icon

Ísť na brigádu alebo si dopriať voľné leto?

10. feb 2025

Ahojte, chcela by som Vás poprosiť o radu, keďže viem že ste skúsenejšie a možno rozmýšľam úplne zle. Som momentálne v 3.ročniku Bc a teda už som strašne vyčerpaná, nie je to jednoduché, mame strašne veľa učiva, študujem technicky odbor, viem že sú aj ťažšie školy ved mna skola baví chcem ísť aj na Ing, ale proste posledné dva mesiace chodím ako bez duše. Predtým som cvičila, chodila na túry, normálne pohoda a teraz nič ma nebaví nič sa mi nechce. To je dôvod prečo mi napadlo, že počas leta nepôjdem na brigádu, brigadujem od 17 v tej istej fabrike, práca je to ťažšia, robíme 4 zmeny vo velkom teple a manuálnu prácu, vždy som tam išla, zarába sa tam dobre. Kolektív je tam taký všelijaký, niekto sa teší že prišli brigádnici a niekto nás nejde vystáť, viem že už tam nechcem ísť, proste stacilo mi. Ale ja nechcem ísť ani nikde inde, chcela by som mať leto aby som mohla robiť čo ja chcem, kedy chcem, zas proste nejak nájsť chuť do toho štúdia, do aktivít a nie len čakať čo bude ďalej a mať pár dni voľna. Vravela som to staršej sestre ta mi povedala nechoď, narobiš sa ešte dosť, ale keď som to spomenula frajerovi tak urobil scénu že to neexistuje aby som nerobila, že som zdravá mlada a robiť sa musí či chcem doma sedieť. Ja by som ale reálne asi potrebovala 2 mesiaca úplne vypnúť, ale neviem či robím dobre. Ďakujem 🩷

Strana
z2
evcagabi
10. feb 2025

A co s tym ma sestrin frajer,omg? Zivi ta on? 🤦‍♀️

evcagabi
10. feb 2025

Jaj tvoj frajer, akasi som vycerpana 😅 aj tak. Ak ta nezivi, nech neskace

monicazbb
10. feb 2025

Pozri, ak ti nebudú chýbať peniaze, nechoď. Alebo choď len jeden mesiac august, poprípade aj semtember a v juli choď cestovať, oddychovať.Psychicke zdravie je dôležité tiež.
A frajera by som poslala k vode, ako ty brďo, predstav si že porodiš dieťa a bude ta hnať do prace 🙄.

qrstxyz
10. feb 2025

Pokiaľ na to nie si odkázaná, že Ťa napríklad živia rodičia, tak si určite oddýchni. Veľa študentov ťažších odborov ako sú technika alebo medicína si dáva v lete prestávku a ja osobne na tom nevidím nič zlé. Len nechápem reakciu Tvojho priateľa, keď vidí, že si vyčerpaná, tak by Ti mal byť oporou a nie robiť kvôli tomu scénky. Veď nijakým spôsobom neparazituješ, Tvoja hlavná náplň je teraz štúdium a po skončení školy budeš ešte dosť pracovať.

jana_eyre_2
10. feb 2025

Na oddych treba vždy myslieť.. pocuvni sestru, ma pravdu..

autor
10. feb 2025

Čo sa týka peňazí, nejaké mám, nie je to že mám 10€ na účte, rodičia mi dávajú na mesiac, nie som taká že dostanem peniaze a do centu miniem. Minule leto ma už ani tie peniaze netešili, bolo mi to jedno lebo som vedela že 31.8 mám poslednú nočnú, dva týždne môžem mať akože voľno a zas kolobeh škola. Tak zarobila som si tam za dve mesiace okolo 1800e ale čo s nimi keď som v lete nikde nemohla ísť a cez školu nie je čas. Mne osobne topánky neurobia takú radosť ako napr turistika.

pralinka25
10. feb 2025

poviem ti tak. mala som velke stastie ze moji rodicia ma podporovali pocas skoly. a nikdy ma nenutili travit leto brigadami. uzila som si kazde jedno leto naplno a dodnes na to spominam ako na najlepsie obdobie mojho zivota. a ked mi je tazko (pretoze praca rodina deti choroby povinnosti ...) doteraz z toho zijem. jasne nekupovala som si znackove handry ani kozmetiku, na vylety sme chodili pod stan, stopom a kadejako ale bolo to uzasne obdobie a ja som vdacna ze som to mohla zazit, pretoze uz taku sancu mat nikdy v zivote nebudem, ak mozes uzi si leto. uzi si chvile volna, zivot mas len jeden. a frajer nech si da pohov trosku. ved si student. uzi si studentsky zivot je to to nejlpeise co moze byt.

