icon

Je môj príliš slušný syn v poriadku?

janaandrassyova
26. sep 2024

Dobrý večer,
rada by som sa vás, milé mamičky, spýtala na názor, resp. skúsenosť’, ak ste to mali podobne.
Mám takmer 16-ročného syna, chodí na gymnázium, má skvelé známky (lepšie by som si asi ani nemohla priať). Je naozaj milý, nevyvádza, proste slušný chlapec. Niekedy sa obávam, že je až príliš slušný. Nikdy nemal takú tú typickú “pubertiacku” fázu, že by sa mu nejako rapídne zhoršili známky, že by fajčil, pil apod. (Dokonca v mojej prítomnosti niekoľkokrát odsúdil fajčenie a pitie a tvrdí, že “nikdy nebude piť”. Cigaretový dym nemôže ani zacítiť - to má asi po mne 🙂)
Nemám pocit, že by sa nevyvíjal, keďže už mutoval, ochlpenie mu tiež už rastie, je pomerne vysoký (190 cm) aj nohy má veľké (45).
Preto by som sa vás rada opýtala, či už má podľa vás viac-menej po puberte alebo sa na nejaké vystrájanie mám ešte pripraviť, poprípade či vy ste náhodou nemali takéto dieťa.
Ďakujem vám za odpovede a prajem vám ešte pokojný večer.

Strana
z2
dadis
26. sep 2024

Ani moj 17r syn nema taketo maniere. Podla mna ta divoka doba ich caka na vysokej.

pralinka25
26. sep 2024

niekto ju ma v spravani skor, niekto neskor, niekto celu dobu, niekto len chvilu a niekto nemusi vobec alebo ho to stihne az pocas krizy stredneho veku. nemusi kazdy saliet.

janaandrassyova
autor
26. sep 2024

@dadis Nad tým som sa ani len nezamyslela. Už teraz sa toho desím…

dadis
26. sep 2024

@janaandrassyova Preco? Ved je to uplne normalna sucast dospievania.

mikadooo
26. sep 2024

@janaandrassyova uvidíš, nikto tu nemáme vešteckú guľu. Sú aj slušňáčikovia 🤷. (Celý život)

marianarem
26. sep 2024

@janaandrassyova Ja som tiez nemala ziadne excesy v puberte. Ale je pravda, ze na vysokej skole som si to celkom vynahradila. Ale napriklad moj muz nie a ani kopa dalsich ludi, co poznam.

janaandrassyova
autor
26. sep 2024

@dadis Obávam sa toho preto, lebo ja som mala pomerne divokú mladosť a úprimne by som sa nebola chcela ako rodič “naťahovať” sama so sebou.

lalilla
26. sep 2024

Napr ja som nikdy pravu pubertu nemala. Nepila som, nefajcila, a ked som raz ochutnala mame som sa priznala ze som si potiahla s garety.
Nechodila som na diskoteky ani za chlapcami. Oproti mojim spoluziackam som bola anjel. Podla mna nemusi mat kazdy divoku pubertu, sesterka je taka ista, a inak z tych kamosiek co mali divoke puberty vyrastli super zeny, takze je to faza v zivote

toso2007
26. sep 2024

@janaandrassyova ja mám synov dvoch, 17 a 22r. Sú to "hrozne nudné" deti, starší vysokoškolák sa už určite "nezopsuje" a mladší sa vidí v tom staršom, takže sa nebojím. A hlavne, dôverujú mi, rozprávame sa o všetkom . Sú proste aj také deti, ktoré pubertou preplávajú úplne pokojne.

