Konzervatórium, ísť či neísť?
Potrebujem radu... Môj syn hraje 3 roky na akordeón... Je fakt dobrý. Prakticky je samouk a hraje podľa sluchu. Noty neovláda.... Myslíte že by mal šancu dostať sa na konzervatóriu?
@arcticcode tak sú aj také kreaturi a je ich dosť, to verim😂😂😂
@maciatkolulu
Ty porovnavas tanec s hrou na nastroj.
Ja myslim,ze toto su uplne dve odlisne veci.
Pri tanci asi fakt neteeba vediet noty.
Teoreticky treba skor ovladat 5 baletnych pozicii a princip izolacii...
Tvoj nastroj je tvoje telo,ktore naozaj riadis predovsetkym sluchom.
V hre na nastroji musis denne cvicit danu skladbu,to si bez not predstavit nedokazem.
A prave repertoar pre akordeon je jedem z najtazsich,nakolko je to skor moderna klasika
@yuyan
Cielom komentov urcite nebolo odradit vas.
Cielom bolo skor priblizit vam realitu,lebo ocividne vy a mnoho inych öudi nema ani ptrdstavu,co obnasa stidium na konzervatoriu.
Je to odborna profesionalna skola,pripustam,ze dostat sa tam dnes,je uz asi jednoduchsie ako kedysi,lebo skola dostava dotacie podla poctu ziakov...
Napriek tomu,nedostane sa tam len tak hocikto
Talent teeba jednoznacne podporit.
Pozri si Dalibora Karwaya,
Romana Patkola......to su nasi top soickovi,nenormalne talentovani a vo svete velmi uspesni chalani.
Zahraju ti podla sluchu co len chces.
Ale garantujem ti,ze cvicia denno denne ako blazni,
Podla not😉
@osky čo sa týka tanca, rovnako musíš denne cvičiť a to teda riadne😉
@yuyan kludne si to premyslite, popozeraj ktore konzervatorium otvorilo mimoriadne studium " pripravka" na tento rok. Mavaju nastroj aj teoriu.... Skus zavolat a informovat sa. Este nie je nic stratene, budes mat istotu, ze si to vyskusala, nikdy nevies....😉. Viem ze huslista a klavirista musi byt uz TOP, a male chybicky sa opravia....
@maciatkolulu tak to mi je jasne.
O tom nepochybujem.
Ja som narazala na tu teoriu okolo not a tak 🤗
Ahoj,mohol by sa ísť na konzervatórium "ukázať",zvykli bývať dni otvorených dverí. Nech ide,zahrá pedagogovi a podľa toho sa bude treba rozhodnúť,či dobehnúť ostatné zameškané učivo z teórie,dejin hudby,klaviru... alebo to nechať tak a pokračovať,hrať si ako talentovaný amatér.
@kikulienkadd asi to tak urobíme.... Vďaka
@yuyan a tiez je este otazka co potom? Pokial nezijete niekde, kde sa uplatni, tak bude aj tak s konzervatoriom disart predavat hotdogy. Alebo ucit akordeon na zuske. Nastupny plat minimalka, to mozem potvrdit a cely zivot mas zadrbane vsetky poobedia. Su ludia, ktorym to vyhovuje a potom su ludia, co to nerobia pre prachy. Lenze zit z niecoho musis. V nasej oblasti je malo ludi, ktori maju 26 rokov a zarabaju 1000€. Keby som tolko nezarobil, zena by popri zuske musela robit este aj nieco ine, inak by e nevyzili ani nahodou. Takze treba si aj tento aspekt uvedomit. Ak sa syn chce venovat hudbe, potom to nerobi pre prachy. V SR urcite nie. Zoberme si umelcov. Buranovsky, karvaj, michalica, surin, di fiore. Su to koncertni majstri, ale ak chcu vyzit, okrem vecernych koncertov musia doobeda normalne vyucovat. O to viac, ze akordeon je taky svojsky nastroj. Nikdy som nezazil, ze by nejaky akordeonista zrobil solo koncert. A v orchestri sa o akordeonistov tiez nebiju. Takze bud folklor, ktory ale robis na sto percent zadarmo, alebo moderna hudba typu Landa, kde sa ale tak jednoducho nedostanes
@yuyan prosím 😉
@yuyan ja som išla na herectvo a Noty som musela poznať. Chvála Bohu som poznala a aj ma zobrali 🙂 ale noty, a ešte u nástrojára, sú alfa omega.
Pokial je taký dobry ako vravíte tak by mal byt schopný sa hudobnú teóriu doucit. Co som ja kedysi dávno chodila na ZUŠ tak sa urcite najde ochotný učiteľ co ho aj súkromne ucit bude. Len musí chcieť a byt fakt dobry. Môjho kolegu išla na konzervu dcéra až v 18 , neviem aky vek ma vas syn. Ale vravel ze prijímačky boli fakt tažké, hodne teórie a ti co vedeli len spievať neprešli. Aj ona sla na spev a vzali ju . Ale prijímačky boli hodne hodne teórie.
Veru ,tie noty su dolezite. Dcerka navstevuje Zus uz 5r., hra na husle. Velmi ju to bavi, Zus-ka jej bola malo tak sme jej este zohnali sukromneho ucitela. Ucitelia v Zus-ke jej poradili nech skusi konzervatorium, my sme si mysleli, ze je este skoro, vsak ma len 12r, ale v aprili bola na prijimackach a bola prijata do predpripravky pre nadane deti. Neviem kolko ma syn, ale ked ho to bavi, tak nech sa zameria aj na tie noty.
@yuyan určite sa tam nedostane. musi chodit do zusky a potom sa uvidi, dcera konci prvy stupen, ma nato, aby isla na konzervatorium, ale odmieta, hra si pre radost pre potesenie, rada vystupuje vselikade.
@katarina644 Nemusi. Musi poznat noty a teoriu ci sa ich nauci na zuske, u sukromnika, alebo na internete, to nikoho zaujimat nebude.
@majka4848 ahoj, chcela by som sa ťa spýtať na príjimačky na VŠMU.. ja teda hrám na klavíri, ale bez nôt, učím sa podľa tutoriálov na youtube (napr.
https://www.youtube.com/watch?v=zdrrMMszLaESom v 9.ročníku a chcela by som ísť na gympel, pretože mi to dá 4 roky času na rozmyslenie, čo naozaj chcem robiť. Ja by som chcela študovať herectvo, ale neviem či zvládnem tie príjimačky, tak ako prebiehali? tie kolá atď. čo tam bolo? (na VŠMU a čo sa týka gymplu, keď napíšem monitor na 90% som prijatá bez príjimačok, čo by bolo fakt super!:D♥)

Tak to sa si teda ešte premyslime. Ďakujem za názory....