icon

Hyperaktívny puberťák

uradnikova
10. dec 2021

je tu niekto s hyperaktivnym dieťaťom v pubertalnom veku? aké má v tomto veku prejavy? môj ma 13 a mam pocit, že neobsedi ešte viac ako keď bol maly. online vyučovanie mu vôbec neprospieva. beha po celom byte, sústredenosť nula bodov. Taktiež keď mu zadavam úlohy, jedným uchom dnu, druhým von. uz som unavena z toho neustáleho opakovania, a ze sa o neho musim starať ako o maličkého. jeho pismo absolútne nepoužiteľné, a to nás zakrátko čaká stredná škola. prejde to vobec niekedy?

panelacikova
10. dec 2021

@uradnikova opýtam sa ťa priamo... možno to bude znieť škaredo alebo neúctivo, ale.... ty vieš obsedieť na zadku? myslím tým, ako jeho matka, ako človek, ktorý mu dal gény. čo jeho otec? ste obaja domasedi, ktorí si vyložia nohy na stôl a vylúštia krížovku alebo pozrú film alebo vás stále kdesi "čerti nesú"? v prvom rade sa pozri na seba a človeka, s ktorým dieťa máš, či v tom nemôžu byť aj gény... ak nie, tak potom je namieste nejaké psychologické vyšetrenie, aby ste dospeli k záveru, prečo syn takto reaguje.

pribinak
10. dec 2021

@uradnikova v škole sa mu ako darí? Nemá problemy?

Hyperaktívny je podľa teba, alebo podľa odborníkov?

uradnikova
autor
10. dec 2021

@pribinak aj podľa odborníkov. v škole excelentne výsledky okrem predmetov, kde treba písať. jeho pismo jedna cmaranica a nestíha. keď bol maly, neustále sme riešili problémy v spravani. z toho našťastie vyrástol. avšak nepozornosť a neklud ostal, navyše mam pocit, že sa ešte zhorsil

pribinak
10. dec 2021

@uradnikova toto dištančné je pre akčné deti trest a pohroma. Písmo by som neriešila pokial s tým ucitelia nemajú problém

kristiii
10. dec 2021

@uradnikova aj môj 11-ročný je podobný. Ale on je taký odmalička, neobsedí ani pri jedení, sa vždy smejem, že preto je taký chudý, lebo každé jedlo už počas jeho jedenia vycvičí. Ale tak je aký je, učí sa výborne, aj keď áno, dohliadnuť naňho a pripomínať mu veci mu treba, ale tak sú aj horšie veci na svete.

kristiii
10. dec 2021

@uradnikova a to písmo 🤦 to ani nehovorím, pritom v prvej triede mal naj krasopis zo všetkých, teraz ani sám po sebe nevie prečítať.

uradnikova
autor
10. dec 2021

@pribinak majú a veľký. učíme sa strojopis, inak to uz nepôjde...

uradnikova
autor
10. dec 2021

@kristiii presne aj u nás tak. písmo z roka na rok horšie a horšie. a tiež ani pri jedle neobsedi. beha s chlebom v ruke, čaj vylieva po celom byte. len mi uz príde na také chovanie velky:(. keď mal 6,nejak som to tolerovala, ale teraz mi príde na všetko, čo robí a nemá robiť velky:(

kristiii
10. dec 2021

@uradnikova tak, ja si stále vravím, že radšej, nech je takýto, než by mal byť jeden z tých "grázlikov", čo robia zle druhým napríklad alebo sedieť niekde v kúte. Mňa to tiež často vytáča, ale on je inak veľmi super citlivé (aj keď často nervné) dieťa...už sa teším na jar, nech vypustí paru vonku na kolobežke a aspoň trocha sa skludni, aj keď jemu paradoxne toto dištančné vyučovanie vyhovuje, teda aspoň to tvrdí. Inak myslím, že oni z toho nikdy celkom nevyrastú, poznám pár dospelých ľudí, ktorí majú veľmi podobné chovanie. Aké je tvoj syn znamenie?

pribinak
10. dec 2021

@uradnikova to je skvele, tak či tak sa písané písmo stále menej a menej používa

tinka_1807
10. dec 2021

@uradnikova a má dostatok pohybu a pobytu vonku? Najmä také deti potrebujú veľa pohybu von na cestovnom vzduchu. Ak ho nemá, nečudujem sa, že "nevie, čo si sebou". Treba vymyslieť aktivity, skorý vonku a chodiť každý deň minimálne na hodinu/dve. Aspoň na prechádzku/beh, bežky, čokoľvek ...

uradnikova
autor
10. dec 2021

@pribinak to je jeden z jeho argumentov🙂. výsledkom toho je, z v niektorých zositoch neurobil ani čiarku, hoci si majú písať poznámky...ale diktat mu hodnotia vzdy patkou, nakolko sa tam nedá prečítať ani slovo.

