icon

Má zmysel ísť na gymnázium?

gitk118
18. nov 2025
mircalla
20. nov 2025
@anonym_012b51

Kedysi bolo gymnázium maximálne prestížna škola, teraz je to skôr škola pre tých ktorí sa v tom veku nešpecifikujú na nejaký smer. A hlavne je gymnázium bez VŠ ako škola pre zamestnávateľa často pod úrovňou nejakej odbornej školy so špecializáciou.

@anonym_012b51 Fakt? Nakolko na gymple kam sa hlasil syn, tak brali kazdeho 6. az 10, zaviselo od gympla...Cize prestan prosim ta urazat sikovne decka, na gympel sa rozhodne nedostane hocikto. Mozno niekde v mensom meste. Neskutocne, co tu niektore tarate, ale nemate skusenosti, ani sa tam vase deti nehlasili ani neviete, ake narocne je sa na gympel vobec dostat a v BA ani nehovorim
Absolutne dristas, aj medzi ocenovanymi deckami su vsetko gymnazisti
Reci ako gymple nedosahuju uroven odbornej skoly....no vela o tom nevies.

anonym_de5698
20. nov 2025

zalezi aj od toho ake skoly odborne a na akej urovni su v okoli.
mam vystudovanu VS strojnicku a teda 80% studentov co prislo zo strednej strojnickej poleteli na matike, pruznosti pevnosti a statike. Lebo to boli veci co sa na strednej skole neucili a pokial nezabrali poriadne v prvaku na vyske aby to dohnali alebo ich niekto nedoucoval mali sakra problem prejst zapoctom a pisomnou skuskou.

U nas napriklad v okoli su strasne slabe odborne skoly, po 4 rokoch nevyjdu z nich ani super nastrojari, eletkrikari - maju sice skolu ale vedomosti ziadne a ani dualne vzdelavanie moc nepomohlo. Ucia sa odznova ked nastupia do prace. Takze smer odoborna skola pre studijne typy ktore dokazu toho zvladat viac je niekedy krok vedla. Ale samozrejme su stredne skoly ktore maju naozaj vysoku uroven a nieco aj naucia do praxe.
Studovat jazyky v dnesnej dobe - co ja viem - prekladatelstvo pomaly zanikne, u nas vo firme sa uz vo velkom pouziva umela inteligencia a avatar na rozpravanie.

Obchodna akademia a uctovnictvo - tiez znacnu cast uz zaberaju automatizovane procesy a uz nebude potrebne take mnozstvo uctovnicok ako kedysi.

takze ak odbornu skolu - tak fakt dobru, ktora ma zmysel. Zdravotnikov napriklad bude treba vzdy ale treba mat k tomu aj vztah a tiez si je potrebne uvedomit ze aj zdravotna sestra uz potrebuje vysku.

anonym_0fe102
20. nov 2025
@zuzu11166

@gitk118 no to mi je skutocne velmi luto
Ja som mama deviatačky,vobec nechapem,ako ti mama v tomto rozkazuje
Nikdy som dceru do nicoho nenutila a ani ju neodradzala od niecoho co ju zaujimalo...
Ona sama nie je rozhodnuta na aku skolu,ja som jej len predostrela moje nazory,ale rozhodnutie nechavam na ňu.
Vcera sme boli na DOD na obchodnej ak.-celkom sa jej pozdava a druhu prihlasku asi tiez da na gympel
Hoci by som bola radsej za tu obchodnu,no nenapadlo by mi zakazovat jej gympel

@zuzu11166 Dovodov moze byt vela. Mozno si mama zela, aby sa dcera cim skor zamestnala - to ide rychlejsie z odbornej skoly. Obzvlast ak mama sama nema nejake vysoke vzdelanie, tak v tom nevidi zmysel. Ak pojde na gymnazium, tak bud bude po nom nepouzitelna do praxe alebo bude dalsich 5 rokov stracat cas (z pohladu matky) studiom a bude je treba zivit. Aj take rodiny su.

anonym_012b51
20. nov 2025
@mircalla

@anonym_012b51 Fakt? Nakolko na gymple kam sa hlasil syn, tak brali kazdeho 6. az 10, zaviselo od gympla...Cize prestan prosim ta urazat sikovne decka, na gympel sa rozhodne nedostane hocikto. Mozno niekde v mensom meste. Neskutocne, co tu niektore tarate, ale nemate skusenosti, ani sa tam vase deti nehlasili ani neviete, ake narocne je sa na gympel vobec dostat a v BA ani nehovorim

