Kedy nechať doma teenagera samého doma aj cez noc?
Ahojte... Dúfam, že sa niekto ozve a vyjadrí svoj názor. Tento problém nemám priamo ja, ale moja sestra, ktorá ma 15 ročnú dcéru. Dcéra sa jej stále pýta, prečo ju nenechajú spať doma samú. Keď jej moja sestra vysvetľuje, že majú oni s mužom za ňu zodpovednosť, tak začne rýpať, že jej neveria a keď jej vysvetľujú, že sa o ňu boja, tak im pripomína, že nemá 5 rokov. Neviem, ja som sa so sestrou v tomto nezhodla. Každý má iný názor. Tak prosím, poraďte, či áno alebo nie a ak tak od koľkých rokov. Jej dcéra nie je problematická, myslím si, že by sa jej dalo dôverovať a aj v škole je medzi 1 -2. Jej správanie je samá pochvala a chodí aj na olympiády. Ďakujem za všetky názory 😉 😉 😉
ako, popravde....to sa pytam aj ja, preco 15rocnu neneachuaju samu spat doma? fakt nerozumiem preco?.....ja som v 15tich bola bezne sama.....aj dlhsie, nasi sli an dovolenku a aj tyzden sama......dokonca aj u kamosky som mohla prepsat, dokonca sme u kamoskinej babky na zahrade same stanovali..... ja si myslim, ze cas uz je zacat verit a prestat sa bat!.....strach bude vzdy, aj ekd bude mat 18,20....ale co ju budu? drzat pod zamkom?.....nech si sadnu, urcia pravdila a hotovo.... zda sami, ze su rpilis uzkostlivi, co nie je prilis dobre...moze sa to raz otocit nepekne voci nim.....toboz ak s dcerou nie su problemy....
je to otazka dovery, nie zodpovednosti.....ako ked sa nad tym ktokolvek zamysli, co sa jej realne moze v noci stat? co tak doverovat jej a svojej vychove? myslia si, ze ak by sa cokolvek stalo (ja neviem, poziar? 😅 ), tak ze si nebude dat vediet rady? alebo byvaju aspon 5 km od civilizacie?
ale to je trend vacsiny dnesnych rodicov - vidiet za kazdym rohom uchyla, nepustit dieta same MHD, do obchodu alebo pomaly uz cez cestu, vychovavat z deti nesamostatnych neschopakov, ktorych treba vodit pomaly do 18 za ruku 🙄 ... ok, to bolo trosku moc, ale je to fakt nechapem...
Mna mama tiez nechavala v 15 obcas samu doma aj v noci 🙂
@lyduuska2 Keď som mala ja 15 (teraz mám 21), tak rodičia už túto otázku dávno neriešili, úplne bežne som bola sama doma a nikto sa nad tým nezamýšľal. Od 16 som mohla som bývať v byte mojej mamy v mieste školy alebo denne dochádzať z domu hodinu a pol. Na začiatku so mnou bývala väčšinu času, ale tiež to mala časovo náročné (pracovala v inom meste a mala tam aj partnera) a tak som ešte pred 17 bývala sama celý týždeň. Naučila som sa o seba starať a zároveň som vedela, že keby som chcela, tak vždy mama príde a pomôže, poradí. Teraz už žijem normálne s partnerom a viem hospodáriť, starať sa o domácnosť, variť..
Neviem si predstaviť, že by som bola takto strážená do 18 a čo potom? Ako sa má naučiť zodpovednosti, keď jej nedajú príležitosť? Potom pôjde na VŠ, bude na internáte a budú to jej prvé noci bez rodičov/príbuzných? Uff, to by som naozaj nechcela. 😒
ak sa na to necítia, tak nech zatiaľ nad tým uvažujú a pomaly si na tú myšlienku zvykajú. oni sú rodičia a rozhodnutie je na nich. nie na rodine, dcére, kamarátoch. ale dievča vyzerá byť v pohode, tak len treba vyskúšať. problém je v tom, že takým deťom rýchlo rastú rožky, tak len držať na uzde pri tom dospievaní 😀
@lyduuska2 ved uz ma obciansky preukaz, je to velka baba. Ja by som kludne uz nechala, ked je to potrebne.
Coho sa vlastne jej rodicia boja? ze si tam spravi zurku roka? maju na to nejaky padny dovod, alebo su len zviazani iracionalnym strachom, ze sa nieco stane ale ani sami nevedia co?
