Je lyžiarsky výcvik povinný?
Ahojte baby. Mám otázočku. Syn mi doniesol domov súhlas na lyžiarsky vycvik. Ale ja som povedala že nejde a on nechce ísť. Lenže na druhý deň prišiel s tím že je to povinné a ak nepôjde bude mať z telesnej zhoršenú známku.Viete mi poradiť či je to naozaj povinné? Ďakujem za pomoc.
@lolobriadok jasne, ze to nie je povinne. dcerina trieda ide tiez a polovica triedy nejde. stat plati 100€, oni maju doplacat 110€+ kazde dieta ma mat 2 oteplovaky a 2 bundy, lyziarsku vystroj, nejake vreckove. nie kazda rodina si dnes moze dovolit dat cca 200€ za 5 dni na radovanky dietata. moja dcera ide, velmi sa tesi, ale ma spoluziakov, ktori aj ked velmi chcu ist, tak si to nemoze rodina financne dovolit.
@jana_eyre_2 ja lyzovanie neznasam, nebavi ma, zima celkovo je pre mna utrpenim, do toho nababusena v bunde, zakliesnena v lyziarkach, fuj.😀 Napriek tomu som dceru v lyziarskom na zakladke podporovala, o svojom hnuse som sa pred nou nikdy nevyjadrovala, dokonca sme jej zaplatili instruktora, aby nemala pocit, ze nic nevie. Po dvoch dnoch sme ju mali doma. Teraz je odhodlana na lyziarsky ist, uvidime, ako to dopadne.
Ja neviem, ci je to daky pozostatok zo socikovskych cias ci co, fakt sa mi to nezda ako sport, ktory by mal stat podporovat dotaciami, ved je tolko inych zaujimavych a este aj lacnejsich moznosti.
@lolobriadok vieš čo, povinné to nie je. A ak sa vyhrážajú zhoršenou známkou, tak ja by som synovi/dcére povedala, že to je ok, že prežijeme aj keby mal 3 z telesnej. Ak nie, tak ja by som učiteľke napísala, že môj syn/dcéra sa lyžiarskeho nezúčastní. A ďalej neriešim. Nech si to zariadia v škole.
@mandzula tiež pravda 🤣
@lolobriadok ked nechce nebudes ho nutit.Nasa skola ma pozicianie vystroje na tyzden za 35 eur z pozicovne lyzi.My platime 150 druha polka je dotovana.Stane sa nieco, ked bude mat zhorsenu znamku z TV?u nas vela deti nejde a nic take som nepocula.Nasi maju ist o 2t a nie je sneh, takze to bude asi prelozene a uz nas upozornovali, ze drahsie.
Žiaden lyžiarsky nie je povinný. Len premotivovani učitelia radi zavádzajú. Nech ti to čo tvrdia dajú písomne,hneď bude iná reč. Ja uplne chápem,že nechce ísť. Tiež som nebola. U nás bola asi len tretina triedy. Neboj sa si povedať na rodičku svoje
@lolobriadok povinne sme to mali len na strednej pedagogickej škole… inak nie
Ó, lyžiarsky výcvik... rok 2002.. spomínam si na to, ako rodičia zháňali po známych a neznámych batoh, oblečenie, výstroj... lyžiarky, lyže aj palice som mala od troch rôznych ľudí, lyže boli ešte tie drevené, pre mňa dlhé, a staré viazanie, v kuse mi padali z lyžiarok dole, ale moje ešte ako tak fungovali. Išli sme vlakom, trmácali sme sa s tou batožinou ako malé deti, vláčili sme výstroj. Boli sme ubytovaní v Jasnej, vtedy sa chodilo lyžovať na Bielu púť, lebo tam bola pre nás vhodná trať, tam sme sa tiež trmácali každý deň autobusom - nie našim, ale pekne poctivo tým obecným. Ja, ako dieťa z juhu, zvyknutá sa úplne iné podmienky :D som bola hotová, ani nie pre tú zimu - s našimi sme sa boli tiež párkrát lyžovať a Tatry som poznala už vtedy veľmi dobre, ale tak pomohli nám aspoň s tými lyžami, aby sme to nemuseli vláčiť my.. bolo aj bežne mínus 16 stupňov, fúkalo, s plačom sme sa púšťali dole, ruky nás boleli aj od tej zimy aj cez hrubé rukavice. Výcvik v poňatí našich učiteľov vyzeral takto: spustíš sa a buď ti to ide alebo nejde. Mala som spolužiaka, ktorý chudák každý deň len sedel pod stromom, nešlo mu to, nechcel to.. ja sa pamätám ešte na to, že ako čerešnička na torte som prvýkrát do toho dostala ešte aj menštruáciu, a "svietila" som na zjazdovke vo svojej už vtedy silno retro neónovo ružovej kombinéze, lebo podľa mojej mamky to bolo fajn a mám byť rada, že sme nejaké od niekoho pri maďarských hraniciach vôbec zohnali, kto takéto niečo vôbec vlastní. Predaj na online bazároch či nejaké Decathlony boli vtedy kategória sci fi :D
@lolobriadok nie je lyžiarsky povinný. Ja som takto nebola na gymply a so mnou asi 10-15 ďalších spolužiakov (z 3 tried). Proste sa na nam nepáčilo, kam sa malo ísť. Chodili sme vtedy normalne do skoly a ucili sa. Podla vtedajšieho rozprávania ani neľutujem ze som nakoniec ani nebola.
