icon

Koľko stoja povinné lyžiarske výcviky pre stredoškolákov?

17. sep 2025

Zienky kolko cca ste platili minuly rok prvakom lyziarsky?
Je povinny ,musia ist a tak ma zaujima priblizna cena,mali nejaku dotaciu?

kristiii
18. sep 2025

@anonym_autor akurát som našla na stole papier zo školy, záväzná prihláška na lyžiarsky. Doplatok rodiča 150, požičanie výstroja dva roky dozadu bolo 50, takže rátam 70, oblečenie nakupim dovtedy snáď v Lidli (isto mu nekúpim gate za 100 eur, keď nie je lyžiar. A nie, ani tie z Lidlu mu nepremokli). Ale tých 300 rátam isto. Možno škola niečo vráti.

blackcat8885
21. sep 2025

Nikoho nemôžu nútiť ísť na lyžiarsky. Ja som na SŠ nebola na lyžiarskom 4 z triedny sme neboli. Ale ja kvôli tomu že sme boli zlý kolektív a nemám vzťah k zimným športom. Ani moje deti by som nenutila ísť

sense
21. sep 2025

Ak je povinný, musí byť uhradeny školou. A aj základná výstroj by mala by zapožičana školou čiže lyže, palice, helma, lyžiarky. Ak to škola zabezpečiť nevie, nemôže to byť povinne. Oblečenie dá dá zabezpečiť aj z druhej ruky

zulla
21. sep 2025

Moje dieta lyzuje dobre a urcite na lyziarsky nepojde. Ked vidim tie ucitelky ako pluhom v hadiku brazdia svah od kraja po kraj...poriadne na lyziach stat nevedia a idu niekoho ucit lyzovat...rozum sa mi zastavuje nad tym. A rodicia to este platia.

sonica
21. sep 2025
@kaktusik007

@anonym_86252c no tak neviem kde kupujes... ja som oteplovaky pod 100 nenasla, a aj to boli v brutalnej akcii... potreboval dvoje, k tomu jedna bunda, termopodkolienky, termopradlo, okuliare, capica, kukla, teple zimne topanky do snehu..... akoze my nelyzujeme, byvame v kraji kde sa sneh drzi mozno 2 dni - takze ma max zateplene tenisky....

@kaktusik007 taj neviem kde si hladala, alebo aku znacku si potrebovala, ale lidel za necelych 20 gate, bunda detto...

sonica
21. sep 2025

My sme doplacali do 150, boli na donovaloch, vie lyzovat takze chodili si po svojom pod dohladom skusenych ucitelov... Boli aj taki co nelyzovali, len prvy den skusili, radsej to vzdali, sankovali, mali ine aktivity, urcite sa nenudili...

luciq1
21. sep 2025
@zulla

Moje dieta lyzuje dobre a urcite na lyziarsky nepojde. Ked vidim tie ucitelky ako pluhom v hadiku brazdia svah od kraja po kraj...poriadne na lyziach stat nevedia a idu niekoho ucit lyzovat...rozum sa mi zastavuje nad tym. A rodicia to este platia.

@zulla ale učiteľky neučia, nato sú tam skúsený inštruktori a keď žiak vie lyžovať chodia zo skupinou ktorá vie lyžovať...syn je tiež skúsený chodil vždy na lyžiarsky aj na ZŠ teraz už aj na strednej a pochvaľuje si ,,,ide tam predsa aj o zážitky...

zltalienka
21. sep 2025
@kaktusik007

@luciq1 ano. dvoje oteplovaky v decathlone, cca 100 eur kazde. Topanky do snehu - 100 eur, a to som bola rada este ze nie tie najdrahsie. Bundu mal - tu som nahodou kupila rok predtym, okolo 90 eur vysla a nahodou uz bola taka lyziarska, takze tu som nekupovala. Rukavice - 20 eur par, potrebuje dvojo. Mikina - 25 eur. Ponozky - 10 eur par, na 8 dni som mu kupila 3 pary. Termo oblecenie - 3 tricka s dlhym rukavom - 15 eur, spodky dvoje 10 eur. Akoze v sucte je to 550 eur a nemyslim si, ze som kupovala prehnane drahe veci..

