Hodnotenie žiakov
Moja dcera na SS je hodnotena 5, ak nie je na hodine pocas ktorej je pisomka. Ucitel zapise 5 do triednej knihy a ta 5 je tam dovtedy, kym nenapise test. Je to v poriadku? Znamkovat ziaka znamkou 5, z dovodu, ze chybal na hodine? Funguje nieco taketo na skolach a je ti v poriadku?
@ibrunova prečo by menila? Lebo učitelia si bežne robia, čo chcú. Ti kľudne pridám scrn. Edupg, aby si videla, ako zázračne sa dajú za 5 minút vyrobiť známky. Toto odporúčam každému, aby si robil scrn. každej zmeny znamok, lebo niektorí učitelia sú schopní zaprieť aj nos medzi očami. Mňa cez kovid šla presviedčať učiteľka, že syn test nevypracoval, preto má za 5. Lenže ja som si spravila scrn. Ona mu ho dokonca oznamkovala. Aj to som mala odfotené. Ak by som nemala, čo myslíš, ako by to dopadlo.
@carcarla ved na SS musia byt pisomky stale dopisane, ked ziak chyba. To bude asi nejaka slabsia SS, kde musia decka az takto motivovat aby chodili do skoly. U nas znamku nemaju, ked nepisu pisomku ale niektore predmety sa dopisuju az na konci polroka z polrocneho uciva. Ja hlavne nechapem rodicov, co potrebuju dietatu stale dupat cesticku. Na strednej skole ty bojujes o znamku pre svoje dieta? V realnom zivote jej budes stale za zadkom?
@akvi no však, aký dôvod mala, vie zodpovedať len učiteľka, my to tu nevyriešime, ani päťky za nič. Už tretí raz sa pýtam, akú váhu mali tie päťky. Lebo ja som sa s tým stretla, ale 5 mala váhu 0x, takže to bol len štatistický údaj a známku neovplyvnil. A my tu poznáme len jeden pohľad, rada by som vedela, čo na to povie učiteľka, ak tam teda autorka dnes pôjde, namiesto nadávania, že ako si to učiteľka môže dovoliť..
Uz som to pocula ze na vela SS to takto robia lebo ziaci zamerne nechodili na pisomky.Tak ked sa nedostavia dostanu automaticky 5 a potom maju moznost si to dodatocne napisat.
Mám dieťa na ZŠ kde to funguje rovnako. Deti sa proste naučili, že neísť na písomku sa neoplatí. Minule syn musel odísť skôr, sám požiadal učiteľku o možnosť napísať si písomku na inej hodine, aby nemal 5. Ak to zvaladaju deti na ZŠ mali by aj stredoskolaci. A áno, je to možné aby to tak fungovalo - ja som to riešila s riaditeľom školy.
@ivana11155 nedupem dieťaťu žiadnu cestu.Ide o princíp, celý čas 1 a zrazu 3 posledný týždeň, čo robila doteraz učiteľka,keď známky neboli napísané a keby som videla, že vychádza 3 celý čas neriesim, ale naraz takýto skok nedáva zmysel. Ide tu o princíp, učiteľ nemá čo dávať 5 za absenciu. Žiak je klasifikovaný, ak ústne odpovedal na hodine alebo bol písomne preskúšany a nie za nejaké nezmysly, ktoré si vytvoria sami učitelia vo vlastných hlavách. A test, ktorý písali pred mesiacom, učiteľka mala hned zapísať 5, keď pred mesiacom všetkým žiakom zapisovala známky z testu a nie teraz. A metodické pokyny hovoria jasne, žiak má byt oboznámený so známkou s písomnej odpovede (rozumej test; ktorý dcéra nepísala a dostala 5) do 10 dní od dňa napísania testu. Čiže tá 5 tam mala byť do 10 dní a nie po mesiaci. A nikomu nedupem cestu, ide o princíp korektnosti a spravodlivosti, nič viac nič menej.
@aspergerka ak toto tvrdi riaditel, tak by si mal precitat zakon, nikde v zakone nic taketo nie je umoznene. Hodnotenie ma pomerne jasne dane pravidla a vymyslat cokolvek nad ramec toho, co zakon umoznuje, je proste blud.
