Kam dať dcéru na strednú školu?
Ahojte, som dvoj násobna mamina mám dcérku a synčeka .
Moju dcérku skola nikdy nebavila prepadavala naučila sa...
No teraz by už mala ísť zo školy preč pretože ma 16 (učiteľa vravia že zo zákona) no je stále len v ôsmom ročníku. Chcela som sa len poradiť že čo s ňou ďalej pretože za mojich čias sa dalo ist hoci kam na strednú z 8.rocnika ale teraz su uz iné zákony. Vedeli by ste mi poradiť kam s ňou na strednú školu? Vopred ďakujem.
@petkaaa
@oli18
Zienky, nerada niekoho ospravedlnujem, ale beriete to z pozicie, ze je dieta aspon priemerne inteligentne, cielavedome, lenive. Ale nie su vsetky take... existuje aj podriemer a to zdaleka nie len v socialne slabych rodinach ☹
Tiez by som neverila, ze dieta moze byt ako "zadubeny dub", keby som take priklady nemala v okoli... A to zdaleka nie kvoli nestastiam v rodine. Jednoducho, ked dieta nema vlohy a este pride aj puberta, niekedy s nim mozete sediet pri ulohach hodiny a rozkrajat sa... duchom nikoho neprinutite byt pritomny 😒 tak vsetko rodicovo usilie plynie ako voda vrieke (v tomto som zastancom siloveho pristupu 🤐 lebo decko si neuvedomuje, ze absolutnym flakanim si po.erie zivot ono, nie rodic...)
@eliska13 nehnevaj sa ,ale predavačka je Ťažké zamestnanie... príde inventúra a predavačky platia aj 300- 400 e. To sa mi zdá pri ich dosť biednom plate veľmi kruté....Sú tu na nete diskusie k téme predavačky. Tam to žienky písali....
@deti95060810 nehadam sa nájdu sa chytralkovia
Ale napríklad robiť predavačku na pumpe či Bille myslím, že tam nie su také praktiky.Kto by to robil, keď zo 650 by dali toľko na inventúru?kamarátka chcela kvôli deťom robím skrátený úväzok robí v DM drogérii a plat má na pol úväzku dobrý a môže si smeny vyberať nie všade je to zle
Detto Lidl, ale tam sa zase robí o dušu, keď nie pokladňa, sklad....môže predávať oblečenie v nakupaku😀
Co ju bavi? Kuchar sa mi zda dost obmedzujuce. Bavi ju malovat sa? Mozno skor kadernicka alebo vizazistka nieco takym smerom. V okresnych mestach su centra vychovnych poradcov,skuste ich kontaktovat. Da sa tam aj objednat na testovanie,kde vam podla odpovedi urcia povolanoe a mozno od toho sa odrazit.
@deti95060810 Preto, ze predavacka ma hmotnu zodpovednost a plati manko, tak je to tazka praca?
Akoze nepopieram, ze niektore predavacky maju mega tazku pracu (fyzicky - sklad, vykladanie tovaru a pod.), ale to nie je tak vsade.
A k tomu manku, to tiez nejako pochybne sa robi, lebo pochybujem, ze vzdy ked prijmu novu, tak urobia inventuru a teda vedia jej podla toho ferovo vypocitat kolko ma platit. Je to na nejakom principe "solidarity", ze je jedno kolko tovaru zmizne pocas tvojej smeny, vsetko sa rozrata rovnako medzi vsetkych.
no takto, dievča má skončenú povinnú školskú dochádzku a keďže vychodila Z%S iba po 8. ročník, školu si moc vyberať nemôže.
Na druhej strane, mala by mať aspon nejaké odborné vzdelanie, výučný list, aby sa mohla niekde zamestnať. Dnes ju zo ZŠ a v 16. rokoch nikam do roboty nezoberú.
Ak má zdravotný problém, to treba zohľadniť. Takéto dieťa nemôže ísť na intrák, kde nebude pod dohľadom. Na osborných školách sa zasa moc nedá špekulovať s individuálnym plánom, lebo majú prax, ktorú proste absolvovať musí.
Ak ju baví kozmetika, možno by som skúsila duál v DM drogérii, kamoška tak dala dievča (nie práve študijný typ) a sú veľmi spokojní, aj si zarobí, nosí domov vzorky produktov, dostáva rôzne benefity, baví ju to s tou kozmetikou, a ked by sa naučila ešte aj dobre nemecky, môže ísť pracovať na vyššiu pozíciu. Po skončení školy majú tie dievčatá hned prácu istú a plat tiež vcelku fajn. Školy, s ktorými spolupracujú, sú na ich stránke http://www.dm-vzdelavanie.sk/
Prípadne skús stránku školského výpočtového strediska, kde si vyfiltruješ podľa regiomnu a typu školy aj zoznamy škôl vo vašom okolí aj všetky info https://www.svs.edu.sk/proforient.aspx
vpravo hore klikaj na "Zoznam škôl"
aha tu máte priamo v NR:
Stredná odborná škola potravinárska
Cabajská 6, 949 01 Nitra
https://sospotravinarska.edupage.org/
Škola je zapojená do duálneho systému vzdelávania.
Nie sú už tento rok prijímačky na SŠ už ukončené??