sovica
10. feb 2025

Žiješ s priateľom v jednej domácnosti a teda aktívne prispievaš? Ak žiješ u rodičov/na internáte, tak frajera do toho, čo robíš vo svojom voľnom čase a či sa rozhodneš v lete pracovať alebo oddychovať je ničovučké NIČ. Ja by som teda zvážila, či s takým mužom ostať, keď už teraz na Teba tlačí: ..."keď som to spomenula frajerovi tak urobil scénu že to neexistuje aby som nerobila, že som zdravá mlada a robiť sa musí...".
Pre psychickú aj fyzickú pohodu je dôležité vedieť aj relaxovať. Tvoja sestra má pravdu, narobíš sa ešte dosť. Ak si vyčerpaná, tak v lete oddychuj a naber sily do ďalšieho štúdia.

marcellka32
10. feb 2025

Hohohooo 🚩🚩🚩🚩
Pozor na toho chlapa, keď už teraz má takéto reči

autor
10. feb 2025

Ďakujem Vám, moc som ho nepochopila, študujeme na tej istej škole a on popri aj brigáduje, ale neviem prečo neberie do úvahy, že každý zvláda ten stres inak, niekomu to nerobí nič a niekto ako ja proste potrebuje vypnúť. Naše brigády sa nedajú porovnať, ja reálne makám 7,5h, je iná práca v noci a iná cez deň a navyše ta jeho brigáda je taká že viac ako polovicu presedi s mobilom a pozerá filmy.

simsalabim
10. feb 2025

Tak nech si fesak skusi tu fabriku a tebe ponukne svoju brigadu 👍

autor
10. feb 2025

Ja viem že pre neho moze byt oddych ten film alebo pivo s kamošmi, ale ja potrebujem pohyb a keď naň nemám náladu už skoro 3 mesiace došlo mi že je niečo zle😄. A tiež nezastávam názor že treba makať, makať, makať a užívať si mám kedy? Keď budem mať 60 a zdravie preč lebo som sa zodrala?

pokemonkaa
10. feb 2025

Sama som mama studenta a v ziadnom pripade by som nechcela, aby za neho niekto iny rozhodoval, ak sa citi vycerpane. Od toho sme tu este my rodicia, aby sme mu pomohli a podporili ho.
Ak sa citis vycerpane, potrebujes vypnut. Kedze nepotrebujes teraz nutne brigadovat, uzi si leto, vychutnaj si tento studentsky cas. Ak sa uz budes citit lepsie, mozno sama budes chciet ist si nieco zarobit, ak to vsak tak nebudes citit, nesil sa. Priatel nech si vravi co chce. Robite dve rozdielne prace, ktore sa pracovnou naplnou a prac.dobou nedaju vobec porovnavat. Priatel ma este prilis malo prac.skusenosti, aby ta vedel pochopit.
Zdravie mas len jedno, na to nezabudaj. Si prilis mlada, aby si uz teraz zacala mat kvoli skolskym povinnostiam zdravotne problemy. Tych si uzijes na starobu este dost.
Urob sama sebe radost a toto leto si vychutnaj v prirode, tak ako si to predstavujes.

tana85
10. feb 2025

vediet v mladosti to, co dnes, a sice, ze mi je jedno co si druhi myslia lebo sa rozhodujem sama za seba. pytas sa sestry, potom frajera, potom na MK - opytaj sa seba co chces a potrebujes, nazor druhych ma aku vahu? ak ta frajer nezivi, tak sa mu nemas co spovedat preco nebudes v lete brigadovat. poznas svoju financnu situaciu, ci potrebujem robit alebo mozes aj oddychovat. pises, ze mozes - tak oddychuj. mozno po mesiaci zistis, ze uz ti je lepsie a najdes si brigadu aspon na ten mesiac.

zuzanka.zuzu
10. feb 2025

súhlasím aby si si oddýchla, narobíš sa ešte dosť 😉

čo sa chalana týka, tak keby nepracoval tak každá sa tu bude predbiehať s vlajkami aký je lenivec čo sa nebude vedieť postarať o rodinu 🙈😂 náhodou mi je jeho postoj k robote sympatický... menej pochopiteľné je prečo máš práve takú ťažkú robotu? prečo práve túto? prečo túto ako žena? prečo si si od 18,19,20 nenašla niečo iné?

autor
10. feb 2025

Čakala som že mi poviete aby som sa nestažovala a išla robiť 😄, pretože viem že ľudia majú ťažšie životy, ťažšie školy atd.

