icon

Je možný prestup z umeleckej na gymnázium?

kayrin
8. sep 2025

Na konci 9 rocnika som si dala prihlasky na umelecku a zdravotnu, tento rok sme na vyber pri primackach moc nemali, spravis talentovky a bud ich beries alebo nie, bez toho aby si vedela ako ti dopadli druhe.v skratke som zobrala umelecku ale po tyzdni sa mi tu vobec nepaci, ucivo je nudne a celkovo je to strata casu pre mna, ucim sa doma chemiu, fyziku ... atd, to co ma realne bavi. Mali sme doma napad skusit prestupit na gymnazium Ludovita Stura alebo Piaristicky gympel v Trencine. Boli sme sa opytat ale zatial nemaju ziadne miesto okrem jedneho na francuzskom bilingvalnom. Mam iba dve otazky 1, je takyto prestup vobec mozny/ako na to 2, cca kedy je taka najlepsia sanca ze sa uvolni aspon jedno miesto ak to bude vobec mozne

kiki68
8. sep 2025

@kayrin skusila so este gympel v DCA? Ten ma dobru uroven. Ten franc biling mal moj bratranec. V pohode to dal a isiel na IT smer, ale mal to od 5 triedy myslim. Vtedy to iba zacinalo

stvura
8. sep 2025

@kayrin neviem ci este stale plati, ale pred dvoma rokmi bol prestup mozny ak mala skola volne miesto z hociktorej skoly ktora koncila maturitou - len si to cim skor zisti aby si mala miesto (viem ze na gympel tu v blizkosti presli chalani aj z Elektro, aj z Hotelovky)

kaktusik007
8. sep 2025

@kayrin a preco nechces prestupit na francuzsky bilingval?
pocty ziakov sa nahlasuju do 15 septembra -- cize mas najvyssi cas to riesit. Ak oficialne neprestupis teraz do piatku, uz sa ti to nepodari - sotva ta vezme nejaka skola, ked na teba nedostane peniaze!!!!!
ja na tvojom mieste by som riesila naozaj ten bilingval, je zamerany na prirodne vedy, sturak ma celkovo dobru uroven a teda moje decka su tam velmi spokojne - jeden je na francuzskom, a druhy je na osemrocnom.

kayrin
autor
9. sep 2025
@kaktusik007

@kayrin a preco nechces prestupit na francuzsky bilingval?
pocty ziakov sa nahlasuju do 15 septembra -- cize mas najvyssi cas to riesit. Ak oficialne neprestupis teraz do piatku, uz sa ti to nepodari - sotva ta vezme nejaka skola, ked na teba nedostane peniaze!!!!!
ja na tvojom mieste by som riesila naozaj ten bilingval, je zamerany na prirodne vedy, sturak ma celkovo dobru uroven a teda moje decka su tam velmi spokojne - jeden je na francuzskom, a druhy je na osemrocnom.

@kaktusik007 neviem ani slovo po francuzsky, a celkovo k tomu jazyku nemam ziadny vztah + je tam 20 hodin tyzdne. Rozmyslam ze skusim prestupit na konci 1 polroka

kaktusik007
9. sep 2025
@kayrin

@kaktusik007 neviem ani slovo po francuzsky, a celkovo k tomu jazyku nemam ziadny vztah + je tam 20 hodin tyzdne. Rozmyslam ze skusim prestupit na konci 1 polroka

@kayrin nik nevie na zaciatku prveho rocnika francuzsky.... a na konci polroka nemas sancu prestupit, to uz bude vsetko uzatvorene.

kayrin
autor
10. sep 2025
@kaktusik007

@kayrin nik nevie na zaciatku prveho rocnika francuzsky.... a na konci polroka nemas sancu prestupit, to uz bude vsetko uzatvorene.

@kaktusik007 nie je to tak ze ludia odchadzaju inde na konci prveho/druheho polroka? Ze npr to nezvladaju atd.?

kaktusik007
10. sep 2025
@kayrin

@kaktusik007 nie je to tak ze ludia odchadzaju inde na konci prveho/druheho polroka? Ze npr to nezvladaju atd.?

@kayrin nie, na konci polroka urcite nie. A ak by aj, skola uz dostala peniaze, dalsie za teba nedostane -- preco by ta mala teda prijat a ucit zadarmo???

ak studenti prepadnu na polroku, predsa to nic neznamena - dolezite je koncorocne vysvedcenie - nie polrocne.

ja nie nadarmo ti pisem, ries to teraz, k 15. septembru budu ustalene zoznamy, na zaklade ktorych sa bude financovat cely skolsky rok --- ak prepasnes tento termin, je naozaj minimalna sanca ze prestupis.

janage
10. sep 2025
@kaktusik007

@kayrin nie, na konci polroka urcite nie. A ak by aj, skola uz dostala peniaze, dalsie za teba nedostane -- preco by ta mala teda prijat a ucit zadarmo???

ak studenti prepadnu na polroku, predsa to nic neznamena - dolezite je koncorocne vysvedcenie - nie polrocne.

ja nie nadarmo ti pisem, ries to teraz, k 15. septembru budu ustalene zoznamy, na zaklade ktorych sa bude financovat cely skolsky rok --- ak prepasnes tento termin, je naozaj minimalna sanca ze prestupis.

