Koľko vreckového dávať vysokoškolákovi?
Ahojte, tí, čo máte vysokoškolákov,ak to nie je tajné, koľko im dávate vreckové? Nechcem, aby to bolo málo, ale ani veľa... Nakoľko plánuje brigádovať. Brigádovala aj počas strednej. Internát budeme platiť zvlášť. Do vreckového chcem zahrnúť stravné, cestovné, elektricenku, drogériu, školské pomocky, sem tam kulturu. Všetky svoje ostatné výmysly nech si hradí sama. Predpokladám, že každý druhý víkend bude chodiť domov, takže z domu si môže zobrať všetko, čo bude chcieť (myslim ovocie, zeleninu, zaváraniny, sem tam jedlo, čo jej vydrží na 1-2 dní).
Ďakujem za odpovede. Bude bývať v BA.
Ja by som dávala na dva tyzdne 120 eur zo začiatku .potom by som buď pridala alebo ubrala .ak si ušetrí super ak nie smola 🙂
Ešte chcem dodať ze každé dieťa je iné je naučený na iný štandard. Máš aj deti ktoré si nič nekupujú na oblecenie je im to jedno chodia dohabané. Potom máš deti ktoré sa chcú pekne obliekať no tak zavolajú domov. Ale tak určite dajte koľko vám rozpočet dovolí. Naši to zas neberú ako veľkú tragédiu keďže ocino je v zahraničí a za RP dostane toľko že mi to pokryje najom. Mne zvykne mamina poslať 100€ to mi vydrží cca týždeň a pol ( strava, cesta do školy, nejaký obed, kava)
@jaja1979 Riešil som podobný problém.
Dcére platím cenu jedla v menze x 2 (obed a večera) + ešte doplatok za raňajky, to vychádza cca 9,20€/deň (môže byť rozdielne podľa štátu, kde práve študuje), + platím nájom bytu alebo internát, + drogeriu, + školské aktivity, + šport, + doprava (vlak a MHD). To či sa stravuje v menze alebo si varí sama je na nej. To by som jej platil, aj keby študovala na Slovensku. Z domu ide nabalená, takže prvé tri dni si stravu kupovať nemusí, ale zaplatené ich má, aby mala napr. na kofolu.
Ostatné aktivity ako oslavy, party a dovolenky (veľa cestuje) si platí sama z toho čo si zarobí. Hospodariť sa naučila na strednej škole v zahraničí. Prvý mesiac minula polovičku peňazí čo mala na pol roka a potom pochopila, že viacej už nedostane... stálo to síce nejaké peniaze, ale bolo to veľmi vychovné. 😉
Pri dnešných cenách podľa mňa minimálne cca 80-90 eur na týždeň, čiže takých 350 by som určite rátala na mesiac. Ja som mala obedy v škole za 4,10 € k tomu na raňajky/večeru nejaký chlieb, jogurty, ovocie, zelenina (teraz ešte niečo má z domu ale keď budete mimo sezónu tak to bude iné) ak chceš aby sa stravovala kvalitne a zdravo, tak za deň minimálne 10 eur minie len na jedlo, to je za týždeň 70 eur. Potom mhd, sem tam káva so spolužiakmi, kúpi si drogériu, školské veci..
Syn skončil VŠ v Bratislave pred 4 rokmi. Dávali sme mu 60€ na týždeň, z toho 18€ bolo na cestu, chodil domov každý týždeň. V nedeľu odchádzal nabalený - cca 1 kg ovocia, jedno varené jedlo v dóze, upečené buchty alebo pizovníky.caj, cukor, kava, toaletny papier. Aj kozmetiku z domu pozbieral🙂.
@i_vu_li_cek kde je vôľa tam je cesta 🙂 ja som mala školu od pondelka do štvrtka od 6 do 18 viac menej...piatok cestovala, víkend brigadovala, +som mala povinnú prax popri tom ,školu som skončila aj na prvé lacne auto našetrila
@jaja1979 Staršej dcére pred dvomi rokmi sme davali 300 na všetko (120 intrák), študuje v Trnave a už sa živí sama. Mladšia ide do Brna, dohodli sme sa na 500 eurách z toho 170 bude intrák. Bude si platiť aj cestu….Veľmi záleží kam idú študovať a čo. Napríklad pri štúdiu medicíny veľa priestoru na brigády nezostáva.
@dajda_01 Tak áno, ale záleží aj od odboru. A autorka nepísala, čo ide dcéra študovať. Napr. taká medicína je aj pri dobrom rozvrhu ťažko skombinovateľná s prácou.
Ja som 8 rokov dozadu dostávala 300€, ale domov som nechodila, z toho som hradila cele moje žitie. Mala by mať toľko peňazí, aby jej vyšli peniaze na dlhodobé šetrenie si.
