Keď žiak píše z rodičovského konta Edupage
V posledných rokoch sa mi ako učiteľke často stáva, že mi píše žiak/študent na Edupage z rodičovského konta. Spočiatku som to vnímala ako neúctu voči škole a učiteľovi, ale keď sa tak nad tým zamyslím, je to vlastne neúcta rodiča k vlastnému dieťaťu. Akoby ten rodič hovoril: nezaujimas ma dieťa moje, ani tvoje štúdium, ani tvoje problémy, ani tvoje úspechy . Tu máš prihlasovacie údaje a staraj sa o seba a mne daj pokoj ty aj tvoji učitelia.
Ako to vnímate vy?
Neúcta rodiča k dieťaťu určite nie. Ja keď som bola dieťa tak som používala rodičovské konto tajne aby to mama nevedela. Jednoducho vedela som aké má heslo pretože všade ma rovnaké heslo. Bala som sa že má potrestá za zlú známku takže som ju len podpísala a hneď vymazala oznámenie aby to nevidela ....nechávala som tam lepšie známky alebo nejaké správy ako sú domáce úlohy, rodičovské ...a pod.
Tak úplne jednoducho v čase korony, keď rodič musel pracovať a dieťa bolo doma a mnoho vecí išlo cez edupage, požiadala som triednu o meno a heslo pre dieťa ako žiaka. A takto to mame doteraz. Dieťa si svoje povinnosti riesi samé a ja zas riešim to čo sa týka rodiča. Známky, dochádzka, informované sihlasy, elkovo komunikácia rodič škola.
Mne sa ale už viackrát stalo, že som zadala otázku, správu a učiteľ odpovedal žiakovi, nie mne. Upozornila som.
Je potrebné definovať čo je úlohou dieťaťa napr. DU, oznámenia písomiek, prebraté učivo počas choroby....
A čo rodiča ako ospravedlnenky a pod.
A každý nech si zodpovedá za svoju oblasť. Toto považujem za vedenie dieťaťa k zodpovednosti a samostatnosti. Zároveň dieťa zo svojho konta nemá kompetencie rodiča.
Mojej matke to bolo jedno ona sa v živote ani neprihlásila do konta na edupege ( len bola som na strednej keď to začalo fungovať) triedy učiteľ to sprístupnil mne aby som si podpísala známky a všetko ostane .
Ale moja matka nechodila ani na združenie bola raz v prvom pol roka keď som bola prváčka na strednej viac sa vskole neukázala .
Dňom mojej 18 mi jasné .dala že si neželá ani len správu má emial že ju to nezaujíma tak že som ku 18 narodenínami ucitlaku požiadala o úpravu údajov ktoré škola mala kde mali byť poslielane či už listov na trvalú adresu alebo je emial rodiacov. Dala som si adresu na ktorej som bývala z priateľom dala tam moje údaje učitlaka a však to chodilo iná mne síce ich údaje škola mala.alebo boli to len čisto administratívne inak všetko bolo iba mňa a kontaktná osoba na škole sa ku mojej 18 stal môj priateľ .
Keď panuje medzi dieťaťom a rodičom dôvera, nevidím problém, že dieťa má aktívne aj žiacke konto. Aj ja ako rodič mam prístup k žiackemu kontu. U nás to takto funguje pri dvoch deťoch, SŠ, nikdy syn už 20 rocny nezneuzil rodicovsky ucet, ale mal informácie aj z môjho konta. Ani dcéra taktiež. To skôr mne sa podarilo napísať správy učiteľom zo ziackeho konta.
Ved v aplikácii je všetko iba to co sa týka deti, a kto ma deti bezproblémové, v tom už nevidím žiaden problém. O žiadnej neucte tam hovorít nemá zmysel.
@anonym_autor no najprv si zisti či to písal ozaj žiak, mne sa stalo že mi učiteľka písala prečo syn nie je v škole.Na správu som pozerala ako puk,ráno som totiž písala na Edupage ospravedlnenku.Tak som jej odpísala,že ako to myslí.Ona nato,že žiaci si píšu ospravedlnenky aj sami a chcela sa uistiť či je naozaj doma.Syn chýbal v škole za tento polrok dokopy 4 dní. Celkom ma to urazilo,keďže syna si poznám a patrí k tým lepším žiakom.Tak aby si neurazila aj ty niekoho.