@lolobriadok nie je povinný, zrejme majú málo detí - na zľavu, tak strašia - blbci.
Minule dcéra bola a syn odmietol a vpohode, nič nebolo.
Veď tí, čo na to nemajú? Určite by ich rodičia protestovali s tou známkou...
@oblecenie99 určite si ho mala v roku 2002…?🤔
@elenka.k Áno, určite, počítam ako počítam, muselo to byť vtedy.. prečo?
@lolobriadok ja som za mladá, tiež bola na lyžiarskom a bolo superrr, chalani mi navoskovali lyže / že bude to ľahšie .../ a bolo, doslova som letelaaaa 😆
Komplet mi ušila moja mamina - bielý spodok a vetrovka bielo ružová. To boli ešte zimy - sneh metrový a vyššie na celom SK.
Tuším to bolo v 95 alebo 96 🤭
@oblecenie99 ja som bola neskôr a výbavu sme mali už dosť dobrú.
Heh podla mna sa snazia s vami len .... Lyziarsky nikdy povinny nebol. Nie kazdy ma vztah k lyzovaniu a v prvom rade nie kazdy si ho moze aj dovoli. Mozno sa im nan fakt hlasi malo deti a odpada im tym nejaka ta zlava
@elenka.k Tak my sme boli jednak škola - gymnázium úplne pri hraniciach na juhu a nemali sme (nebol dôvod, keďže neboli na to nejaké extra prírodné podmienky) žiadnu výbavu od nich. Bola tam aj nejaká učňovka, oni mali, ešte zo socíku, ale tie už boli v takom stave, že sa nedali požičať. My sme si párkrát zalyžovali s našimi ako menšie deti, ale vždy sme mali požičanú výstroj na mieste. Paradox, že našich vtedy nenapadlo to isté urobiť, že by sme si ako deti požičali tam na mieste a nemuseli do Tatier nič ťagať so sebou. V okolí mesta, odkiaľ pochádzam takéto požičovne jednoducho neboli, nie sú ani teraz, nie sú ani zjazdovky, posledné roky ani sneh, a v tom čase ešte neboli pre každého prirodzené a dostupné lietačky na aute do Košíc či ešte ďalej na nákupy, alebo to našich vtedy tiež nenapadlo, že možno už v Košiciach by vedeli zohnať nejaké lepšie veci, neviem.. keďže do Tatier sme chodili skôr v lete (turistika) a v zime (tiež iba prechádzky, max sánky a sem tam lyže), nechceli asi míňať na drahú výbavu, neviem... boli tam aj lepšie vyzbrojené decká samozrejme, to boli tie, ktoré chodili s rodičmi bežne, mali vlastné, mali na to... pre našich to bol vtedy drahý šport.
@oblecenie99 aha, chápem. veď ani my sme nemali tip top - preto som dala mojej mamine radšej ušiť kombinézu, nechcela som požičanú. Koniec koncov boli sme štyria. Pozastavila som sa iba nad tými drevenými palicami, preto som bola zvedavá. Pri tom dcére som požičala /ale to od sestry 😀 / Ješkove oči ako ten čas letí ... si pamätám tancovali sme na lyžiarskom na Anjela od Barbary Haščákovej.
A minule túto pesničku počúvala dcéra - vyjadrila sa o nej: mami je to krásna pesnička ale je veľmiiii stará, Ja som si pomyslela svoje - no až taká stará nie som 🙈
@elenka.k Ako 2002 sa mi ani nezdá, že to bolo dávno, ale je to už 20 rokov 🙈. Palice som mala tusim už normálne, ale lyže boli na bomby drevené... A v Tom istom roku som lyzovala vo Vysokých Tatrách o pár týždňov neskôr už s nasimi (dokonca v Štrbe, vtedy tam ešte bola taká jednoduchá zjazdovka) a mali sme lyže z požičovne, už normálne, tie ľahučké, žiadne detto, chvalabohu 😁

@mandzula presne, nerozumiem prečo je u nás lyžovanie také preceňované a očakáva sa od každého že ho musí nutne baviť keď ho vyskúša.. to čo navrhujes je omnoho logickejšie..
Ja som bola aj na základnej na lyžiarskom aj na strednej, nikdy ma to nebavilo, hoci mi to viac menej išlo.. nemám rada lyžovanie ale na Slovensku sa to berie pomaly ako hriech povedať.. milujem plávanie, turistiku aj korčuľovanie a predsa chápem ak niekto iný toto rád nemá, ale povedať to o lyžovaní? Fuu, to som niekoľko krát počúvala poučenia ako.to môžem povedať..
A mimochodom, za minulý rok poznám až 4zeny čo si nezávisle od seba zničili doživotne kolená na lyžovačke a už nebudú môcť lyžovať nikdy.. ja mám proste radšej menej rizikové športy a moj najstarší bude zrejme pomne.. on je inak celkom športovo založený,..