icon

Je normálne, že tínedžer prestane komunikovať?

27. feb 2024

Syn má 15 rokov. Prestal s nami úplne komunikovať. Odpovede sú: áno, nie, ďakujem, prosím, čo máme jesť? Nič.nebolo v škole, vonku som s nikým nebol...je toto správanie normalne? Soboty mame väčšinou pracovné. A dnes mi vraví, že nebude doma. Normálne som mu povedala, ze až po práci a ze keď si na sobotu plánuje program, ma sa opýtať. Opýtala som sa, že čo.mal v plane. Odpoveď: nič. A zavrel sa v izbe. Tak neviem, zdá sa mi, že sa až moc uzatvára

autor
28. feb 2024

Ďakujem za odpovede..odpovedám hromadne. Posledného polroka je dosť zamklvy. Normálne sme preberali všetko, cez školu až kamarátov. Teraz sa už nezdoveruje s ničím.
Co sa týka pracovných sobot. Takto to mame proste v rodine nastavene. Pracuje sa cca od 8 do 14. Deti to vedia, takže ak oni chcú iný program (co väčšinou v tomto čase.nemaju, samozrejme okrem hrania na pc), preto čakám z jeho strany, ak má niečo výnimočné, príde opýta sa. Už také bolo, málokedy sme povedali nie. Samozrejme si svoj podiel.prace.musel dorobiť iný deň. Čiže, si to musí naplánovať a zladiť. To su bezne prace okolo domu, alebo pomáhajú vo firme albo chodia pomahat k starym rodicom. A samozrejme, ze choidme aj niekde. Jeden/dva dni v týždni je zase so.mnou v kuchyni a pripravuje večeru (mame viac detí takže sa striedajú).
@mabenn tak, dieta.ktore príde.o rodičov ma úplne iné potreby

galinotchka
28. feb 2024

Ja som pochopila, že máte viac detí. Čo znamená práca v sobotu od 8 do 14? Ešte aj vo firme a povinnosť ísť niečo robiť starým rodičom? Ja som sa s týmto nestretla, tak ma to prekvapuje...

subartic
28. feb 2024

@galinotchka mňa napríklad nie . Moje deti tiež pomáhajú aj doma , aj mne vo firme . Jednoducho v sobotu sa upratuje, pracuje okolo domu a ak je potreba ide sa pomôcť aj starým rodičom .

brloh
28. feb 2024

Pozri si 4 dohody od Duska. Nie je to pre kazdeho, ale mozno ti to pomoze pochopit jeho spravanie 😉

galinotchka
28. feb 2024

@subartic OK. Každý to má inak podľa - podľa seba. Mne sa to zdá priveľa. Ale zas ja mám deti, ktoré sú veľmi vyťažené školou a sú v nej veľmi dlho, tak si neviem predstaviť, aby nemali voľno cez víkend.

subartic
28. feb 2024

@galinotchka všetci toho máme veľa , aj rodičia. Aj moje deti majú školu , tréningy , jazyky a ZUŠ. Ale žijú v spoločnej domácnosti s nami rodičmi , u starých rodičov trávili prázdniny , neviem si predstavIť že by moje deti ležali v izbe alebo behali s kamarátmi po nákupných centrách a ja by som doma upratovala robila okolo domu. aj u nás sa pracuje sobotňajšie doobedie, asi tak do 13 hodiny. Potom máme všetci voľno .

kofa77
28. feb 2024

Tak cakaj, ze o par rokov vam z domu zmizne. Na pracovne soboty by som som sa vykvakla aj ja

galinotchka
28. feb 2024

@subartic Áno, veď hovorím, každý podľa seba. Ja mám rada výrok: Čo je normálne pre pavúka, je pre muchu chaos. Bola by v živote nuda, keby sme všetci fungovali rovnako.

autor
28. feb 2024

@subartic toto si neviem prestaviť ani ja, žeby sme pracovali a oni boli pri PC. Ale tak, nejde len o pracu. Vnimame to, ako spolocne straveny cas. My sme napriklad minuly rok zasadili zemiaky. Aby sa naučili kolko prace je, si vypestovať vlastné jedlo. Bola to celkom podarená akcia, chodit na pole. Po práci sme ostali vzdy v lese opekať.
@galinotchka aj moji sú vyťažený. Ale, cez týždeň okrem školy nemajú iné povinnosti. Takže za 7 dní to zase nie je až tak veľa.

