Je sexuálna výchova voliteľná na stredných školách?
Dobry den, je tento predmet sexualna vychova iba na strednych skolach a da sa vybrat ci tam dieta chce rodic dat?
Alebo ako to je?
Je to volitelny predmet?
@viestta Viesta prrrrr,ja som odpisovala autorke na náboženskú výchovu 😅 že tu si majú rodičia riešiť doma. Veď predchádzajúcom príspevku to píšem že ak podľa autorky má sexuálnu výchovu riešiť len rodič doma tak podľa mňa náboženskú výchovu na rodič riešiť doma. Na čo mi odpísala že je to predsa voliteľný predmet. A na to som reagovala že by to nemal byť ani voliteľný predmet v škole. Vôbec by náboženstvo v škole byť nemalo. Takže prrrrr,sme sa len nepochopili 😁
Autorka prepač,ale podla teba je teda normalne, že 11-12-13 ročnemu dievčaťu nikto nevysvetlil, prečo zrazu začala každý mesiac krvacať 😱🤦🏽♀️, že je to normalne a nepritomnost menštruacie (ak ju uz ma) je znak ochorenia alebo tehotenstva? Tak tato tvoja odpoveď mi odvalila dekel 🤯 🤦🏽♀️
Čiže ak nikto dievčaťu nevysvetli, že sex MUSIA chciet obaja a niekto ju k tomu donuti, lebo sak chúďa nevie, že keď povie NIE tak je to proste NIE, tak jej tiez napises,vidis naučila si sa a prežila si? Kks…
@viestta k tej ustave co si pisala, nie nema sa viazat na nabozenstvo, ale ani na ideologiu,
a si sa pytala kde som nasla informaciu o tych percentach
@nykkushka tiež si kušem do jazyka,ale snažím sa nebyť až moc priama 😁
@nykkushka ale to mas odkial ze tomu dievcatu to nikto nevysvetlil 😆 ty moju odpoved davas pod uplne inu otazku
Autorka a o akej idoologii rozmyslas ty vo vztahu k zavedeniu sexualnej vychovy do skol? Lebo nabozenstvo by sme hadam uzavreli tym, ze okrem nabozenskej slobody, ktoru vam zarucuje ustava sa vyukou nabozenstva v skolach praktikuje pozitivna diskriminacia urcitej skupiny obcanov. Nie vsetkych veriacich, pretoze nie kazda cirkev a nabozenske spolocenstvo ma statom garantovanu nabozensku vyuku v statnom vzdelavacom systeme, ani ako volitelny predmet.
@zuzanita1609 ono niekedy priamosť nie je na škodu 😂😂
@nykkushka ale ak by som napísala,že mám z autorky ten pocit,keď povie "a prežila si" v kontexte takej mladej,pekne oblečenej dievčiny,ktorá bude niekde znásilnená len preto,že nejaký kkt ... Možno ju samú chudinu ešte obvinia poniektorí,že sa nemala vyzývavo obliekať....ale do puče, prežila !!!😠
@nykkushka Super, že sa ti podarilo dať to zvýraznenie s takou symbolickou červenou 🙈😅
Ja sa spýtam takto: autorka, prečo tu, teraz, táto téma? Existuje takýto predmet? Sú nejaké návrhy na zavedenie takéhoto predmetu? Zdá sa ti, že za súčasnej koalície sa takýto predmet zavedie? Ja len že už sa rozculujes nad ním, akoby to bolo, ešte aj nad tým, že to bude robiť externá firma a nad obsahom výučby, pričom nič také nie je. Nemáš sa prečo doma nasierať, tak hľadáš dôvody? Sviatky boli príliš pokojne a chýba adrenalín a manžel sa nechytá na hádku, alebo ako, prečo? Jak ťa to vôbec napadlo?
Píšeš, že máš 30 rokov, tak asi ťa neminuli Bravo, Bravo Girl, Kamarát, IN... ? Tvoji rodičia vedeli, čo čítaš? Moji podľa mňa nemali šajnu, čo všetko prešlo našimi rukami. So sesternicami sa asi doteraz pamätáme, ktorú stranu ktorej Júlie či inej babkinej "harlekinky" máme otvoriť 😃
@zuzanita1609 Páči sa z reakcii "ľudu", napr.: https://dennikn.sk/82121/zneuzival-ju-farar-ded...
@oblecenie99 to ma veruže ani nenapadlo 😂😂
@autorka s tou etikou to nie je až také ružové. Nie z hľadiska výuky, ale z hľadiska diskriminácie inoveriacich deti (nekatolici), ktoré na ňu chodia. Zo skúseností čo mám, etiku nedávajú v rovnakom čase ako katolícke náboženstvo a tak deti musia ostávať ako "za trest" po škole. Napr náboženstvo je na 4-5 vyučovacej hodine. A etika až na siedmej. Pričom medzitým nie je nič. Takže je to totálne odveci. Verím, že by viac detí chodilo na etiku, aj deti veriacich rodičov, pretože etika je fakt fajn zaujímavý predmet.
