Koľko vreckového dávať vysokoškolákovi?
Ahojte, tí, čo máte vysokoškolákov,ak to nie je tajné, koľko im dávate vreckové? Nechcem, aby to bolo málo, ale ani veľa... Nakoľko plánuje brigádovať. Brigádovala aj počas strednej. Internát budeme platiť zvlášť. Do vreckového chcem zahrnúť stravné, cestovné, elektricenku, drogériu, školské pomocky, sem tam kulturu. Všetky svoje ostatné výmysly nech si hradí sama. Predpokladám, že každý druhý víkend bude chodiť domov, takže z domu si môže zobrať všetko, čo bude chcieť (myslim ovocie, zeleninu, zaváraniny, sem tam jedlo, čo jej vydrží na 1-2 dní).
Ďakujem za odpovede. Bude bývať v BA.
záleží aj od mesta, my dávame 40-50€ týždeň (Praha) plus intrák
@jaja1979 tak vreckové je pre mna to, čo dasibajej na blbosti. Inak platím ja 500 , 240 byt. 260 strava. Ostatne keď si zarobi tak pre seba. Električenka , všetko okolo školy platím mimo 500€. Tiež bude dúfam chodiť, aby si vzal z domu.
Ona skôr myslela, akože rodičovskú kartu. Atléti aj tak nemá zmysel spomínať, keďže prevody už fungujú 😂😂😂 môj má dva účty dokonca. A starší tri .
@nelca84
@liv1 Bratislava to nie je ale študujem v Ostrave, takže čo sa týka cien veľmi podobné zázemie. Hlavne keď počúvam čo sa týka internátov / menzy / dopravy tak občas aj drahšie, keďže samozrejme vlaky po Slovensku máme bezplatné a cestovné tiež niečo stojí.
@jaja1979 ešte doplním, take veci ako mobil, oblečenie nezahrám do spotreby. Teda to mu kúpim. Bazirujem na tom, že je v škole a má sa učiť, nie aby zarábal, Ae bude pracivat určite, lebo prácu má flexibilnú, robí keď chce
@ninanikalova 3€ na stravu? To ješ raz denne v menze? A dosť?
@alfonzo keďže ste jej nasporili , tak jej to dávate teda vy, nie???
@mooonika1975 prosím prečítajte si to čo som písala neskôr. Beriem to ako vreckové nie financovanie celého života. + Keď si to prerátam áno skutočne mňa strava vyjde cca 3€ na deň, varím si, jem raňajky obed večeru aj nejaký snack. Ale úplne chápem že nie každý má schopnosti/ možnosti. V tom prípade treba pozerať na cenu menzy.
Mám kamarátky ktoré každý deň majú na raňajky chiapuding s mangom z kaviarne oproti internátom a jasné že tým by tie 3€ nestačili ani na rannú kávu. Ale každý hospodári inak 🙌
@jaja1979 za mna vreckove je vyslovene extra, mimo internatu a stravy. Co sa tyka nejakéj drogérie (sampon, kondicionér ci lak na vlasy si snáď vie zobrať z domu, neminie ho týždeň, detto krém a pod.). Pokial chce niečo extra na to nech už si zarobí sama. V podstate by malo byt rovnaké, ako keby bola doma.
Každá domácnosť to ma inak a ma k dispozícii iný obnos peňazí. Pre niekoho je 200€ ôk, pre iného, s narokmi, by ani 500€ nebolo dosť. Ako si si dieta vychovala, uvidíš teraz.
@ninanikalova v Cechach je vsetko lacnejsie, aj Praha, nieto Ostrava. Viem o com hovorim, zila som tam 😊. Zivot je v Bratislave neporovnatelne drahsi.
@liv1 je treba dávať pozor v čom. Internát mám drahší ako na Slovensku cesty taktiež stoja viac. Navyše neviem kedy ste žili v ČR avšak po minulé roky keď bol slabý kurz tak bolo všetko drahšie, keďže človek preplácal na kurze. Ani nehovorím že doprava po Slovensku je zadarmo pre študentov ja dám za jednu cestu domov (tam a späť) 13€ keby chcem ísť 4x tak to človek hneď ma 52€ za mesiac fuč.