Do mesta uz moze ist sama, ci aj tam robia doprovod?
ďakujem baby, že ste sa zapojili ;) ja si pamätám, že som bývala sama doma a aj cez noc od tuším 16... Ona už nebývala s nami... Ja som sa s ňou rozprávala, že nech ju skúsi nechať samú doma, ale ona sa proste bojí. Mladá nechce chodiť k starým rodičom a situácia niekedy vyžaduje, že tam musia prespávať. Jej muža rodičia bývajú asi 2 - 3 km od ich bytu... Takže to nie je tak ďaleko. A keďže mladá má taký vek, že prosto kamaráti, internet a tam je to viac také osamostatnené. A keď sa o tom rozprávam s ňou, ale sama, tak stále hovorí, že to jednoducho nie je dectvo. Medzi starými ľuďmi s rodičmi. Tak som sa aj ja rozprávala so sestrou, ale ona by aj za to bola, horšie je to, že muž nechce o tom ani len počuť....
@hradnapani popravde ani ja sama neviem prečo.... švagor sa jasne vyjadril, že ešte stále nemá na to vek a nemá 18. Som sa s ním chytila, že prečo je taký zastaralý, ale on vytiahol slovné spojenie ČO KEĎ... ale hocičo sa môže stať aj keď budú doma oni, ale jemu sa to jednoducho nedá vysvetliť..... a nie je až taký starý, že by mal zastaralú výchovu alebo čo, podľa mňa to všetko robí jeho mama. chce mať mladú stále pri zadku, ale nechápe jej pocity... a on jej od svojej mamky dosť ovplyvniteľný... a minule boli u mňa na návšteve... boli u nás asi 15 minút a mladá ma strašne rada deti, tak sa hrala s mojou... po 15 min. mu zazvonil mobil a museli odísť, lebo mamička volala, že kde sú toľko, že či ani neprídu... boli asi 3 hodiny poobede -_- podľa mňa to ide skôr z tejto strany, ale neviem to isto....
@cherry1981 myslím si, že aj ja budem mať problém nechať malú samu doma... ale raz to prísť musí.... a ak ide o takéto veľké dievča, by som mala menej strachu, keďže už má aj trochu rozumu, ako malé dieťa ;)))
@sorciera24 aj ja si to myslím, že by trebalo viac dôvery... ale švagor tomu nechápe -.- neviem, ako mu to mám vysvetliť, lebo keby mu to povedala mladá určite by jednu schytala.. 😖
@lyduuska2 hmm, tak tam potom asi vela nezmozes 😒 Ked nie je schopny pristupit na nejake racionalne argumenty, tak diskusia konci a mlada sa moze aj na hlavu stavat. Len som zvedava, co bude svagor robit, ked bude mat dcera osemnast. To jej bude asi s brokovnicou vsade robit doprovod ci co...
@lyduuska2 ja mám dcérku v tomto veku a kľudne by som ju doma samú nechala, sú predsa už mobily , dá sa skontrolovať. Ja dcére kvôli jej povahe a spravaniu úplne dôverujem, je taká od mala zodpovedná . Možno by som je dovolila nejakú kamarátku , aby sama nebola , mám priateľku , ktorá takto už nechala svoje decká samé už tuším aj skôr ako 15 rokov a bolo to v poriadku a v porovnaní s mojou sú ďaleko odvážnejší a taký špekulantskejší a nestalo sa nič, Ono je to ozaj o tej dôvere . Na druhej strane u syna by som asi o tom uvažovala dlhšie, ten má povahu inú takú bujarejšiu, ale aj tam tá dôvera musí prísť proste. U mňa to je systémom , tu má šancu , dostal si a podľa výsledku sa už ďalej odvíja, buď, že to je OK a bude aj nabudúce, alebo ak sklamali , tak potom už takú šancu nedostali a rovno som im povedala, že ďalšia bude až ja uznám, či si to zaslúžia . Tak to u nás funguje, teda sa tak snažíme . Ale staršiu už beriem, že je zodpovedná a vo veľa veciach sa na ňu už môžem spoľahnúť. Ak to dievča , je také ako si opísala, ja by som jej tú možnosť dala, s tým , že by som jej pár krát zavolala, či je OK . Ono možno dievča chce byť samo, mať akúsi ukážku dôvery od rodičov a pocit, že je predsa už skoro dospelá, ale príde večer a môže sa začať báť ...........Lebo nie všetko , čo chcem, naozaj aj chceme .......... 🙂
ženy, dnes je iný svet, dom mojej sestry vykradli za bieleho dňa, našťastie nebola vtedy ich 17 ročná dcéra doma, neviem, ako by sa zlodej zachoval, keby sa stretli....ja som dospelá a nechcela by som sama stráviť doma noc...
