálne 15 nevyjadruje ani v rovnici ani v nerovnici 11 alebo 12.

behulka
6. máj 2024

@btsan neviem, odkiaľ máš túto zaručenú info ale neplatí. Pridávam sa k @eeffka , z vlastnej skúsenosti cez moje dieťa je to dlhšie. K HM netreba nutne učebnice, ktoré sú tu možno tých 11 rokov, čo spomínaš. Nesmeruje tvoje sklamanie skôr k učebniciam než k samotnej metóde ?
Ja som si obavami prešla ako rodič, prijímačky, monitor, čo ďalej na strednej, ako maturity, dostane sa na VŠ ak tam bude matika ?
Učebnice pokrývajú celý štátny vzdelávací program, idú aj nad jeho rámec.
No zjavne tvoje nastavenie proti tejto metóde je tak silné, že ti unikajú podstatnejšie veci, ktoré úspešnosť detí ovplyvňujú. Myslím si, že žiadne argumenty nepomôžu.
Len nerozumiem, prečo ste čakali 4,5 roka, na rodičovských stretnutiach ste túto tému nerozoberali, neriešili ste úlohy, nevysvetľovali vám to deti ?
Odporúčam ešte raz - Českú školskú inšpekciu a porovnanie HM a klasickej výuky na 1.stupni. Žiakov testovala nezávislá inštitúcia, tisíce žiakov, nie pár stoviek. Na Slovensku neviem, či sa niekto porovnávaniu v takomto rozsahu venoval.

behulka
6. máj 2024

Prešla som si oba pracovné zošity zo 4.ročníka, sú tam 2, slovom dve úlohy so zvieratami za celý rok. Knihu už doma nemáme. V piatackej a siedmackej knihe nie je ani jedna úloha.
To, že deti so zvieratami trápia celú základku je nejaký nezmysel alebo len veľmi skreslený pohľad rodiča.

eeffka
6. máj 2024

Ak jw indicke nasobenie sucast Hm tak to mala moja druha dcera v 5.tim rocniku na spestrenie , ucitelka isla min rok do dochodku tak to tqka novinka nebude

btsan
autor
6. máj 2024

@behulka Ja som za argumenty. Naposledy ste zmazali vlastný príspevok, čo mi pripadá, že asi neuniesol protiargumentáciu. Učebnice sú integrálnou súčasťou tohoto problému, veď učitelia učia podľa nich. Darmo sa tu budeme hrať na to, že existujú nejakí ideálni konštruktivisti, ktorí zázračne vyučujú, berú deti do prírody hľadať s dedom Lesoňom myšky v norách alebo pozorujú na zastávke ľudí vystupujúcich z autobusu. Realita je taká, že sa ide podľa tých učebníc a príručiek. Mimochodom, od 3. či 4. ročníka učebnice ani nie sú vo farbe, čo všetky ostatné sú.

btsan
autor
6. máj 2024

@behulka ten materiál českej školskej inšpekcie nejak neviem nájsť, iba nejaké odvolávky naň

btsan
autor
6. máj 2024

@behulka asi som niečo našiel
https://drive.google.com/file/d/1UADaQe-W-WdS5A...

tu napr. vyvracajú jednu z najčastejších mantier prezentovaných pri nábore na HM: "Porovnání postojů k matematice nepotvrdilo, že by děti vyučované Hejného metodou měly více rády matematiku nebo měly větší sebedůvěru v matematice než ostatní děti."

idem prečítať viac

btsan
autor
6. máj 2024

@behulka takže nie je to správa školskej inšpekcie ale je to pekné počítaníčko
https://drive.google.com/file/d/1UGzBuHpfo5nMF0...

btsan
autor
8. máj 2024

@hanika7 🐭 + 🐱 = 🦢

hanika7
9. máj 2024

@btsan Z toho reportu si vyberáš, čo sa ti hodí. Pričom ani ten vybraný úryvok nepotvrdzuje, že by HM bola horšia. Je tam kopa výsledkov, ktoré práveže hovoria v prospech HM. A kde HM nie je lepšia, je aspoň na úrovni klasiky. Celkovo je tebou linkovaná analýza podporou Hejného metódy, je super, že si to tu môžu pozrieť aj ostatní. Vďaka za prezdieľanie.

