Je SOŠ IT technológií vhodná pre dievčatá?
Ahojte,
dcéra má záujem o túto strednú školu informačných technológií.
A ja mám obavy. Myslím, že prednostne je to škola pre chlapcov.Aj ak by ju skončila a išla na výšku, v oblastiach IT sa presadiť ako žena...no...podľa mňa ťažšie...
Sú tam odbory ako: správca inteligentých a digit.systémov
mechanik PC sietí
Grafik digit.médií
Pracovník marketingu mobil.operátora...Chodí tam vaše dieťa? Môžete mi povedať ači je to vhodné pre dievča?
@carrot_apple ako chápala by som tvoje obavy keby šlo o prácu zvárača alebo elektrotechnika. Ale informatika? Tam sú si muži a ženy rovní. Tam predsa nejde o žiadnu fyzickú zdatnosť mužov ale o premýšľanie. Ak má na to, má logické myslenie, tak kľudne nech ide do toho. A pracovať na rodicaku z domu v IT je celkom výhodné. 🙂
@lucik194 takže odbor : mechanik PC sietí by bol najlepší? a potom by šla na FEJKU do BA...
@carrot_apple ok, tak stredna odborna skola...v kategorii strednych skol je ajtak za priemyslovkou a gymnaziom...tym som naznacovala ze ist potom na VS bude tazsie...
@carrot_apple a este by som rada povedala, ze nie je IT ako IT a aj tam sa da zarabat od priemerne po nadstandarne a zrovna ten sietar toho az tak vela nezarobi 🥴
@lenkakravcova no, mne príde ešte skoro už rozhodnúť sa - teraz, bavím sa s nou, že čo hovorí na to gymnázium napríklad ako muž chce...ja mám ekonómiu, môže ísť na obchodnú akadémiu a potom na výšku ekonomickú a ako ekonómka, analytička či účtovníčka sa tiež dobre dá uplatniť...si myslím...
@petamich správca inteligentých a digit.systémov? to je čo presne?
No neviem, jedno menej uzitocne ako dalsie. A "mechanik PC sietí" - mne to pripada ako nejaka pomocna sila ktora podla projektu taha kable popri stene a stika koncovky. Kebyze aspon nejaka sprava a konfigurovanie Cisco zariadeni...
@carrot_apple netusim 🙂 sexy buzzword hypoteticky to moze byt IoT (internet veci ako mudre prevadzky a obchody), kyberneticka bezpecnost, digitalne platformy a cokolvek co si pred tym ta skola predstavi
skuste ist po osnovach ak su dostupne - ci tam budu mat aspon nejake zaklady programovania, pripadne nejake technologie sa ucit atd. v opacnom pripade by som sla radsej na gymnazium a potom FIT, FEI, Matfyz a nejake aplikovane odbory aspon odtial mam najviac kolegov (vratane mojho muza) a este si idealne povedat, co si pod IT predstavujete, lebo naozaj je to velmi siroka paleta
@carrot_apple "len v tom mužskom svete nedostane taký istý plat ak by sa tomu aj venovala" - no, IT je asi posledna oblast kde by nemala dostat rovnaky plat. Neverim.
"v oblastiach IT sa presadiť ako žena...no...podľa mňa ťažšie..." - skorej to je naopak, je velke mnozstvo projektov ako im pomoct a prave dostat zeny do IT.
@mabenn ako to myslíš? za priemyslovkou?ja mám priemyslovku odbor chémia a keby som mala na to bunky idem na MAT FYZ do BA(fyzika= pre mna SMRT),ale som šla na obchodku(nadstavba) a potom na výšku ekonomickú lebo som prišla na to, že to je lepšie...podľa mňa ak z gympla nejdeš určite na výšku tak ti je ten gympel nanič
...ak máš odbornú školu aspoň vieš akým odborom(oblastiam) sa venovať ak nemáš výšku ak chces, vieš...urobíš si certifikáty, oprávnenia, konkrétne na tejto IT škole voláky CISCO certifikát a ak by nešla na výšku asi by vedela nájsť prácu, nie? rozvýjať sa v dákej firme a po čase by možno iné v IT robila... neviem či to správne chápem...takto si predstavujem že to funguje...mohlo fungovať
@carrot_apple len ohľadom toho gymnázia - na základe vlastnej skúsenosti neodporúčam.
