icon

Láska mladých v štádiu chodenia

skvelemanzelstvo
25. dec 2013

Aby sa predišlo sklamaniam v manželstve, treba si vytvoriť kvalitný vzťah v štádiu chodenia. Ako na to? Treba si odpovedať na dve nasledujúce otázky. Čo buduje vzťah? Čo ničí vzťah? Takže vzťah, láska v štádiu chodenia sa buduje vtedy, ak zamilovaní nežijú sexuálne, snažia sa žiť čisto - iba kamarátsky,bez sexuálneho styku. Iba vzťah, ktorý sa nežije sexuálne sa môže prehĺbiť na naozajstný a kvalitný vzťah a takýto kvalitný vzťah vytvorí nádherný základ pre budúcnosť manželov. Jednoducho povedané, že zachovať si panenstvo v štádiu chodenia, je to najlepšie ako sa môže mladá a zamilovaná dvojica vo vzťahu upevniť, vzťah skvalitniť. Zachovať si panenstvo je vysoko-inteligentné rozhodnutie. Aj štatistiky ukazujú, že iba tí, ktorí v štádiu chodenia, čiže pred manželstvom žili bez sexuálneho styku, majú kvalitný život v manželstve. Keď už vieme čo buduje vzťah, budeme si vedieť odpovedať na otázku, že čo ničí vzťah. Takže vztah v štádiu chodenia ničia sexuálne styky.

zuzkaanicka
26. dec 2013

@mima4 ved, ale Ty nevies, co mi on povedal a uz si s nim chces hodit rec 😉

mima4
26. dec 2013

@maca_p ale vezmi si, kolko z tych podvedenych, rozvedenych mamičiek už zilo aj sexualne pred svadbou, aj v spoločnej domacnosti. Faktom je, že dnes je to už takmer každý vzťah.
Ked mam viac konkretizovať, aj kon je plny opustenych zien, čo vychovavaju svoje deti same. Priatel sa radsej zbalil a poslal tehotnu priatelku do certa... ona pravdaze zila v iluziach nejakej rodiny..a jedneho dna on zbalil bubaky a nebolo ho..stale slobodny chlap... a tých 40 eur mesačne prežije. Taktiez, pokial u slobodnych ludi nie je sex, nie su ani deti a je ovela jednoduchsie odist zo vztahu.

Ja osobne na zaklade vlatnych skusenosti a taktiez skusenosti x mojich znamych mam nazor, ze praktizovanie intimneho zivota az v manzelstve brutalne chrani ludi, specificky zeny.

mima4
26. dec 2013

@zuzkaanicka pre istotu 😉

mima4
26. dec 2013

@zita19 mas pocit, ze krestania su jednoduchsi duchom?

zuzkaanicka
26. dec 2013

@mima4 a istotu Tvoju, moju, ci jeho? 😉

lwhiterose
26. dec 2013

@zuzkaanicka jaj tak 🙂 tak radšej nehovor 🙂 aj tak na to môže mať každý farár iný názor 🙂 asi sa treba riadiť vlastným svedomím

maca_p
26. dec 2013

@keram3053 nejde o samotnu primitivnost, pudy - plny zaludok a prazdne vajcia ako sa hovori, ale aj o dolezitu partnersku suhru. darmo mas doma intelektuala, ked je v inych sferach nepouzitelny.
a ano, da sa fungovat aj bez sexu, neraz to tu citam, ale je to skor prezivanie, ako normalny partnersky zivot.

zuzkaanicka
26. dec 2013

@lwhiterose pozri, trafila som na spoved aj k pomocnemu biskupovi ... a bavila som sa o tom aj s radovym fararom ... mali rozne nazory ... niekto odsudi a niekto nie ... kamene do mna nehadzali 😉

kalianka
26. dec 2013

Necitam prispevky pred. Ale poznam pary ktore spolu zacali sexualne zit az po svadbe... a nie su to ziadni jednoduchi primitivi... na margo tohto... nie je krajsia cistota vo vztahu ako mat na konte x partnerov?

maca_p
26. dec 2013

@mima4 pravdupovediac si myslim, ze je uplne jedno, ci maju sex pred svadbou, alebo az po svadbe. jedno je vsak iste, bud manzelstvo vydrzi, trva a bude trvat alebo nie.
ja osobne by som sa na prve gate nezavesila a dnes som rada, ze nam to s prvym nevyslo 😎 . ak by sme boli manzelia, dnes by sme boli urcite rozvdeni, ako ho poznam. iny pohlad na zivot ma clovek v 18 tich a iny v 30-35 rokoch.

zita19
26. dec 2013

@mima4 Nie to som tym ovedat nechcela. Poznam par velmi mudrych a tolerantnych krestanov, ku ktorym uchovavam obrovsku uctu. Aj k ich sposobu zivota. Ale maju obrovsky dar, co napriklad skvelemanzelstvo nema. Toleruju aj ine nazory a nevnucuju mi svoju pravdu.
Myslela som tym tych jednoduchsich duchom, jednoduchsich zmyslanim.