@mircalla žijem vo veľkom meste a som pedagóg, tak niečo by som vedieť mohla 😄. Ja nikde nepíšem že dostať sa na gymnázium je ľahké, ani nijako nezhadzujem deti, ktoré tam chodia, ale píšem, že v aktuálnej spoločnosti je uplatnenie gymnazistu bez VŠ, na rozdiel od odbornej školy ... aké?

anonym_0fe102
20. nov 2025
@anonym_b844b8

@gitk118 ženy , tu odrádza mama čo ešte viem ako tak pochopiť. Ale moja dcéra chce ísť na bilingválne gymnazium( jazyky jej fakt idu a bavia ju) a učitelia ju odhovaraju že je to ťažká škola, že sa bude musieť veľa učiť. Pritom dcéra je len šietačka a učí sa na samé 1.Toto mi proste hlava neberie.

@anonym_b844b8 a nema to gymnazium zameranie na nieco, o com si ucitelia myslia, ze jej to nepojde? Napr. prirodne vedy. Chemiu este nema a s fyzikou len zacala, tak mozno uz to nebudu same jednotky, resp. budu vydrete.

mircalla
20. nov 2025
@anonym_012b51

@mircalla žijem vo veľkom meste a som pedagóg, tak niečo by som vedieť mohla 😄. Ja nikde nepíšem že dostať sa na gymnázium je ľahké, ani nijako nezhadzujem deti, ktoré tam chodia, ale píšem, že v aktuálnej spoločnosti je uplatnenie gymnazistu bez VŠ, na rozdiel od odbornej školy ... aké?

@anonym_012b51 Gymnazium je priprava na VS. Ty tvdris, ze gymnazia nemaju uroven odbornych skol, pedagog anonym....Na zaklade coho usudzujes?

ajn
20. nov 2025

no,tak po novom uz beru na vš medicinu bez skusok tych ktori mali na strednej skole minimalne dva roky chemiu a biologiu a nemali na vysveckach horsiu ako dvojku.Myslim ,ze toto je lepsie zo s.zdravotnej skoly ako z gympla,kde zbytocne moze mat z matiky trojku a na medine ju ani nema,a zbytocne to pokazi priemer.

anonym_de5698
20. nov 2025
@anonym_b844b8

@gitk118 ženy , tu odrádza mama čo ešte viem ako tak pochopiť. Ale moja dcéra chce ísť na bilingválne gymnazium( jazyky jej fakt idu a bavia ju) a učitelia ju odhovaraju že je to ťažká škola, že sa bude musieť veľa učiť. Pritom dcéra je len šietačka a učí sa na samé 1.Toto mi proste hlava neberie.

@anonym_b844b8 u nas na skole odhovaraju aj piatok od 8 rocneho a aj 8makov od 5 rocneho. Nechcu aby im deti odchadzali predcasne zo skoly kedze ide o peniaze. Ak niekto chce ist na bilingvalne az z 9ky alebo aj na normalne gymko az z 9ky tak tam uz to vidia v pohode.

dzina007
20. nov 2025
@ajn

no,tak po novom uz beru na vš medicinu bez skusok tych ktori mali na strednej skole minimalne dva roky chemiu a biologiu a nemali na vysveckach horsiu ako dvojku.Myslim ,ze toto je lepsie zo s.zdravotnej skoly ako z gympla,kde zbytocne moze mat z matiky trojku a na medine ju ani nema,a zbytocne to pokazi priemer.

@ajn len teraz tie vsetyk odborne skoly co nemali matiku budu mat teraz kusok aj problem pri povinnych maturitach z matiky, najst kvalitnych ucitelov aby naucili matiku tak aby ok zvladli testy ktore pripravi nejaky neucitel na ministertsve.

anonym_012b51
20. nov 2025
@mircalla

@anonym_012b51 Gymnazium je priprava na VS. Ty tvdris, ze gymnazia nemaju uroven odbornych skol, pedagog anonym....Na zaklade coho usudzujes?

