Koľko vreckového dávať vysokoškolákovi?
Ahojte, tí, čo máte vysokoškolákov,ak to nie je tajné, koľko im dávate vreckové? Nechcem, aby to bolo málo, ale ani veľa... Nakoľko plánuje brigádovať. Brigádovala aj počas strednej. Internát budeme platiť zvlášť. Do vreckového chcem zahrnúť stravné, cestovné, elektricenku, drogériu, školské pomocky, sem tam kulturu. Všetky svoje ostatné výmysly nech si hradí sama. Predpokladám, že každý druhý víkend bude chodiť domov, takže z domu si môže zobrať všetko, čo bude chcieť (myslim ovocie, zeleninu, zaváraniny, sem tam jedlo, čo jej vydrží na 1-2 dní).
Ďakujem za odpovede. Bude bývať v BA.
@ninanikalova jedálnicek je ok, akurát finančne mi to nevychádza. Tvaroh na raňajky je už 1,5 plus jablko 40 centov , ryžova kasa, ak nie je instantma, tak rátajme 30 centov z ryže . To 2,2 iba raňajky
@liv1 na to mám jediné čo ste si vychovali to máte. 😅 Bežne sa jedáva 3 krát za deň plus nejaký snack. Neviem či máte doma stravu raňajky, neskoré raňajky, skorý obed, obed olovrant, prvá a druhá večera. Ale tak pokiaľ áno tak fajn, ja si cez deň dám niečo sladké/ ovocie, navyše som v škole takže vyjedať nie je kedy.
Áno mávam niektoré jedlá ( ktorým to nevadí) aj na dlhšie obdobie. Ako ste sama vraveli pre niekoho extrém pre niekoho bežná vec. A jedlu ktoré má 3 dni /a správne sa oň človek postará/ absolútne nič nie je. Nič nadpozemské v tom nehľadajme.
A presne tá veta že ste rozhodnutá že to tak nejde, ale zbytočne hrách na stenu hádzať. A ja vám prajem príjemný čas strávený v kuchyni, pokojne aj s 20 jedlami na 2 dni.
@mooonika1975 zjete celý tvaroh na jedno posedenie ? Dajte si to na tri časti a už vám to vychádzať bude 🙌.
@ninanikalova Ten jedálniček je strašný a hlavne, je to zúfalo málo jedla na deň. A žiť takto dlhodobo, povedala by som, že to je na hrane hladovania a zbytočne tu iných urážate a ironizujete.
A áno, krabičku tvarohu zje 10-ročné dieťa hocikedy na posedenie, kým pripravím normálny obed - dnes napríklad hovädzí vývar, kuracie rezne s pečenými zemiakmi a čerstvou zeleninou. A po obede bude aj koláč. Mladý zdravý človek, bez nadváhy, s normálnou hmotnosťou, ktorý študuje, potrebuje jesť aspoň 5x denne a to nielen zdravo, ale aj chutne a niekedy aj pre radosť. S prázdnym žalúdkom sa predsa nedá ani sústrediť. Viem, že mnohí žijú z ruky do huby, ale prezentovať to ako cnosť je absurdné. A viesť k tomu aj deti by malo byť trestné.
@ninanikalova nooo neviem, možno 2 časti a taký 190 cm chalan, čo cvičí, ten veru 1/3 tvarohu ma pod dva zuby . Píšem ako u nás. Dávam 250€ a to beriem že bude malo. Ostatné ako fitko, po veveroch behať, to nerátam, to si zarobí . Ale tvoj jedalnicek sa mi páči, na ňom by som ja ako žena vydržala . Curry je mmmmmm
@heleninamama tiez si myslím, že šetrí hlavne na svojom zdraví.
Dakedy treba aj nejakú tu rybu (jód) alebo ten chia puding je tiež zdravý…
Tak ja asi len jediné do mňa sa tu do prvej pustili že sa to nedá , nejde to, že kecám z cesty etc. Takže tak. Po druhé pýtali ste si jeden deň z mesiaca 1/30. Nemôžete o mne a mojom zdravotnom štýle vedieť absolútne nič. A tým asi končím túto debatu. Pozdravujem prajem dobrú chuť.
Mojím cieľom bolo povedať že nie je potrebné jesť za veľký peniaz, môžete pokojne pozrieť aj na IG či YouTube tam sú desiatky tvorcov, ktorý robia zdravú budget stravu a sú krásnym dôkazom toho že to ide. Pre mňa to stačí ako dôkaz vy máte svoju pravdu ja svoju, naše svety sa nestretnú a asi za to môžeme byť vďačne.
Ďakujem za dôkaz že človek sa aj vo vyššom veku môže stále niečo učiť, najmä o tom čo ide a čo nejde.
Deťom prajem príjemné štúdium na VŠ. Či už zo svojich alebo rodičovských peňazí, nech sa im darí a nech si to hlavne užijú VŠ je hlavne o tom.