@anonym_autor aj moj ma prístup na rodičovské konto a čo? Nič také sa nekoná ako si myslíš, že ho mame v paži. Či čo myslíš, že rodič tam nič nevidí, aj keď tam ma dieťa prístup? A úcty voči druhým má až až. Prvé čo išiel v 18-je urobiť, bolo darovanie krvi.
@anonym_8f54a2 tvoje dieťa nemá mať prístup k rodičovskému kontu, čo je to za nápad? Učiteľ tam môže napísať správu rodičom, ktorá deťom nepatrí, napríklad....
@anonym_autor ...alebo opačne. Moja skúsenosť - rodič píše v mene dieťaťa, podpíše sa menom dieťaťa, ale je jasné, že takto formulované vety by to dieťa nikdy nenapísalo 🤔
Mojej matke to bolo jedno ona sa v živote ani neprihlásila do konta na edupege ( len bola som na strednej keď to začalo fungovať) triedy učiteľ to sprístupnil mne aby som si podpísala známky a všetko ostane .
Ale moja matka nechodila ani na združenie bola raz v prvom pol roka keď som bola prváčka na strednej viac sa vskole neukázala .
Dňom mojej 18 mi jasné .dala že si neželá ani len správu má emial že ju to nezaujíma tak že som ku 18 narodenínami ucitlaku požiadala o úpravu údajov ktoré škola mala kde mali byť poslielane či už listov na trvalú adresu alebo je emial rodiacov. Dala som si adresu na ktorej som bývala z priateľom dala tam moje údaje učitlaka a však to chodilo iná mne síce ich údaje škola mala.alebo boli to len čisto administratívne inak všetko bolo iba mňa a kontaktná osoba na škole sa ku mojej 18 stal môj priateľ .
@anonym_334b37 - och 😔
@anonym_autor vnímam to tak, že zase sa raz potvrdilo, že učitelia sa cítia veľmi dôležiti.Ja mám edupage v mobile nezaheslovany a, ak by deti chceli kedykoľvek tam idú.Ked už tak nie je to neúcta deti voči rodičom?veď žiadny rodič to nerobí s cieľom nezaujímas ma pis cez môj edupage čo chces....rodicia to ani nemusia vedieť.
Ty ako pedadog, ktorý to zistil máš vyvodiť následky a nefabulovat
@anonym_autor vnímam to tak, že zase sa raz potvrdilo, že učitelia sa cítia veľmi dôležiti.Ja mám edupage v mobile nezaheslovany a, ak by deti chceli kedykoľvek tam idú.Ked už tak nie je to neúcta deti voči rodičom?veď žiadny rodič to nerobí s cieľom nezaujímas ma pis cez môj edupage čo chces....rodicia to ani nemusia vedieť.
Ty ako pedadog, ktorý to zistil máš vyvodiť následky a nefabulovat
@anonym_5321ae Nemyslím si, že sa učitelia cítia dôležití. Ono je to o tom, že keď raz učiteľ píše LEN rodičovi, má na to svoj dôvod a komunikuje s ním, nie s dieťaťom a samozrejme opačne. Učiteľ nie je detektív, aby skúmal, kto mu z akého konta píše. Mala by tam byť dôvera - rodičovské konto - píše rodič. Jednak to zjednodušuje komunikáciu a samozrejme aj prácu. Energiu nemíňa na zbytočné zisťovanie. Aj dobrí žiaci môžu zneužiť konto, ak má učiteľ podozrenie, musí preverovať. V takom prípade, ktorý opisuje autorka, by som kontaktovala rodiča a overila si to.
@anonym_autor vieš čo podľa mňa je celé edupage dosť navyše. Kedysi to nebolo a bolo fajn. Len zbytočne práca pre učiteľov aj rodičov.
