Je devätnásťročný ešte adolescent alebo už dospelý?
Dobrý deň chcem sa Vás opýtať, či sa 19 ročný človek považuje ešte podľa psychického hľadiska sa adolescenta teda " puberťáka" alebo už za mladého dospelého? Čo si o tom myslíte...
@jozefdurka adolescent a pubertak nie je to iste.
@jozefdurka Mozog je zvyčajne plne vyvinutý a zrelý do 30. roku života. Zmeny sa nezastavia ani po dovŕšení 18 rokov. Vedci si dokonca myslia, že váš mozog naďalej dozrieva a dolaďuje sa až do polovičky 20tych rokov.
Označenie „vek 25“ pochádza zo všeobecných trendov vo vývoji mozgu, nie z jednej definitívnej štúdie.
19 je stále "násť", je to stále teenager, hoci môže voliť aj ísť do armády.
Ľudia, ktorí si po 30ke hľadajú 19ročných partnerov sú z etického a psychologického hladiska podozriví... hľadajú
v podstate čiastočné dieťa, ktoré môžu manipulovať.
@jozefdurka v tejto dobe často nevyzreté puberťák
@jozefdurka Po právnej stránke je plnoletý a plne právne zodpovedný.
Po mentálnej stránke - to ti povie len psychológ alebo psychiater po jeho vyšetrení.
Pozor na pojmy. Adolescent totiž môže byť aj dospelým človekom. Napr. študent VŠ, ktorý ešte nie je celkom samostatný, ale nie je už ani tínedžer. Adolescencia je obdobie, keď sa človek chystá zaradiť medzi samostatných jedincov, pripravuje sa na to. V zahraničí sa na to používa pojem young adult.
Dospelý človek je každý od 18 rokov.
moj syn ma skoro 19 a je to este stale dieťa, moj chlapcek, ktory si chodi po rady a ty podla toho ako sa hladas a pises, tiez si este chlapcek a nie je na tom nic zle
podľa psych. až vo veku 28r. je človek schopný predvídať aj následky svojho konania.
Ahoj. Vek 11-15 je ranná adolescencia a do 20 neskorá adolescencia. Čiže áno, z psych.hľadiska je 19 ročný stále adolescent a po 20 roku života nasleduje obdobie mladej dospelosti, kedy dochádza už k väčšej stabilite oproti emočnej labilite, ktorá je typická pre adolescenciu. (Inak je to orientačné, majú na to vplyv biologické faktory aj sociálne prostredie ako je kto na svoj vek emoc.vyspelý).
Z hľadiska biológie sa mozog vyvíja tak do 25 rokov. Americká hranica dospelosti 21 rokov je trochu lepší nápad než našich 18, mne 18 nepríde dospelý ani trochu. Neviem, kto to podľa čoho takto stanovil.
@jozefdurka Mozog je zvyčajne plne vyvinutý a zrelý do 30. roku života. Zmeny sa nezastavia ani po dovŕšení 18 rokov. Vedci si dokonca myslia, že váš mozog naďalej dozrieva a dolaďuje sa až do polovičky 20tych rokov.
Označenie „vek 25“ pochádza zo všeobecných trendov vo vývoji mozgu, nie z jednej definitívnej štúdie.
19 je stále "násť", je to stále teenager, hoci môže voliť aj ísť do armády.
Ľudia, ktorí si po 30ke hľadajú 19ročných partnerov sú z etického a psychologického hladiska podozriví... hľadajú
v podstate čiastočné dieťa, ktoré môžu manipulovať.
@anonym_ceaf78 Preto na vojnu beru mladych chlapcov,lebo im este dokazu nahucat voloviny do hlavy,ake je to super umriet za vlast a nebooooj,nic sa Ti nestane. 40 rocnemu to uz nepovies,lebo Ti povie,tak bez sam.....
@jozefdurka je dospelý adolescent 😁 Adolescencia končí medzi 20-25 rokom. Je to individuálne. V podstate keď clovek naozaj dozreje, dospeje, upokojí sa. Začína sa správať zodpovednejšie, uvažuje o trvalejšom vzťahu, hľadá uplatnenie v profesii...
Z hľadiska biológie sa mozog vyvíja tak do 25 rokov. Americká hranica dospelosti 21 rokov je trochu lepší nápad než našich 18, mne 18 nepríde dospelý ani trochu. Neviem, kto to podľa čoho takto stanovil.
@lauricka len ten vodičák v Amerike celkom nechápem. Ja by som ho dala od 21. Aj u nás
@lauricka len ten vodičák v Amerike celkom nechápem. Ja by som ho dala od 21. Aj u nás
@maya_hi Ja som z atých 18.. Sú to silní chlapci a nemôže ich mať pod kontrolou. Sami sa už deťmi necítia. Takž ej edobre, že preberajú zodpovednosť. Napr. netreba s nimi k lekárovi. Takto vedie, že s 18kou sa už im všeličo neprepečie.
@maya_hi Ja som z atých 18.. Sú to silní chlapci a nemôže ich mať pod kontrolou. Sami sa už deťmi necítia. Takž ej edobre, že preberajú zodpovednosť. Napr. netreba s nimi k lekárovi. Takto vedie, že s 18kou sa už im všeličo neprepečie.
@zazka666 akurát že práve v tom hormónmi najbúrlivejšom veku si sadajú za volant. Neviem aké sú reálne štatistiky, ale často v médiách zachytím smrteľné nehody práce 18-19 ročných deciek 🫤 Tam je to vždy buď alebo. Nie sú to len nejaké dopravné kolízie. Vidia rovnú dlhú cestu a pokúšajú 🫤

no podla tejto otázky si adolescent rozhodne aj ty