hanika7
9. máj 2024

@btsan Vek tipujem hodný pre osobu s ukončenou školskou dochádzkou a dostatočným časom na získanie zatrpknutosti k životu a príležitostiam, ktoré ponúka mladším.

btsan
autor
13. máj 2024

@hanika7 Nebudem si na seba brať úlohu analyzovať celú tú štúdiu, napokon, aj v štúdii samotnej autori sami uvádzajú, že má svoje limity. To meranie postoja žiakov k matematike mi ale pripadá ako najspoľahlivejší fakt, najmenej zaťažený nejakými chybami v metodike či dátach. Jednoducho jasná odpoveď na jasné otázky položené rovnako všetkým, veľmi významnej štatistickej vzorke. A vypichol som to práve v protiklade z marketingom HM, ktorý tvrdí, resp. na každom kroku podsúva, že deti majú z vyučovania touto metódou radosť a inde "je matematika strašiak".

behulka
13. máj 2024

@btsan skvelý príklad prispôsobovania si faktov podľa aktuálnych potrieb.
Tu sú výsledky za ČR:
https://www.csicr.cz//html/Vyberove_zjistovani_...

btsan
autor
13. máj 2024

@behulka Hlavním omezením analýz České školní inspekce je to, že v nich nebyly jednoznačně spárovány výsledky žáků s údaji o metodě výuky, kterou daní žáci používají, a pracovalo se pouze se souhrnnými údaji za školu. Konkrétně v šetření ČŠI (2017a) bylo známo, jakou metodu výuky používají jednotliví učitelé, ale každému učiteli byl přiřazen průměrný výsledek žáků jeho školy, nikoli třídy. Tyto hodnoty byly následně použity pro porovnání průměrné úspěšnosti podle využívané metody výuky.

btsan
autor
13. máj 2024

@behulka
Způsob využití postupů Hejného matematiky
/ Úspěšnost žáků

Ne
/ 60,5 %

Ano, používám příslušné postupy, ale běžné učebnice
/ 61,8 %

Ano, používám občas příslušné postupy i učebnice
/ 61,0 %

Ano, používám soustavně příslušné postupy i učebnice
/ 61,7 %

Výsledky ukazují na mírně vyšší průměrnou úspěšnost žáků při využití Hejného matematiky (61,6 %, respektive 60,5 %), nicméně rozdíly nejsou statisticky významné na 5% hladině statistické významnosti.

A čo tá skupina, čo údajne používa príslušné postupy, ale s bežnými učebnicami? Koľko je vlastne spôsobov výučby HM a ako sa to vôbec dá realizovať s úplne inými učebnicami? Čo myšky, mačky, pavučiny, šípky, kroky a korky?

stormie
13. máj 2024

@btsan sposob v HM je len jeden, proste napr na nasobenie sa pouziva mriezka a basta, nic ine. Priklady na nasobenie mozes cerpat z ucebnice klasickej matematiky kde predpokladam, ze teoriu vynechas lebo ide o iny postup ratania - podotykam toho isteho lebo spravny vysledok je len jeden nech ratas ako chces. Aj slovne ulohy mozes cerpat z ucebnice klasicej metody a ked zistis ze na vypocet treba scitanie/odcitanie/nasobenie/delenie tak nepouzijes klasicky sposob ale prislusny sposob HM

