Koľko vreckového by malo dostávať dievča na strednej?
Koľko by ste dávali vreckové 18 ročnej slečne? Momentálne brigáduje, ale pôjde v septembri na dovolenku a šetrí viac menej na to. Počas školského roka brigádovať nebude, pretože chcem aby sa sústredila na školu. Chcem aby si začala trošku uvedomovať ako sa hospodári a tak, keďže budúci rok odchádza na výšku, tak aby mala trošku predstavu o tom ako sa manipuluje s peniazmi. Takže jej chcem dať čiastku vždy prvého v mesiaci a nech si hospodári. Jednalo by sa v podstate o všetky výdavky. Autobusy a tankovanie, desiaty, oblečenie, kozmetika…. A čo jej ostane nech si míňa na rozmary ako kávičkovanie v meste, piatky a tak. Keď si minie a bude jej chýbať, tak jej dám, ale bude mi musieť z ďalšieho mesiaca vrátiť. Neviem vôbec koľko by to ale malo byť. Premýšľam nad 200 eurami. Koľko dávate vy? Skúšali ste tento systém vreckového? S tým, že by som jej nekúpila už nič. Okrem jedla do chladničky samozrejme a nejakých nákladnejších položiek napríklad keby treba opravovať auto. Snažila som sa to nejak rozumne spočítať podľa toho koľko jej bežne dávame počas mesiaca.
Tak sa akurát nauči natrčať ruky.200 eur vreckove nech ide na brigádu nevidim dôvod prečo by 18 ročna nemohla ísť brigádovať lebo škola .Veľa študentov tu žien a mám na MK chodi aj počas roka brigádovať. Na dobre sa rýchlo zvyka a potom strati motiváciu pracovať neskôr po škole lebo bude vedieť že vždy jej date 200 eur.Takže si myslím že je to zlý nápad.Pekne nech ide na brigádu čo si myslíš že potom nastane čo že bude mať motivaciu pracovať čosi vie že aj počas VS bude dostavať vreckove 200 eur.Prave že ak by išla brigádovať tak spozna hodnotu penazi ale ináč si myslím že ich ľahko dostane ľahko ich minie bez vlastneho pričinenie pričom ak by išla na brigádu tak by si dvakrát rozmyslela že čo si kúpi.Nikdy by som dcére nedavala na mesiac toľko penazí áno dala že za predpokladu mi ukazala že som ju vychovala správne a brigáduje aj sama.18 ročna je dospela žena a hospodariť sa nauči len tak že nie dostane že natrčať ruky ale že bude brigádovať a poznať hodntu penazi.Môj názor.Tak ju hospodareniu nenaučiš ak je na mesiac vysoliš 200 eur.Tebe tie 200 eura pristanu na účte len z večera do rána myslím si že si ich musiš odrobiť a ráno na nich vstať a ísť do práce.Tak prečo by ona nemohla ísť na brigádu.Podľa mňa to neskôr bude ťažko zastavovať dotáciu 200 eur ked bude na nich zvyknuta.Toto nie je učiť sa hospodareniu ak dcére nacelujem mesačne 200 eur bez roboty.Brigádou aspoň nastava navyk na prácu.Polož si otázku ak si mala 18 rokov dotovali ťa rodičia na stare peniaze 6 tisic korún mesačne aby si sa mala dobre.
Tak ja zase nerozumiem tým kecom, ako ja som nedostával, ani moje dieťa nebude .... Podľa mňa je vreckové základ učenia sa narabania s peniazmi. Nie jediný, iste nie, ale naučiť dieťa, že "má všetko, čo potrebuje".... No, neviem, pripadá mi to skôr aj kontrola než ako systematická výchova. Dcéra (18) doteraz bývala s nami, takže za ubytovanie,stravovanie, oblečenie neplatila nič, dopravu sme platili tiež my, inak mala 10 euro na týždeň, od septembra zrejme už s nami bývať nebude (ešte sa nerozhodla, ale zrejme sa rozhodne pre VS v inom meste), takže zaplatíme internát a dostane - uvidime, ale rátam, že 200 - 300 euro mesačne. A teda zaplatíme aj dopravu (je to 80 euro ročne). Som rozhodne proti tomu, aby v prvom ročníku na VŠ brigádovala (vybrala si nárocný odbor), keď sa po roku otuka, uvidíme, čo ďalej. Pre maturantku, bývajúcu doma, mi 200 euro pripadá priveľa.