je to správne ako to chápeš. aj bez VŠ sa dokáže zamestnať niekde ako junior a popritom si vie robiť rôzne cerifikáty - či už cisco, linux, windows server atď atď podľa toho kam bude chcieť smerovať
@carrot_apple matika ako najpodstatnejsi predmet pre it, je najsilnejsia na gympli, najslabsia na odbornych skolach...na VS to potom vidno. Tak to myslim
@gas1201 zrovna s tym co si napisal ale nebude mat az take siroke spektrum moznosti 🤷♀️ spravca siete sa velmi ojedinele posunie do pozicie vymyslim si solution architecta a to su zrovna tie pozicie, ktore sa tu na Koniku velebia prave preto, ze su dobre platene
takze by som na autorkinom mieste a teda hlavne mieste jej dcery sa v prvom rade zamyslela, co je to to "IT" kde chce pracovat :D je to service desk, je to spravca sieti a hardware, je to analytik, je to developer, ....
@petamich áno samozrejme, sorry ak to vyznelo že ju posielam na správcu siete kde si urobí cisco kurz a bude stavať racky.
prvotné smerovanie si musí dať dcéra (možno vážne si nájde záľubu v patchovani kablov a nastavovaní firewallov/ routrov a pod.), ale stále som za to že je lepšie mať odbornú školu s ktorou môže ísť na VŠ ako ísť na gympel a náhodou sa niečo stane a nepôjde na tú VŠ.
@gas1201 takto to aj ja vnímam, ale mám problém s mužom zhodnúť sa, vraj žiadnu odbornú školu študovať nepôjde, sme sa pohádali, akokeby som JA zle dopadla, a mám odbornú školu ukončenú a 2x😂
@carrot_apple ale ved v IT nepotrebuje velke chlapske svaly, aby nemohla pracu robit rovnako dobre alebo aj lepsie ako nejaky muz. Ci zeny podla teba su hlupe a nemaju logicke myslenie?😵💫
@carrot_apple A prečo by nedostala taký istý plat v "mužskom svete"? A keby ho aj rovno nedostala až taký, ako muži na tej istej pozícii (na čo teda absolútne nevidím dôvod), tak aj tak tipujem, že zarobí podstate viac, než keby išla robiť učiteľku v škôlke, sestričku, predavačku, či iné tradične "ženské" profesie, nemyslíš?
@kittykat22 A ešte preto, aby si aj muži IT-čkári mali kde nájsť manželky. 😂
@mimirka32 to si myslia muži...
som počula komentáre len keď kolegyna šoférovala a parkovala, podľa nich nebola ručná a pritom zaparkovala normálne, asi si myslia, že to výsostne je mužská záležitosť, riadiť auto...neviem...
@carrot_apple ale muz ktory kritizuje zenu ako parkuje je debil, nie ITckar 😅
@kittykat22 To som zo srandy napísala. 😉
@carrot_apple tak hlavne je to na nej, čo chce a čo jej ide.
Nie že budete rozhodovať vy za ňu a ona to potom zvyšok života bude neznášať.
Gymnázium je fajn ak chce študovať matematiku, medicínu, fyziku alebo pedagogiku. Možno ešte niečo iné ale moc toho nie je. Inak odborná škola.
Ja osobne by som napr ekonomiku nechcela študovať, zato informatika mi príde zaujímavá.
Možno ešte taky kompromis ako štatistická informatika? Na toto môže ísť aj z gymnázia. Treba tam veľ matematiky, je tam informatika a aj kus ekonomiky.
@carrot_apple prosim ta, v Ba sa studuje na FEI a nie FEJ🙄🙄🙄
@kittykat22 no ja ti neviem. To skôr mladšia generácia je viac samotárska. Môj je IT a čakáme 4.dieta. 😀 a manžel má viacero kolegov ktorí majú deti. Väčšinou sú ale starší než my.

@mabenn je to stredná škola -odborná, má maturitu po 4 rokoch, nie učnovka