Podľa môjho v každom meste sa dá žiť na budgete, len treba rozmýšľať a to sa človek nedonúti pokiaľ má všetko na podnose (viem o čom hovorím mám okolo seba spolužiakov ktorý nemajú za večer vonku problém vyhodiť 100€ lebo veď mama pošle) . Ale ako sa tu už spomínalo je to o tom ako človek žije. A kde má prioritu. A na aký servis je zvyknutý z domu.
A síce možno je Bratislava v nejakých ohľadoch drahšia avšak plat za brigády (napr.) je tam lepší než inde. Takže je potrebné pozerať na obe strany 🙌.
Ja by som dala na mesiac 260 € + samozrejme zaplatila ubytovania. To má 65 € týždenne keď si na brigáde ešte niečo zarobí tak má slušný rozpočet na týždeň. Veci ako pomôcky do školy a základnú hygienu by som jej zabezpečovala ja spoločným nákupom raz za čas (aj základné potraviny by som jej nakúpila raz za čas).
Vieš čo ja keď tu vidim tie názory. 3€ na stravu a neviem čo tak sa nestačím diviť. Nieje povinnosť financovať deti na výške. Ale normálny rodič podporí to dieťa aby tu vysku vychodil. Milujem aj ja reči ako mi naši všetko kupujú, platia dávajú. Ale sama mi mama povedala komu dáme keď nie vám…
Napr pondelok škola od 7:30 do 18:00.. obedy v škole 6,50€
To pre mňa znamená ísť do obchodu v nedeľu a nachystat si stravu takže celú nedeľu varim periem. Prídem domov o 19 večer. Som rada ze zijem. Takto to mám celý týždeň.
Mne mama sama povedala že v podstate je to jedno, to čo mi dávajú by na mňa minula aj doma…
A ešte chcem dodať že vždy keď som doma tak upratujem ja s bratom chodíme do obchodu a fakt tých rodičov odbremenime veď moja mama 3 mesiace neupravovala byt. Aj navaríme lebo sme tak naučený. Na Vianoce umyjem okna s bratom na pol kuchynskú linku. Aspoň takto im to vrátime… takže tým že nás financujú to neznamená že hovno robím. Vsak moja mama sa smeje že ona už minimálne 5 rokov neumyvala okna linku. 😂
@mooonika1975 nie, ak by nešla na školu aj tak by ich dostala. Záleží od uhla pohľadu. Čo sa školy týka platíme len stravu a ubytko , všetko ostatné je ns nej
@ninanikalova pozri ak sa prestravujes za 3 eura denne, potom neexistuje, ze mas plnohodnotnu stravu
@ninusa221 ja sa nestačím diviť že niekto za mesiac na vysokej minie 500+ eur. Ale každý máme niečo 🙌 a samozrejme pokiaľ to funguje takto tak nie je problém. Skôr som narážala na takých ľudí ktorí skutočne sú celú SŠ aj VŠ mama daj (a skutočne ich poznám veľa). A po vysokej to bohužiaľ pokračuje rovnako. A opäť 3€ miniem ja. Nie každý. Nejem mäso čiže náklady mám menšie, rada varím takže opäť náklady sú menšie. Ale beriem to tak že keby to s rodičom ide 50/50 nič sa nikomu nestane, rodičov to odbremení a človeka naučí samostatnosti.
@liv1 100≈120€ mesiac 4x veľký nákup 25≈30€ chceš poslať recepty ? 😂 Žijem tak už 4 roky. Nekupujem hovadiny varím podľa toho čo je zrovna v obchode a nie z manga mimo sezóny alebo jahôd v strede zimy. Dá sa to. A opäť nehovorím že to je pre každého preboha 😂. Autorka sa pýtala na budget poskytla som pohľad z mojej strany. Že to ide aj za menší peniaz.
A nikomu nehovorím že to tak má robiť robím to ja pretože nechcem našich zaťažovať a chcem byť samostatná tak moc ako to ide. Ak už je toto chyba tak neviem 😂
@ninanikalova 210€ byt, 90 centov každý deň autobus, keď idem domov 14€ cesta. Strava mäso stojí v akcii 5€. Bežne nechám v obchode 50€ potom o dva dni treba ísť znova do obchodu. Ja varim pre 2 plnohodnotnú stravu. Takže normálne rezne segedin, rizoto, halušky atd…
Ako ak necháš v obchode 50€ a o dva dni nemáte čo jesť tak ako neviem ako sa stravujete, alebo aký máte s priateľom apetít.
Ale aby teda bola spokojnosť pozrela som ceny u nás.
