Láska mladých v štádiu chodenia
Aby sa predišlo sklamaniam v manželstve, treba si vytvoriť kvalitný vzťah v štádiu chodenia. Ako na to? Treba si odpovedať na dve nasledujúce otázky. Čo buduje vzťah? Čo ničí vzťah? Takže vzťah, láska v štádiu chodenia sa buduje vtedy, ak zamilovaní nežijú sexuálne, snažia sa žiť čisto - iba kamarátsky,bez sexuálneho styku. Iba vzťah, ktorý sa nežije sexuálne sa môže prehĺbiť na naozajstný a kvalitný vzťah a takýto kvalitný vzťah vytvorí nádherný základ pre budúcnosť manželov. Jednoducho povedané, že zachovať si panenstvo v štádiu chodenia, je to najlepšie ako sa môže mladá a zamilovaná dvojica vo vzťahu upevniť, vzťah skvalitniť. Zachovať si panenstvo je vysoko-inteligentné rozhodnutie. Aj štatistiky ukazujú, že iba tí, ktorí v štádiu chodenia, čiže pred manželstvom žili bez sexuálneho styku, majú kvalitný život v manželstve. Keď už vieme čo buduje vzťah, budeme si vedieť odpovedať na otázku, že čo ničí vzťah. Takže vztah v štádiu chodenia ničia sexuálne styky.
@mima4 no ja nejsem asi tak citliva jako ty, coz dokazuje jen jedno - neda se pausalizovat 🙂
@czechzuzanaba nechcem pausalizovat, pisem len svoj postoj k danej veci 🙂
Ale myslim si, ze vela ludi co sa vysmieva z toho, ze predmanzelsky sex nie, a zhadzuje ludi, ktori to tak praktizuju, tak nerozumeju vyznamu prečo počkať a prinosov toho čakania.
@czechzuzanaba ostatne nabozenstva nepoznam, ale co sa tyka rkc, tak v pripade nasilneho partnera je odporucena odluka. Nie je vhodne zostavat pri cloveku, ktory fyzicky/psychicky ohrozuje druheho cloveka. Pre toto nabozenstvo urcite neplati moralna povinnost zeny zostavat pri tyranovi. Preto som chcela vediet, ktore nabozenstva to maju urcene.
@mima4 nie kazda zena to berie tak, ako Ty, alebo ja ... nie su vsetci rovnaki a ani v tomto smere to neplati ... ja som rada, ze som nemusela vyskusat viac, lebo viem, ze by som s tym mala problem ... ale zase viem, ze toho svojho som si nebrala len preto, ze sme uz pred svadbou mali sex 😉
@mima4 urcite souhlasim v tom, ze nikdo by se nemel nikomu vysmivat 🙂
@czechzuzanaba ani @skvelemanzelstvo sa nemozeme vysmievat? ... ja som to uz urobila? ... mam si ist obit hlavu o zarubnu? 😅
@molka vidis, to je zajimave. A jak ta odluka funguje? To jako reknu manzelovi, tyranovi, at si sbali kufr a na cas jde bydlet jinam? A on bude tak velmi hodny potom, ze bude posilat penize na deti napriklad? Nebo na tu odluku si muze troufnout jen zena, ktera ma kam jit jinam bydlet a financne je tak na tom dobre, ze po nem nic nechce?
@mima4 tady jsme se dostali uplne do absurdni situace. Pani, ktera je v odluce s tyranem, s nim asi spavat muze (protoze jsou svoji), kdez to slecna, ktera ma nekoho opravdu jen tak bez svatby rada, s nim spat nemuze 😅
@zuzkat1
Chapem ta ale prave ze ludia su ako kraliky cest vynimkam.Preto si myslim ze uprimna cistota vo vztahu je dar a netreba sa jej smiat (nehovorim na teba) je to pekny prejav vzajomnej ucty.Na tej sexualnej stranke sa da ale aj vacsinou popracovat ak vedia ludia medzi sebou komunikovat. Poznam ale aj pripad ze zena ma tak oslabeny imunitny system a k tomu ine problemy ze dalsi intimny zivot je tam takmer vyluceny.Co odporucit tomu muzovi? Aby hladal naplnenie vsetkych aspektov niekde inde? Ten zivot je niekedy tak zlozity...Obcas sa musime zmierit s niektorymi vecami.Dobry sex je super to je jasne ale vela ludi mu priklada az prilis velku dolezitost.Nezmenim to ale aspon som si pokecal. Prajem dobru noc vsetkym 🙂
@czechzuzanaba nastastie s tym nemam skusenost, takze ti neviem povedat konkretne, ako to funguje. . Reagovala som na to, ze zena v manzelstve s nasilnikom nema moralnu povinnost zotrvat, ale ma skor moralnu povinnost odist a chranit si svoje zdravie a zdravie svojich deti. Teda, ak sa bavime o rkc, neviem ako to funguje inde.
