Hejného metóda: Príprava piatakov na prijímačky
Organizácia, ktorá zastrešuje vyučovanie tzv. Hejného metódou robila webináre na tému "Ako na prijímačky Hejného metódou? (8-ročné gymnáziá)". Snažil som sa im k tomu položiť otázku, ale na FB môj príspevok bez odpovede skryli. Píšem preto sem, zároveň ako tému na debatku.
Ako pripravujete vašich piatakov s Hejného metódou na 8-ročné gymnázium a ako to celé vidíte?
Môj príspevok:
Dobrý deň. Na váš seminár som sa nestihol prihlásiť. rád by so sa opýtal, ako ste sa na ňom vysporiadali s faktom, že na prijímacích testoch z matematiky pre 8-ročné gymnáziá nie sú žiadne príklady z aktuálne preberaného učiva v piatom ročníku, ako napríklad: Mince, Egyptské delenie chlebov, Drievka, Šíokové grafy, Súčtové trojuhilníky, Krokovanie, Parkety, Susedia, Indické násobenie, Pavučiny, Autobus, Origami, atď. Existuje nejaká dotácia pre rodičov žiakov s vyučovaním Hejného metódou, aby sa pripravili na test cca taký ako ich reálne čaká?
@hanika7 Ak popierate kľúčový význam použitia učebnice, popierate 11. z 12 kľúčových princípov metódy. Toto mi príde ako dosť svätokrádežné z Vašej strany voči metóde.
"11. PŘIMĚŘENÉ VÝZVY
PRO KAŽDÉ DÍTĚ ZVLÁŠŤ PODLE JEHO ÚROVNĚ
Naše učebnice obsahují úlohy všech obtížností. Tím, že slabší žáci vždy nějaké úlohy vyřeší, předcházíme pocitům úzkosti a hrůzy z dalších hodin matematiky. Těm nejlepším žákům zároveň neustále předkládáme další výzvy, aby se nenudili. Učitel je nepřetěžuje úkoly, ale zadává takové, aby děti neustále motivoval. Rozděluje úlohy v rámci třídy podle toho, co které dítě potřebuje."
Myslím, že to nepotrebuje komentár, každý to pochopí aj z češtiny, ale jasne tu balancujete na hrane, že takýto žiak bez učebnice bude vystavený "úzkosti a hrůzy z dalších hodin matematiky", čo môže viesť až k ťažkým poškodeniam psychiky detí.
@btsan Nepopieram princíp "Primerané výzvy". Ten je možné dodržiavať aj bez učebníc. Ten princíp nie je o učebniciach. Učebnice sú pomôckou - ak učiteľ nechce vyrábať vlastné gradované úlohy, môže ísť podľa učebníc. Ale nemusí. K systému učebníc (HM aj iným) - ak vám vadí možnosť voľby, flexibilita, dôvera v učiteľa, zodpovednosť detí a rodičov za vzdelávanie atď, to je vaša vec. Ak chcete žiť nalinajkovaný život podľa zadania, zamestnajte sa vy aj vaše deti niekde na linku za pás. Tam naozaj vlastný úsudok potrebovať nebudete. Ale nechcite rovnosť a jednotnosť všade a pre všetkých, to sme tu už zopár desaťročí mali. Nevracajme sa k tomu, dodnes znášame neblahé následky.
@btsan porovnať vedomosti našich detí ? Prečo ? V akých oblastiach a prečo práve v týchto ? Príde mi to ako nezmysel. Keď už tak porovnávať dieťa samo so sebou, ako napreduje v čase.
Tie učebnice ma zaujali, prečo by sa nemohli kombinovať. A musia sa vôbec používať ? Moje deti nemali šlabikár ani čítanky a všetky čítajú bez problémov, veľa a zatiaľ s radosťou. Čo si myslím v pubertálnom veku nie je úplne bežné. Napísala som schválne príklad so slovenčinou a nie matikou, tu mám pocit, že to lepšie vidno.
@behulka Nešiel som robiť nejaké analýzy, bol som len zvedavý, o ktorý test teda šlo a ako by to dopadlo u nás. Vedieme debatu, a ja v rámci rešpektu k argumentácii a faktom som na toto bol zvedavý. Argumentácia sa stavia na faktoch alebo aj osobných skúsenostiach. Keď ste teda uviedli konkrétny test, nerozumiem, prečo tu zas odbiehame k nejakému filozofovaniu. Čiže nechcete aby sme si ho odskúšali aj my?
