Má zmysel ísť na gymnázium?
@simsalabim koľkí z toho gymnázia? 🫤
@maya_hi vacsina z gympla ide na VS, ved tam dala atd... ale napr na gympli kde som ja ucila, boli v priemere na rocnik z 80 ziakov asi 3-5 lekari, nejaki 3 farmaceuti, obcas nejaki architekt, mozno jeden z rocnika, dost vela ziakov islo na technicke skoly - stavebna, elektrotechnicka, mat - fyz, informatika, dost vela pedagogickych, psychologie, specialna pedagogika, ekonomicka , mozno par ludi 5 na rocnik, co nepokracovali nikde z 80, aj to je mozno vela, niekedy vsetci pokracovali.
@gitk118 urcite ma. Mama by mala respektovat tvoj nazor. Skusila by som poprosiť triednu o pomoc, ci nevie mamu zavolat a dohovoriť jej, že gymnázium je pre teba vhodné a zvládneš ho. Možno mama pochopi, že je to pre teba dolezite. Nevzdávaj sa ak po tom tuzis. Ja som mala opacnu situaciu. Mama ma dala na gymnázium a v škole to komentovali, ze gymnazium nedám, lebo som mala 3 z matiky. (inak moja mama ucitelka matiky a fyziky, pisala knihy, robila vedeckú prácu). Gymnázium som dala s prehladom. Ano z matiky bola ledva 4 ale s ostatných predmetov, som mala 2, maturovala na 1. Nastastie sme nemali povinnu maturitu z matiky. Moja mama to ale nevzdala a povedala, ze iba gympel mi da moznost sa potom rozhodnút, čo chcem robiť a budem mat väčší výber pri VS. V tom čase, este boli prijímačky na VS prísnejšie (25 rokov dozadu), teraz je viac možností. Ja som gympel nechcela, lebo ma presvedčili na ZS, že mne staci priemyslovka s tou nestatnou matikou, ktorej som vôbec nerozumela. VS som spravila s priemerom 1,2, nebola tam matika 😉. Ak más talent na jazyky a mama nepolavi, tak v poriadku, jazykom sa venuj stale. VS si vieš spraviť aj po priemyslovke.
@maya_hi Ako nemám rada, keď niekto podceňuje učňovky, tiez nemam rada, keď niekto rovnako píše o gymnáziu. Autorka ho z nejakého dôvodu chce. Kvôli čomu, vie len ona.
@enmery nikto nechce podcenovat ucnovky (skvele, ak chce niekto nejake remeslo), ale vyber ziakov na ucnovkach je, aky je. Sama som si ucnovku urobila uz aj s dvoma VS, skoncila som nedavno, kvoli zivnosti a teda viem, aka zostava ziakov tam bola, mala som s nimi zaverecne skusky. Ja som mala individualny studijny plan, nechodila som s nimi do skoly, kedze som riadne pracovala. Uprimne, bola by som riadne deprimovana a frsutrovanabyt tam riadnym ziakom a byt obklopena svojimi spoluziakmi, s ktorymi by som sa nemala o com porozpravat. Jednoducho ta priepast by tam bola.
po skonceni gymazia si jeho absolvent spravi rozne kurzy s prstom v nose, naopak to neplati velmi. dnes sa ceni flexibilta, to absolventi gymnazia su.
odborne skoly maju az na vynimky zufalu uroven, ucia sa odborne veci z cias Marie Terezie, skladba studentov je tam dost zufala, nemaju snahu o vyucbu, nizke naroky, aj tie ich praxe su dost pochybne. uz len uroven maturity z cudzieho jazyka je tam tusim B1, ale aj tam latku podliezaju
ale su ziaci, ktori na gymnzaium kapacitu nemaju, nemusia by t premianti na zs, ale kazdy mal v triede spoluziakov, kde proste clovek vidi, ci im to pali alebo nie. tak tam urcite gymnazium nie, tiez ak je niekto od mala vyprofilovany- vie, ze cche byt maser, zdravotna setsra, ucitelka MS, kuchar a pod., tak tam je to tiez jasne, gympel je zbytocny.
vecne deti su u nas asi skoro vsetci, kedze maturuju poniektori v 20-tke, ale za to moze nas system, nie gymnazia ako take.
za mna gymnaziu je super skola a som rada, ze mi nikto nikdy nekecal do vyberu a naopak, aj moja mama, aj ked chudobna vdova dala aj posledny halier, aby som studovala
je potrebne si spravne polozit otazku. Spravna otazka nie je, na aku skolu chcem chodit, ale ake zamestnanie chcem v dospelosti vykonavat. A nasledne samozrejme co potrebujem urobit, aby som tento ciel dosiahla. A na zaklade toho si volit skolu. Drzim palce!