uradnikova
autor
10. dec 2021

@kristiii ved to, aj moj dobrácik. za druhého by aj dýchal. a ak to niektoré deti veru využívajú...

kristiii
10. dec 2021

@uradnikova áno, aj môj už doplatil na jeho dobrotu a naivitu

uradnikova
autor
10. dec 2021

@tinka_1807 hej, robi atletiku a treningy majú aj teraz. keď nie, chodím s nim behat ja. a chodi von aj na kolobezku, bike alebo so psom. pohybu ma habadej, napriek tomu nikdy nevie zaspať.dnes sa bol sánkovať. a teraz 23:24 v jeho izbe vzdycha, ze nemoze zaspat a to tam už vyše hodiny leží. ráno zase nemoze vstať...

pribinak
10. dec 2021

@uradnikova nemôže písať paličkovým?

tinka_1807
10. dec 2021

@uradnikova Fuha, potom mi ešte napadá, či nepozera vecer príliš na TV/do mobilu a pod. Modré svetlo spôsobuje veľkú nespavosť. Správne pre psychiku by minimálne 2 hodiny pred spánkom nemal pozerať do žiadnych technológií + stlmiť svetlo v obývačke/izbe, proste prispôsobiť organizmus na slabšie svetlo a robiť ppkojove veci - spracha, rozhovor. Psychika má potom čas sa postupne upokojiť
Ale možno by nezaškodilo vyhľadať psychológa, možno ozaj má nejaké obdobie nepokoja a preto sa mu nechce spať.
Držím palce 🙂

uradnikova
autor
10. dec 2021

@tinka_1807 nespavi bol od narodenia ale tie technológie, to je pravda, keď je doma, nonstop mobil, PC, TV. musíme ho odhanat. skúsim to večer zrušiť uplne

luccija
10. dec 2021

@uradnikova čo najviac obmedziť mobil, Pc z toho môže byť taký podráždený, nervózny, nesustredeny...temperament, ale nezmenis s tým sa narodil🙂Písmo nerieš....

savanna
10. dec 2021

Toto je zial priznacne pre ADHD az do dospelosti - poruchy spanku, neschopnost vecer zaspat a potom rano neschopnost vstat. Nerozmyslala si nad medikamentoznou liecbou? V zahranici sa ADHD bezne lieci liekmi a velmi efektivne. Urcite to nie je nutne u kazdeho, ale ak mas pocit, ze to inak nejde, hlavne, ked aj pohybu ma dostatok...hlavne ide o to, aby aj do buducnosti sa vedel lepsie sustredit, lebo aj uciva bude len pribudat.

lily246
11. dec 2021

@uradnikova ak je jeho jediný školský problém písmo a inak má excelentné výsledky, tak nemá problém. Ani neviem, kedy som naposledy písala rukou. Učitelia bazírovali vždy na zbytočnostiach a ako vidím, aj im to zostalo. Doba a technika sú už inde a tvoj syn bude na pracovnom trhu o cca 10 rokov, predstav si prácu v budúcnosti, ktorá bude prešpikovaná technológiami, do takej ho potrebuješ pripraviť. Kašľala by som na písmo.

vanda323
11. dec 2021

@uradnikova Ahoj, ja mám síce 9 ročného ale vraj nám začína predčasná puberta.
To isté čo opisuješ ty mám doma. Písmo jedna cmaranina
Diktát vždy za 5 lebo je to nečitateľné. Ale inak ma dobre známky. Doma.mi pomôže. Občas odvrava ale ktoré dieťa nie. A vyberá si veľmi koho má rád. Proste ak mu učiteľka nesadne , je k nej arogantný. To som mu uz x krát vysvetlila že to takto nefunguje ale toto ma.asi pomne. Ja som vraj bola v detstve arogantná . Tak niektoré črty pováh nezmenis ja som rada že nemá.nejaku vaznu DG.

uradnikova
autor
11. dec 2021

@vanda323 ano, mojmu tiež ingoracia nepride nevhodná. keď bol maly, to bol najväčší problém v skole, lebo čo nechcel, proste nerobil. ucitelka si nevedela dat rady. i teraz sa nemá problém akoze omylom vypnúť z hodiny...
a to jeho neustále poskakovanie, prechádzanie sa. ach. keď mu poviem oblec sa, s každým kúskom oblečenia najprv pochodí cely byt hore dolu, kým to nakoniec urobí. zuby umýva tiež v pohybe. muz ma uz také nervy na neho, len krik, ale on vlastne za to nemôže. len sa divym, že 13rocny si to neuvedomuje.