1. Známky su za vedomosti žiaka, nie za to, že chýbal na teste.
2. Ak si žiak odmietne dopísať test, vtedy je 5 v poriadku.
3. Ak žiak chyba na veľkých testoch, ktoré su potrebné na klasifikáciu, pripadne ma málo znamok, nie je správne dať 5 za chýbajúce testy ale ho neklasifikovat na konci roku a dať na komisionálne skúšky.
@basullinka prve dva body - ano, presne tak. Treti bod - tzv. velke testy su pozostatok minuleho rezimu, okrem SJ totiz v ziadnom predmete nie je dane, ze kolko "velkych" pisomnych prac sa ma robit. Prekvapivo, ani v matematike. V SJ su dane 4 diktaty rocne ako povinne a 1 slohova praca v 5.rocniku, 2 slohove prace v dalsich rocnikoch. Pisem o ZS, stredne skoly to budu mat pravdepodobne inak, nechce sa mi to teraz studovat, kedze v SS sa az tak dobre neorientujem.. Zakon urcuje, ze ku klasifikacii staci mat 2 znamky z predmetu, ktoreho casova dotacia je 1 hodina tyzdnenne a 3 znamky, ak je predmet viac, ako 1 hodinu tyzdenne a toto plati aj pre stredne skoly. Cize ohanat sa tym, ze dieta ma sice 13 znamok, ale nenapisalo tzv. "velky test" je proste blbost. 13 znamok je absolutne postacujucich na klasifikaciu. Komisionalne skusky moze dat ucitel len v odovodnenych pripadoch, resp. v pripadoch, ktore urcuje zakon (IUP, prestupy a pod.. )
@kacena4 toto považuješ za motiváciu?? Vyhrážanie sa 5-kou ešte k tomu protipravnou? Stredné školy by sa v prvom rade mali preniesť do tohto storočia a v druhom rade sa nebáť vylúčiť študentov, ktorí nemajú záujem študovať. Načo tam sú? Lenže SŠ nemajú gule to robiť, pretože by prišli o prachy za žiakov. A tak miesto zmeny tohto chorého systému si nachádzajú úplne blbé cesty, ktoré nikam nevedú.
@akvi ja píšem o SŠ, kde boli aj riaditeľské testy, kde boli usmernenia voči absencii na nich...nie o veľkej písomke z učiva, ktoré rozhodla p. Uč., učila som na SŠ. A áno, komisionalsky sú buď podľa percenta vymeskaných hodín alebo počtu hodín v závislosti od časovej dotácie daného predmetu...
Šla by som do školy a riešila to.....nie nieje adekvátne aby žiak dostal 5 len preto že chýbal. Ak to bol veľký test (prípadne chcela aby ho dcéra písala), mala učiteľka dať písať písomku na inej hodine keď už v škole prítomná bola.
U nás bolo pravidlo že žiak musí mať napísaných/dopísaných 80% testov a bolo tam aj percento účasti na hodinách to bolo tuším 75% (ak to nesplnil mohol učiteľ navrhnúť preskúšanie žiaka). Ale neexistuje aby niekto dostal 5 za to že chýbal, známka je za vedomosť nie za účasť. Ale aj tak väčšina učiteľov dala test proste žiakovi dopísať na inej hodine (prípadne na konci roka sa dalo dopísať viac testov na raz presne toto robili pri žiakoch ktorý opakovane nechodili).