Podla toho co konkretne sa riesi. Nevidim nic zle na tom ak dieta vo svojom mene napise od rodica, preco by nemohlo? edupage ako edupage. Rovnako keby som ja povedala, ze nestiham, napis ucitelke z mojho ze ideme k zubarovi, tak neviem co ako ucitelka mas na tom povazovat za neuctu? Netreba prehanat.
To ze dieta moze napisat cez mamin edupage, nema nic s tym, ze by mama nemala zaujmem o skolu.
@anonym_autor vieš čo podľa mňa je celé edupage dosť navyše. Kedysi to nebolo a bolo fajn. Len zbytočne práca pre učiteľov aj rodičov.
@anonym_32cc56 to je novodobe vyzadovanie "extra zapajania" sa rodicov do skolskych aktivit. Takto vedia kopu veci, co dakedy zvladli ucitelia, hodit na rodicov, ulavit sebe, ulavit aj detom = netreba ich tolko viest k samostatnosti. Vsetko sa hodi na kontrolu rodicovi, a potom sa berie na zodpovednost. "VED JA som to dala o 18tej na edupage, mali ste to Ferkovi dat..." atd atd...
@anonym_32cc56 to je novodobe vyzadovanie "extra zapajania" sa rodicov do skolskych aktivit. Takto vedia kopu veci, co dakedy zvladli ucitelia, hodit na rodicov, ulavit sebe, ulavit aj detom = netreba ich tolko viest k samostatnosti. Vsetko sa hodi na kontrolu rodicovi, a potom sa berie na zodpovednost. "VED JA som to dala o 18tej na edupage, mali ste to Ferkovi dat..." atd atd...
@simca06022011 tiež to tak vnímam a som už na celú školu nahnevaná.Rodicovske konto a to, že zajtra majú v škole posedenie nenapíše rodičom, ale deťom a včera večer mi syn hovorí, že učiteľka 17:40 napísala deťom, že majú priniesť pitie a koláče budú mať posedenie v piatok. Za tých 150 eur čo platím zrps a na žiadny výlet, školu v prírode nešli nech kúpia pre deti.2 balíčky lineckych v Lidli snáď to finančne zvládnu.Este zajtra pred posedením pisu 2 písomky, lebo učiteľa bola na lyžiarskom, ďalšia do konca roka PN a deti nech sa aj zbláznia.Vsetko len pýtajú adventný veniec nech sa páči v rámci družiny nech vyrobia.Vianocny stromček vytiahli minulý týždeň.Ja viem veci nie podstatne, ale aj to robí vizitku školy a nejaké príjemné prostredie.Zajtra majú upratovať triedy a čo nemajú upratovačku?
@anonym_autor tak neviem ale môj syn ani nemá vlastné prihlasovacie údaje a bežne sa mi tiež ako učiteľke stávalo, že rodičia s tým nevedeli narábať. Netreba zbytočne dramatizovať ak nevieš čo je za tým. Čo tak spýtať sa rodiča na najbližšom rodičovskom? 😏
@simca06022011 tiež to tak vnímam a som už na celú školu nahnevaná.Rodicovske konto a to, že zajtra majú v škole posedenie nenapíše rodičom, ale deťom a včera večer mi syn hovorí, že učiteľka 17:40 napísala deťom, že majú priniesť pitie a koláče budú mať posedenie v piatok. Za tých 150 eur čo platím zrps a na žiadny výlet, školu v prírode nešli nech kúpia pre deti.2 balíčky lineckych v Lidli snáď to finančne zvládnu.Este zajtra pred posedením pisu 2 písomky, lebo učiteľa bola na lyžiarskom, ďalšia do konca roka PN a deti nech sa aj zbláznia.Vsetko len pýtajú adventný veniec nech sa páči v rámci družiny nech vyrobia.Vianocny stromček vytiahli minulý týždeň.Ja viem veci nie podstatne, ale aj to robí vizitku školy a nejaké príjemné prostredie.Zajtra majú upratovať triedy a čo nemajú upratovačku?
@anonym_5321ae okrem toho upratovania úplne súhlasím. Je to o ľuďoch. ZRŠ máte neskutočné. To už by som sa ako učiteľka bála od rodičov čokoľvek pýtať. A tieto absencie učiteľov, akcie, neučenie a následné požadovanie od detí. Úplný súhlas. Nikdy som nežiadala od žiakov to, čo som ich poctivo neodučila.