@molka no, ale ako jej ta odluka zabezpeci odist? ... toto by ma zaujimalo, ako je to premyslene ... ja som sice v rkc, ale o tomto som nepocula ... vies nejaky odkaz, alebo si to mam zacat googlit?
@molka hmm, tak to teda neni nic moc. Nemusi s nim zustat, muze odejit, pravo nema na nic (pocitam ze majetek zustane muzovi, zavazky zene), navic je s nim porad vdana, takze noveho muze si taky najit nemuze...No tak to je parada teda. A v ocich cirkve to maji porad v kolonce stastne manzelstvi, ne?
@czechzuzanaba ja nie som katolička, ale počula som, ze tam sa nemozu druhykrat vziat ludia.. podla mna je to nefer. Si vezmi, ze ta manzel opusti s milenkou a ty do konca zivota musis byt sama alebo mat priatela, ale nezit s nim intimne, nezalozit si s nim rodinu. POdla mna je lepsie zit v manzelstve.
vidite, a hned robite uzavery, aj ked o tom konkretne nic neviete... 😝
@zuzkaanicka normalne som sa o tom bavila s knazom, odkaz nemam, ale ak budes mat vazny zaujem, urcite si informacie najdes.
@czechzuzanaba este raz opakujem, ze neviem, ako konkretne odluka prebieha. Bavili sme sa o tejto moznosti s knazom, ked sme rozoberali temu tyranie v manzelstve. Vraj by zena v ziadnom pripade nemala zostavat pri tyranovi, ale v zaujme zdravia ma z takeho manzelstva odist. Ale este stale si mi nenapisala, ktore nabozenstva ukladaju moralnu povinnost zene zostat pri tyranovi.
@mima4 no o me nepis, ja bych nemusela 🙂
@molka vies, len lahko sa povie, ze by mala odist, ak nema kam ... to ma prave zaujima, ze ako je toto vyriesene ... ale ja si to pohladam, sice dufam, ze nikdy nic podobne riesit nebudem a ja by som aj mala kam odist, ale ma to proste zaujima.
@molka no tak napriklad to nabozenstvi, ktere ti nabizi tu moznost te odluky. To totiz neni podle me moznost, ale nesmysl. Ale kdyz ty to vidis jako moznost, ok 🙂
@zuzkaanicka teraz asi nerozumiem...Cirkev ma riesit to, kam ma zena odist? 😕
@molka no, pozri, ja by som ocakavala, ze to je nejako premyslene, aby ta zena neostala bez prostriedkov, ale mozno sa mylim ... takuto problematiku som zatial nastastie nebola nutena studovat.
@czechzuzanaba nie, ty si pisala, ze niektore nabozenstva ukladaju zene moralnu povinnost zotrvat v manzelstve, kde muz bije zenu. Tak ja len pisem, ze take nepoznam. Jedine, ktore trochu viac poznam je rkc a to v ziadnom pripade tuto moralnu povinnost neuklada. Napisala som, ze v rkc existuje pojem "odluka", ktory tento problem riesi, ale konkretne detaily nepoznam, kedze som to doteraz nemusela riesit. Potom sa to tu zvrhlo na diskusiu odbornicok, ktore hned "vedeli", o co ide a aka to je blbost.

@zita19 do tych neuplnych som zaradila aj nefukncne rodiny s nasilnikmi a podobne. Pisala som, ze nechcem generalizovat, ale tam je ta nachylnost na to zle podstatne vyssia.
Prečo dnes učitelky na ZS maju take problemy s detmi? Kamaratka - atesitka je učitelka a sama vravi, ze vacsina tych deti nema otca, ziju iba s mamou, alebo aj s jej novym "partnerom"...a proste tym detom chyba ta rodina, chyba muzsky vzor.
Jasne, ze je lepsie odist od nasilnika a byt sama s dietatom, ako dopustit, aby mi niekto ublizoval a aby bolo ublizovane dietatu. Toto je moralna povinnost matky, resp. toho "dobreho" vo vztahu, ale zas si myslim, ze nie je zodpvoedne dobrovolne a vedome vystavovat sa moznosti byt tou slobodnou matkou. Nie kvoli spoločnosti, ale kvoli samotnemu dietatu.