icon

Lemravý 13 ročný teenager

27. apr 2021

Poradte.Syn ma 13r.A neskutočný odpor k pohybu,športu.Nič ho nebaví Najradšej by celý deň presedel za pc.Do 9r aktívne športoval,no roztrhol sa mu väz,zistili hypermobilitu a má odporučené iba plávanie,bicyk,domáce posilňovanie.Nechce ísť ani len na prechádzku.Inak sme športová rodina,muž bol majster sk v kanoistike,ja atletika a balet.Dcéra je opak,extremne pohyblivá a ma z toho radosť.Syna všetko otravuje. Ako ho motivovať?Má otrasné držanie tela

Strana
z2
liljana
27. apr 2021

Dovolit max dve hodiny denne pc. A za kazdu hodinu sportu, aktivneho pohybu (bike,..) dovolit dve hodiny pc naviac. Pripadne prihlasit na nejaky bojovy sport - karate, krav maga,... pripadne futbal. To bavi chlapcov v puberte.

att123
Odpoveď bola odstránená
savanna
27. apr 2021

Rozmyslam, ci nemoze ist o isty typ depresie, pamatam si, ze ked som ako mlade dievca nemohla dalej robit sport zo zdrav. dovodov, velmi tazko som to niesla a dlho som sa z toho spamatavala...neslo len stratu samotneho sportu, ale aj o stratu kolektivu, socialnych vazieb, kamaratstiev...v tomto veku ho nebude bavit chodit s rodicmi na prechadzky ani sameho doma cvicit, potrebuje byt medzi rovesnikmi, co tak prihlasit ho do plaveckeho alebo cyklistickeho klubu.

syslik81
27. apr 2021

na pc je tolko kolko dovolis ... vypnem wifi a hotovo ... je v puberte plus zdravotne problemy ... porozpravat sa s nim a spravit deal ... vyber si sport a za trening hodina dve na pc ... alebo ak nie sport iny konicek .. programovanie alebo daco co by ho mozno bavilo .. porozpravat sa v skole ake tam maju moznosti pre deti .. pozriet stranky ake su kruzky v okoli a vybrat nieo

zuzap33
27. apr 2021

Veď tlačidlo na vypnutie wifi existuje... Jedna hod na hry na pc a dosť. Keď môže bicykel, nech ide. Záhradu máte? Tam je možnosti dosť. Syn je len taký, koľko mu dovolíte

att123
Odpoveď bola odstránená
janage
27. apr 2021

Ja dávam na výber A. bycikel s rodičom č.1 alebo (v tom istom čase) B. domáce práce s rodičom č. 2. Pomohlo😉

carduelis
27. apr 2021

Deti v tomto veku motivuju priatelia, skus pohladat nejaky kruzok kde by chodil aj s kamaratom. Popripade nejake fyzio cvicenie tiez s kamosom, ked hovoris ze ma blbe drzanie tela. Na fb je skupina Online v pohybe a fyzioterapeut tam robi zadarmo cvicenia, skuste mozno ako cela rodina si takto zacvicit. Pred vecerou 🤷‍♀️

dadis
27. apr 2021

U nas doma podobne, so mnou a dcerou von vobec (biykel, turistika, prechadzky). Cez lockdown som trvala aspon na 1 prechadzke denne (nemusi s nami), alebo teda skocit na nakup alebo von s kamaratom. To chodil ako za trest :-/ Nase vztahy sa uplne pokazili. By ma zaujimalo, ze tie, co tu davaju rady ako vypnut wifi, poslat do zahrady, ze ake vztahy s tymi detmi maju. Myslim to uprimne, nie sarkasticky. U nas to zaslo tak daleko, ze sa radsej odstahoval k otcovi. Ale nastastie teda aj ex trva na tom, aby na sport chodil (chodi na kanoistiku, ma povedane, ze ked si vyberie iny sport, moze chodit tam...lebo ho to uz nebav, ani vysledky nedosahujei, len kvoli kamaratom tam chodi).

evkamotka
27. apr 2021

Súhlasím, uz je dost velky, aby chapal tvoje rozumne argumenty (zdrav dovody, ze sa treba aj hybat) a preco sa vam to nepáči. Dlho bol doma, zo vsetkeho vypadol. Tazko sa spat nabieha na aktivitu, ked uz je zakapreny 🙂 ale nic sa neda robit. Prejdi moznosti v okoli (boj sporty, plavanie,cyklist kruzok, skauti, lukostrelba, ...) a daj mu nech si vyberie, ze nic sa neda robit. Wifi za odmenu za absolvovany kruzok

pannama1
27. apr 2021

zatrhnut mu pocitac a ked nebude moct za nim vysedavat, tak mu bude vzacny aj sport.

mimi2120
27. apr 2021

Ten názov je hrozný. Keď ho zmenil admin tak by sa mal nad sebou zamyslieť. A keď si to ty tak napísala tak chudák tvoj syn. Naučte sa viac rešpektovať svoje deti.