Robiť takéto závery ako učiteľka je skôr neúcta k žiakom a rodičom. Domyslat si miesto toho, aby som sa spýtala rodiča na rodičovskom alebo napísala priamo správu rodičovi.
Ak je to taka rodina, ze ju poznáš a vieš aké sú tam pomery, tak vieš ako sa veci majú. Ale takto zovseobecnovat... A záleží aj čoho sa to týka, dnes je tých oznamov to školy skutočne veľa každý deň.
@anonym_5321ae okrem toho upratovania úplne súhlasím. Je to o ľuďoch. ZRŠ máte neskutočné. To už by som sa ako učiteľka bála od rodičov čokoľvek pýtať. A tieto absencie učiteľov, akcie, neučenie a následné požadovanie od detí. Úplný súhlas. Nikdy som nežiadala od žiakov to, čo som ich poctivo neodučila.
@maya_hi veď to stále suplovanie, odpadnute hodiny a na poslednú chvíľu všetko chcú stihnúť a ešte učiteľka povie, že to je posledná písomka do vysvedčenia.Ze mali dosť času na známky skúšať nechce iba dávať písomky kto chyba kvôli chorobe musí si ju dopísať iba na nultej, tento rok prijímačky na strednú a len ich stresuju.Najhorsie na tom je, že celé roky som nebola v škole sa na niečo sťažovať iba raz som jednej učiteľke napísala na edu a hneď to na hodine vytiahla na šťastie nemenovala, ale cítila sa dotknutá.Triednu ty o nezaujíma choďte za učiteľkou ta nema čas, lebo ..napíšte mi problém na edu a, keď ho napisem vždy to písomne vyzerá inak ako ústne, tak je zle🤣máte to ťažké aj vy, ale celé to ide dole vodou a človek si nijako nepomôže.
@maya_hi
@anonym_5321ae
prepáčte, ako myslíte "absencie učiteľov"? Aj učiteľ je človek, ktorý má právo ochorieť, ísť na vyšetrenie, prípadne ísť k lekárom s deťmi. A proste vymešká v práci. Či v iných prácach zamestnanci nevymeškávajú?
Tieto temy vzdy konciace rovnako,ako to vnimate vy?Ako to vidite,co si o tom myslite vy?🙄
@anonym_autor celý edupage stojí za veľký prd a tak isto ani učitelia nie sú to čo bývali.Tam radšej poriadne účte
@maya_hi
@anonym_5321ae
prepáčte, ako myslíte "absencie učiteľov"? Aj učiteľ je človek, ktorý má právo ochorieť, ísť na vyšetrenie, prípadne ísť k lekárom s deťmi. A proste vymešká v práci. Či v iných prácach zamestnanci nevymeškávajú?
@anickafer u nas napr ak ucitelky vymeskaju, daju to vediet len vtedy, ak sa kvoli tomu zrusi napr. vylet. Ale to, ze ich zastupuje ina ucitelka a to tak, ze stoji na chodbe a len dava na dve triedy naraz pozor, nech nevybiehaju, nam nenapisu. Len proste potom ked sa vrati z PN, posle spravu, ze deti na jej hodinach tento tyzden vypracovavali samostatne ulohy, podla nejakych jej planov, ktore poslala kolegyni (tej na chodbe) a ze mame to do konca tyzdna s nimi dorobit, co nestihli. Tak super, plan na vikend. To rovno sme mohli cely tyzden s nimi dobiehat po veceroch, vsak jasne, ze sami to porobili tak kadejako, hala bala, trochu z tej knihy, pol cvicenia z inej. Velke ulohy ako napisat nejaky sloh ani nezacali. Cize vsetko s nimi systematicky prekontrolovat, dorobit. A ona skontroluje a ide v ucive dalej. Ale to, ze niekto sa naozaj trapi cely vikend s nejakou temou a naozaj mu to nie je este jasne nevidi, kedze plan je splneny. A ja zas neposlem syna do skoly s nedorobenymi ulohami, ked pisala, ze to maju mat hotove. No kolko casu a nervov to bolo suplovat jej tyzdennu pracu za dva dni nema sajnu. A takto vzdy, my rodicia mame s detmi dobiehat, ak nestiha oducit (kvoli chorobe alebo stratia vela casu nejakou inou temou). Nie ze inak vysvetlit, dat navyse priklady, nech naberu tempo (napr nasobilku trenovat), ale ako teraz posledne - vysvetlit im a naucit sa s nimi telesa, plast, hrany, rohy...lebo oni stihli len vyrobit niektore z nich z plasteliny a spajdli a potom sups rovno pisomka v style - z ktoreho z tychto plastov je nemozne postavit kocku?