@kaktusik007 ja som bola tiez prekvapena z cien ked sme minuly sk. rok kupovali pre syna oteplovaky na lyziarsky. 50-60€ stali. Prakticky jedine, ktore na jeho vysoku a chuducku postavu sadli. Lacnejsie mu boli siroke (alebo kratke). Ale beriem to tak, ze ich vynosia este dalsi 2 synovia.

matkahelka
21. sep 2025
@zulla

@zulla ucitelky na lyziarskom neucia lyzovat, oni su tam ako pedagogicky dozor. moja dcera bola na lyziarskom aj zo ZS, aj zo SS a vzdy mali instruktorov, kt. posobili priamo v tom lyziarskom stredisku. este som nikde od nikoho ani len nepocula, aby ucitelky ucili deti lyzovat.

eeffka
21. sep 2025

Dievcata tam kde sq nelyzuje tqm v rodinach nrmqju ani lepsie rukavice, co pre mna bolo nepochopitelne nez som sa s nelyziarmi zoznamila. Moje decko ked slo min tok na lyziarsky som len prehrabala skrine a za 20min mohla ist. Kto nema vystroj tak ten na 1x zaplace, detto som poziciavala kolegyni pre jej syna aj lyze aj topanky sme pokombinovali, proste pre mna jr to vec ktoru som kupovqlq priebezne.

anonym_86252c
21. sep 2025
@eeffka

Dievcata tam kde sq nelyzuje tqm v rodinach nrmqju ani lepsie rukavice, co pre mna bolo nepochopitelne nez som sa s nelyziarmi zoznamila. Moje decko ked slo min tok na lyziarsky som len prehrabala skrine a za 20min mohla ist. Kto nema vystroj tak ten na 1x zaplace, detto som poziciavala kolegyni pre jej syna aj lyze aj topanky sme pokombinovali, proste pre mna jr to vec ktoru som kupovqlq priebezne.

@eeffka preto v našich končinách majú v požičovni všetko do poslednej priority

vanilka83
21. sep 2025
@kaktusik007

@anonym_86252c no tak neviem kde kupujes... ja som oteplovaky pod 100 nenasla, a aj to boli v brutalnej akcii... potreboval dvoje, k tomu jedna bunda, termopodkolienky, termopradlo, okuliare, capica, kukla, teple zimne topanky do snehu..... akoze my nelyzujeme, byvame v kraji kde sa sneh drzi mozno 2 dni - takze ma max zateplene tenisky....

@kaktusik007 oteplovaky 100 eur???to potom ale nejaké značkové a úplne nové nie?koľko využije tie oteplovaky?ak lyžuje aj mimo povinného lyžiarskeho tak fajn,ale ak nie normálne kúpim z bazáru za 20 eur alebo nové v pepcu ci v lidly tiež za cca 20 eur bunda tak isto,ale keď človek kupuje všetko len nové a v špecializovaných obchodoch a značkové tak jasne ze nemá šajnu ako ušetriť

anonym_86252c
21. sep 2025

*prkotiny

eeffka
21. sep 2025
@anonym_86252c

@eeffka preto v našich končinách majú v požičovni všetko do poslednej priority

@anonym_86252c no u nas ti pozicaju len lyze,palice,topanky a prilbu. A odevy ides vo vlastnej rezii, ja som z ke, tu sneh poriadny nebol 5r, takze kto nechodi lyzovat, tomu ani poriadne zimne topanky netreba na tie 2-3t ked nasnezilo