jaskolka
26. sep 2024

@janaandrassyova my sme traja súrodenci, a ani jeden nemal "divokú" pubertu. Úplne normálne e ju prežili, ani rodičia nevedeli kedy. Nikto z nás nepil, nefajčil(ani tetaz), nevystrajali sme, žiadne zurky a podobne
Je to normálne, nie všetci majú takú pubertu, ze vystrajaju, podľa mňa je dokonca aj viac takých ľudí, len všeobecne sa berie, ze "pubertiak" to musí nejako extra prežívať. Nemusí, ta etapa môže prejsť celkom pokojne

negymama
26. sep 2024

no ja mam tiez syna presne tesne pred 16 rokom, pripada mi uplne normalny, ze nepije, nefajci, neflaka sa a chodi do skoly a uci sa. Nema mozno ciste jednotky a nie je uplny biflos, ale nema ani ziadne vystrelky. Chodi s kamosmi do mesta, posedia si niekde, daju si pizzu a kofolu. Alkohol /vino/ uz ochutnal, ale nechutilo mu a ani celkove ho to nelaka pit a uz vobec nie fajcit. Su aj kludne decka. Dnes sa tolko nepije ako kedysi, mladi skor cumia do telefonov a hraju hry na Pc, nez divoke party pri flasi. Chodi sportovat 3x do tyzdna po 2 hodiny, plus sustredenia a sutaze, tam vybije energiu.
a nepride mi ze je nejaka vynimka, je kopec chlapcov ako on.

uhrikovci
26. sep 2024

Ja mám tiež 16ročného a teda dreger a kondómy tiež ešte nekupujem 😅 môj povie, že si príliš váži svoje telo, aby si ho vedome ničil. Je športovec a má ciele, ktoré si chce splniť. Aj v triede majú dve skupiny, jedny si dajú, druhý ee. A to je celá trieda športová 😅 Našťastie von chodí len k nám do dediny, takže pohoda.

gab1sol
26. sep 2024

@janaandrassyova a to všetko vymenované musí? Môj brat sa učil dobre stále, na jednotky, ak dostal horšiu známku, tak to kvôli stresu a to teda on vedel zostresovať. Nefajčil, nedrogoval, von chodil s partiou na pivo, neožieral sa každý piatok v meste do nemoty. Skôr sa vybúril pomocou športu a podobných aktivít.

janaandrassyova
autor
26. sep 2024

@gab1sol Nemusí, ale podľa toho, čo mi hovorí o svojich spolužiakoch alebo o iných žiakoch z ročníka, tak je takých teenagerov naozaj veľa.

kyruska
26. sep 2024

Fuha, tak som sa zamyslela, ze mam rovnake deti aj ja… dcera 24, skoncila akurat pravo a pracuje, bez manierov…. 16 rocny syn aktivny sportovec, uplne rozumne dieta, sport ho odmala usmernoval na dobrej ceste… 13 rocna dcera - no tu to nechcem este zakriknut, ale uz teraz vidim, ze je rozumnejsia ako mnoho starsich deti… a ja si myslim, ze to je vychovou a vztahmi v rodine, ked je rodine v pohode, nemaju preco rebelovat

gab1sol
26. sep 2024

@janaandrassyova tak každý má nastavené nejaké hodnoty, ktoré majú tiež dopad na priebeh puberty. A môžeš si gratulovať, že si ho vychovala dobre a aj vďaka tebe sa tak správa. 😉

ada510
26. sep 2024

@janaandrassyova môj brat ma 25 rokov a neviem teda ci bol už sám v noci vôbec vonku ale asi nie nefajcil nikdy ani nepil ešte zo školy chodil rovno domov a to aj teraz z prace rovno domov sadne za PC a hra hry ale inak pomáha im býva s rodičmi stále 🙈ale pomáha aj mne ma rad deti vie sa s nimi rozpravat este so ho ani nadávku nepočula povedať 🤷‍♀️

hipuska
26. sep 2024

Môj brat bol taký a v ,18 tich ledva zmaturoval. Celý 4 ročník som ho pred rodičmi kryla, ukladala ho v noci do postele, držala mu vedro a niekedy čistila grcky po ňom...