Ja musím úprimne povedať, že som z toho celkom dosť prekvapená, ze v podstate vo všetkých domácnostiach, čo ste dievčatá prispeli deti v sobotu nič nerobia. Bavíme sa o deťoch 15plus. Na jednej strane, mu mam dat priestor a správať sa k nemu ako skoro dospelemu a na druhej strane ho nemám zaťažovať bežnými prácami. Ved je to chlapec. Kde a kro iný ho ma naučiť muzsku prácu ak nie otec doma?

autor
28. feb 2024

@kofa77 nemienim ho doma držať. Ak bude mať vlastné bývanie, prácu nevidím dôvod, prečo by mal doma ostávat. Ak bude pracovať a bývať doma, bude financne a pracovne prispievať na domácnosť.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
autor
28. feb 2024

@matkamirko dobrý nápad.. vyskusam

autor
28. feb 2024

@brloh pozriem

meginka36
28. feb 2024

Nerozumiem preco sa tu pozastavujete nad terminom “pracovna sobota”. Uplne normalna vec to bola, a aj je. Aj u nas doma. Cez tyzden sa chodi do prace, uci, nieco navari, ale to gro prace a upratovania, prania bolo vzdy v sobotu. Od mala som to tak mala aj surodenci, a verte neverte, prezili sme, sme samostatni, normalni a nemame stale maminku na telefone, aby nas poucila, ako sa varia spagety. Samozrejme aj zahrada. Moje deti cez tyzden nepohnu prstom. Nemusia, lebo vyzadujem skolske povinnosti, a potom maju oddych. Samozrejme, ze tym padom pracovnu sobotu maju.
K autorke…vsimaj si ho viac, ci nie je syn sikanovany. Mozno prehanam, mozno len puberta, ale nebagatelizovala vy som to.

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
galinotchka
28. feb 2024

U nás nie reálne veľmi čo v sobotu upratovať. Deti si upratujú svoju izbu. My sme nastavený na priebežné upratovanie. Máme záhradu ale nie takú, že tam treba makať. Fakt si neviem predstaviť na pomáhaní vo firme. Akože zadarmo...? A keď nie je čo robiť doma, tak sa ide robiť starým rodičom? Kde je oddych a víkendová pohoda?

subartic
28. feb 2024

@galinotchka u nás od 13 hodiny poobede. A áno moje deti pomáhajú aj vo firme , nič náročne . Tie staršie majú u mňa dohody o brigádnickej práci študenta.

galinotchka
28. feb 2024

Pomáhať vo firme za peniaze je OK. Len u autorky to vyznieva ako povinnosť zadarmo. Zase povedzme si otvorene, každý kto tu prispejeme, povieme časť zo svojho života a celý kontext fungovania rodiny nevnímame. Takže tu niektorí vyznievame divne pre druhých.

subartic
28. feb 2024

@galinotchka ja si myslím že aj zadarmo pomáhať vo firme je OK. Je to v poriadku tak ako to má každá rodina nastavené a akou formou vychováva deti .

dota6
28. feb 2024

Určite je to normálne, prechodné obdobie pubertiaka. A možno má len nejaké trápenie, s ktorým sa tebe ako mamke ešte nechce zverovať. Ja mám netere jedna má uz 20 druhá 16 a často prišli za mnou, keď im bolo ťažko a nechceli to ešte preberať s mamkou, lebo mali pocit, že sama má toho veľa.
A s tou prácou. Mali sme to aj my tak doma. Ale nie povinné, kto chcel robil, kto nechcel mal slobodu a voľnosť, hlavne v období radostnej puberty a vbehu do niečoho nového :D napr vzťahy a prvé lásky. Moji rodičia to videli a nechali tak. Ale nikdy sa nestalo aby som niečo musela nadrábať dorábať :D to je divné trocha. Sme 4 súrodenci, vychovaní skvelými rodičmi, ktorí nás počúvali a vnímali aj bez slov. Videli zaľúbenosť, smútok, únavu a nechali nás žiť si. Veď celý život máme pred sebou a jedno čo nikdy neutečie je robota.
Držím palce, nech je syn čím skôr von z puberty 😇