@ema234 na ktorej VS je kopec volna? Mozem ta ubezpecit, ze nie na kazdej. A nie kazdy byva na intraku, kde ma stravu. Takze ak zacina o 8,30, skonci okolo 13,00, poobede ma labaky a skonci o 17,00.... a su dni, kedy je to tak zle rozdelene, ze zacne o 17,00 a skonci o 20,30, potom este nakupit, navarit, upratat, ucit sa, oddychnut si cez vikend... Ja tam nevidim ziadny cas na brigadu, okrem toho kazdy deñ ma iny rozvrh. To akoze si mam znicit dieta? Tu skolu by som ja nebola schopna dat ani na 10%, obdivujem ju, ze ma na to kapacitu a vydrz. A ano, zaplatim jej aj kozmetiku, aj upravu obocia u kozmeticky, aj kavicky, lebo chcem a mozem. Skolu conevidiet dokonci a zacne sa dalsia etapa zivota, zatial sme tu my rodicia, aby sme ju podporili a pomohli jej, aby ta jej dalsia etapa zivota bola uspesna
@tenerifka ja som študovala rovnaký predmet (aj s labakmi) v Madride aj na Slovensku a odpoved je, že na SK bolo kopec voľna 😄 ale hlavne to bolo neporovnateľne lahsie, 1. ročník som sa nemusela vôbec učiť, všetko som vedela ešte zo strednej (matematika, fyzika) a z ostatných predmetov takmer všetko. Ja som vtedy mala prácu na polovičný úväzok v jednej firme… labaky to bol len nejaký skupinový pokus ak vôbec alebo nejaké fakt triviálne veci a každá skupina mala to iste, takže rozmýšľať nebolo treba. v spain som sa na skúšku musela učiť. Vo Viedni mal každý vlastný iný pokus v labaku
@ninanikalova “co ste si vychovali to mate?” Panecku, to snad nenecham svoje deti hladovat 😂. Poviem im, no, uz ste zjedli jogurt, viac nemozete byt hladni inak ste zle vychovani 😁. Najma svojmu futbalistovi vo vyvine. To je teda logika. Moje deti nehladuju, zaroven im kupujem kvalitne potraviny.
Ty predovsetkym setris na svojom zdravi, okrem tych financii, ako uz bolo povedane. Je vela veci, ktore sa mozem este vo svojom veku naucit, ale tu dakujem, od teba naozaj nemam co
@ninanikalova nie ved ani ja nepisem o segedine, bryndza je zdrava, vajcia tiez a hlavne zdroje zdravych tukov,olivovovy, casto jedia avokado, ryby, asi si prehliadla tu misku salatu zeleninoveho. Ano, robia si aj curry.
Mne sice nevadi jest 3 dni rovnake hlavne jedlo, ale kazde jedlo dna rovnake ano...je to vec preferencii..
Tvaroh za 10e je kde? Ja kupujem tak za 1,5e max, ale jeden ti asi na 4dni nevydrzi, takze isto viac alebo vacsi kyblik z lidla...
Jablka za 10e? Ved zas neprehanaj take nepredavaju..ale tie 3e je bezna cena.. ano byvali este take sacky,kde boli mensie a viac, zvykli byt po 79c napr.v lidli, ale aj tie uz zdrazeli....a na kompot potrebujes aj cukor...
A ked sa teda bavime o rozpocte,tak zrazu kopwc zeleniny si vymenovala ved ta tiez nieco stoji...no neverim, ze pri mnozstve na 3-4 dni jej kupis tolko vratane tvarohu a ostatnych veci, aby si nepresiahla 12e ( 3x4 ,rozpocet na 4 dni co uvadzas). Takze tak.
@ema234 asi si ma zle oznacila...lebo ja som pisala,ze moja dcera si peniaze praveze nepyta, az jej vycitam ,ze napr.topanky jej predsa kupim.kozmetiku si kupuje sama, zaraba si v 2 brigadach, cele leto nebola doma..tvori si rezervu, plati si vylety.... a bravala hlavne vikendy,ked su priplatky. Teraz si nechava uz iba 1 brigadu, kde zarobi sice menej, ale nevie,ako.bude stihat v 5roc mediciny s casom, takze ked tak si najde zas druhu ,ked bude stihat..
Ale praveze my jej davame dokopy 300e a to ma uplne na vsetko, aj na zaplatenie intraku...zvysok si musi zarobit.
@ninanikalova mne by tvoj jedálniček úplne stačil na celý deň a to som podstatne staršia a fyzicky pracujem. Ale pre moje dieťa by to bolo málo. Ono každému vyhovuje niečo iné, ty sa dokážeš zasýtiť ekonomickejsie, iným ľuďom by to nevyhovovalo.
Osobne si myslím, že život tu na SVK je veľmi dráhy, cez pôžičky, nájmy, energie, stravu atď, preto nie je nič zle na Tom, keď už sa dospelé deti snazia aspoň cez leto brigádovať, keď sa to už popri škole nedá. Ja, ak sa moje dieťa rozhodne v dospelosti ísť studovat, možno nebudem mať ani tých 200 eur, ktorými by som jej mohla prispiet

@katrin21 este aj kozmetiku platit, vy mate strasne neschopne dospele decka, alebo vas len vyuzivaju , ako tolko volna co je na vs, moze mat kazda brigadu a platit si veci z toho, neratam stravu a ubytovanie, ja by sa pod zem prepadla, aby rodicia mi davali na vs na vsetko prachy