@mircalla nepochopila si, píšem " A hlavne je gymnázium bez VŠ ako škola pre zamestnávateľa často pod úrovňou nejakej odbornej školy so špecializáciou." Čiže píšem, že gymnázium BEZ VŠ.

ajn
20. nov 2025
@dzina007

@ajn len teraz tie vsetyk odborne skoly co nemali matiku budu mat teraz kusok aj problem pri povinnych maturitach z matiky, najst kvalitnych ucitelov aby naucili matiku tak aby ok zvladli testy ktore pripravi nejaky neucitel na ministertsve.

@dzina007 len maturita z matiky sa ide delit na gymnazialnu cize tazsiu a vseobecnu -zo vsetkych ostatnych strednych skol.a myslim kto chce studovat medinu nepotrebuje maturitu z matiky gymnazialnu.

mircalla
20. nov 2025
@anonym_012b51

@mircalla nepochopila si, píšem " A hlavne je gymnázium bez VŠ ako škola pre zamestnávateľa často pod úrovňou nejakej odbornej školy so špecializáciou." Čiže píšem, že gymnázium BEZ VŠ.

Nikde nepise, ze nechce ist na VS. A ma uplnu pravdu v tych jazykoch. Ziadna odborna skola ta jazykovo nepripravi ako gympel, nemusi byt bilingualny. Niektore tu pisete akoby gympel bol odloziskom zufalcov, co nevedia co chcu

anonym_1d81a0
20. nov 2025
@maya_hi

@enmery myslím že tá zakomplexovaná teta uvažuje celkom prakticky. Dnešné gymnázia nie sú to čo v minulosti bývali

@maya_hi ale stále ešte sú gymnáziá ďaleko lepšie, čo sa týka všeobecného vzdelania a prípravy na VŠ, ako odborné stredné školy. Ak človek chce pokračovať na VŠ, tak určite gymnázium.

minutka
20. nov 2025
@mircalla

@mircalla zalezi aky gympel, jasne ze na tie top sa lahko nedostat. Ale napr v trnave (krajske mesto, nie dedina) arcibiskupsky gympel, tam aj so 4 vezmu

gerber58
20. nov 2025

@gitk118 ak mas ambicie ist dalej na vš tak ano. Na gympli sa nastaviš na polovysokoškolsky režim. Ak nechceš ísť ďalej mas pochybnosti ci by si to davala nechaj to tak. Aj z odbornej sa dá ísť na vš a máš niečo v rukach. Co pri chodeni na gympel mas len vseobecny rozhlad ktory ti moc nepomoze a tlak 4 roky. Vlastna skusenost

mircalla
20. nov 2025
@minutka

@mircalla zalezi aky gympel, jasne ze na tie top sa lahko nedostat. Ale napr v trnave (krajske mesto, nie dedina) arcibiskupsky gympel, tam aj so 4 vezmu

@minutka Tak take neriesim

ajn
20. nov 2025

dnes uz s kazdej strednej skoly chodia na vysoke skoly.gymnazium je pre tych,co naozaj nevedia co este chcu studovat.moje 3 deti na 8rocnom gymnaziu.najstarsi syn prestupil z gymnazia na strednu -farmaceuticky laborant,teraz studuje na vysokej medicinu.druhy syn je na matiku je na gympli a chce ist tym smerom.a dcera chce z gymnazia tiez prestupit na strednu farmac.laborant a odtial na vysku farmaciu.nebavia ju na gymnaziu zbytocnosti ako dejepis,...atd.Aj odborne školy su velmi kvalitne ,ale naozaj zalezi ci uz niekto vie co ho bavi a co chce studovat.Kto chce vysoku ekonomicku urcite je lepsia stredna obchodna....atd.Gymnazium je velmi dobre pre tych ,co este nevedia co ich bavi.

anonym_b844b8
20. nov 2025
@anonym_0fe102

@anonym_b844b8 a nema to gymnazium zameranie na nieco, o com si ucitelia myslia, ze jej to nepojde? Napr. prirodne vedy. Chemiu este nema a s fyzikou len zacala, tak mozno uz to nebudu same jednotky, resp. budu vydrete.