andymi
28. feb 2024

....fúha ženy, myslím, že nevesty vám budú za tento prístup vďačné 😀 Až sa teším na tie príspevky 😀 @autorka aj ja som prekvapená z prístupu prispievateliek, že sobota je oddychová a pubertiaci nič nemusia (asi len sedieť za PC, mobilom). Mám tiež syna v tomto veku a áno cez týždeň je vyťažený školou a tréningom, okrem toho nemusí nič. Ale soboty má pracovné (pokiaľ nie je na zápase/tréningu), buď mi pomôže s domácnosťou napr. povysáva, v lete kosí, keď treba odhádže sneh, umyje auto....zaberie mu to max. 2 hoďky a potom môže mať vlastný program, ísť si s chalanmi zakopať, na hokej, pizzu. Keď treba musí pomáhať aj vo firme, ale tam ho už beriem ako brigádnika, čiže nejakú korunku si zarobí (ak má blbé reči tak nezarobí nič...aj to sa už stalo 😀) A čo sa týka správania, odpovede sú stručné asi ako u vás, zvyknem s ním vybehnúť napr. na kávu, zákusok a vtedy sa celkom dobre porozprávame. Manžel ho zase vytiahne napr. do fitka. Vyskúšajte, držím palce.

meginka36
28. feb 2024

@andymi moja rec. Tiez pozeram, ze deti nic nemusia navyse okrem skoly. Pre moju generaciu to bolo normalne a bezne, a to nie som stara. Najlepsie dat mobil tablet do ruky a hlavne ze si ticho.

januska12323
28. feb 2024

@andymi robiť pár domácich prác za týždeň a každú sobotu 8-14 niekde makať sú dve rôzne veci. Mal by mať zadané dopredu čo má spraviť a je na ňom kedy to bude hotové.

galinotchka
28. feb 2024

@januska12323 Presne. Ja som tiež nepovedala, že deti nič doma neurobia. Vidia plnú umývačku, automaticky ju vyložia, umyjú umývadlo, ak je špinavé... Keď som bola chorá, urobila dcéra mne a menšej sestre obed a bez opýtania. Proste veci sa dejú priebežne, ale teda pol soboty robiť po dome a ak netreba doma, treba ísť do ďalšej domácnosti. Ja mám 44 a toto moji rodičia tiež nepraktizovali. Moja mama má 83 a tá teda robila doma a aj na poli, keď bola dieťa a teda nie je to ok.
@januska12323

autor
28. feb 2024

@januska12323 lenže, toto sa nedá. Pretože, tie pracovné soboty majú aj iný význam. A to, straveny cas s otcom. A sú prace,.ktoré si môže urobiť kedy chce ale niektoré vyžadujú dozor.
@galinotchka tieto veci sa tiež u nás dejú bezne.

autor
28. feb 2024

@galinotchka oddych a víkendová pohoda sa dá predsa realizovať aj pri práci. Pre mňa to je určite lepšie ako stráviť rodinnú pohodu pred TV. Babka vždy niečo upečie napríklad.

galinotchka
28. feb 2024

Však ok. Ale nemôže byť aj toto synov problém? Opýtaj sa ho, či ho to neštve. Nedá sa s otcom tráviť spoločný čas aj inak ako prácou? Čo šport, nejaké spoločné hobby... Možno je vo veku, kedy nechce tráviť čas a rodičmi... Ja píšem ako mama detí vo veku 6, 15 a 17 a takéto mĺkve obdobie sme nemali. Tak z mojej skúsenosti to nie je bežný prejav puberty.

galinotchka
28. feb 2024

My nemáme tv. To ozaj buď práca alebo tv a inak sa nedá tráviť čas?

nelca84
28. feb 2024

Nikto nehovori, ze deti v sobotu nic nerobia. Ale zase kazdu sobotu? Co treba robit kazdu sobotu? Tiez mame dom aj zahradu ale aby sme takto zabili kazdu sobotu, to ani nahodou. Kedy zijete? Ma ten chlapec vobec nejakych kamaratov? Mozno aj preto je uzavrety, ze nema moznost travit cas s rovesnikmi a preto vycleneny z kokektivu... trapi sa tym. Ved nech pomoze, ale daj mu trocha volnosti.
A vikendova pohoda pri praci je asi vtip, ze? 🙈

otazka1
28. feb 2024

Potom sa chlapci oženia a ich manželky píšu na konika že chlap nič nerobí,všetko je na ich pleciach,lebo manžel celu sobotu a nedeľu prelezi na gauci s telefónom a playku,nechápe že okolo domu aj v byte je práca,ktorá sa cez týždeň nestíha..ide o pestovanie návyku,ja s autorkou absolútne súhlasím ak má chlapče dostatok voľného času,tak pomoc rodičovi a nasledny oddych po splnení povinnosti,aby život nejak fungoval,je na mieste.
To len tak pomimo