@behulka Dieťa nebudem nútiť, aby celý ten test vyrátalo, trochu mi už v tomto smere aj vymizla motivácia. Ale ma ten test aspoň inšpiroval pristúpiť k tomu konštruktivisticky a zostavil som nasledujúcu úlohu pre Vás, prípadne Vášho piataka. U nás sa ju podarilo vyriešiť celkom rýchlo, z hlavy, za jazdy autom. Je to úloha trochu z počtov do 20 (+1) a trochu z logiky, čo je v rozsahu 1. stupňa ZŠ.
Pani učiteľka pripravila pre žiaka test z matematiky, ktorý pozostával z úloh zoradených od čísla 1 do 21. Keďže úlohy boli dosť rozsiahle, boli rorzvrhnuté na viac strán. Pri tlačení testu zaúradoval nezbedný škriatok a strana s úlohami 7 až 10 sa nevytlačila. Žiak riešil zadané úlohy a v stanovenom čase ich odovzdal pani učiteľke na ohodnotenie. Tá po ich kontrole oznámila, že žiak vyriešil 19 úloh správne, jednu na polovicu a jednu zle.
Otázky:
a) Aký najväčší počet úloh mohol žiak vyriešiť?
b) Je tvrdenie pani učiteľky o počte a úspešnosti vyriešenia úloh pravdivé?
@behulka myslel som, že sa bavíme o tom mojom príklade, nie o reálnej situácii, ale keď už sme teda pri tej reálnej situácii, toto mi na tom trošku nesedí: "... Moja zvedavosť dala za úlohu spočítať môjmu piatakovi prijímačky z Metodky, z minulého roka, iné som narýchlo nenašla..." Tak to asi nebolo až tak narýchlo, ak ešte bolo treba skombinovať dva rôzne testy, všakže? Bolo by bývalo poctivé, keby ste mi to dali vedieť, keď som sa pýtal, ktorý test máme riešiť, takto by sme doma riešili trochu iné zadanie a zaručene by sme nedosiahli 19 a pol správnych riešení.
@behulka ten príklad bol len príklad, je to vyjadrené priamo v tom slove, myslím, že žiadne príklady v učebniciach matematiky neobviňujú nejakú konkrétnu osobu z toho, že by si nekontrovala tlačové výstupy.
A prečo ste sa teda hneď nepochválili, že je tam ten nesúlad? Vážne sme to mali v úmysle riešiť, ale aj toto zistenie nás značne odradilo.
@btsan pre mňa je táto komunikácia už nepríjemná. V momente, keď zaznelo niečo v zmysle "porovnávanie vedomostí" mi to začalo byť veľmi proti srsti. Nemám potrebu dieťa s niekým porovnávať verejne. Priznávam, pre vlastný pokoj som v rámci prípravy na záverečné preskúšanie tento aj minulý rok dala vyriešiť Komparo (sjl a mat). Vrelo odporúčam.
Myslím si, že máme niekoľko vecí spoločných. Obaja sa zaujímame o vzdelávanie svojich detí a o túto metódu s ohľadom na prínosy a riziká. S tým rozdielom, že ja som začala v predstihu, vo veku 5 rokov dieťaťa, vy predpokladám v 4.-5.ročníku ? Priznávam, že sú dni, kedy pochybujem aj pochybovať budem, či takýto prístup stačí, ako za pár rokov dopadnú prijímačky, ako to bude neskôr v škole, v triede plnej spolužiakov s učiteľkou, ktorá možno nebude mať pochopenie pre konštruktivizmus. Uvidíme.
Momentálne cítim, že som sa nechala stiahnuť niekam, kde som byť nechcela, možno až do bodu, kedy môžu byť dotyční ľudia v ohrození tvojou aktivitou. To bol aj dôvod, prečo som jeden príspevok zmazala.
Ak smiem vedieť, ostáva tvoje dieťa na súčasnej škole alebo odchádzate ?
.

@hanika7 "Preto je v pohode možné voľne nadviazať medzi sériou 1-4, 1-5 a A-F, samozrejme, podľa schopností žiakov." Toto by si každý rodič, ktorý chce, aby sa raz jeho dieťa dostalo na želanú školu, dobre poznačiť a s veľkým výkričníkom. Normálne totiž výučba na školách má prebiehať tak, že existuje plán, osnovy a dodávam k tomu, poriadok. Čiže nie tak, že čo sa komu chce a podľa schopností v danej chvíli. Ešte podotýkam, že za normálnych okolností počas ZŠ žiak nadväzuje učebnicami v poradí 1. - 9. Nie, nie sú tam 3 rôzne alternatívy a všetky ich možné kombinácie, variácie, či permutácie.