@bajana aj ja som sa rozčulovala, že nech ju nechajú... bývajú v meste a asi 5 min. chôdze od centra mesta a bývajú v bytovke... a u nich je dosť počuť, keď niečo niekto povie hlasnejšie, takže by som nevidela dôvod, že sú úplne mimo... im nevadí, že je dlhšie vonku alebo je sama doma od rána od 5 do večera, im ide prosto len o tú noc... síce to nemá zmysel nechať dieťa skoro 20 hodín samo doma ale nedovoliť mu, aby samo spávalo doma.... a myslím si, že je dosť šikovná a zručná si poradiť... a moja sestra je na jej muža dosť naviazaná a ovplyvniteľná... takže ak by som do nej hučala koľko chcela, stačí aby muž povedal slovo a ona zmäkne ako maslo... a jej muža ovláda mama, takže má v podstate celú rodinu pod palcom 🙄
@lyduuska2 nuz popravde nechala by som 15r doma len vcase nudze... sama som bola dost samostatna, zodpovedna ale v 15tich si stale decko. ako nechat v 15decko same a ist na dovolenku podla mna urobi len cudak, a to som sa slusne vyjadrila.
Vsetky tu pisete ake to bolo ked ste vy ( my ) boli mlade... si uvedomte ze bola ina doba. keby sa neico stalo som mohla ist bez strachu zaklopat dalsim 15susedom a kazdy jeden by sa o mna postaral, zavolal mame do roboty, zamkol nam byt a bola by som u nich ako doma... teraz? ani neviem kto byva vedla. taka je doba. V case ked sme boli mlade sme boli nutene komunikovat ustami, neboli mobily, do prace sa nevytelefonuvavalo, ak bol problem musela som si ho vyriesit nejak sama, postarat sa o mladsiu sestru. Teraz bohuzial mladez kuka do PC a mobilov a tuka, nevie sformuloovat vetu, pomenovat problemm a najst riesenie, vie sa ale prebojovat do vyssieho levelu...
dievcata maju 15, vyzeraju na 20, slovnik vyzitej prostitutky ( aj tie jednotkarky, ked mamka nevidi) , staci ze si ju vyhliadne daky spity debil zo susedstva, ani uchylak nemusi byt len ju zle zaradi podla fasady... taka 20ka ho posle s prehladom do riti a uzemni a co vystrasena 15ka, darmo ze vyzera na 20, bohuzial mozog jej nedorastol s prsiami...
moj nazor je ze moze prespat sama, ale nie standardne... proste ked ma okolnosti dotlacia. a urcite nie s kludom anglicana.
@hradnapani :D ďalšia možnosť je, že mu vytlačím tieto názory a vlepím mu ich na xicht :D
ja som bola v 15 uz na intraku a nikto ma nestrazil
@eeffka hmmm...tak moji rodicia podla teba boli cudaci? alebo horsie?...sorry, nechcela som ist v 15tich s nimi pod stan na dovolenku.....a chcem vidiet 15rocne dieta, kt. by to chcelo;) ....vyhovara sa tu na dobu....vzdy je to o ludoch.....pises ako ekby vsetky, co maju teraz 15 su nejake prostitutky a neda sa im verit.....ja teda enviem, v akej spolocnosti sa pohybujes (mozno len v takejto a potom sudis).....nevravim, ze aj taketo nei su, ale je vela 15rocnych dievcat sa sprava uplne normalne, normalne komunikuje, maju svoje nazory a vyzeraju stale ako dievcata.....(viem to, lebo pracujem s nimi.....) ....ano, mobily a PC su tu a my sme ich v tom veku nemali...a co?....
lebo neviem, coho sa doma v byte bat?.....ak mam mobil, uz duplom...... uchylaka moze stretnut aj v 20tich.....a moze dopadnut tiez zle, to je proste osud......nech si kupi sprej napr., ak sa boji....
mna by potom zaujimalo, ekdy je ten spravny vek?...15 nie? 17uz ano? alebo kedy?