@anickafer u nas napr ak ucitelky vymeskaju, daju to vediet len vtedy, ak sa kvoli tomu zrusi napr. vylet. Ale to, ze ich zastupuje ina ucitelka a to tak, ze stoji na chodbe a len dava na dve triedy naraz pozor, nech nevybiehaju, nam nenapisu. Len proste potom ked sa vrati z PN, posle spravu, ze deti na jej hodinach tento tyzden vypracovavali samostatne ulohy, podla nejakych jej planov, ktore poslala kolegyni (tej na chodbe) a ze mame to do konca tyzdna s nimi dorobit, co nestihli. Tak super, plan na vikend. To rovno sme mohli cely tyzden s nimi dobiehat po veceroch, vsak jasne, ze sami to porobili tak kadejako, hala bala, trochu z tej knihy, pol cvicenia z inej. Velke ulohy ako napisat nejaky sloh ani nezacali. Cize vsetko s nimi systematicky prekontrolovat, dorobit. A ona skontroluje a ide v ucive dalej. Ale to, ze niekto sa naozaj trapi cely vikend s nejakou temou a naozaj mu to nie je este jasne nevidi, kedze plan je splneny. A ja zas neposlem syna do skoly s nedorobenymi ulohami, ked pisala, ze to maju mat hotove. No kolko casu a nervov to bolo suplovat jej tyzdennu pracu za dva dni nema sajnu. A takto vzdy, my rodicia mame s detmi dobiehat, ak nestiha oducit (kvoli chorobe alebo stratia vela casu nejakou inou temou). Nie ze inak vysvetlit, dat navyse priklady, nech naberu tempo (napr nasobilku trenovat), ale ako teraz posledne - vysvetlit im a naucit sa s nimi telesa, plast, hrany, rohy...lebo oni stihli len vyrobit niektore z nich z plasteliny a spajdli a potom sups rovno pisomka v style - z ktoreho z tychto plastov je nemozne postavit kocku?
@anonym_c89260 dobre je ze aspon skontroluje, na prvom stupni ucitelka nam ani nekontrolovala... :D esteze bol covid, inak by som na to ani neprisla, a ako tak som dceru vsetko doucila (mimochodom jednotky nosila, ulohy ziadne... lebo v skole vsetko robia:DD)
@anonym_c89260 dobre je ze aspon skontroluje, na prvom stupni ucitelka nam ani nekontrolovala... :D esteze bol covid, inak by som na to ani neprisla, a ako tak som dceru vsetko doucila (mimochodom jednotky nosila, ulohy ziadne... lebo v skole vsetko robia:DD)
@simca06022011 Len ja pri 3 detoch nemam pravidelne cas ucit ho nove, kedze je ich treba z inych predmetov doucit a aj ine povinnosti mame, plus radi by sme mali cez vikend aj volno. Vzdy je to na ukor surodencov a rodinneho casu. Same skola hrou, workshopy a zazitky, ale potom doucte sa doma to, z coho vam dam pisomku. Nech im vysvetli tu suchu nudnu teoriu ona a nech to driluju aj v skole. Co mam z toho, ze donekonecna rozdeluju palicky a gulicky, ked ho potom cele prazdniny mam ucit malu nasobilku doma. Kebyze to ma byt cele len zabava, tak nech zrusia aj znamky. Chcela som klasicku skolu, ziadne alternativy, no mam 2v1.