Ideálne si to sledujte prvé 1-2mesiace, koľko reálne bude potrebovať s podľa toho jej potom nastav vreckové. Ja si pamätám že počas výšky (cca 10-15r dozadu) sa mi vreckové zdvojnásobilo. Ako prvacka som dostavala tuším nejakých 130€ a keď som končila tak to bolo už okolo 250€. Ceny stále rastu, čo stačilo pred rokom teraz nemusí.
@jaja1979 mas rozumny nazor, ja som v BA blizko Mladej Gardy, takze vidim tych studentov denne, no a poviem ti, ze su tam na internate ci bytoch kde si prenajimaju aj umrtia z predrogovania sa-myslim, ze naposledy to bol piatak na vyske. Jednoducho rodicia co su po celom slovensku si odtrhnu casto od ust, nedovolia si doma ako rodina no milovanemu potomkovi co studuje vo velkom meste poslu peniaze kolko popyta ved oni uz vycislia dlhy zoznam.... no a obetavi rodicia chcu aby sa deti o nic nemuseli trapit, len aby vystudovali. V jednom z takychto bytov pri internate boli v podnajme dve dievcata, az ked prisla policia na podnet susedov, ze z bytu sa stal hodinovy hotel, tak tie slusne studentky zaroven vysli s pravdou von, ze oni slapu cestu pri Slovnafte okolo odstavenych kamionistov namiesto studia na vysokej studentky sa dostali do zlej partie, nedokazali povedat NIE a prepadli drogam a rodicia uz nemali peniaze na "studium" .
@majkabambulik Ty mi pripomínaš "Čiernu kroniku" z filmu "Ať žijí duchové" 😁
@jaja1979 Ja keď to tu tak čítam tak sa až nestačím diviť. Ako neviem ako žijú ostatní študenti (očividne na veľmi vysokej nohe) ale dám do toho kúsok svetla aj ja. Študujem 4. ročník VŠ. S našimi na začiatku padla jasná dohoda otec mi platí cca 60/70 percent internátu. Čož vychádza na cca 120€ ( celý nájom ma stojí 180 € mesiac), nie že by na viac nebolo ale príde mi ako 22 ročnému človeku nespravodlivé pýtať si od rodičov viac za to že ja chcem študdovať. A viac mesačne ani ťuk. Aspoň nie na pravidelnej báze, samozrejme raz dva krát za rok mi pošle o niečo vyššie a to väčšinou padne na školské poplatky (ISIC/cestovné) . Počas leta som si úplne v pohode schopná zarobiť na celý rok školy. Domov chodím cca čo dva týždne. Na internáte má strava vyjde cca 100€/ mesiac. Varím si a občas chodím do menzy som vegetariánka takže nie vždy tam nájdem niečo z čoho by som sa najedla. Pre vysvetlenie. Takže to sme z mojej strany na 160€ samozrejme človek chce ísť von, káva/kolač/ pivko/ cesta. Na to miniem maximálne 40-60€ za mesiac. Takže sme na 200-220€ za mesiac. Keď chcem minút viac no hold treba ubrať inde. Ale aj skrz to že fungujem týmto štýlom tak som schopná ísť aj na výlet aj na koncert aj si kúpiť niečo pekné na seba. Takže neriešiť koľko dať ale koľko si má zarobiť a potom už riešiť koľko poprípade potrebuje doložiť ( ak treba) treba myslieť na to že VŠ je priestor kde sa človek musí naučiť zodpovednosť za peniaze a nie že idem tri krát piť s kamošmi a nemám do konca mesiaca čo jesť tak napíšem mamine nech mi pošle.
Samozrejme koľko dáte svojim deťom je úplne na vás. Ale keď tu vidím tie sumy že 500-600€ mesiac tak by som mohla chodiť čo tri mesiace na dovolenku a skutočne by ma zaujímalo kde to minú.
Podľa môjho (pokiaľ chcete teda tip na budget) tak zaplatiť internát+ vypočítať čo stojí cesta. A na vrch dať čo ja viem 3€ "stravenku" na deň.
Takže zoberme že internát stojí 150+ cesty neviem či vlak zadarmo alebo autobus tak dajme na ten mesiac 20€ no a strava cca 90€ ± podľa diétnych obmedzení. Takže sme na nejakých 260€ a to je podľa môjho ako "budget" od rodičov viac než dosť.
@ninanikalova Ako rodič som sa deťom zaviazal, že možno toho toľko nezdedia, ale namiesto toho dostanú vzdelanie. Ale do nákladov na vzdelanie patrí aj ubytovanie, strava, doprava,... takže všetky náklady súvisiace so školou platím. Tiež nie na kazdej VŠ je možné brigádovať alebo pracovať už popri škole. Hlavne odbory, kde sú praktické cvičenia, labáky, pitvy,... to je skoro nemožné.
