Je SOŠ IT technológií vhodná pre dievčatá?
Ahojte,
dcéra má záujem o túto strednú školu informačných technológií.
A ja mám obavy. Myslím, že prednostne je to škola pre chlapcov.Aj ak by ju skončila a išla na výšku, v oblastiach IT sa presadiť ako žena...no...podľa mňa ťažšie...
Sú tam odbory ako: správca inteligentých a digit.systémov
mechanik PC sietí
Grafik digit.médií
Pracovník marketingu mobil.operátora...Chodí tam vaše dieťa? Môžete mi povedať ači je to vhodné pre dievča?
@kittykat22 ako kde, muz ma vysoku manazersku poziciu a na ich technologickej divizii maju aj oddelenie (nebudem specifikovat), kde su mladi a bez rodin, ale zvysok (vacsina) su zenati a s detmi. Ako kedysi skonstatoval muz, ti co maju rodiny, zvycajne vozia rano deti do skoly/skolky a tak su v praci uz okolo 8. Lahko sa daju odlisit od tym bezdetnych, ktori chodia az o dost neskor ;)
@guudy tak pardon...som ešte nepozerala presne školu na nete...to len furt v dialogoch počujem ,začujem fejka fejka v BA, tak som myslela že je to s J a nie I.
@guudy haha, to je pravda. 😂 My máme síce malé deti, ktoré ešte nechodia do škôlky, ale manžel je ako prvý z tímu pripojený ešte z domu, lebo deti nás budia už o 6:00-6:30. 😂 Inak, my sme obaja v IT, dali sme sa dokopy ešte v škole ako spolužiaci, to na margo toho, ako tu niekto spomínal, že muži ITčkári nemajú za manželky ženy v IT. 🙂
u nas IT chalani su 80/20 s manzelkami a ti co nemaju manzelku / priatelku (stale vztahy) tak plavu na inom brehu..... a je ich teda dost.....
zo SOS ist na vysku (IT zameranie) bude mat riadny zahul, kedze tej matiky na SOS nie je tolko a bude sa fakt musiet drtit a drtit, kedze to je zakladny predmet v prvych rocnikoch na VS.
@kittykat22 asi ;)
@lucik194 aha...
@kittykat22 u nas zasa je odhadom 150 chlapov ITckarov a asi tak 140 je normalne zenatych a ma rodiny a prekvapivo aj velmi mladi sa brali a mali rodiny 🙂. Nie kazdy ITckar je "nerd", co doma po veceroch kodi pocitacove hry sam ale ano dost vela z nich, si nasli ich zeny 😂😂
@carrot_apple čau, ja na tvojom mieste by som napísala do tej školy, že či by ti mohli napísať aktuálny počet dievčat vs. chlapcov v prvých triedach na jednotlivých odboroch, lebo by si dieťa chcela prihlásiť na taký odbor, kde je čo najviac dievčat. (Alebo aspoň pomer v triedach, ak presné počty nechcú uvádzať). Ďalšia vec - šla by som na dod a tam by som sa otvorene a slušne tieto veci pýtala. Mimochodom sú aj firmy, ktoré naopak príjmu ženy kvôli pozitívnej diskriminácii, jedna vzdialená známa v takej robila, že tam vždy personálne sa triaslo, aby žena nedala výpoveď, lebo americká firma, všetko muselo byť 50:50 a fair, aj platovo, aj pohlavia, aby ich náhodou niekto neobvinil, že diskriminujú a zakladali si na tom, akí sú féroví, no lenže paradoxne, na it pozíciu nájsť vhodnú kandidátKU je ťažšie, ako nájsť kandidáta, proste žien ešte stále nie je toľko v biznise ako mužov. Takže nebála by som sa tej it sféry, aspoň tu v ba nie.
@carrot_apple necitala som celu diskusiu, ale pokial ide o studium na fei v ba, mame v okoli zopar pripadov, ze sa z bratislavskych sps elektrotechnickych trapili s matikou. jeden aj kvoli matike odisiel. cize treba si to zvazit.
ked na to decko ma, som za gympel. nevidim dovod, preco by nemalo ist na vysku. skor vidim problem v tom, ak zisti, ze ho ta stredna nebavi, potom jasne, ze nejde v odbore na univerzitu a je tazsie menit uplne odbor.
Nechcem brať nikomu ilúzie, ale v IT oblasti naozaj nestačí nejaká IT škola. Tam treba mať v prvom rade záujem o danú oblasť a ja teda mám pomerne čerstvé skúsenosti a musím skonštatovať, že naše slovenské odborné školy sú celkovo riadne mizerné a spoliehať sa na to, že vychodim IT školu a "viem", je viac ako naivné. Takže dcéra by mala v prvom rade vedieť, čo ju baví a čo nie. A to, čo ju baví, tak rozvíjať už teraz, nie čakať, že nejaká škola ju to naučí. Škola to môže akurát tak podporiť a môže mať "papier", že absolvovala takýto odbor. Stredné školy bohužiaľ ani náhodou nevedia držať krok s dobou, obzvlášť s IT dobou, keďže tu sa menia veci neskutočne rýchlo. Školy nedokážu reagovať pružne a tak to tam aj vyzerá. Miesto premýšľania nad tým, že na akú školu ísť, by si mala spolu s dcérou premýšľať nad tým, čo ju baví.