Uz tu robis z komara somara a hladas problem tam kde nie. Chapem, ze si frustrovany rodic ktoreho dieta ma vo vyucovacom procese nejeke “novum” a pre teba je to priestor na vyryvanie, mozno preto ze tomu sam nerozumies alebo ani nechces.Ak s HM mas taky strasny problem, neveris ucitelke, metode, statistike, skusenostiam z mnohych ceskych skoll a mensieho poctu slovenskych a v nepsolednom rade neveris ani vlastenmu dietatu, ze ratanie nepochopi touto metodou bez tvojej pomoci a bude tym nejako trpiet teraz, na prijimackach, v zivote …. tak ho proste prerad na inu skolu.
Moje dieta tiez nechodi do spadovej skoly a ja som naopak hladala skolu (cca rok) kde okrem ineho maju aj vyucbu matamatiiky HM. Ak by sa nieco zmenilo, nevyhovovalo alebo bol nejaky iny, pre mna tak strasne zavazny problem preradim tiez.

btsan
autor
13. máj 2024

@stormie Ďakujem za rady.

hanika7
14. máj 2024

@btsan Nedáš si námahu preštudovať dokument, ktorý tu šíriš. Vyberieš si práve kategóriu "obľúbenosti", ktorá je najmenej objektívne uchopiteľná. Všetko toto len dokazuje, že chceš do HM iba rýpať a nič viac. (Ešte k otázke, či sa dá učiť HM z rôznych učebníc, tak áno, dá sa. HM je spôsob vyučovania, nie je to nutne viazané na ani na zvieratká, a dokonca ani na spomínanú mriežku. Spočíva to hlavne v odlišnej role učiteľa v rámci vyučovacieho procesu. Učebnice sú dobrou pomôckou, ale nie nevyhnutnou.)

btsan
autor
14. máj 2024

@hanika7 12 klíčových principů https://www.h-mat.cz/principy
2. PRÁCE V PROSTŘEDÍCH https://www.h-mat.cz/principy/prostredi
VYCHÁZEJÍ ZE ZKUŠENOSTI
Některá prostředí vycházejí ze zkušeností dětí a z běžného života – například krokování, schody, rodina, autobus. Jiná využívají u dětí oblíbenou činnost – řešení rébusů, hlavolamů, doplňovaček, hraní her. Například algebrogramy, pavučiny, hadi, součtové trojúhelníky, součinové čtverce, sousedé, zvířátka dědy Lesoně, šipkové grafy, „myslím si číslo“, barevné trojice či neposedové.

Nestretol som sa ešte so žiadnou literatúrou okrem HM učebníc toto všetko zahŕňa.

Ja nevyberám ani kategóriu ani negatívne príklady, ale polemizujem vyslovene len s tým, čo mi dávate ako príklady Vy. Kategória o radosti a sebadôvere žiakov bola v štúdii hodnotená ako jedno z hlavných zistení ("Porovnání postojů k matematice nepotvrdilo, že by děti vyučované Hejného metodou měly více rády matematiku nebo měly větší sebedůvěru v matematice než ostatní děti."). Predpokladám, že to autori štúdie dali aj preto, lebo sa nedá nevšimnúť, ako sa celé roky robí marketing metóde práve sľubovaním radosti v HM a očierňovaním tzv. bežného vyučovania matematiky.

hanika7
15. máj 2024

@btsan Bežné vyučovanie vychovalo vás, to úplne stačí ako dôvod, prečo hľadať zlepšenia.

hanika7
15. máj 2024

@btsan Čo sa týka učebníc a prostredí, ešte raz napíšem, sú len pomôckou. Hejného metódou môžete veselo a dobre učiť aj bez nich. HM nie sú zvieratká, ani mriežky, je to spôsob uvažovania a vedenia detí na ich ceste spoznávaním sveta. Len to chce trochu širšie videnie súvislostí, nielen tunelové.

btsan
autor
16. máj 2024

@hanika7 Prepáčte, ale nejde mi to do hlavy s tými učebnicami. Čize napokon tie veci, čo si dieťa nosí do školy a má tam čosi popísané, nie sú učebnicami ale len pomôckami, niečim na úrovni pravítka, či kružítka? A o akých učebniciach je teda tuná reč?