@eeffka je pravda, že je iná doba, ale o 3 roky tá doba lepšia nebude. Ona sa musí naučiť žiť a byť zodpovedná v tejto dobe a to, ak ju budú do 18 držať pod zámkom nedosiahnu. Akurát z toho ona bude viac a viac frustrovaná, nebude chápať, prečo jej rodičia neveria a aby dosiahla aspoň nejakej slobody, tak sa z mladej, rozumnej a zodpovednej osoby veľmi ľahko stane "delikvent".
@sorciera24 nuz ked si to vzala takto osobne tak ano. Ja som bola vychovavana tak ze aj ked sa mi nieco nepaci drzim hubu a krok a pod stan hoc aj oduta pojdem.
nevravim ze prevadzkuju prax, ale reci teda maju, byvam pri skole ZS a veru by si sa cudovala co tie kvetinky zo seba vysukaju... a coho sa bat? no tmy, zvukov, predstav... dievcata su citlive
@eeffka tak jedina som tu spomenula dovolenku rodicov....tak rpeto......a preco su vlastne cudaci? z akeho dovodu?....nikdy som nic nevvyviedla, mohli mi vzdy verit a hadam aj vdaka tomu zo mna vyrastol samostatny a rozhodny jedinec.....stacilo rpsit na VS a vsetko som musela vybavovat ja, lebo slecinky sa bali aj pozdravit..... popravde, dakujem svojim rodicom za ich vychovu.... ti, co zakazovali vsetko od a po z....tym deti dopadli horsie....proste zakazane ovocie najklepsie chuti.....
ty byvas na ZS, ja ucim na SS...tak myslim, ze v kontakte s 15roc. dievcatami....(odhaujem to na 80 denne) som v kontakte viac ako ty;).....ja len,z e netreba sudit len podla par exemplarov.... a stale sa ta pytam, ekdy je teda ten spravny vek podla teba? 😉
@sashabb ja si myslím, že pri nej sa nemajú až tak čoho báť.... a aj keď som ju stretla pár v meste s kamarátmi a nemala ma šancu vidieť, správali sa celkom normálne... teda smiali sa ako normálni puberťáci a keď ma stretla, normálne sa so mnou rozprávala, dokonca aj jej kamaráti, takže si nemyslím, že by sa práve ona pohybovala v nejakej zlej spoločnosti... nedám za to ruku do ohňa, lebo mladí majú svoje tajomstvá.... a je oveľa horšie, ak by 15 ročná vyzerala ako 12 ročná.... a aj ja mam len jedno dieťa, síce je malé, ale snažím sa ju učiť, aby sa osamostatňovala... teda, na ihrisku aby sa pekne správala k iným deťom, aby im pomohla keď sa niečo zlé stane a aby sa nehanbila... samozrejme je to aj v povahe dieťaťa ;)
@lyduuska2 hej hej dočítala som celú diskusiu a teda tam je to jednoznačne vplyv starej mamy. Lenže dievča je už veľké a tam už starká nie je až taká zábavná, ja malú chápem, že jej to musí riadne liezť už na nervy. Zjavne aj tvoja sestra sa úplne prispôsobuje mužovi a nárokom starých rodičov, takže tam toho moc asi nezvládne, každopádne si myslím, že toto je na nutný rozhovor medzi tvojou sestrou a jej mužom. Teba a tvoj názor on rešpektovať nebude. Akurát dosiahnu, že malá čím viac bude chodiť k starkým s odporom a bude využívať každú chvíľu ako sa vymaniť spod vplyvu otca si myslím.
@womankc tak keď sme jej boli gratulovať, tak sa tam rozrevala, že mladá sa k nej správa ako k hande a samozrejme otec ju riadno vykarhal... ja som sa potom s ním pohádala, pretože ja mam väčšiu papulu ako sestra a nejakého pánka, ktorý sa hrá na múdreho sa ja nebojím... vtedy sme sa tuším pol roka nebavili... a keby tam nebola mladá tak ma možno aj udre, že prečo sa do jej výchovy starám ja.... ale si myslím, že mladá ma väčšiu dôveru ku mne ako k jej otcovi....

Ja by som nenechala bala by som sa, ze sa moze nieco stat a ja som zodpovedna za dieta, ale ja si pamatam , ze ja ked som mala 15 uz som bola aj sama v noci doma so sestrou v noci,ale ja sa bojim nechat deti same doma pomaly aj cez den 😅 😅 😅