evkatk
21. sep 2025

Lyžiarsky je veľa? A čo bude o nejakú dobu? Nedávno na jednom mítingu v menšom meste jeden mladý progresívec vystúpil s tým, že nie konsolidovať treba na úkor životu potrebných vecí, ale treba robiť v krajine poriadky a priblížila sa svetovým vyspelým krajinám ako Amerika. Vyhlásil, že ako k tomu príde taká chudobná krajina ako Slovensko, aby stredné a vysoké školstvo mala zadarmo. Kto chce študovať, nech platí alebo potom rozšíri rady kopáčov a smetiarov. Stredné školstvo by sa malo platiť približne 300 Eur mesačne, vysoké do 1000 Eur mesačne. Podobné by to malo byť aj v zdravotníctve. Ako je možné, že rovnakú starostlivosť majú tí, ktorí zarábajú málo ako tí, ktorí odvádzajú z niekoľkých tisícov mesačne. Tí, čo málo odvádzajú, mali by mať iba základné ošetrenie zaplatené bez liekov, operácií,... Potom sa nemáme diviť, že zdravotníctvo kolabuje, ak zadarmo majú zdravotníctvo aj nezamestnaní a dôchodcovia, čo do systému neodvádzajú. Je vraj hlúpa výhovorka, že celý život robili a odvádzali, ale teraz neodvádzajú nič, tak im nič nepatrí. Také isté husté reči mal aj o dôchodkoch. Prečo je každý poistený dôchodkovo a zdravotne. V Amerike také niečo nie je. Poistený je iba ten, kto to chce a robí to dobrovoľne. Potom má zárobok oveľa vyšší bez odvodov a na zdravotníctvo a starobu si sám našetrí a nie každému dávať dôchodky. Na to si majú ľudia sami našetriť. Ďalej ani nepíšem tie stupídnosti, čo hovoril, ale isté je, že takto by štát určite zbohatol, ľudia by zostali hlúpi, čo by niekomu veľmi vyhovovalo a na choroby skapali. A to bol mladík, ktorý sa narodil v Amerike, jeho otec Američan matka Slovenka tam vo veľkom podniká a syn prišiel na Slovensko robiť aj so svojou partiou politiku. Hovoril tak, akoby sme všetci tu boli hlupáci, obdivujúci americký život, ktorý je dosiahnuteľný, len treba robiť to, čo nám tí mladí povedia. Takže máme na výber. Ale potom lyžiarsky, to bude len kvapka v mori.

spongebob1
21. sep 2025
@kaktusik007

@luciq1 no taketo ceny fakt v case, kedy som kupovala veci, neboli 🙂 ide o dieta, avsak to dieta ma cez 190 cm a nohu 47, ktora mu uz nerastie - takze aj vzhladom na ustaleny rast a konecnu velkost viem, ze tie veci mu vydrzia. Dvoje oteplovaky mi prave po kurze povedal ze bola skvela volba, lebo mu uschnut zo dna na den praveze nestihli - na chopku boli v snehu stale a ked nelyzovali, tak sa snehom kolektivne ohadzovali a hadzali do zavejov... ale ano, toto bol luxus, toto mat nemusel. No stale som s oblecenim na 450 eurach, po odratani stovky za druhe oteplovaky.

@kaktusik007 Mozes uviest znacku a vodny stpec? Ja roky lyzujem v Alpach, cely den vonku od 9:00-15:00, v inych teplotach a este sa mi lyziarske nohavice nepremocili. Ono treba aj detom vysvetlit ako sa susia veci( bohuzial to nevedia) a v pripade silneho premocenia pouzit obycajny fen na vlasy.

spongebob1
21. sep 2025
@matkahelka

@zulla ucitelky na lyziarskom neucia lyzovat, oni su tam ako pedagogicky dozor. moja dcera bola na lyziarskom aj zo ZS, aj zo SS a vzdy mali instruktorov, kt. posobili priamo v tom lyziarskom stredisku. este som nikde od nikoho ani len nepocula, aby ucitelky ucili deti lyzovat.

@matkahelka Ved tam idu s telocvikarmi. Ak nie, tak instruktori, ale zbytocne to predrazi lyziarsky.

sonica
21. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka tak u nas ucitelia ucili, su skuseni lyziari a maju aj kurzy, takte aj ucitelia mozu 😉

mojmacik
21. sep 2025

@anonym_autor lyžiarky nič, len samozrejme za požičanie výstroje tuším 35 na tyzden ale teraz na plavecký ktorý je tiez povinný platíme 60e ale je možné neísť z finančných dôvodov.. ale treba napísať žiadosť riaditeľovi skoly

mojmacik
21. sep 2025
@kalifka

Určite nie je povinný, aj deti, ktoré napríklad necvičia sa ho nemôžu zúčastňovať.

@kalifka lyžiarky ako aj plavecký je povinný ale s možnosťou neísť aj z finančných dôvodov....vlani moji absolvovali lyžiarky...ale bol zadarmo....a tento rok plavecký 60e...a tam sme boli oboznámení že môžu byť aj finančne dôvody...samozrejme nie pre solventnych

mirage
21. sep 2025
@zulla

@zulla tak mozno u vas.. u nas su to telocvokari s vycvikom. Pluhuju zaciatocnici, pokrocili normalne lyzuju.

mirage
21. sep 2025
@mojmacik

@kalifka lyžiarky ako aj plavecký je povinný ale s možnosťou neísť aj z finančných dôvodov....vlani moji absolvovali lyžiarky...ale bol zadarmo....a tento rok plavecký 60e...a tam sme boli oboznámení že môžu byť aj finančne dôvody...samozrejme nie pre solventnych

@mojmacik a to ako dokazes, kto na to ma a je solventny? Preukaze sa danovym priznanim?

mojmacik
21. sep 2025
@kaktusik007

@anonym_86252c fuuu, super ceny!! u nas len pozicanie vystroja 70 eur, lyziarsky vysiel 300 plus samozrejme oblecenie, co bolo treba nakupit, dalsich 400....