https://www.rtvs.sk/radio/archiv/1107/2299451
37:14
"Hovorí sa, že teda hejného metóda je o tom, že deti sa zabávajú na tých hodinách, že ich to baví.
Ale to nie je, že by ich to bavilo preto, že je to veľká zábava, že im tam niekto robí šaškáriny a divadielko.
To je preto, že tie učebnice sú nastavené veľmi dobre, presne pre tie deti, v tom veku, a s tými vedomosťami, aké majú, aby mohli sami objavovať veci."

btsan
autor
16. máj 2024

@hanika7

„to úplne stačí ako dôvod“: Táto fráza je typická floskula, pretože sa používa na ukončenie argumentu bez poskytovania konkrétnych dôkazov alebo hlbšieho vysvetlenia. Predpokladá, že výrok je sám o sebe dostatočne silný na podporu tvrdenia, avšak neponúka žiadne konkrétne dôvody alebo údaje, ktoré by túto myšlienku podložili.

Použitie tejto floskuly v príspevku oslabuje argument, pretože namiesto poskytovania konkrétnych dôkazov alebo návrhov, prečo a ako by sa vyučovanie malo zlepšiť, sa opiera o všeobecnú a málo informatívnu frázu. To môže viesť k tomu, že príspevok pôsobí povrchne a nedostatočne podložený. Pre silnejšiu argumentáciu by bolo vhodné nahradiť floskulu konkrétnymi príkladmi alebo dôkazmi podporujúcimi potrebu zlepšení v systéme vyučovania.

hanika7
16. máj 2024

@btsan K učebniciam - áno, pre žiaka sú na úrovni pomôcok. Pre učiteľa sú od pomôcok vyššie, nakoľko mu šetria čas a nemusí nanovo vymýšľať už vymyslené. Ale pokojne by všetci mohli chodiť do školy a učiť sa aj bez učebníc. Na učebniciach vzdelávanie nestojí ani nepadá, rozhodujúcim prvkom je kvalitný pedagóg. A áno, učebnice sú zostavené dobre, je za tým mnoho rokov práce a overovania. To ale nič nemení na fakte, že sú len pomôckou v rámci vzdelávacieho procesu.

hanika7
16. máj 2024

@btsan Áno, použila som frázu na ukončenie argumentácie, pretože s vami to nemá zmysel. Idete si svoje, aj keby som vám tu písala 10 argumentov denne. (na to si zaplaťte lektora alebo mentora, ja vám tu robiť doučovanie nehodlám) Miesto toho, aby ste uznali, že tímy didaktikov, ktoré desaťročia na metóde pracovali a naďalej pracujú, budú zrejme vedieť viac ako vy, radšej si vyberáte kúštiky vytrhnuté z kontextu, s ktorými chcete rýpať. (pritom nik vás do HM nenúti, v tom je krása slobody) Celá debata s vami je obdobná, ako keď niekto začne polemizovať, či je Zem guľatá a vypytovať sa čiastkové somarinky miesto toho, aby akceptoval, že experti znalí témy vedia, čo hovoria. Vy sa dožadujete argumentov pre veci, ktoré múdrejší už akceptovali ako vyargumentované. Dostať vás na ich úroveň pochopenia by si vyžadovalo ísť v rámci logiky a komplexnejšieho uvažovania úplne od piky. Sorry, ale na toto sa nedám. Ak chcete aspoň trochu porozumieť, odporúčam začať s archívom Víta Hejného, cez jeho zdroje a odkazy sa viete dostať ďalej. Veľa zdaru prajem. https://www.direktor.sk/sk/casopis/manazment-sk...

btsan
autor
17. máj 2024

@hanika7 Keď si teda vezmem zoznam pomôcok menovaný v príručke učiteľa napr. pre 2. ročník, je to teda tiež tak, že používa kto chce čo chce? ako mám potom rozumieť výrazom "potřebné pomůcky" a "doporučené pomůcky". Mám si to preložiť tak, že "nie nevyhnutné" a "ešte menej nevyhnutné"?