lindous
26. sep 2024

Ja som mala najdivokejšie obdobie až po maturite a mama veľa z toho ani netuší, tiež som doma hovorila inak ako vonku s kamošmi, papuľnatá puberťáčka som nebola nikdy a vždy som vedela prísť domov v bojaschopnom stave 😂😂 ale známky mi vydržali dobré aj cez výšku, na to to vplyv vôbec nemalo a napriklad fajčenie mi vadilo vždy a vadí stále…

danielahamar
26. sep 2024

Podľa mňa v 18r bude puberta určite

hendikep
26. sep 2024

@janaandrassyova podla mna nie je iste ze take obdobie bude mat. Ja a moj muz sme tiez nemali takuto pubertu, a tiez sme sa nikdy neopijali. On mal doma vzor otca ktory nikdy nepil a ja som mala negativny vzor, kolko sa v nasej rodine pilo :D

ahhola
26. sep 2024

Aj za nasich cias bol taky slusniak v dedine, ked sa islo na chatu a rodicia nechceli povolit, povedalo sa, ze sa ide s Miloskom... Jaj, tak s tym mozes. To bol ozajstny anjel strazny, jeho starost bola, aby sa nikto neopil, ked sa opil, drzal mu hlavu pri zvracani,nanosil razdie na taborak, zbehol sprcky kupit do dedinskeho obchodu, aj cigarety😅odprevadzal baby domov...
Mozno maju chalaniska nizsi testosteron, vyssi oxytocin, alebo co je v tom... ked ty si cakala burlive roky podla seba a mas klud. 🌷

ina2405
26. sep 2024

@janaandrassyova najstarší syn mi nevyvádzal, má 22 a stále nevyvádza, rovnako ani 16 ročný syn nemá pubertálne maniere...nie všetky deti rodičov vytrápia.

egonsk
26. sep 2024

@janaandrassyova dokial ti nepokukuje po silonkach a spodnom pradle, ale utrie si slinku pri mladej susedke v sportovom obleceni, tak je vsetko na poriadku a bud rada, ze si sa nemusela tak moc trapit ako niektore, ktore maju divochov.

mane01
26. sep 2024

@janaandrassyova nie kazde dieta ma burlivu pubertu, na druhej strane moj bratranec bol ako teenager dobratko, ale pred 30tkou ho to chytilo 🤦🏼…

doriiis
26. sep 2024

Mám veľmi podobného 14 ročného.Sam sa mi minule priznal,že raz skúsil vapku ale inak nič.Nevyvadza,nepije,učí sa na 1-2. Strednú školu už má vybratu.Ked ho pustím von do desiatej,je doma o desiatej.Pomaha,poslúcha.V živote ani raz neporušil ani jednu dohodu.Najlepsie dieťa na svete

kacena4
26. sep 2024

ahojko ja mam 2 dvadsat rocnych na VS a obaja su kludny bez puberty. dcera ide teraz na erazmus a razne mi zadrela ze ona nema v plane chodit na ziadne zurky do klubov ci diskoteky... proste su ludia ktorych to nebavi, maju ine priority takze mozno puberta ani nepride a pevne verim ze z nich budu vynikajuci rodicia aj bez obbodia vystrajania... ❤

kikus7
26. sep 2024

@janaandrassyova Ja som bola presne takáto počas strednej školy. Slušná, nikdy som nefajčila, ani alkohol som nepila, na diskotéky som nechodila, vynikajúco som sa učila. A dokonca ani intrák počas výšky ma nezmenil. Mala som a mám iné priority v živote. Študentské roky môjho života boli napriek tomu úžasné. A neľutujem. Časom som aj na tej diskotéke bola ako tridsiatnička. Normálne si zatancovať so známymi, ale v mojom prípade bez alkoholu, keďže ten nepijem vôbec. Je veľa takýchto slušných ľudí, len sa nepotrebujú ukazovať na verejnosti či sociálnych sieťach ako tí, ktorí sú každý víkend opití na diskotéke či nejakej chate.

mandinka
26. sep 2024

Nemusíš mať mindráky, sú aj také deti, a mladí, ktorí takou tou typicky- divokou fázou puberty nikdy neprešli. To totiž nie je povinná jazda. Puberta označuje obdobie prudkých fyzických a hormonálnych zmien, správania a myslenia sa to nemusí dotknúť vôbec, alebo minimálne . Buď hrdá na svojho syna

skumavka
26. sep 2024

Mame 16 ročného syna, studuje na Gamči v bilingvalnom anglickom programe, nepije, nefajčí, na vysvedčku mal čisté 1tky🤦‍♀️, takmer denne je po skole vo fitku, posilňuje, doma pokosi a pomôže co treba. Co bude ďalej, netuším, som vďačná za to, aký je.

Strana
z2