Pokiaľ máš ďalších súrodencov, tak tým, že si vieš pokryť časť nákladov na štúdium hodne doma uľahčíš situaciu. 👍
Tebou navrhovaná stravenka 3€ na deň - určite nepokryje stravu. Ani vegetariána. Zelenina je drahšia než mäso. A napriklad chlapec sa z jedného-dvoch jabĺčok nenaje... a študent má byť v škole na prednáškach a nie variť v kuchyni. Ak dokážeš prežiť za 3€/deň, tak klobúk dole. 😉
@i_vu_li_cek zdravotná záchranárka🙂... medicína to síce nebola áno...ale podla mňa ani ľahká škola...plus XY hodín praxe samozrejme
@fido69 Týmto prosím vôbec nechce povedať že moji rodičia by mi nedopriali. Preboha to by som si ani povedať nedovolila. Ale dostala by som sa k tým 3€ to neberiem na pokrytie stravy ale skôr ako také prilepšenie. Dajme tomu strava na deň vyjde nejakých 6-7€ a tie 3€ sú na prilepšenie. Keďže sa rieši iba príspevok rodiča a nie pokrytie nákladov do posledného eura. Ako vravím mne na stravu stačí cca 100€ (niekedy viac niekedy menej no veľké rozdiely to nie sú) a verte mi o jablkách nie som. Varím si, dovolím si povedať kvalitnejšie než mnoho študentov čo minie dva krát toľko. Len základ je nakupovať s rozumom a nie všetko čo mi príde na rozum.
A no čo sa týka školy vždy sa dá keď sa chce. Ja osobne mám školu vcelku náročného typu. No ako vravím cez leto sa zarobí a zvyšok roka míňa. Zvládam si zaplatiť aj "výstrelky" typu koncert či iná zábavka. Keď sa chce tak sa dá a netreba všetko servírovať na zlatom podnose. Človek sa vďaka tomu naučí takmer viac než v samotnej škole.
Platíme len ubytovanie a stravu. Všetko ostatné si hradí sama, z brigády a peňazí , ktoré sme jej do dospelosti sporili.
@jaja1979 pocas VS som vreckove nedostavala, iba pocas strednej. Byvala som ale doma a aj doma som sa stravovala. Na vsetko ostatne som si zarobila. Brigadovala som hlavne cez leto, kebo cez skol.rok mi to nevychadzalo. Zaklad pre mna bolo tie letne peniaze neroztrieskat este v lete 😁
@thirstymonk ale veď presne 10 rokov dozadu zaviedli tie vlaky zadarmo,aj ja som vtedy študovala a chodila som vlakom,pamätám si to 🤭
Realne davame obaja rodicia spolu cca 300eur.. a nestaci to..dcera nechodi na obedy, varia si , byvaju na manzelakoch.
Nerozhadzuju ale zas obcas do kina, alebo na zmrzku a kolacik aby mala... a to este brigaduje aj v 2 pracach, ked sa da, domov preto moc nechodi. Studuje zubarinu, takze si plati rozne workshopy, konferencie, knihy, kozmetiku, elektricenky, intrak ... z 300e nevyzije v BA ,ako povedala,,takze brigaduje ,kolko sa da...
Z 200e to je ozaj tak,ze velmi skromne ,az chudobne, cize jedine brigadovat este... teda ak uz intrak ma zaplateny a dopravu a chodi na vikend domov, mozno vyzije ...ak nie, urcite nestaci.
@i_vu_li_cek no, tazko, ale da sa...tiez nechapem, ako to dcera a buduci zatko robia,ale vacsina studentov mediciny brigaduje .. aj na 2 miestach...nastastie su dnes rozne brigady... ale je to narocne..uz su piataci a teraz toho casu bude menej...

Ja som bývala doma, takže som vreckové nedostávala a nejakú konkrétnu sumu asi nevyplodím, ale na začiatku semestra budú tie výdavky proste vyššie - ISIC, ideálne asi ročná električenka, veci na izbu, aby si to tam nejak zútulnila a vylepšila, ak bude treba nejaké skriptá čo nezoženie v knižnici, prípadne ďalšie pomôcky - to by som poriešila všetko samostatne mimo nejakého vreckového a potom zostane hlavne tá strava, to záleží či má možnosť si variť a aké má v blízkosti intráku a fakulty možnosti (napr. mňa s dotáciou výjde obed na fakulte 4€, v Mlynskej doline sa dá s dotáciou najesť okolo 2-3€, ale na takej Družbe je to cca 5€, to za mesiac spraví celkom rozdiel)... na začiatku to poriešite operatívne a myslím, že časom sa to tak nejak utrasie, keď už bude mať aj tú brigádu a zistíte koľko asi tak od vás bude potrebovať...