myslím, že 200 € je na mesiac akurát - komu sa to zdá veľa, tak na deň je to 10€ ...v dnešnej dobe, ak si z toho má platiť desiatu, dopravu...nie je to už tak veľa 😊
našej prevádzkam na účet počas šk.roka 100 € (na deň 5€) to má na desiatu a nečakané výdavky 😊ak si ušetrí, je to jej vec...dopravu jej financujeme my+ potreby (škola, základná drogéria, kozmetika len občas...)...ak niekde ide s babami, berie si z nasporených peniažkov (meniny, narodeniny)...alebo jej sem tam prispejeme, nechodí von často 😊
Podľa mňa tých 200€ nie je veľa, je to tak akurát...
@melanta 18 ročné dieťa moze brigádovať . Celý deň sa učiť aj tak nebude . Občasná brigáda nezaškodí a naučí sa ako to funguje v živote .200 eur je naozaj veľa ...ja m tri deti ale 200 eur mesačne nemám v pláne dávať .
Mne dávali rodičia 50€, videli, že som šikovná, pomáham doma, chceli mi pomôcť. Ja som si peniaze odkladala.... Tak plánujem dávať aj synovi, možno v tejto dobe aj viac.
Mne sa to paci... pochopila som ako to myslis. Je super ze aj brigaduje a setri si na dovolenku. Vyskusa si aspon, ako hospodarit s peniazmi, bude mat trening na vysokoskolsky zivot.
Moja chodí na už na výšku a dostáva rodinné prídavky a sirotský dôchodok na účet, dokopy 240 e, to má ako vreckové. Ja jej platím internát
U nás to už od základky funguje tak, že dcéra dostáva vreckové, aktuálne má tesne pred 18 a dostáva 20 € na účet s tým, že zvyšné živobytie jej ako rodičia platíme my. Je to doprava (verejná, žiadne auto, to nech si kúpi, keď si naň zarobí), strava v škole, doma, desiata (načo si má kupovať drahú desiatu niekde vonku, kde je x-krát drahšia a pochybnej kvality), oblečenie, výtvarné potreby do školy... Teraz začína brigádovať, z tými peniazmi nech si robí, čo uzná za vhodné.
Do sumy sa ti montovať nejdem ani do toho, čo si z toho dcéra hradí, to je o vašom nastavení, ja osobne by som však dcére nenúkala možnosť pýtať si viac, keď minie tých 200. To práve pokladám za chybu, ak ti ide o to naučiť ju hospodáriť, pretože pôžička je pre mňa v zásadnom rozpore s rozumným hospodárením.
Ona je este len na strednej skole? Ak dobre chapem? Ak si ma z toho investovat uplne vsetko ...vsak si odrataj nevyhntutne naklady - cestovne, stravne v skole, daj na oblecenie, kozmetiku 30€, telefon 15 a kolko jej ostne? Z toho by som vychadzala. Plus ta brigada, ak je moznost cez vikend preco nie?
No, ak by sa napriklad jednalo o mojho syna, pri tvojom rozpocte by mu ostalo 20€ na volny cas na mesiac
@kristinapetronela nechcem aby počas školského roka chodila na brigádu. Neminiem síce 200€ na kávičky, ale keď sčítam drogériu, oblečenie - veď keď treba niečo sezónne je to aj 100€ položka, nejaký snack v práci, benzin a nejakú zábavku ako presne tie kávy, vstupy, nejaký drink som na dosť podobnej sume.
@maciatkolulu áno ide do maturitného ročníka, bude sa hlásiť na VŠ, kde su dosť ťažké prijímacie skúšky.