@akvi keď ona mi povedala, že ju baví zisťovať v mobile, aké má možnosti mobil, čo vie,čo sa s ním dá robiť, nielen to čo bežný používateľ vie, zaujímajú ju tie skratky hore v pravom roku pri stave batérie, čo je to to LTE1, švagor vedel zmeniť názov Orange na Pomaranč, doslova tam mala Pomaranč...takže ja sa do toho nevyznám a neviem,kde na akej škole a aký odbor by to mal byť..
@kittykat22 bavíme sa tu o STREDNEJ škole, nie VŠ
@kittykat22 manžel študoval na FEI STU, v prvom ročníku skončila polovica študentov, takmer všetci leteli kvôli matike. Drvivá väčšina z tých, čo zostali, boli z gymnázií. Áno, bolo to dávno v praveku.
Syn, momentálne 2. rok na MATFYZe UK študuje informatiku. História sa opakuje, polovica vyletela, hlavne kvôli matike. A opäť gymnazisti vo výhode.
Treba mať hlavne logické myslenie, a matika je naozaj ultra dôležitá, riešia všelijaké matematické dôkazy, výpočty.... No a čo sa týka programovania, tak céčko a python a veľa iných vecí sa naučil sám popri ZŠ a gymku. Úplne mimo školy. Cez školu riešil iba súťaže vo veciach, čo sa naučil Vyhľadával si, skúšal..... sám.
On (aj manžel) majú úplne iné mozgy ako ja. Ja by som sa to nenaučila asi nikdy, ale zase viem iné veci.
Takže na IT VŠ by mu moc nepomohli veci, ktoré by sa naučil na takejto SOŠ (ktoré sa naučil mimo), ale zhorel by na matike (tá sa ťažko učí z tutoriálov na nete...)
@carrot_apple ...táto škola aj v ZA pomarne nova, takže neporovnavam tú istú školu, ale bude to asi podobne. Poznám mamičku s dvojcatami sú teraz štvrtáci na SS. Dievca gymnázium chlapec táto škola. Chlapec má na škole slabšiu matematiku, slabší jazyk, aj slabšiu fyziku aj iné. Jeho mama si nevie predstaviť čo bude po škole robiť, lebo ani žiadu prax škola neponúka, dva týždne za rok si môžu samy niečo nájsť na praxovanie, zdá sa jej že moc toho nevie a či sa dostane na VŠ tiež nevie. Oproti sestre má podstatne menej ucenia. Ľutuje že ho nedala na elektrotechnickú strednú školu s dobrou povestou. O dcére žiadne pochybnosti nemá, tá pôjde na VŠ, vie už čo ju najviac baví a čo by chcela. Ak si tvoja dcéra vyberá školu len na základe zaujímavého názvu ( IT zaujímavo rozhodne znie 🙂 a všetci vieme v ktorom sektore sa dobre zarába a ktorí ľudia sú žiadaní IT sú bez pochýb na prvych priečkach. O kvalite školy to nič nevypovedá. Skôr pozistuj na škole ako, kde a v akom počte sa uplatňujú ich absolventi. A ak k tomu tvoja dcéra nemá nejaký bližší vzťah a nevidíš žeby sa tomu už aj teraz venovala, sú deti už na ZŠ že ich to ťahá k programovaniu, všeličo skúšajú,... ak je to len také momentálne rozhodnutie, že chcela by som vyskúšať tak by som to asi dosť zvážila.
@carrot_apple v dnesnej digitalnej dobe, ktora sa bude ste viac digitalizovat, je to urcite vyber s obrovskym potencialom. A ak je tam aj predispozicia osobostna aj intelektualna, preco nie. To nie je pravda ze sa jej nebude darit za to ze je zena. Na toto vobec netreba pozerat. Tazkosti tohto druhu moze a bola by stretla aj v inych profesiach. Ak ke zena tiez sikovna, pracovita, kvalifikovana, samozrejme, pracu ziska, aj udrzi. Uz teraz je nedostatok pracovnej sily v tejto sfere, a odhady ukazuju, ze pocet miest pracovnych bude rast. Ved zamestnavatelovi bude jedno ci zena ci muz, ak tu pracu spravi dobre. To by islo len len sprostych kolegov, a tych treba mat v trubke, ti mozu a su vsade. Nech sa dari. Ak ju to bavi, ma na to studijne vysledky, zaujima ju to, vie si pr dstavot pracu za pocutacom a stechnologiami, toto fakt je nieco co by bolo skoda na tom zalozit negativne rozhodnutie.
@carrot_apple treba ísť do školy na deň otvorených dverí, to robia takmer všetky stredné školy a tam sa pýtať ...
z tohto všetkého mi vyplýva, že keď sa bude dcéra dobre učiť (samé 1) a hlavne MAT a FYZ tak pôjde na Gympel, a čo za výšku si vyberie...sa uvidí potom, ktovie ako to bude počas gympla, čo ju zaujme, či nezmení zmýšľanie, smer, odbor😇
@carrot_apple syn chodi na tuto školu. A absolutne nemam pocit že je to chlapčenská škola. Možno v jednotlivých odboroch je ten pomer citeľnejši ale na škole je množstvo dievčat.Ak chceš môžem sa opýtať presne na odbor 😃, napiš mi v ak tak v SS.

@kittykat22 áno táto v BB, tú si našla