@simca06022011 Len ja pri 3 detoch nemam pravidelne cas ucit ho nove, kedze je ich treba z inych predmetov doucit a aj ine povinnosti mame, plus radi by sme mali cez vikend aj volno. Vzdy je to na ukor surodencov a rodinneho casu. Same skola hrou, workshopy a zazitky, ale potom doucte sa doma to, z coho vam dam pisomku. Nech im vysvetli tu suchu nudnu teoriu ona a nech to driluju aj v skole. Co mam z toho, ze donekonecna rozdeluju palicky a gulicky, ked ho potom cele prazdniny mam ucit malu nasobilku doma. Kebyze to ma byt cele len zabava, tak nech zrusia aj znamky. Chcela som klasicku skolu, ziadne alternativy, no mam 2v1.
@anonym_c89260 ved ja to chapem, je to otras... u nas tiez tak a na druhom stupni este horsie, same vylety, akcie a ucit sa nic... deti by bez kadejakych soamrin realne za par hodin tyzdenne zvladli to co robia teraz, to mi pride tak zabity cas v skole ze az...
@anonym_autor ja to vidim tak, ze niektori rodicia ani len netusia, ze su rozne prihlasovacie udaje pre ziaka a pre rodica a mnohe skoly detom ani pristupy do ziackeho konta nedali. Ak aj dali, tak pre menej digitalne zrucnych rodicov je problem, ze nevedia, co s tym. Neviem, ako je to v pripade vasej skoly, ale toto treba komunikovat v prvom rade vo vztahu k rodicom a instruovat ich. Neviem, preco to vnimas ako neuctu. O tej by snad svedcil styl a sposob komunikacie, nie to, z akeho konta ti sprava pride.
@maya_hi
@anonym_5321ae
@anickafer samozrejme je to človek, ale nech zastupujúci učiteľ s nimi niečo robí.Ak každý mesiac je učiteľka na PN, ocr niečo nie je v poriadku riaditeľ to toleruje a žiaci si to vyzeru pisomkami, ktoré sa nestíhajú.Odkedy je edu vidím koľko je odpadnuych a suplovanych hodín a nie je to málo.Ako môže učiteľ 16.12.povedat, že už viac pisomiek do vysvedčenia nebude a neskusam.Tento krát do školy po prázdninách pôjdem aj s počtom odpadnuych hodín danej učiteľky nebudú sa deti stresovať, že im ide o priemer a známky a ona povie, že si už neopravia.Co chce s nimi robiť do vysvedčenia?
@anickafer samozrejme je to človek, ale nech zastupujúci učiteľ s nimi niečo robí.Ak každý mesiac je učiteľka na PN, ocr niečo nie je v poriadku riaditeľ to toleruje a žiaci si to vyzeru pisomkami, ktoré sa nestíhajú.Odkedy je edu vidím koľko je odpadnuych a suplovanych hodín a nie je to málo.Ako môže učiteľ 16.12.povedat, že už viac pisomiek do vysvedčenia nebude a neskusam.Tento krát do školy po prázdninách pôjdem aj s počtom odpadnuych hodín danej učiteľky nebudú sa deti stresovať, že im ide o priemer a známky a ona povie, že si už neopravia.Co chce s nimi robiť do vysvedčenia?
@anonym_5321ae tu bolo začaté vlákno o inom. Ale učiteľ na PN nemôže za to, že suplujúci učiteľ so žiakmi nepreberie učivo. Na druheistrane- nie vždy je to možné. Sama mám skúsenosť, že som preberala so žiakmi ďalšie učivo a kolegyňa mi potom povedala, že som s nimi preskočila xy tém... Prácu nenechala, vraj všetko má v priečinku v Pc, učebnica nebola... Ešte som bola za zlú... Teraz v novej práci vždy chýbajúci nechá, čo mám robiť so žiakmi.
@maya_hi
@anonym_5321ae
@anickafer ale vymeškávajú, ale buď za nich urobia kolegovia alebo to dorobia sami a tiež je otázne ako často a koľko je vymeskaneho a aká je kvalita zástupu.
Lebo potom to niekde vyzerá ako samoštudium žiakov či volne hra a dobiehať sa musí doma.

Niektorí rodičia nevedia ako používať edupage.