thereisabear
10. feb 2025

Daj si voľno a vrámci toho sa s frajerom porozprávaj, ako si predstavuje vašu spoločnú budúcnosť, keď budú deti a tak. Mimo témy, ale mne príde ako presne ten typ, čo podľa neho materská je ako dovolenka na Bahamách. Aby si raz nebola prekvapená... Lebo názor môže mať, ale kvôli tomu robiť scénu je teda už príliš.

autor
10. feb 2025

Ano porozprávam sa s ním o tom.

gemerka17
10. feb 2025

Tvoja práca je tvoja škola, ak si študentka denného štúdia. Ak skúšky zvládaš a ideš ďalej, narobíš sa počas roka viac ako dosť. Cez prázdniny oddychuj, užívaj si, reštartuj sa, mysli na seba. Frajerovi by som riadne vyčistila žalúdok a povedala mu nech ide robiť do tej fabriky namiesto teba, nech sa ukaze frajer.
Je to príliš ťažká práca, nemá pre teba benefit ďalších skúsenosti v podobe praxe súvisiace s VS zameraním a na peniaze nie si nutne odkázaná. Čiže niet o čom.

stankadu
10. feb 2025

V lete oddychuj, ak teda nie si odkázaná na tie peniaze z brigády. V lete rob to, čo ťa baví. Treba vedieť vypnúť a vyvetrať hlavu.

stankadu
10. feb 2025

Samozrejme aj inokedy treba vypnúť, nie len v lete 😉

ivinkapink
10. feb 2025

Peniaze nie su vsetko... Poviem ti tak, je to trochu ine, ale prve leto na vyske som brigadovala kazdy jeden den v tyzdni, do toho novy frajer..moja starka ma volala na prazdniny ku nej, ale nesla som kvoli pracam a frajerovi, ze ved o rok, ale v zime zomrela...dodnes si to vycitam..

jaond19
10. feb 2025

Ten frajer chce aby si bola tazny kon? Aby si si zvykla makat aj ked uz melies z posledneho? To nie je dobrý základ... namiesto podpory zdžubanec.... praca na smeny vo fabrike je tazka, presla som si tym, neda sa dohodnut mensi uvazok? Pripadne najst mozno strazenie detí, cez leto mnohe hladaju studentky/dochodkyne... aby teda bol aspon ako taky prijem a volnejsie prac.nasadenie

lenka_da
10. feb 2025

bacha na frajera. Raz budete mať rodinu, deti a nebude mať pochopenie, keď budeš mlieť z posledného...

kaca222
10. feb 2025

Rodičia ti veci do školy, intrák, jedlo atď platia? Ak áno a ty nie si odkázaná na peniaze z brigády, tak si oddýchni.
Ja som nikdy nebrigádovala, do práce som nastúpila až po VŠ a ani po svojich deťoch nebudem chcieť, aby brigádovali. Kým študujú, nech sa sústredia na školu.

autor
10. feb 2025

Rodičia mi dávajú 150e cez školu mesačne a nejaké mám aj bokom, takže asi fakt si dam voľno nech to Ing dobojujem😄

euka210
10. feb 2025

Ja som si leto tiez uzivala s partiu po akciach, turistika a pod. Ked som chodila na brigadu, tak len kratkodobe. Urcite nie cele leto, pokial ta netlacia financie. Pre mna casy na VS boli tie najlepsie. Sestra hovori dobre, este sa narobis cely zvysok zivota.

euka210
10. feb 2025

Ja som bola na strednej v 18r v konzervarni 3t so spoluziackami a tusim som si z toho kupila kvalitne turisticke topanky, ktore vydrzali do min.leta...cez 15r 😁

mikadooo
10. feb 2025

Povedz frajerovi to, čo tebe sestra - narobíš sa v živote ešte dosť. Ak to teraz tak cítiš, tak nechoď. Možno budúci rok zas sa budeš cítiť na brigádu. A možno ešte pred letom zmeníš názor. Alebo vymeníš fabriku za niečo zaujímavejšie, napr. Work and Travel, neviem či to ešte existuje... 😉. Tam sa dá aj pracovať a potom aj cestovať 🙂. A človek trošku uvidí kúsok sveta.

lucik194
10. feb 2025

za mna najdi si inu brigadu, nie vo fabrike. preco tam robis? preco si nenajdes brigadu v kancelarii, ked studujes technicky smer? ziadne nocne, ziadna tazka praca ...

na VS som vzdy cez leto robila, ake nikdy nie vo fabrike, sorry, ale chcela som brigadu, kde niečo zažijem a vidim ...
vzdy som mesiac robila s detmi v táboroch, oddychla som si, zabavila sa s nimi a potom isla na chatu, chalupu .... proste leto ako VS ma mat, nie makat vo fabrike ....

Strana
z2