@ibrunova ano bola som v skole a dopadlo to nasledovne. Rovno som isla za riaditelkou a dala zavolat ucitelku aj so vsetkymi testami, ktire pisala dcera. Nechala som ucitelku, aby vysvetlila situaciu so znamkami. Cize ked ziak cvyba dostane automaticky 5 ze neabsolvoval test. Opytala som sa jej preco je zuak hodnoteny 5 za absenciu a jej odpoved bola, aby nezabudla, ze nepidal test. A ja sa hej pytam, preco tu 5 nezapusala hned, ale az po mesuaci: Zabydla, ok beriem. A potom sa jej pytam, ze ked nahodou ho ziak nenapise, ci tam ta 5 ostane, to uz zacala habkat, lebo riaditelka nevedela o takkmto nestandardnom hodnoteni. Nakonjec si dcera dnes napisala test, ktory jej chybal a napisala ho na plny pocet bodov, cize znanka z 3 sa jej zmenila na 2 a tu druhu 5 jej vymazala kedze riaditelka mi dala za pravdu, ze znamky ucitel nemoze dat za absenciu. A este tam mala 1 znamku z 90% (mala ju 3 tyzdne v Tk) znenenu na 60% to zmenila nahle vcera tak pivedala, ze to preto lebo ohodnotila celkovu pracu na hodunach za cely polrok. Tak sa jej pytam preco tuto znamku uz dala v maji a nie az tento posledny tyzden, tam mi povrdala, ze to je varuabilna zbamka, ktora sa moze menit pocas roka ( pre mna novinka, nevedela som, ze znamky sa v Tk prepisuju ako sa ucitel vyspi). Zaver: dcera bude mat 2, mne je to 1 aku bude mat znamku. Mne islo o princip, ze ucitel si vymysla a zapisuje znamky podla sympatii k ziakovi. Jednoducho ziak ma byt hidnoteny na hodinach zato co napisal, ustna idpoved a nue kadejake vymysly uciteliv. Riaditelka sa ospravedlnila a povedala, ze tajeto praktiky sa nebudu u nich na skole opakovat a ze to este preberue s ucitelkou.
Sorry za pravopis, pisem z mobilu
@carcarla super, ze si išla. Hej niekedy učitelia majú divne praktiky. Ja si myslím, že to skôr učiteľka ma namierené voči flákačom, asi je toho teraz veľa. No samozrejme potom to odskaču aj takí, čo sú fakt raz za čas mimo školy. To by mohla trochu rozlišovať. A ta hocikedy meniteľná známka ma tiež prekvapila. Ale tak vidíš, normálne si sa ozvala, vec vyriešená.
Toto je co zase za nove psychiatricke moresy 🙈
@carcarla fajn,že to tak dopadlo,že riaditeľka stojí na strane spravodlivosti. A jasné,má ísť o princíp. Sama som učila na gymnáziu,takéto postupy by nemali byť prípustné. Ak jej žiaci nepíšu písomky,utekajú z hodín,na to majú mať v škole iné páky,nie takéto nespravodlivé akože hodnotenie.
@mooonika1975 mala tam 13 znamok
@akvi ucitelia si nerobia co chu, tiez som menila uz znamku, z horsje na lepiu, alebo z lepsej na horsiu, ziak prisiel reklamovat, ze som nezaratala bod, ok, stane sa, ensimla som si, a ten bod mu zlepsil znamku o stupen, potom zase ziak reklamoval, ze on nema bod tam, kde sused, sused ukazal pisomku a nevsimla som si chybu, tak som mu bud odratala a uz boli obaja na tej horsiej znamke

@zuzana76 rodičia majú priam povinnosť sa ozvať. Ty keď si zaplatíš službu a nie si spokojná, tak sa neozveš? Učitelia radi zabúdajú, že škola je služba pre rodičov, nič viac, nič menej. To, že štát túto službu v "mene dobra" spravil povinnou, bohužiaľ, stalo sa presne to, čo sa stane, keď štát nanucuje niečo povinne. To ale neznamená, že sa rodičia nemajú právo ozývať. Ak sa má v školstve čokoľvek zmeniť k lepšiemu, rodičia sa budú musieť sakra hlasno ozvať. Nepoznám vo svojom okolí jediného rodiča, ktorý by bol spokojný s touto štátom vynutenou službou. Všetci z mojej bubliny by si vedeli predstaviť vzdelávanie svojich detí úplne inak, mnohí, vcetne mňa to aj praktizuju. Zároveň platia službu školstva 2x, a to tiež nie je ok. Pritom väčšina rodičov by bola ok, ak by školy dodržiavali aspoň zákon. Niekoľko rokov sa hýbem v oblasti pomoci rodičom s problémami v školách a faktom je, že školy si zo zákona spravili trhací kalendár a nechápu ani triviálne princípy toho zákona. Ako vidíme aj v tomto príspevku.