Takže matematický. Menza sa u nás pohybuje od 3,5-6,5€ v priemere to vyšlo na nejakých cca 4,5-5€ obed, dajme tomu 2€ raňajky a dajme tomu tiež tých 4,5€ večera ±. To máme ±11 strava/ deň, s tým že si človek nevarí ale chodí do menzy každý deň na obed a neobjednáva si každý deň najdrahšiu položku čo vidí. Takže dajme tomu * 20 keď to preženieme s tým že si to človek všetko platí každý deň školy a nič si nedonesie z domu (víkendy nerátam) . To máme 220€ dajme tomu že každý týždeň by človek šiel do kaviarne dva krát to tam nechá cca po 5€ takže 40€ mesiac ±. A cestovné môže byť od 0 po už spomínaných 14€ cesta. Takže dajme 15* 4 to máme 60€ mesiac.
Tak a pokiaľ matematika neklame sme na 320€/ mesiac a teda 80/týždeň, kedy podľa mňa všetko nad je už iba osobný luxus, a už aj toto je viac ako dosť keď si človek zoberie že z domu si určite tiež niečo donesie / nebude chodiť každý týždeň po kaviarňach etc.
Takže skôr by som toto vnímala ako hornú hranicu ale samozrejme každý človek je iný. Dcére držím v škole palce nech sa jej darí a nech si to užije.
@jaja1979 zaujímavá téma, no ja som na VŠ pravidelne vreckové nedostala, ale vždy cez prázdniny som na 2- 3 mesiace cestovala za prácou do zahraničia, kde som si zarobila na všetko potrebné ( úbytko, cestovanie, stravu, oblečenie, kozmetiku, kultúru a pod.). Počas semestra práve kôli rozhádzanemu rozvrhu nebol na brigádu čas.
@ninanikalova tak keď si zoberieš kupim mäso v akcii niekedy nie to máš hneď 7€ šunka, syr, mlieko, pečivo, voda, vajcia. Myslím to tak že o dva dni idem dokúpiť pečivo šunku a také veci na ranajky… vieš keby nejem mäso tak určite nenechávam v obchode veľa ale keď je mäso v akcii zoberiem aj 2 balenia. A zas všetko prepočítavať na € sa mi tiež nechce keď mám chuť na pivo tak si ho kupim keď mám chuť na sladkosť tak si ju kupim.. ale zas rozumne. A ja rátam aj víkend keďže ja nechodím domov a stále varim pre dvoch tak si to daj krát 2. Ja na stravu tých 200€ miniem učíte. Kava u nás v nr stojí 7€. Keď máme okno tak ideme na kávu. Čo iné máš robiť…
@samik88 No ja som "doštudoval" v 2013. Takže akurat ma to minulo.
@thirstymonk aha tak je to. Ja som vtedy len začínala . Tak to je teda smolka 🤭 ale s tými 20 eurami sme na tom podobne.
Zaujimava je tato.tema, poslala som screenshoty dcere a velmi sa cudovala ako niekto moze vyzit napr. Z 200e. Aj keby v tom uz bolo.ubytko...teda ak nechodi stale domov a nenabalia ho na 3 dni... ona napr .chodi malo, vikendy brigaduje,alebo sa aj musi ucit, pracka stoji 3e na intraku jedno.pranie tusim ... tak aj toto treba ratat, kozmetiku, toaletak, drogeria, cestovne... ona si nape.aj odklada , aby mala po skole na vybavicku pre dieta😂 a nejaky zaklad do zivota napr.k hypoteke a pod. Cize ona zarobi, aj si kupi co treba, sem tam mi zavola,ze ci jej dolozim na nieco, alebo si daju s priatelom darcek - letenku a idu niekam za facku, napr.boli v Istanbule. Vedia uz teraz teda hospodarit , vedia si zarobit na vydavky, aj na relax, je mi jasne,ze kazdy chce a moze zit inak....ale ked oni toto davaju popri medicine tak popri inych skolach sa to musi dat duplom. Staci byt aktivna a mat zaujem.
Rodic da,kolko moze, ale zaroven si casto odtrha od ust, takze je ok,ak aj to dieta si peniaze zarobi a nezatazuje rozpocet viac, ako je potrebne.

@ninanikalova v akom meste studujes? Podla tvojich vypoctov, myslim ze nie v Bratislave ☺️