@anonym_0fe102 práveže nie. Nepáči sa im hlavne to že chcela ísť z osmičky, ale teraz to je už jedno keďže opäť schválili super zákon že z osmičky už nebude môcť ísť, ale len z deviatky. Minulý rok im odišlo 7 žiakov na bilingválne a museli spojiť triedy. Ale každopádne strašiť deti sa mi nepáči. Povedali to všetkým ktorý povedali že chcú ísť z 8 triedy na bilingválne .

anonym_b844b8
20. nov 2025
@anonym_de5698

@anonym_b844b8 u nas na skole odhovaraju aj piatok od 8 rocneho a aj 8makov od 5 rocneho. Nechcu aby im deti odchadzali predcasne zo skoly kedze ide o peniaze. Ak niekto chce ist na bilingvalne az z 9ky alebo aj na normalne gymko az z 9ky tak tam uz to vidia v pohode.

@anonym_de5698 súhlasím, presne sa im nepáči že tí najlepší žiaci odchádzajú z osmičky. Minuly rok 7 žiakov odišlo a museli teraz spojiť triedy deviateho ročníka.

minutka
20. nov 2025
@anonym_de5698

@anonym_de5698 novela hovori o tom, ze 9.roc bude uz povinny. Nebude moznost ist z 8.triedy

zuzu2636
20. nov 2025

@gitk118 podľa mňa zbytočná škola. Akejkoľvek strednej školy sa dá dostať na vysokú. Ja mám obchodnú akadémiu a spravila som prijímačky na pravo, ale keďže ma vychovávala starká, z finančných dôvodov som nemohla nastúpiť. Synovia tiež majú stredné školy a chodia na vysoké školy. Na strednej škole som milovala nemčinu, bola som v nej fakt dobrá, učiteľka chcela, aby som si urobila štátnice, no nemala som odvahu.

mircalla
20. nov 2025
@anonym_b844b8

@anonym_de5698 súhlasím, presne sa im nepáči že tí najlepší žiaci odchádzajú z osmičky. Minuly rok 7 žiakov odišlo a museli teraz spojiť triedy deviateho ročníka.

@anonym_b844b8 Syn siel z 8. na bilingual gympel. Na MK sa dozviem, ze odborne skoly su daco viac. To je mozne naozaj len na MK

lenka_matko
Autor odpoveď zmazal
anonym_4cb314
20. nov 2025

ale ved kto chce ist na vysku prekladatelstvo,tlmocnictvo ,MAT-FYZ,jadrovu fyziku..musi ist jedine na gymnazium.ale kto chce studovat vysoku pedagogicku,ekonomicku,strojarsku,stavebnu,farmaciu,i na medicinu sa dostanu zo strednych odb.skol.

anonym_7372b5
20. nov 2025
@zuzu2636

@gitk118 podľa mňa zbytočná škola. Akejkoľvek strednej školy sa dá dostať na vysokú. Ja mám obchodnú akadémiu a spravila som prijímačky na pravo, ale keďže ma vychovávala starká, z finančných dôvodov som nemohla nastúpiť. Synovia tiež majú stredné školy a chodia na vysoké školy. Na strednej škole som milovala nemčinu, bola som v nej fakt dobrá, učiteľka chcela, aby som si urobila štátnice, no nemala som odvahu.

@zuzu2636 A comu sa venujes teraz? Na pravo si nenastupila (mohla si brigadovat), na nemcinu si nemala odvahu...takze take ze zmarene prilezitosti..

anonym_f4687f
20. nov 2025

U nás v rodine máme 2 lekárov ktorí si vybrali zdravotnícku pred gymplom a potom medicínu...

petrofka
20. nov 2025

Reálne sa pozri na svoje schopnosti. Ak sa ľahko učíš, choď. Ale pozor, ak sa doma neučíš, iba zapamätáš učivo z výkladu na hodinách ZŠ, to ti na gympli stačiť nebude. Budeš sa musieť učiť. Lebo to učivo je náročnejšie. Takže si reálne zhodnoť ako sa vieš dobre učiť. No a máte v škole určite vychovného poradcu. Choď za ním, podebatujte. Máš triedneho učiteľa, tak sa porozprávaj aj s ním. Určite ti dajú spätnú väzbu, či sa hodíš na gympel. A oni určite aj vedia mamke vysvetliť, že je to škola pre teba vhodná. Nemusíš vedieť, kam v živote smerovať. To máš potom čas si vybrať. Za dva roky na gympli budeš vedieť, čo ti ide a aj čo ťa baví, vyberieš si potom zameranie. Jazyky sú super, no nemusí to byť to, čo budeš potom študovať. Jazyk budeš potrebovať na každej jednej VŠ. Lebo tie najnovšie štúdie nie sú v slovenčine dostupné. Len to, čo urobíš navyše počas vysokej, to, čo sa navyše naučíš ťa bude od spolužiakov odlišovať a aj potom od tých spolukandidátov na prácu ;) Vyber školy nie je ľahký. Treba si len reálne zhodnotiť svoje schopnosti a preferencie. Existuje aj kariérny poradca. Skús pogoogliť. To nie sú vyhodené peniaze. Dalo by to tebe aj mamke pohľad na to, čo je reálne a čo nie.