kinderzwillinge
27. apr 2021

Ja som ako dieta nenaaavidela telesnu vychovu od cca 3 triedy na ZS, nemala som vztah k sportu a sportovaniu, chodila som s kamaratkami von, doma som sa najradsej zasila s knihou. Nebola som tucna a ani v dospelosti. Viem sa bicyklovat, lyzovat, plavat, korculovat, ale nie kazdy clovek musi milovat sport, ja mam k nemu odpor doteraz 🙄

janage
27. apr 2021

@dadis ja Ti odpoviem máme klasický pubertalny vzťah. Pri povinnostiach ide jednoznačne o týranie a pri požiadavkách o právo jedinca😄 jednu chvíľu objatie, jednu "sťahovanie sa z domu"
Ak má dieťa zdravotné problémy nie je o čom. Stanovia sa mantinely a vrámci nich si vyberie. Ak si nevyberie do určitého času, vyberiem ja. A najlepšie sa dohodnúť s rodičom iného pubertiaka. Nič tak nezbližuje, ako keď pri cvičení sa môžu jeden druhému sťažovať na otrasných rodičov 🙃

autor
27. apr 2021

Net nema dovoleny,napisala som,ze najradšej by bol cely den pri PC,samozrejme,ze to ee.Iba vyučko a úlohy,potom vypinam.Robil futbal,zapasenie a mma,tam si pretrhol ten väz a kvoli hypermobilite su bojove sporty velmi nebezpecne.Na plavanie chodil,avsak korona.Momentalne ziadne kruzky u nas nie su.Bicykel nenavidi,korcule ani pocut.Ja ho nechcem zas nutit,ved vypestujem v nom este vacsi odpor k pohybu.Ide mi o to aby si uvedomil, ze mu ide o zdravie.Chodi s tym kolenom na ortopédiu,uz ho doktor postrasil,ze ak nezacne poctivo cvicit,bude sa operovat.A chalan mi doma hovori,jej mami,to bude super,budem musiet lezat po tej operacii, že?A mna ide trafit.Sme mu myslim dobrym prikladom vsetci doma.Len on strasne nechce.Bavi ho vselico,len toto ma mrzi, ze si vedome nici zdravie pre svoju pohodlnost.Ja idem s dcerou na cele poobedie na kolobezky,bicykel,on ak ide s nami uplne oduty,vlecie sa za nami.

autor
27. apr 2021

Fakt sme skusali vselico,mozno v zime sa s nim este dalo,zvladol par kuskov na fitlopte,manzel s nim klikoval apod,predhanali sa kto viac spravi.No manzel je pracovne mimo a ja uz nemam argumenty ani energiu bojovat s chalanom.Tak ma zujimalo ako doma motivujete decka k pohybu.Nemyslim si,ze som narocna tym,ze ja som sportovala,my sme mali iny rezim a fakt sme makali,domov som chodila ako zbity pes a napriek tomu som sa tak tesila na dalsi den,jeho nemotivuje ani to,ze bude mat lepsiu postavu co som si myslela lebo ved pubertaci uz si zakladaju na vzhlade.Chalani ho uz volali tolkokrat,on len zakrici,ze nechce sa mi a najnovsie,ze nema cas.Ako nemas cas ked cely den lazo plazo,

janage
27. apr 2021

@kinderzwillinge ja tiež nemám k športu vzťah. Ale ja ani neviem lyžovať ani korčuľovať a teda dbala som na to, aby moje deti sa to v detstve naučili. Seba používam ako odstrašujúci prípad😉alebo inak ja som cez kultúru( knihy, múzeá, divadlo, galéria) a muž alebo tréneri/trénerky cez šport

luccija
27. apr 2021

Normálna puberta😊nič sa im nechce, všetko je na silu, ak nebehá s chalanmi, tak si vybral, že chce byť doma na Pc.Toto je vek kedy veľa detí skončí so športom aj, keď on nedobrovoľne.Dcera ide aspoň na bicykel s nami, turistiku...ináč by sa tiež iba povalovala na mobile.Tiez to máme doma husté

autor
27. apr 2021

@luccija este mi povedz,ze to bude do 18tich a mozem si to hodit.Skolu maju stale online,aspon tam isiel pešo,teraz max na rožky a domov aj to mi vtipne odvrkne,ze ved on ich jest nemusi,tak naco do obchodu.Hryziem si do jazyka,ved jasne,citlivy pubertak..ale co ma skoncit fakt s nejakym korzetom na chrbticu a nohami do x

janage
27. apr 2021

Moje druhé dieťa má jedny kĺby malo ohybné, inde tú hypermobilitu. Dostalo na výber tanec alebo joga. Ale niečo musí lebo by to malo katastrofálny dopad keby necvičila. Plávanie nemôže kvôli ekzému, lezenie nie, že sa bojí výšok, tak ostalo toto a vybrala si. A super kolektív, výborne trénerky a ide. Staršia tiež odutá na prechádzke, už sme išli aj hodinu mlčky. Ale išla, to bolo hlavné. Teraz dá slúchadlá na uši a ide bycikel
Predstav si inak. Dieťa má diagnózu a musí dodržiavať určitý režim. Vysvetlíš, diskutujete, ale v určitom bode diskusia a vysvetľovanie končí. Môže sa oduť a neviem čo, ale tam už nie je na výber či bude cvičiť či nie. Vybrať si môže druh cvičenia.

