icon

Je lepšie gymnázium pre budúcu fyzioterapeutku?

21. sep 2025

Ahojte. Poprosím názory. Dcéra je deviatačka. Chce študovať fyzioterapiu (VŠ) na Slovensku alebo v Čechách. Učí sa na jednotky, dvojky. ( Keby sa neučí sú to trojky). Školu si vybrala strednú zdravotnícku odbor masér. No keď sa pozeráme na prijímačky na fyzioterapiu niekde je biológia dokonca fyzika. Je teda lepšie gymnázium? Ďakujem 🙏

anonym_1f44ac
21. sep 2025

@anonym_autor ja sice niesom z tohto odboru, ale ked uz ma vybraty smer na VŠ, tak jednoznačne zdravotná škola. Na gymnaziu sa ucia len vseobecne veci, predsa na zdravotnej idu viac do podrobna co vyuzije urcite na VS

petronelag
21. sep 2025
@anonym_1f44ac

@anonym_autor ja sice niesom z tohto odboru, ale ked uz ma vybraty smer na VŠ, tak jednoznačne zdravotná škola. Na gymnaziu sa ucia len vseobecne veci, predsa na zdravotnej idu viac do podrobna co vyuzije urcite na VS

@anonym_1f44ac Ale na VŠ sa robia prijímačky z predmetov, ktoré sa učia na gymnáziu, ešte niektorí chodia aj na doučovanie, zo zdravotnej školy sa bude treba veľa doučovať, aby vôbec urobil prijímacie skúšky.

siska53
21. sep 2025

@anonym_autor Na gympli mas tiez biologiu, fyziku, chemiu, matiku.... Ved ked chce ist na tu skolu, co si vybrala, nebran jej.

bennn
24. sep 2025

čo sa týka práce maséra, stačí jej aj kurz pri niektorých pracovných pozíciách. Ale vzdelanie sa vyžaduje alebo je plus tiež pri niektorých. Nech kľudne ide na zdravotnícku, ale ak vie už teraz, že chce ísť na VŠ na tento odbor, nech sa pripravuje vo voľnom čase, napr. počas prázdnin z oblastí, ktoré tam budú napr. na prijímačkách. ... Baby na SŠ sa kedysi učili na prijímačky na medicínu tie latinské názvy a asi tisíc ich tam bolo... ... Z odbornej školy má väčší problém zvládnuť VŠ, lebo sa učí výrazne menšie množstvo učiva počas 4 rokov ako sa učia na gymnáziu. A na VŠ toho býva dosť. Takže skúšky sú problém. Ale niektoré odborné a praktické veci z odboru už bude vedieť narozdiel od gymnazistov. To jej však na memorovaní kvatna textu ku skúške nepomôže.

vieraz
28. sep 2025

@anonym_autor je ale rozdiel kde chce študovať. Ja mám 4cku na. zdravotke-masér. Teraz zisťovala možnosti, školy. Fyzio do nemocnice je viac lekarske, fyzio pre šport,tréningy je menej lekarske. Podľa toho vyberáš aj školu ďalej. Na zdravotke majú aj latinu-1rocnik, choroby, praxe majú hodne. Na gympli by mala len teóriu z rôznych predmetov. Rozhodnúť sa musí podľa seba čo chce.

anonym_800ccc
28. sep 2025

Určite gymnázium. Bohužiaľ tie stredne školy častokrát nepostačujú. Síce majú tam prax ale tie hlavne predmety nemajú z toho take vedomosti ako by mali mat. Ja som bola na chemickej fakulte STU ja som išla konkrétne z gymnázia a teda hlavne predmety boli matematika a chémia a fyzika (keby idem zo strednej zdravotníckej školy kde som povodne chcela ísť) tak asi po pól roku to vzdám. Mala som aj spolužiakov čo boli z chemických stredných škôl prax a laboratórium im išla ale tie hlavne predmety už nevedeli dobehnúť.

katusik456
28. sep 2025

@anonym_autor ako fyzioterapeut (vs mám skončené) poradím dcére gymnázium. Bude jej treba biológiu, chémiu, v cechach fyziku. Určite jej to bude chýbať pokiaľ pôjde na zdravotnú. Mala som spolužiačky, ktoré chodili aj na zdravotnú odbor maser -jediná výhoda pre nich, že vedeli masáže, fyzikálnu terapiu, proste nič také speci, kvôli čomu by som ja mala problém sa doucit. Možno 5 ich bolo z 30 cca všetci ostatní mali gymnázium. Latinčinu, prax, ďalšie odborne fyzioterapeutické metódy a postupy sa bude učiť na vš. Nejako extra jej nepomôže stredná zdravotná