Je lepšie zvoliť zdravotnú školu alebo gymnázium?
Ahojte, budúci rok pôjdem na strednú a chcela by som ísť na zdravotnú, ale neviem či by som potom zvládla prijmačky na vysoku zdravotnú školu. Ľudia píšu že je lepsie ísť na gympl, ale mne sa tam veľmi nechce preto by som sa vas chcela spýtať či niekdo z vas alebo vašich blízkych išiel na strednú zdravotnú a potom na vysokú…. A či to bolo náročné.
a aká je to vysoká zdravotná škola? čo presne chceš ísť študovať potom na VŠ?
@eva324
Čo tým myslíš vysoká zdravotná škola? Taká neexistuje.
Ak chceš ísť na VŠ študovať ďalej ošetrovatelstvo (sestra), tak odporúčam SZŠ (praktická sestra).
Ak chceš na VŠ študivať medicínu, tak jednoznačne ako stredná škola gymnázium. Ono na medicínu sa môžeš dostať aj zo SZŠ, ale príprava na prijínačky je oveľa náročnejšia.
Ak chceš na VŠ študovať zdravotnícky odbor, nemusí to byť medicína, môžeš aj zo zdravotnej školy, poznám viacerých, ktorí takto študovali/študujú.
Zo zdravotky máš lepšiu prax, ale budeš sa musieť viac učiť, aj samostatne, prípadne si zabezpečíš doučovanie
@zuzinabila úplne presne neviem ale premýšľam nad odborom gynekológ alebo všeobecný lekár
Choď radšej na gymnázium.
Ja som chodila na SZŠ a potom som šla na medicínu. Rozmýšľala som presne ako ty. Chcela som byť v nemocnici medzi pacientmi už hneď. Ale toto rozhodnutie som prvé roky na medicíne veľakrát oľutovala. Hneď po maturach nebola šanca, aby som hneď šla na prijímačky...biologiu, chémiu sme mali na SZŠ 2 roky, aj to ten druhý boli len akoby labaky. Jeden rok som teda chodila na VŠ ošetrovateľstvo a popritom som chodila na doučovanie z chémie a biológie. Hoci som sa na medicínu dostala, bolo to veľmi náročné a možno to bolo aj o šťastí, lebo bol vtedy slabý rok. Tiež to nie je len o prijatí na školu. Prvé 2 roky na medicíne sú samá chémia, fyzika, biológia.....veľmi som sa prvé 2 roky trápila. To, z čoho gymnazisti mali pekné základy, na ktorých mohli stavať, som ja šla od piky a oveľa dlhšie mi všetko trvalo. Keďže však medicína bola môj sen, zvládla som to. Keď sme opustili teóriu a dostali sa ku klinickými predmetom, mala som mierne navrch, keďže som sa s mnohými diagnózami už stretla. Ale nebolo to "výrazne" navrch, len trochu....lebo tomu ochoreniu musíš rozumieť od základov a to sme sa museli všetci naučiť rovnako.
A ešte... keďže som na VŠ chodila o rok viac (keďže najprv to ošetrovateľstvo ), musela som si posledný rok na medicíne platiť.
Čiže ak túžiš po medicíne, určite, určite choď na gymnázium, ani nerozmyslaj.
@eva324 tak to ale nemôžeš študovať hneď po SŠ. musíš ísť na medicínu a potom robíš atestáciu.
Ak chces ist na medicinu, jednoznacne žiadúca volba je gymnazium, ale da sa dostat aj z inej strednej skoly, ak si sikovna a vynaložíš pre to dost usilia v ramci prípravy na prijimacky. Ak chces ist na osetrovatelstvo (byt sestricka), tak SZŠ je vhodná voľba, ale aj gymko.
Mala by si o sebe intuitívne vediet, ci si taky typ cloveka, ze naozaj budes mat dostatocne odhodlanie/motivaciu/ale aj mozgovy potencial na to, aby si zvladla medicinu, alebo by si bola spokojna aj ako sestricka (alebo napr. fyzioterapeut).
Zdravotna ma svoje vyhody, ale aj nevyhody. Gympel tiez, nakolko treba vybrat taky, kde je dobra ta chemia, biologia. Nie vsade to vie niekto naucit a rataj vsade s externou pripravou. Lebo medina je o tom, ze rok makas este mimo skoly, aby si sa dostala a presla potom prvy rocnik. Tomu musis rozumiet, tomu co pride dalej. Moja mama ucila chemiu a doucuje prave ludi na medinu, veterinu a tieto smery. Tam chce vela ludi a treba sa naozaj snazit. Tiez ked sa Ti teraz nechce tak ucit, budes sa chciet tie roky potom? Vyhoda zdravotnej je v tom, ze uz si v kontakte s prostredim, uz vies robit vela veci. Ked prides z gympla, tak sa to pojdes iba ucit a zacnes byt v kontakte aj s pacientom a tym systemom. Nie vzdy je to vdacne. Treba to zvazit

@eva324 áno, dostaneš sa aj na medinu, ale rataj s doučovaním, rôznymi seminármi, lebo chemia a aj biooogia je na zdravotke oproti gympli nepostačujúca