luccija
27. apr 2021

Neviem tiež sa pýtam☹️niekto mi vymenil dieťa.Podla mňa za chvíľu prídu frajeri, partia a už úplný koniec.Uz ju nebaví ani variť občas sa motala v kuchyni, niečo spravila šalát, najlepšie hobby je oponovať a bojovať so mnou.Furt zduta tvár😉pre mňa to je 100x horšie ako detský vzdor.

luccija
27. apr 2021

A ten šport predtým ho bavil?či tiež to robil iba, aby ste boli spokojní?Ja tiež ako idiot pozerám krúžky, stránky čo by ju bavilo, nechcela by si toto či toto?neviem niektoré deti majú milión aktivít a ju nič extra nebaví.Ale bola taká vždy.Ale, ak má zdr.problem treba to napraviť a nájsť si niečo svoje.

kinderzwillinge
27. apr 2021

@janage Ja idem rada na tyzden na lyzovacku a lyzujem, kludne zoberiem bicykel a idem sa s detmi previest, ale nie su to ziadne desiatky kilometrov na jeden vylet, v lete si zaplavam v mori, ale takto ma tie aktivity bavia, aj ako dieta som sa vonku bicyklovala s kamaratmi. Ale nikto by ma nikdy nedonutil chodit pravidelne na nejaky sport, nikto a nic na svete by so mnou nepohlo..

janage
27. apr 2021

@kinderzwillinge tak keby si mala zdravotné problémy, tak by Ťa to donútilo k pravidelnosti. A tu milý chalan nechce robiť nič a má zdravotné problémy.
Vezmi, že tvoje 6 ročné dieťa by bolo v pozícii alebo pravidelné cvičenie alebo lieky. By si ho nechala tak a pchala liekmi alebo donútila cvičiť?

kinderzwillinge
27. apr 2021

@janage Nedonutilo 🙂 mala som a mam skoliozu, mala som v puberte pravidelne cvicit a ostalo to, ze mala 😉 Mama vysvetlovala, na nervy bola, proste smola...

kinderzwillinge
27. apr 2021

@janage A porovnavat 6 rocne dieta a 13 rocneho velkacaka je kus odveci...

anita1978
Odpoveď bola odstránená
lopka1313
27. apr 2021

@kinderzwillinge ja Ta tak chapem! Som rovnaka, az na to, ze lyzovat ani korculovat neviem (a ani nechcem vediet). A tiez skolioza a mala som cvicit. Do teraz (mam 30) viem, ze cvicit nie...

janage
27. apr 2021

@kinderzwillinge princíp je ten istý. Ty si rodič a Ty dávaš hranice. Tvoje dieťa, ktoré nevie posúdiť dôsledky sa búri. Mám skoro 15 a 9. Skolioza má tiež rôzne stupne. Keby Tvojmu dieťaťu hrozila reuma, postihnuté boľavé kĺby, poruchy chôdze, vážna nadváha a pod. ver tomu, žeby si riešila. Ja som staršiu prihlásila na cvičenie pre teenagerov keď si za mesiac nevybrala z cvičení sama. Už teraz beháme po doktoroch kvôli iným ochoreniam, ktoré budú mať deti doživotne a teda nemienim pridávať ďalšie len pre lenivosť.

kinderzwillinge
27. apr 2021

@janage Ja mam tiez deti v puberte, tento rok budu mat 14, takze viem o tomto krasnom veku svoje. Suhlasim, rodic dava hranice a zdravotny stav, ktory popisujes je uz pomaly extrem. Autorke sa nepaci, ze 13 rocny syn nema vztah k sportu a mozno pojde radsej na operaciu, ako cvicit. Vies co, keby som si ja mala vybrat, ci si dam koleno zoperovat alebo ho napravim "drinou", asi tiez volim radsej operaciu, ale to som ja, leniva vos 😀
Treba urcite dietatu vysvetlit, preco by bolo dobre cvicit a co sa moze stat, ked nebude, ale ked nechce, bohuzial, bude si znasat nasledky v dospelosti same. Mna keby rodicia prihlasili nasilu na nejaky sport, tak si tam sadnem na lavicku a ani sa nepohnem 😀

Strana
z2