zuzkaanicka
26. dec 2013

@kalianka ale o jednoduchych primitivoch tu asi zatial nikto nic nepisal 😉

mima4
26. dec 2013

@czechzuzanaba ale ja netvrdim, ze ti ludia su nieco menej, ale sex pred svadbou nepovazujem za spravnu a dobru volbu.
ano, dnes je ovela viac tolerovatelne zit ako slobodna matka ci rozvedeny rodic..ale ake dosledky to ma pre spolocnost? pre deti? Deti si to nesu do zivota a ide to s nimi a malokedy dokazu vytvarat plnohodnotne manzelstva, taktiez ich chyba muzsky vzor v zivote. Uloha muza - otca je rovnako dolezita ako uloha zeny - matky. Zivot v neuplnej rodine, resp. v nefunkcnej rodine nesie velke negativa pre spoločnosť, pre ludi, pre dalsie generacie. Plnohodnotna rodina je zakladom pre zdravo fungujucu spoločnosť. Staci si pozriet napr. kriminalitu v narode..vacsinou ju pachaju deti, ludia, ktori pochadzaju z rozvratenych rodin, ci zili len s matkou alebo starymi rodicmi. Minule na slovenku bol pripad, kedy 3 chalani brutalne zavrazdili taxikara. Tito chalani mali jedno spoločne, boli z rozvedenych rodin, nemali nepretrzitu starostlivost oboch rodicov, a aj toho otca.
Mozme si povedat "budem slobodna matka, no a čo..dnes predsa je to uz bezne", ale taketo uvazovanie je nezodpovedne voči tomu dieťatu.
Tymto všetkym pravdaze nechcem povedat, ze dieta z takehoto vztahu sa rovna psychopat a podobne.. len tieto deti aj podla vsetkych moznych vyskumov, argumentacie psychologov/psychiatrov maju ovela vacsie problemy v zivote a toboz problemy pri vytvarani si vlastnych rodin

zuzkaanicka
26. dec 2013

@zita19 presne a to je aj rozdiel medzi @skvelemanzelstvo a Hudakom, o ktorom som tu hovorila 😉

maca_p
26. dec 2013

@mima4 sex po svadbe nicim a nijako neochrani zeny po svadbe. toto tvrdenie je neopodstatnene.
alebo mozno je pravdive, ale neviem, ci niekto niekedy robil vyskum. skor si myslim, ze sex az v manzelstve je praktizovany väcsinou u silne veriacich ludi, v niektorych kulturach zidovstvo a moslimska viera priam nevyhnutnost .

kalianka
26. dec 2013

@zuzkaanicka ale preco je tu potom vysmech z tych, ktori ozaj so sexom cakaju az po svadbe...

zuzkat1
26. dec 2013

@czechzuzanaba presne preto som rada ze manzel ma za sebou aj ine vztahy...vyburil sa,vyskusal a nakoniec sa usadil...poznam vztah 14rokov spolu boli si navzajom prvy a zrazu sli od seba lebo on usudil ze nie je cas usadit sa natrvalo. Alebo dalsi 7 rokov-bez sexu,zasnuby a rozchod.teraz ma dalsieho ta zena s nim uz spala a je stastna..vsetko klape...

@keram3053 tiez suhlasim s poslednou vetou no s ostatnym nie. To nie je o tom ze ludia su ako kraliky a hop sup do toho...ziadna z nas nepise o 1dnovych znamostiach ale o vaznych vztahoch ktore vyustili do sexu. Samozrejme su situacie kedy clovek vydrzi dlho bez sexu - napr.mam rizikove tehu..alebo keby daka vazna choroba tak sa iste navzajom neopustime,ale tu sa bavime o tom,ze si zalubeny a po x mesiacoch dajme tomu dojde k sexu...a je zly (mal si zly pocit,nepacilo sa ti to,nevonal ti atd),povies si..ok bolo to prvykrat ale ak je to stale tak,tak mi nehovor ze budes cely zivot so zenou ktora ta sexualne neuspokoji ale daju sa s nou viest intelektualne rozhovory.. nie je to o zivocisnosti vztahu ale o naplneni vsetkych aspektov.

zuzkaanicka
26. dec 2013

@kalianka vysmech?... ano, mozno na prvych strankach tu boli take nazory, ale dost pochybujem, ze ich tam niekto nazval primitivmi 😉 ... ale ked sa pozries na poslednych 10 stran, tak sotva tam najdes vysmech ... smejeme sa hlavne na @skvelemanzelstvo, ale myslim, ze celkom zasluzene 😝

kalianka
26. dec 2013

@zuzkaanicka oki. Ja som citala len tie prve strany. Osobne som za cistotu vztahov...

