Keď žiak píše z rodičovského konta Edupage
V posledných rokoch sa mi ako učiteľke často stáva, že mi píše žiak/študent na Edupage z rodičovského konta. Spočiatku som to vnímala ako neúctu voči škole a učiteľovi, ale keď sa tak nad tým zamyslím, je to vlastne neúcta rodiča k vlastnému dieťaťu. Akoby ten rodič hovoril: nezaujimas ma dieťa moje, ani tvoje štúdium, ani tvoje problémy, ani tvoje úspechy . Tu máš prihlasovacie údaje a staraj sa o seba a mne daj pokoj ty aj tvoji učitelia.
Ako to vnímate vy?
Tak, že je to podvod. Žiak má mať svoje údaje, rodič svoje. V niektorych pripadoch je to omyl, v inych vychcanost dieťata. Takto dramaticky ako ty to nevidím.
U nás na to dávame pozor a upozorňujeme rodičov.
kludne môže mat trvalé prihlasenie alebo proste dieta odpozeralo heslo
to je dost hrubo a z môjho hladiska dost neprofesionalne napisane
a čo takto sa priamo spytat dietata prečo to urobilo, ist za pričnou dôvodou a nie urobit záver a vybavené
A co ti take pise? Lebo ak posiela ospravedlnenky, tak to by som neakceptovala. Ako ty vlastne vies ci to ozaj nepise rodic?
Neucta rodiča k dieťaťu? Skôr nevychované alebo drzé dieťa, čo také ti vypisuje?
@anonym_autor Pozri sa, ak je napríklad 4 členná domácnosť nemá každý vlastný notebook. Je často v rodine jeden notebook a proste rodič tam má uložené heslá a dieťa to využije a prihlási sa pod jeho údajmi.
@anonym_autor aj moj ma prístup na rodičovské konto a čo? Nič také sa nekoná ako si myslíš, že ho mame v paži. Či čo myslíš, že rodič tam nič nevidí, aj keď tam ma dieťa prístup? A úcty voči druhým má až až. Prvé čo išiel v 18-je urobiť, bolo darovanie krvi.
@anonym_autor aj moj ma prístup na rodičovské konto a čo? Nič také sa nekoná ako si myslíš, že ho mame v paži. Či čo myslíš, že rodič tam nič nevidí, aj keď tam ma dieťa prístup? A úcty voči druhým má až až. Prvé čo išiel v 18-je urobiť, bolo darovanie krvi.
@anonym_8f54a2 ona píše ale o deťoch, nie o dospelych študentoch
Mňa celý edupage nezaujíma. To je problém pre učiteľka nadiktovat deťom úlohy na hodine a nie ich len naklikat na edu? Ja dcéram úlohy stamad nepozerám učia sa podľa toho samé. Zaujíma ma co robia aj co majú ale oveľa radšej by som bola ak by si to písali a mozog by musel pracovať nie ze pre všetko musia pozerať do appky
Mňa celý edupage nezaujíma. To je problém pre učiteľka nadiktovat deťom úlohy na hodine a nie ich len naklikat na edu? Ja dcéram úlohy stamad nepozerám učia sa podľa toho samé. Zaujíma ma co robia aj co majú ale oveľa radšej by som bola ak by si to písali a mozog by musel pracovať nie ze pre všetko musia pozerať do appky
@anonym_70fb31 u nás su správy rodičom závazné a je ich povinnostou pravidelne elektronicku ZK kontrolovat (kedysi takto fungovala ta papierova). Ak sa zruší hodina, rodic to vidí a nemusíme ho informovat zvlášť a ak sa v čase zrušenej hodiny nieco dietatu stane,skola neberie zodpovednost. Takže nie je to len o ulohach. A rodič elektronicku ZK nemoze ignorovat.
Ale prosím ťa nedramatizuj. MY s mužom máme trvalé prihlásenia, keby dekcá chceli dostanú sa tam, ale nerobia to. Nestrážim si mobil ani sa neodhlasujem, lebo netuším aké mám heslo.
NA druhej strane, môj starší syn keď mal 9 dokázal sa dostať všade možne. Len tak pre zábavu. Nikdy nič neurobil len skúšal, či sa tam dostane. S kamošom sa dostali aj do školského systému. Nič tam neurobili ani nezmenili, len to chceli skúsiť. Teraz je starší a vie veci o ktorých sa nám ani nesníva. Každopádne má morálku aj hranice, takže svoju šikovnosť ani nezneužíva ani nerobí, čo nemá. Ale baví sa odhaľovaním chýb rôznych zabezpečení stránok a potom keď nejakú nájde tak napíše, aby si to lepšie zabezpečili alebo upravili. Tým chcem povedať, že nejaký Edupage je pre také decko malina. V 7 rokoch obabral celý Family link ani netuším ako. A to mal mobil len pol roka. Predtým ho nevlastnil. Niektoré deti sú šikovné a rodiačia ani len netušia čo dokážu. takže vôbec to nemusí byť tak ako si myslíš. Neťahaj do toho hneď neúcty, a nezáujem. Možno treba s rodičmi hovoriť.