@fokuska pozri ja som si to nevymyslela, písali to žienky tu na Mk niekoľko mesiacov dozadu a dosť sa sťažovali na Jednotu. Mne to príde hnusné, pretože tie mzdy sú v Jednote dosť mizerné a ešte aj z toho mála musia platiť ? žienky napr. v Tescu také problémy nemali...
@jankapepe ešte býva pre školy ktoré majú málo žiakov druhé alebo dokonca tretie kolo.... ja som to nevedela mne to povedala p. učiteľka na ZŠ....
Juuuj, kuchár viem, že kedysi bol na potravinárskej škole na čermáni, ale keď pozerám a vyhadzuje mi školu na chrenovej... A odbor kaderník je tuším na škole pri súde, kúsok od mestských policajtov... Čo by som ja dala za to, keby som mohla byť krajčírkou... To ma otec hneď "vyšachoval", nech sa mamine nepchám do remesla... Dôvod taký, že ma tlačili vyššie, lebo vedia, že veľa tak nezarobím... Ja mám strojársky odbor s ekonomickým nádychom 😀 Ale poviem vám, že keď som videla odbory zlatník, umelecký kováč,... wau, tak to môžu byť radi naši, že ma dali tam, kde ma dali, lebo by som vymýšľala... Hlásila som sa na školu potravinársku akýsi ekonomický odbor, tam som nespravila z matematiky (a to v matike som vedela viac ako zo slovenčiny) a na "dievčenskej", kde je aj kaderník som bola 150 pod čiarou. Takže my sme tiež nemali na výber. Hľadali sme všetko možné. Už som chcela brať mliekara, mäsiara, pivára (to mi otec zahlásil, že prestane piť pivo 😂) A tak som sa pýtala po mojich spolužiačkach, kam šli a dostala som sa až do krškan na dvorčiansku.
Ale kuchár je kuchár, mama je vyučená a poviem vám, že pre ňu bolo najhoršie to, keď každý deň chodila z práce a celá smrdela od oleja a rôznych jedál a až jej nechutilo doma jesť, ako jej bolo zle... Nakoniec si spravila kurz šitia a odvtedy (od nepamäti, možno už aj 25rokov) sa venuje len a len šitiu a vyšvihla sa. Už pomaly robí čalúnicke veci. (Najlepšie, keď som jej zahlásila, či mi spraví šaty, tak by na mňa navliekla poťah na gauč 😂 nie že by som bola taká veľká.. Tak som nútená ja šiť... Čo je dobré.) Sesternica chodí do Bratislavy za kaderníčku. A poviem vám, že to bude aj dobrý odbor. Toľko dobrých vecí bude vedieť ohľadom vlasov, ale musí mať CHUŤ do toho ísť. Aj ušetríte na kaderníka 😉 Len sa naozaj nevzdávajte 👍
Ale ak chcete aby teraz išla na strednú školu je to v poslednej chvíli. Veď už prešlo prvé kolo na podanie prihlášok a väčšina detí je už na nejakú školu prijímatá. Čo najskôr kontaktujte výchovného poradcu, v NR je potravinárska škola ak chce byť kuchárka. Pýtať sa na tieto informácie teraz mi príde nezodpovedné aj od vás. K týmto veciam boli rodičovské združenia v polroku vo februári a v marci.
Ja som ti dala už včera link na dvojročný odbor, tak si to pozri, aké sú tam pokyny. Ospravedlňujem sa vopred, ale nedá mi napísať, že ak matka ide riešiť v júni školu svojej dcéry, kam by tak asi mohla ísť, tak asi je nie je problém len v tej dcére.
@ibrunova asi nevedeli, že keďže má 16 a skončila povinnú školskú dochádzku, tak na Zs už nebude môcť zostať.
Lenže tam sa zanedbali Adi viac, ako len táto podstatná informácia, keďže 2x prepadla. Ak aj mala zdravotné problémy, zasa Zs nie je taká strašne ťažká, aby zo dieťa nezvládlo aj z domu aj pri priemernom intelekte.
Alebo mali riešiť špeciálnu školu, začlenenie s individuálnym plánom, aby nemohla prepadnúť.
skor by som ju dala za kadernicku...ak ma k tomu vztah...ako kadernicka si vie zarobit sama na seba, nemusi byt odkazana na zamestnavatela...
To ze 2x prepadla a mala zle znamky na zakladnej skole to je nic...ja sama som 1x prepadla a nosila domov nabytkovu zostavu stvorek s bonusovyma patkama len sa tak prasilo...tiez som nevedela kam co a to som chcela ist za kucharku na potravinarsku a well zatrhlo sa to, tak nakoniec krajcirka -> odbor neotvorili a sama riaditelka mi navrhla 2 ine odbory na prevazne chlapcenskej skole s chlapcenskymi odbormi...nuze absolutne som bola vtedy stratena ako co kde ale tak zvolilo sa .. za tych 5 rokov na strednej skole som mala omnoho lepsie znamky nez na zakladnej skole plus vyhravala som aj vselijake technicke/montazne sutaze ....takze ked poprepadavala 2x a flakala ucenie neni to hned chyba rodicov ze kde boli kedze zs je akurat tak prd platna v zivote ako aj znamky stadial, ma furt sancu ze moze chytit zapal aj v hoc akom sialenom odbore na strednej a zlepsit sa

pozri si skolu na iprba.sk mala by ak zadarmo intrak a stravu! moze ist napr za kozmeticku