@0silvia0 o rok bude chodiť na vysokú, bude si musieť kupovať všetko. Peniaze dostavať bude, ale nie som chodiaci bankomat takže chcem aby sa naučila. Inak jedlo som myslela také to že si ide kúpiť toasty do bufetu, lebo sa vykašle urobiť si doma desiatu atď. Obedy v škole platím, ale keď sa na to vykašle a objedná si, nech si zaplatí sama. Tak som to tým jedlom myslela.
@322sima123 to mi skôr príde ako nákupy 12 ročných
No, v pripade, ak jej budes platit obedy v skole, je 200€ kralovskych. Takto ju
hospodareniu teda nenanucis. Ved to bude mat celych 200€ v podstate na seba a na svoje minanie....
Ja len ze 18r.a auto. Boze,kde to zijem.🤦♀️
@alickapusinka ja som na brigádu chodila počas vysokej prvý krát, ale všetky náklady na život tzn. Bývanie, strava, cestovné, skriptá, oblečenie mi platili rodičia. Brigáda slúžila na moje “rozmary” a nestal sa zo mňa žiadny neprispôsobivý občan ani vyžierka čo by do 40ky žila u rodičov. Nemyslím si, že sa naučí natŕčať ruku. Ono je to stále moja zákonná povinnosť rodiča, živiť dieťa ktoré sa pripravuje na zamestnanie.
@terina25 v normálnom svete? Ja zas nechápem ľudí, čo dotlačia svoje dieťa do autoškoly a potom ich nepustia za volant ako je rok dlhý, lebo veď nemá skúsenosti, auto je drahé. Radšej kúpiť staré auto, nech sa dievča naučí, lebo takto kym sa to dieťa dopracuje k vlastnému autu, môže rovno robiť druhy krát autoškolu. My sme to auto ani nekupovali. Mali sme staré, ktoré sa používa sporadicky, takže ked práve nie je potrebné, môže na ňom jazdiť. Tankovala by si za to vreckové a už bude na nej, či bude chodiť do školy autom a prejazdi si 100€ alebo bude chodiť aj busom a peniaze si nechá na iné. Ako ju poznám, tak sa dohodne s viac ľuďmi s bude ich za náklady brať do mesta, takže si možno ešte aj prilepší.
tu sa asi nedohodneme... kazdy ma svoj pribeh... ja mojmu 18 rocnemu synovi posielam 250 eur mesacne uz asi 2 roky, predtym som posielala 100 eur od jeho 15 rokov, ked mal svoj ucet; okrem toho mu VSETKO platim, vie, ze sme schopni/ochotni kupit mu vsetko, co potrebuje, ale aj to co len chce (aj ked to nevyhnutne nepotrebuje); podla vacsiny komentarov bude z neho neschopny jedinec, ktory len natrca ruku; realita je zatial takato: brigaduje, uci sa takmer na same jednotky, velmi pekne sa k nam ako rodicom sprava a za vsetko podakuje; vie, ze mu staci len povedat, a kupime mu co by len chcel, ale nerobi to, proste nic extra nevyzaduje, so vsetkym je spokojny a nema prehnane vysoke naroky; z penazi, ktore mu posielam, ma 80% usetrene na ucte, nazbierala sa mu pekna suma za tu dobu a tesi sa z toho; tolko moja skusenost a jeden konkretny priklad, ze sa to da aj takto; casto mavame rozhovory na temu peniaze a hospodarenie a ked on zdiela svoje predstavy a nazory, tak mi to dava zmysel, ze rozmysla spravne o tom, ako a na co peniaze pouzit
´Je každého vec ako si to zariadi s peniazmi. Mne sa 200 eur zdá v pohode s tým, čo si napísala. Však uvidíš ako to bude vychádzať, sumu vieš pohode upraviť nahor alebo nadol. To, že niekto chodil na brigády od "narodenia" s tým že aj Tvoja dcéra "musí" lebo Čooo??? ja som..... to neznamená, že musí aj Tvoja dcéra. Chodiť na brigády aby som mal naviac je fajn, ale nemá to ísť na úkor učenia (alebo ešte horšie) zdravia. Navyše sú školy pri ktorých moc brigády nestíhaš, lebo učenie...napr. taká medicína, farmácia. Urob ako uznáš za vhodné, dcéra bude poznať hodnotu peňazí aj pri tvojom prístupe. A o to ide.