Ale prosím ťa nedramatizuj. MY s mužom máme trvalé prihlásenia, keby dekcá chceli dostanú sa tam, ale nerobia to. Nestrážim si mobil ani sa neodhlasujem, lebo netuším aké mám heslo.
NA druhej strane, môj starší syn keď mal 9 dokázal sa dostať všade možne. Len tak pre zábavu. Nikdy nič neurobil len skúšal, či sa tam dostane. S kamošom sa dostali aj do školského systému. Nič tam neurobili ani nezmenili, len to chceli skúsiť. Teraz je starší a vie veci o ktorých sa nám ani nesníva. Každopádne má morálku aj hranice, takže svoju šikovnosť ani nezneužíva ani nerobí, čo nemá. Ale baví sa odhaľovaním chýb rôznych zabezpečení stránok a potom keď nejakú nájde tak napíše, aby si to lepšie zabezpečili alebo upravili. Tým chcem povedať, že nejaký Edupage je pre také decko malina. V 7 rokoch obabral celý Family link ani netuším ako. A to mal mobil len pol roka. Predtým ho nevlastnil. Niektoré deti sú šikovné a rodiačia ani len netušia čo dokážu. takže vôbec to nemusí byť tak ako si myslíš. Neťahaj do toho hneď neúcty, a nezáujem. Možno treba s rodičmi hovoriť.
@anonym_0814df ahoj, moje uz dospele deti sa odmalicka venuju matike a informatike. Ak ta zaujima ako rozvijat maleho, pokojne sa mi ozvi sukromne 🙂
@anonym_0814df poznám 15 ročného čo si kedysi stiahol cez edupage mená a mailové adresy všetkých rodičov na svojej škole, tak vedel kde kto pracuje ak mal firemnú adresu a stiahol si aj čísla ISIC kariet aby si mohol objednávať vzorky zdarma alebo využívať zľavy, kde dávali jednorázovú zľavu pre študentov po zadaní čísla karty
komunikácia medzi aplikáciou a servom edupage bola kedysi nešifrovaná išli všetky údaje za celú školu do mobilu a samotné filtrovanie čo sa zobrazí v profile bolo urobené až v aplikácii
@anonym_8f54a2 pošleš dieťa aj na rodičovské združenie?
alebo ak bola papierová žiacka knižka tak si samo podpisovalo známky aj poznámky?
edupage je náhrada za túto komunikáciu s rodičom
alebo ak bola papierová žiacka knižka tak si samo podpisovalo známky aj poznámky?
@anonym_a5acb8 a to kde si zobrala, že si podpisuje známky? Poznámky nedostáva.
@anonym_a5acb8 a to kde si zobrala, že si podpisuje známky? Poznámky nedostáva.
@anonym_8f54a2 prístup na rodičovské konto = zastupuje zákonného zástupcu/rodiča
to máš rovnako ako keď dáš svoj občiansky dieťaťu a nech ide vybavovať v tvojom mene / za teba
a rodičovské konto a úkony cez neho je rovnaké ako v minulej dobe podpísanie žiackej knižky rodičom
@anonym_8f54a2 prístup na rodičovské konto = zastupuje zákonného zástupcu/rodiča
to máš rovnako ako keď dáš svoj občiansky dieťaťu a nech ide vybavovať v tvojom mene / za teba
a rodičovské konto a úkony cez neho je rovnaké ako v minulej dobe podpísanie žiackej knižky rodičom
@anonym_a5acb8 čiže ani v minulosti si nemohol žiak pozrieť žiačkú knižku? Lebo nič iné tam nerobí, len má prístup. No ešte ma pouč o niečom
Ja mam heslo,kontrolujem ale aj syn 2hak na strednej ma moje heslo,mna unavovalo mu stale pisat kazducky bozi den,ospravedlnenku na vlak ale ze kazdy den.Tak si ju pise sam,ale vzdy,vzdy edupage mu kontrolujem.Aj tu mas vysvetlenie.Ja ako rodic,nemam zase tolko casu a fakt zlate,zlatucke ziacke knizky.