@kaktusik007 mam trojicky ved by som skrachovala ..na svah sa nešli ukazovať v značkovom ale lyžovať...oteplovaky mali z lidl, vetrovky baby ešte zo ZŠ boli dobre, kupovane tu na MK, chlapec mal vetrovku kúpenú od spolužiaka... výstroj požičovné tusim 35 na kazdeho ak nie aj menej na celý tyzden....v požičovni stačilo povedať ze sa jedna o lyžiarsky výcvik a z akej skoly.....takto sme absolvovali obidva lyžiarske..ZŠ aj SŠ.....a vobec sa necítili podpriemerni co sa oblečenia týka...nepremokli ani raz otepľovaní boli čierne a pod každý vedel ci su také alebo onak, vetrovky su uz v dnešnej dobe veľmi dobre odolné voči vlhkosti....

mojmacik
21. sep 2025
@mirage

@mojmacik a to ako dokazes, kto na to ma a je solventny? Preukaze sa danovym priznanim?

Opýtaj sa v skole😉...jasne ze aj učitelia vidia aké su doma možnosti.. zamestnanie rodicov,resp samozivitel s nizkym prijmom...alebo skrátka papier od lekára a basta.....ja som rovno povedala ze ak by sa malo platiť nejaká vyššia suma tak moji nejdu...

mojmacik
21. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka tak si sa malo pytala u nás na ZS šli komlet len učitelia TV a iní co vedia lyzovat a veľmi dobre.a na SŠ opäť to isté, len nelyziari mali jedného instruktora

eeffka
21. sep 2025
@matkahelka

@matkahelka bezne ucia ucitelia s lyziarskym kurzom, jedine zeby sa vam na skolaxh zisli jedince ktore si tie kurzy nespravili alebo su lenivi a rodicia musia platit za instruktorov. Mam kamosky ucitelky a aj moje dieta lyzovalo s telocvikarom

mirage
21. sep 2025
@mojmacik

Opýtaj sa v skole😉...jasne ze aj učitelia vidia aké su doma možnosti.. zamestnanie rodicov,resp samozivitel s nizkym prijmom...alebo skrátka papier od lekára a basta.....ja som rovno povedala ze ak by sa malo platiť nejaká vyššia suma tak moji nejdu...

@mojmacik jasne, ze vidia, ale na zaklade len toho, ze ucitel vidi kto ma a nema peniaze nemozu nikomu nic prikazovat ( vy na to mate - ides, ty nie, vy ste chudobny, ty nemusis)

ninakajka
21. sep 2025

Ked mas platit lyziarsky, nemoze byt povinny. Minuly rok som to riesila, dcera ani nechxela ist, ale stale jej hovorili ze musi, ze je to povinne, povedala som, ze nemoze to byt povinne, ked ma rodic za to doplacat/platit. A povedala som a aj podpisala ze nejde a nikto nic neriesil. Este jej ucitelka hovorila, ze to bude lutovat, ze nepojde ale nakoniec ani nesla, a ani to nelutuje.

raffaella
21. sep 2025

Dcéra min.rok ako prváčka na 5r gymnázium (Bratislava) bola cena nejakých 500€, výbavu máme vlastnú. Boli v Jasnej, bývali v nejakom Sorea hoteli a šli tuším na 5 nocí. V januári boli, tuším hneď po sviatkoch.

mojmacik
21. sep 2025
@mirage

@mojmacik jasne, ze vidia, ale na zaklade len toho, ze ucitel vidi kto ma a nema peniaze nemozu nikomu nic prikazovat ( vy na to mate - ides, ty nie, vy ste chudobny, ty nemusis)

@mirage pozri kto chce ten si neúčasť porieši a basta..ja mam troch a mne by to aj bez akýchkoľvek dokazovani prešlo.....teraz mohli ísť do Nemecka ale vyse 300e každý...nešli..neboli jediní...ak niekomu dieťa chodi po výletoch, exkurziach a podobne..tak nech ide aj na lyžiarsky...ak sa uvedie rozumný dovod je vždy to dieťa ospravedlnene