anonym_0d9615
20. nov 2025
@petrofka

Reálne sa pozri na svoje schopnosti. Ak sa ľahko učíš, choď. Ale pozor, ak sa doma neučíš, iba zapamätáš učivo z výkladu na hodinách ZŠ, to ti na gympli stačiť nebude. Budeš sa musieť učiť. Lebo to učivo je náročnejšie. Takže si reálne zhodnoť ako sa vieš dobre učiť. No a máte v škole určite vychovného poradcu. Choď za ním, podebatujte. Máš triedneho učiteľa, tak sa porozprávaj aj s ním. Určite ti dajú spätnú väzbu, či sa hodíš na gympel. A oni určite aj vedia mamke vysvetliť, že je to škola pre teba vhodná. Nemusíš vedieť, kam v živote smerovať. To máš potom čas si vybrať. Za dva roky na gympli budeš vedieť, čo ti ide a aj čo ťa baví, vyberieš si potom zameranie. Jazyky sú super, no nemusí to byť to, čo budeš potom študovať. Jazyk budeš potrebovať na každej jednej VŠ. Lebo tie najnovšie štúdie nie sú v slovenčine dostupné. Len to, čo urobíš navyše počas vysokej, to, čo sa navyše naučíš ťa bude od spolužiakov odlišovať a aj potom od tých spolukandidátov na prácu ;) Vyber školy nie je ľahký. Treba si len reálne zhodnotiť svoje schopnosti a preferencie. Existuje aj kariérny poradca. Skús pogoogliť. To nie sú vyhodené peniaze. Dalo by to tebe aj mamke pohľad na to, čo je reálne a čo nie.

@anonym_4cb314 dnes to je už jedno.Suseda mala strednú pedagogickú a je na medicíne.Ano, musela platiť doučovanie atď, ale kto je šikovný a vie čo chce z akejkoľvek školy môže ísť na VS.
@petrofka kariérneho poradcu musia mať v škole a ten spolupracuje so psychológom, ktorý ich bude testovať.Syn si postavil hlavu na akú chce ísť školu, psychológ to neodporúčal a po pol roku ju menil🤣

petrofka
20. nov 2025
@anonym_0d9615

@anonym_4cb314 dnes to je už jedno.Suseda mala strednú pedagogickú a je na medicíne.Ano, musela platiť doučovanie atď, ale kto je šikovný a vie čo chce z akejkoľvek školy môže ísť na VS.
@petrofka kariérneho poradcu musia mať v škole a ten spolupracuje so psychológom, ktorý ich bude testovať.Syn si postavil hlavu na akú chce ísť školu, psychológ to neodporúčal a po pol roku ju menil🤣

@anonym_0d9615 kariérny poradca ako profesia nemusí a zvyčajne nebýva na škole. To si mýliš s výchovným a kariérnym poradcom, ktorého robí učiteľ. Ten psychologický test je nie vždy dostačujúci. Kariérny poradca je super a častokrát otvorí ľuďom oči ;)

zuzana76
20. nov 2025
@anonym_012b51

@anonym_012b51 take iste ako z odbornej skoly, ano nemozes robit elektrikara, nemozes byt zdravotnou sestrou a nemozes ucit v skolke, tam treba nadstavbu, mozes robit v banke, mozes robit obchodneho zastupcu, mozes podnikat, mozes robit predavaca, s nejakymi kurzami mozes piect, robit pedikuru, manikuru, sprievodca cestovneho ruchu, na recepcii hotela, casnik, atd… na vela prac sa nevyzaduje ziadne odborne vzdelanie