keram3053
26. dec 2013

@zita19
Krajsie si to napisala: jednoduchsi duchom, zapamatam si 🙂 akurat ci to ich stastie nieje len pseudostastie ale to ich uz vobec nebude trapit

czechzuzanaba
26. dec 2013

@mima4 no ano, souhlasim s tebou, ze to je problem dnesni doby, ale nesouhlasim s tim, ze je to kvuli predmanzelskemu sexu. Sex muze byt i bez toho, aby clovek mel deti. I kdyz mas pravdu, ze bez sexu by deti nebylo.... Ale jsem spis zastancem osvety a antikoncepce, nez zakazu. A vem si, ze dnes se lidi berou bezne okolo 30ti let, to je fakt dlouha dobe bez sexu, to uz je podle me aj proti prirode 🙂

zita19
26. dec 2013

@mima4 Ale zas nemozes tvrdit, ze v plnohodnotynch rodinach nevyrastol ziadna vrah. To vyzera tak, ze vrazdy zacali az ked sa zacali povolovat rozvody. Kain zabil Abela a bol dieta z manzelstva.
To ci dieta vyrasta v uplnej alebbo neuplnej rodine ho formuje. Ale zas kolko naoko uplnych rodin je uplnych len z nudze. Chlap otlka manzelku a deti, vlaci sa kadetade, hlavne ze je rodina uplna. Z takeho vztahu ma matka moralnu povinnost voci svojim detom oddist a dopriat im aspon ake take pokojne zazemie. A moznoze cakali az na svadobnu noc. Neda sa generalizovat. Dobre deti vyrastu aj v neuplnej rodine aj v uplnej. Zly ludia nemusia zakonite pochadzat z neuplnej rodiny, mozu pochadzat aj z uplnej rodiny.

czechzuzanaba
26. dec 2013

@zita19 nejhorsi je, ze nekdy podle napr. nekterych nabozenstvi ma matka naopak moralni povinnost v takovem manzelstvi setrvat...

zita19
26. dec 2013

@czechzuzanaba No vsak ...moralni povinnost v takovem manzelstvi setrvat... Za aku cenu?

molka
26. dec 2013

@czechzuzanaba ake nabozenstvo uklada moralnu povinnost zene zotrvat pri tyranovi?

stardust
26. dec 2013

podla mna neexistuje nejaka univerzalny princip, podla ktoreho by boli manzelstva bez predmanzelskeho sexu stastnejsie a trvanlivejsie ako tie s predmanzelskym. Niekto ma to stastie, ze mu to vyjde podla rad pana Hudaka, ini sa po svadbe trapia. Tak isto, ako ja ti s predmanzelskym sexom. Niektori riesia nesulad s manzelom/manzelkou rozvodom a najdu si vhodnejsich partnerov, ini zotrvaju kvoli majetku, deckam, pravidlam cirkvi ku ktorej patria atd.

mima4
26. dec 2013

@czechzuzanaba ako určite predmanzelsky sex nie je jediny problem toho, čim dnes prechadza rodina, to suhlasim. Je tam aj kopec inych veci.
Ano, antikoncepcia zenu ochrani, aj ked ani ta nie je 100 %, ale je tu aj zenska duša, ženské srdce, ktore ziadna antikoncepcia neochrani, pretoze zena, ked otvara svoju sexualitu muzovi, dava mu zo seba maximum a tuzi mat s nim hlboky a uprimny vztah. Dava do vztahu maximum, cele svoje srdce s tym, ze on bude "ten pravy"... preto kazdy rozdchod, kazde sklamanie, podraz zo strany muza bere z časti jej srdca a je to ovela silnejsie a intenzivnejsie, ako keby s nim nemala sexualny zivot, ale iba take to "nevinne spoznavanie".

zuzkat1
26. dec 2013

@mima4 ja mam z tvojich prispevkov pocit ze len muzi sa rozchadzaju so zenami. Nie je to tak...kopa zien posle chlapa do haja aj ked s nim uz spala a nie je to vzdy radodajka... Proste sa to pokazilo..

stardust
26. dec 2013

a ja som si naivne doteraz myslela, ze sex sluzi len na rozmnozovanie 😅

czechzuzanaba
26. dec 2013

@molka vim ze ne z nejlepsiho zdroje, no dovolim si 🙂
Některé náboženské společnosti a církve rozvod zcela zakazují (římskokatolická církev), jiné je připouští jen za výjimečných okolností (pravoslavní), další se k nim staví velmi benevolentně. Někdy nejsou možnosti k rozvodu rovné - některé větve islámu umožňují muslimovi rozvést se formou SMS oznamující manželce, že je konec, zatímco pro ženy je rozvod prakticky nedostupný.