@anonym_a5acb8 čiže ani v minulosti si nemohol žiak pozrieť žiačkú knižku? Lebo nič iné tam nerobí, len má prístup. No ešte ma pouč o niečom
@anonym_8f54a2 pozrieť si žiacku knižku = prihlásiť sa cez svoje edupage konto
podpísať známky, poznámku, ospravedlnenku = prihlásiť sa cez rodičovské edupage konto
alebo si to prestav ako dieťa číta tvoju mailovú schránku kde ti píše učiteľka tebe list a píše z nej učiteľke
@anonym_8f54a2 pozrieť si žiacku knižku = prihlásiť sa cez svoje edupage konto
podpísať známky, poznámku, ospravedlnenku = prihlásiť sa cez rodičovské edupage konto
alebo si to prestav ako dieťa číta tvoju mailovú schránku kde ti píše učiteľka tebe list a píše z nej učiteľke
@anonym_a5acb8 no ešte daj niečo, nech sa pobavím ešte viac
@anonym_0814df poznám 15 ročného čo si kedysi stiahol cez edupage mená a mailové adresy všetkých rodičov na svojej škole, tak vedel kde kto pracuje ak mal firemnú adresu a stiahol si aj čísla ISIC kariet aby si mohol objednávať vzorky zdarma alebo využívať zľavy, kde dávali jednorázovú zľavu pre študentov po zadaní čísla karty
komunikácia medzi aplikáciou a servom edupage bola kedysi nešifrovaná išli všetky údaje za celú školu do mobilu a samotné filtrovanie čo sa zobrazí v profile bolo urobené až v aplikácii
@anonym_a5acb8 môj povedal, že ani ich škola nemá zložité zabezpečenie a v pohode by sa do dostal do systému k údajom, ale nechce riskovať problémy so školou. On zas vie kde sú hranice. A to boli tretiaci keď sa dostali k známkam a heslám celej školy. Rýchlo to zavreli lebo sa zľakli. Nemali pomyslenie na to, niečo vyviesť, lebo byť je v tomto šikovný, v tom čase to bolo pomerne naivné dieťa bez nevhodných úmyslov. (navyše bol jednotkár, tak ani by nemal dôvod) Ich viedla len čistá zvedavosť, či to dokážu. Dokázali. A myslím, že takých detí je dosť v dnešnej dobe.
A mne nikdy nenapadlo sa nad týmto nejako extra zamýšľať. Totižto, zovšeobecňovať a posudzovať iných nemá zmysel, tie rodinné väzby a situácie sú rôzne. Ak je evidentné, že žiak si napísal sám ospravedlnenku cez rodičovské konto, tak ju jednoducho neakceptujem. Ak rodič nemá dôležitú informáciu , pretože si to prečítalo a podpísalo dieťa z jeho konta, tak ja som krytá a vlastne je to jeho zodpovednosť, on je pod tým podpísaný. Je to jeho rozhodnutie, u niektorých riziko.
Alebo najnovsie u nas na rodicku sa prihlasit na cas,ako u doktora.Kokos,ked som rada,ze tam vobec dojdem a neviem kedy,ale dojdem.
Mna vychovavali stari rodicia a ti by ani PC nevedeli zapnut, nieto Edupage, tak mozno aj take rodinne situacie mas...
Mna vychovavali stari rodicia a ti by ani PC nevedeli zapnut, nieto Edupage, tak mozno aj take rodinne situacie mas...
@missviolet áno. V takýchto pripadoch stále funguju papierove ŽK.
@anonym_autor neúcta? ty si učiteľka? ...málo údajov v príspevku a obviňovanie rodičov z neúcty k vlastnému dieťaťu , žeby AI? ...alebo píšeš o problemových žiakoch, lebo inak si myslím, že je to skôr prejav dôvery rodiča k svojmu dieťaťu, ak mu dovolí používať rodičovske konto na edupage
@anonym_autor bože ja ani neviem ze take nieco je ako rodičovské a detské konto. A to mam 2 deti v škole. Je to cez internet a celu komunikáciu cez internet považujem za neformálnu
@anonym_a5acb8 ja som samo si podpisovala známky 😅 moja matka povedala že mám dokončiť školu jej je úplne jedno ako.
A co ti take pise? Lebo ak posiela ospravedlnenky, tak to by som neakceptovala. Ako ty vlastne vies ci to ozaj nepise rodic?
@anonym_3b4504 v aplikácii môžeš vidieť že kto je prihlásený na akom zariadení jasné že to spoznala keď na študentskom účte nieje nikto a iba rodičovský sa používa.
Mne sa tiež stalo, že mi písala z rodičovského konta sestra mojej žiačky. Proste to vidíte, aký je štýl komunikácie... Tam bol problém so sociálne znevýhodneným prostredím, takže som to neriešila. Celkom za neúctu by som to možno nepovažovala, ale naozaj sú rodičia, ktorí to nepoužívajú, lebo nevedia. Aj teraz mám takých rodičov, s ktorými sa nedá skontaktovať a som si istá, že štúdium ich detí im je ukradnuté...
Ja mám deti aj na základnej a aj na stredných školách. Ja im nechodím na žiacke kontá, oni nechodia na moje konto. Stále vypisujem ospravedlnenky, tiež ma kopec vecí irituje na edupage, ale veľakrát som zaň vďačná.

Preco hned neucta? Co tak prejavena dovera rodica vo svoje dieta…?
Btw, o akom veku dietata sa bavime?