@kaktusik007 u dcery v škole to zdalo dieťa po 2 mesiacoch a prestupilo inde. U nich sa tým pádom uvolnilo miesto.
Určite je lepšie riešiť teraz, ale je možné, že niekto si to premysli aj neskôr. Ak škole pridelia peniaze na miesto. To zostane zachované, len deti sa vymenia.
Faktom ale ostáva, že lepšie školy sú plné.

anonym_5b04b5
10. sep 2025
@kayrin

@kayrin moj syn chodí na bilingval a po pol roku prišli ďalšie deti a 2 odišli.Neviem ako dohnali jazyk, ale FJ nedobehnes.Ked prestúpiť tak teraz.

kaktusik007
10. sep 2025
@janage

@kaktusik007 u dcery v škole to zdalo dieťa po 2 mesiacoch a prestupilo inde. U nich sa tým pádom uvolnilo miesto.
Určite je lepšie riešiť teraz, ale je možné, že niekto si to premysli aj neskôr. Ak škole pridelia peniaze na miesto. To zostane zachované, len deti sa vymenia.
Faktom ale ostáva, že lepšie školy sú plné.

@janage zrovna na Sturaku, o ktory ma zaujem autorka, to neurobia --- lebo ani v minulosti to nespravili. Preco by mali mat 30 studentov, ked za tie uste peniaze mozu vyucovat iba 29? ;) ak by sa aj uvolnilo miesto, presun spravia az o rok, k septembru - a samozrejme s patricnymi prestupovymi skuskami - no o to asi autorka moc zaujem mat nebude.

anonym_771f2b
10. sep 2025

@kayrin Dobre ti radia. Ak chces naozaj prestupit, musis to spravit teraz do piatka, pretoze 15.9.je pondelok a je to sviatok, potom uz je neskoro. Spoliehat sa na to, ci to nejaky student nevzda po 2 mesiacoch ci na konci 1.polroka a neuvolni ti miesto, je blbost. Bud prestupis teraz na to francuzske alebo ostanes tam kde si. A ak by sa aj nahodou uvolnilo inde miesto, nemas ziadnu zaruku, ze to bude prave pre teba.

pietra
10. sep 2025
@kayrin

@kayrin prestup po pol roku je naozaj hlúposť. Buď skús prestúpiť teraz, alebo až na ďalší rok s tým, že začneš úplne od začiatku. Ale je to škoda strateného roku.

janage
11. sep 2025
@kaktusik007

@janage zrovna na Sturaku, o ktory ma zaujem autorka, to neurobia --- lebo ani v minulosti to nespravili. Preco by mali mat 30 studentov, ked za tie uste peniaze mozu vyucovat iba 29? ;) ak by sa aj uvolnilo miesto, presun spravia az o rok, k septembru - a samozrejme s patricnymi prestupovymi skuskami - no o to asi autorka moc zaujem mat nebude.

@kaktusik007 ak majú 29 miest a jeden študent odijde a jeden príde, počet miest predsa bude stále 29. Teda ak na 29 dostanú peniaze stále budú mať 29ziakov, nie 30.
Či keď sa škole príklepu peniaze na 29 žiakov a jeden odíde, vtedy škola poberá peniaze na 29 hoci je ich 28?
Ako oonkretne je to na danom gymnáziu si musí zistiť autorka. A áno škola ma nárok požadovať prestupove skúšky.

kaktusik007
11. sep 2025
@janage

@kaktusik007 ak majú 29 miest a jeden študent odijde a jeden príde, počet miest predsa bude stále 29. Teda ak na 29 dostanú peniaze stále budú mať 29ziakov, nie 30.
Či keď sa škole príklepu peniaze na 29 žiakov a jeden odíde, vtedy škola poberá peniaze na 29 hoci je ich 28?
Ako oonkretne je to na danom gymnáziu si musí zistiť autorka. A áno škola ma nárok požadovať prestupove skúšky.

@janage ano, peniaze idu skole podla poctu ziakov k 15.09. - ak po to to datume ziak odide, skola peniaze nevracia...

janage
11. sep 2025
@kaktusik007

@janage ano, peniaze idu skole podla poctu ziakov k 15.09. - ak po to to datume ziak odide, skola peniaze nevracia...

@kaktusik007 takže ak odijde zo 4 tried po 1, 2 žiakoch škola, berie peniaze navyše o 4 až 8 detí? No toto mi veru vzhľadom na cirkus okolo spravodlivého financovania škôl, fér nepríde.
Mali by potom zverejniť, že volne miesta majú a byť povinní žiakov, ktorí vyhovejú vedomostným požiadavkám prijať.

kaktusik007
11. sep 2025
@janage

@kaktusik007 takže ak odijde zo 4 tried po 1, 2 žiakoch škola, berie peniaze navyše o 4 až 8 detí? No toto mi veru vzhľadom na cirkus okolo spravodlivého financovania škôl, fér nepríde.
Mali by potom zverejniť, že volne miesta majú a byť povinní žiakov, ktorí vyhovejú vedomostným požiadavkám prijať.

@janage preco? bavime sa o minimalnych poctoch, urcite zo styroch tried sa neodstahuju tolki prec... proste financovanie celeho skolskeho roka je nastavene podla poctu ziakov - a pocet ziakov sa berie k datumu 15. september. AK je na skole k tomuto datumu 1000 ziakov, skola dostane financie pre tisic ziakov. A naozaj nikoho nezaujima, ci vo februari v tej skole je 990 ziakov, alebo 1010. Financie su na ten skolsky rok uz proste dane.
a samozrejme, ak sa uvolnia miesta v 2 a vyssom rocniku, skola ma zaujem tie miesta obsadit - viac studentov, viac penazi... ale opat iba k 15. septembru, lebo potom uz prijatim ziaka dalsie peniaze nema.
a ano - niektori riaditelia vezmu aj po 15. septembri --- ak je sanca ze dotycny student bude chodit do ich skoly aj dalsi rok a potom uz na neho peniaze od statu dostanu.