icon

Je stredná škola konzervatórium dobrá voľba?

20. dec 2023

Ahojte, chcem sa spýtať najmä tých, ktorí/é sú z danej oblasti na ich názor alebo skúsenosť. Dcéra si vyberá strednú školu, hoci v jej prípade to nie je výber, ale jasná voľba, o ktorej vie už niekoľko rokov a tvrdo si za tým ide. Chce ísť na konzervatórium, na herectvo, neskôr na VŠMU. Od detstva chodí na dramatický krúžok, má skutočne talent (tak nám o nej hovoria učitelia aj iní, ktorí s ňou spolupracovali), zúčastnila sa mnohých projektov, proste ju to baví a žije v tomto svete. Bohužiaľ z každej strany začala teraz počúvať, aby nešla na konzervatórium, že to je strata času, prípadne to najhoršie čo môže spraviť. Dostáva odporúčania, nech ide na gymnázium, alebo inú strednú školu a potom nech ide na VŠMU, vraj konzervatórium ju tak nepripraví, že je to iba to isté ako ZUŠ. Neviem, mne osobne to príde nelogické, že na VŠMU sa dostane skôr žiak z gymnázia alebo napríklad z obchodnej akadémie, ako absolvent konzervatória. A nerozumiem, prečo ju tak aktívne odhovárajú aj v zuške, kam teraz chodí, ale aj starší žiaci, ktorí už študujú na strednej (inej ako konzervatórium). Neviem si ju osobne predstaviť na nejakom gymnáziu. Má síce jednotky zo všetkého, učí sa s ľahkosťou a určite by to pre ňu nebol problém, ale nie je to to, čo ju baví a napĺňa. Ale začína pochybovať, vraj aj na VŠMU radšej prijmú niekoho, kto je "čistá tabuľa" ako absolventa konzervatória, ktorý už nabral nejaké "maniere". My s manželom, ani nikto naokolo nie sme z tejto oblasti, nevieme, s kým sa poradiť, aby sme jej poradili. Je tu prosím niekto so skúsenosťou? Budem povďačná za každý postreh a radu.

Strana
z2
kikulienkadd
22. júl 2024

Ahoj, blahoželám k šikovnej dcérke a k jej prijatiu na konzervatórium. Nech na sebe pracuje, vzdeláva sa, neustáva v napredovaní. Umenie je krásny, ale tvrdý chlebík. Treba dobre ovládať "remeslo" a potom k tomu pridať "pozlátko". K tomu všetkému mať aj kus šťastia, aby bola v správny čas na správnom mieste. Šťastie praje pripraveným 😉 🍀

12zuzka7
19. mar 2025

Ahoj, mozes sa opytat ako sa jej paci na konzerve ? Aktualne riesime podobnu temu 🙂

autor
20. mar 2025

@12zuzka7 Ahoj, je nadšená a šťastná, je to presne to, čo chcela a potrebovala. Síce je to náročná škola, každý deň končí neskôr ako jej rovesníci, jej to ale nevadí, skôr jej to vyhovuje, pretože sa neustále venuje tomu, čo ju baví. Samozrejme okrem teoretických predmetov :D Tie ju až tak nebavia. Ale inak je veľmi rada a určite by nemenila.

12zuzka7
26. mar 2025

Dakujem za odpoved, moja bola na prijimackach v pondelok tak som strasne zvedava 🙂

autor
26. mar 2025

@12zuzka7 Fakt? Tak to držím palce, snáď to dopadne dobre. A ide na herectvo? Alebo iný odbor?

ludkare
Autor odpoveď zmazal
ludkare
27. mar 2025

@12zuzka7 môj syn bol v pondelok tiež na prijímačkách, aj teraz v pondelok sa chystá. Kam sa dcéra hlásila? Či nebudú spolužiaci 🤣

12zuzka7
21. aug 2025

Uz som aj zabudla na tuto komverzaciu, hlasila sa na Timonovu a Zadielsku, vzali ju na obidve a vybrala si Timonovu 🙂 nevie sa dockat septembra 🙂

Strana
z2