O pohlaviach a rodoch - vtipne 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=enisdXlVhzE@oblecenie99 čítala som o tom a naozaj niekedy si pomyslím,že ten spravodlivý Boh by mal ozaj existovať 😔.
@lenkakravcova ja s mojej skúsenosti a skúsenosti mojej okolice môžem povedať,že nab/etika sú v rovnakom čase. Sú spojené dve triedy. Čiže jedna časť je náboženstvo, druhá etika.
@tetapetra tak to máte fajn. U nás je to tak, že náboženstvo majú na 5. Hodine. A etiku na 7. Hodine (tým pádom tam má moje dieťa dve hodiny okno - keby že nejde do družiny tak neviem co by tam robil). Okrem toho im etiku spojili pre 1.-9 ročník celej základnej školy spolu 🫡🙄
@nykkushka este vtipnejsie je, ze mama mi len povedala, ze si musim davat vlozky a to je asi vsetko. Asi do 13-14 som mala dost zle pocity z toho, hanbila som sa jak pes, citila som ze so mnou nieco nie je v poriadku, proste to bolo strasne tabu. Az potom sme sa o tom s kamaratkami nejak zacali bavit a som zistila, ze je to normalne a nie je so mnou nic v neporiadku 😅
Autorka tu maš hned priklady, prečo je ta sexualna vychova v škole dôležita. Možno je to troll, ale pevne verím, že toto sa realne v rodinach deje
https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/ako-vysvetlit-dcere-ze-zacina-dospievat/
https://www.modrykonik.sk/forum/pubertak/ako-bez-stresu-hovorit-s-mamou-o-zenskych-veciach/
@nykkushka presne tak 😂 no a co, ze mi to kvalitne dobabralo dospievanie a doteraz mam pocit, ze s mamou sa o nicom podobnom nemozem bavit 😂 ze som ani na skolske vylety preto nechcela chodit 😂 a vlastne aj autonehodu som prezila, ked to do mna opilec napalil, takze vlastne aj ta bola v poriadku 😂😂 mala by som sa mu asi ist ospravedlnit 😂
@nykkushka ach to je moja odpoved ale nie univerzalna odpoved, lebo ty si pod to strcila potom este aj ze nie je nie a ten opis k tomu
@nykkushka tak to ze sa to niekto spyta na koniku neznamena ze sa to ma ucit na skolach 🤣
ze nie vsetky mamy povedali o menstruacii?
Ja som sa o takychto veciach s rodicmi normalne bavila
@xux co ti znicilo dospievanie - menstruacia? 😄
Mas taky pocit, no to ti skola nepomoze to si prediskutuj s mamou, tak asi nemate taky vztah, neviem ako to suvisi s tymto,
tak ak bol ten vas skolsky vylet na plavaren, je to pochopitelne, to ziadna zena by vtedy nesla
@zuzanita1609
Tieto posledne komentare boli o menstruacii,
neviem aku skreslenu realitu mas aj s tvojimi pocitmi,
ked moje odpovede strkas pod znasilnenia,
ku ktorym som sa tu vobec nevyjadrila
na teba no comment
aj s tymi tvojimi smajlikmi pastami
co si tu furt posielala v komentaroch
Nepamätáš si, že sme sa na prirodovede na základnej aj na prirodovede na strednej učili o pohlavných orgánoch a romnozovacej sústave? HM, skleróza v 30ke, rob a tým niečo....
@lenkakravcova za mojich cias to bolo vzdy tak ze to davali naraz a rozdelili deti podla toho kto chodil na etiku a na nabozko

Autorka, nebolo by lepsie ak by tych sestnastrocnych tehotnych bolo co najmenej? Ak by povinna vychova k zodpovednemu rodicovstvu zabranila aspon jednemu nezelanem u tehotenstvu rocne, aj tak ma vyznam. Prave ti s tymi velkymi moralnymu zasadami a by mali za nu bojovat. Mali by bojovat za to aby sa sexovalo zodpovedne, aby boli ludia pouceni o tom co je zodpovedny sex a ake su rizika ak sa k nemu nepristupuje zodpovedne.
@mizoko ako to mozu riesit rodicia, ked sami o tom trt makovy vedia? Ako bude o tom poucat svoje deti zena, ktora sa spyta ci moze byt tehotna ak zkltla ejakulat. Iste je, ze jedneho dna ten ejakulat pojde tam kde ma ist a ona porodi a bude vychovavat dieta. Myslis si, ze sa jej nejakym zazracnym sposobom dostanu do hlavy vedomosti, ktore by mohla odovzdavat detom? Nie, je si nemyslim. Jej deti budu o tom vediet presne tolko co ona. Teda trt makovy