Ďalšia vec je, že ak aj učebnicu považujete len za pomôcku, pritom na základe používania alebo nepoužívania učebnice výskumníci rozlišujú 2 typy vyučovania HM, nemali by sa rozlišovať typy vyučovania HM aj jednotlivo podľa konkrétnych pomôcok? Vychádzam z predpokladu, že aj o tom zozname prehlásite, že nič z neho nie je nevyhnutne potrebné.

Seznam potřebných pomůcek:
• geoboardy - dřevěné (+ barevné gumičky)
• ikony zvířátek Dědy Lesoně
• modely zlomků - koláčový, čokoláda, tyčový
• pravítko
• postavy rodiny Moudrých + rodokmen k prostředí Rodina
• krychle - sada pro třídu
• dřívka (přírodní nebo barevná, alternativně dřevěná míchátka nebo tyčky od nanuků) - sada pro třídu
• mince (žákovská sada + velké na tabuli)
• parkety - kartónové, magnetické, dřevěné nebo vystřižené a zalaminované
• krokovací pás (velký pod tabuli + malý k nalepení pro žáky na lavici)
• schody - krokovací pás s čísly (velký pod tabuli + malý < nalepení pro žáky na lavici)
• vláčky - sada barevných hranolků
• autobus - krabice jako autobus a figurky jako cestující, řípadně označení jednotlivých zastávek (učitel si -, p.řipraví s žáky sám)
• kartičky s čísly a znaky +, >, = (lze použít kopíro-.atelné listy)
• hrací kostky - velké nebo klasické malé - sada pro třídu
• objekty určené k manipulaci (figurky, víčka, ...) - si opatří sám • čtvercové papíry (alespoň 10 x 10 cm)
• mazací tabulka s mříží 1 cm, 2,5 cm • čtverečkovaný papír -1 cm, 2,5 cm, 4 cm (lze použít < pírovatetné listy)
• hodiny (ciferník se synchrohizovaným pohybem ruči-<) - sada pro třídu (lze použít i kopírovatelné listy)

Seznam doporučených pomůcek:
• zalaminovaná kolečka a barevné šipky k prostředí Pavučiny
• šablony s číselnou osou
• zalaminovaná čísla (0, 1, ..., 9) alespoň tří barev
• Tabulka 0-99 • plakát - Dětský park
• dřívka s magnety na magnetickou tabuli
• razítka se šablonami - sčítací trojúhelník, násobilkový čtverec (lze použít i kopírovatelné listy)

btsan
autor
17. máj 2024

@hanika7 príklad s guľatosťou Zeme je výborný a ďakujem Vám zaň. Ako všetci vieme, tento fakt naša civilizácia plne akceptovala až niekedy v stredoveku, hoci myšlienku rozpracovali filozoficky Pytagoras a neskôr Aristoteles už aj s nejakými dôkazmi cca 500 - 300 rokov pred našim letopočtom. Preto sa to berie za nemennú skutočnosť, takto sa to aj vyučuje na školách celé generácie. Dnes už si to môže ľahko overiť aj osobnou skúsenosťou každý, napr. pri lete lietadlom, debata na túto tému je ukončená.

Nie je náhodou ani to, že práve Pytagoras a Aristoteles toho veľa dali aj matematike. A mnoho z ich diela je obsiahnutých vo vyučovaní matematiky na školách, odkedy nejaké organizované školstvo existuje.

Nikto teda dnes nespochybňuje, že sa deti učia na príslušnom predmete fakt o guľatosti Zeme ako hotovú vec. Naproti tomu Vy tu obhajujete metódu, ktorá keby vyučovala geografiu, toto by im zatajovala, lebo však "neučíme sa poučky" a nechala by 10 ročné deti zisťovať nanovo samé, to čo ľudstvu trvalo stovky rokov.

Takže ak ideme hovoriť o polemizovaní o guľatosti Zeme, nie ja som na tej strane, čo ju spochybňuje. Ja spochybňujem tmárstvo, ktoré nepustí deti k vedomostiam, núti ich strácať čas "objavovaním" vecí všeobecne známych, zneisťuje ich rôznymi nematematickými konceptami (myšky, šípky) ešte aj v najzákladnejších počtoch do 10.