@bubatko @ivett1 moje deti tiež nemajú vreckové a peniaze majú relativne "voľne" prístupné a aj tak míňajú s rozumom. Napr. ak idú na výlet a dám im dvacku, minú podľa situácie buď iba na nejaké jedlo a max. drobnosť- teda do 8 eur, zvyšok donesú. Takisto väčšinu peňazí donesú aj z viacdňových výletov/škôl v prírode. Na zarábanie ešte nemajú vek, ale verím, že s rozumným prístupom bude aj to.
Tak v prvom rade, ucit ju hospodarit s peniazmi si ju uz mala davno. Zacat v 18-tke je podla mna dost neskoro. Ale zas lepsie ako nikdy. Syn dostava vreckove cca od 11-12 rokov, samozrejme vzdy primerane veku. Na 13-te narodeniny sme mu dali kartu od detskeho uctu, kam sme mu to vreckove zacali posielat.
Co sa tyka vysky vreckoveho, samozrejme musis zohladnit, co vsetko si z toho musi zaplatit a kolko jej realne toho "vreckoveho" ostane. Cize 200e je ok.
A tie, co pisu, ze ma chodit na brigadu si nevsimaj. Niektore nechapu, ze nie kazde dieta chodi na ucnovku, kde sa ani poriadne neuci a poobede nema co na praci. A ze niektore deti aj realne studuju, prip. maju aj aktivity poobede...
Autorka, tiež si nemyslím že to,koľko vreckového dopraješ deťom ovplyvní aké budú v dospelosti. Moja dcéra dokonca ani nechodí na brigády, študuje na medicíne, vidím že sa priebežne poctivo učí, skúšky dáva na prvýkrát, tak jej trochu doprajem viac
Nedovolila by som mojmu synovi, aby s minimalnymi vodicskymi skusenostami vozil dalsich ludi... To nie je sposob na financne prilepsenie, ale sposob ako si vyrobit celozivotny problem.
@nelca84 zaujímavé, chodila som na jedno z naj gymnázií, aj ťažkú vš a brigády som dávala v pohodicke 😂 ucnovka... 😂
@nelca84 a toto už je čo za komentár ? Moja dcéra je na bilingvalnej obchodnej akadémii v pláne samozrejme aj vysoká ,učí sa na samé jednotky ,hrávala korfbal aktívne ,kvôli problémom s obličkami už nemôže ,ale vždy vyznamenana ,šéfka školského parlamentu ,krásna baba s kamarátmi a aj priateľom a napriek tomu si predstav ma čas a chuť a nebridi sa jej pracovať a zarábať si na seba ,vedieť ,,e rovnako si treba vážiť čašníka,upratovačku ,lekára a podobne. Takže hovoriť,že deti čo brigádujú chodia na ucnovku je dosť sprostý názor. .ale život detí vo vaticle pomaly do tridsiatky ,je tiež na zamyslenie
@simca06022011
@bejbypd vsak ak to stihaju, o to lepsie. Ja som skor narazala na tie, co pisu ze nevidia dovod, preco by nemala 18-rocna brigadovat... Nevadi, asi som to nenapisala dost jasne.
Moj syn napr. v minulom roku mal 2x tyzdenne jazykovu skolu, 1x tyzdenne chodil plavat a este chodil aj do autoskoky, fakt si neviem predstavit, kedy by este mal prigadovat 🙈 Ved to by piclo aj mna.
Aha,takže chces,aby sa venovala škole ,ale v septembri na dovolenku je ok ísť? Zaujimave...

18 ročná? A kde bude bývať keď pôjde na vysokú? Neviem, mne mama davala vreckové, keď som max išla niekde s kamoškami a ešte som nemohla ísť brigádovať. Odvtedy ako som mohla chodiť má brigádu, som pracovala a zarábala si na tieto výdavky sama. A školu som zvladala bezproblemov, strednú som ukončila skoro na samé 1. Ako chápem tvoj postoj, ale dcéra je dospela a mala by si vyskúšať aj pracovať, lebo po vysokej sa stratí, čiže nie je všetko len učenie.