Ja som od 13.vedela co chcem robiť a na akú vysokú ísť, cize gympel bol pre mna jasne a voľba. Mala som náročný vedecky odbor a žiadna obchodná, hotelová ani nic by ma na vysokú skolu nepripravila.
@simsalabim koľkí z toho gymnázia? 🫤
@maya_hi u mojich 2 starsich isli na vs z gympla vsetci. Mladsia bola na SS a dost ich islo tiez.
@gitk118
Ak chceš ísť na VŠ, tak je gymnázium najlepší možný nápad. Chodila som na osemročné a na stretávke sa stretla plná bývalá trieda úspešných ľudí (aj na celoeurópskej úrovni).
Naučíš sa jazyky, otvorí sa pred tebou celý svet.
A keď ti bude niekto hovoriť, že výborný remeselník zarobí viac ako výborný vysokoškolák, tak tomu never a choď si za svojím
@gitk118 Ahojte, ďakujem všetkým za odpovede.
Moja pôvodná otázka bola asi dosť všeobecná takže chápem, že niektorí mohli byť trochu zmätení alebo nahnevaní. Chcem to teda vysvetliť lepšie. Nejde mi o to aby som tu riešila co je lepšie alebo horšie. Skôr ma zaujímajú skúsenosti ľudí ktorí išli na gympel bez jasného plánu, a nakoniec im práve gymnázium pomohlo nájsť smer, ktorý ich chytil. U nás doma je to tak, že mama by chcela, aby som išla na niečo zdravotnícke alebo súvisiace so zdravotnou asistenciou. Jej názor rešpektujem a nechcem proti nemu ísť. Ale zároveň by som rada vedela ako to mali iní, lebo keď si budem istá že gympel je pre mňa dobrá voľba možno by som ju dokázala presvedčiť aj ja. A k tomu, že mám rada jazyky ale to neznamená, že ma nebaví aj niečo iné. Biológiu milujem, ale skôr tú prírodnú časť. Ľudská anatómia nie je úplne môj štýl, baví ma viac príroda, rastliny, zvieratá, ekosystémy a všetko okolo toho. Preto ma zaujíma, či niekomu gympel pomohol objaviť predmet alebo odbor, o ktorom predtým ani neuvažoval. Budem fakt rada za skúsenosti od ľudí, ktorí nemali jasný plán na výšku, ale počas gympelu si našli smer ktorý im nakoniec sedel najviac❤️
Moja pôvodná otázka bola asi dosť všeobecná takže chápem, že niektorí mohli byť trochu zmätení alebo nahnevaní. Chcem to teda vysvetliť lepšie. Nejde mi o to aby som tu riešila co je lepšie alebo horšie. Skôr ma zaujímajú skúsenosti ľudí ktorí išli na gympel bez jasného plánu, a nakoniec im práve gymnázium pomohlo nájsť smer, ktorý ich chytil. U nás doma je to tak, že mama by chcela, aby som išla na niečo zdravotnícke alebo súvisiace so zdravotnou asistenciou. Jej názor rešpektujem a nechcem proti nemu ísť. Ale zároveň by som rada vedela ako to mali iní, lebo keď si budem istá že gympel je pre mňa dobrá voľba možno by som ju dokázala presvedčiť aj ja. A k tomu, že mám rada jazyky ale to neznamená, že ma nebaví aj niečo iné. Biológiu milujem, ale skôr tú prírodnú časť. Ľudská anatómia nie je úplne môj štýl, baví ma viac príroda, rastliny, zvieratá, ekosystémy a všetko okolo toho. Preto ma zaujíma, či niekomu gympel pomohol objaviť predmet alebo odbor, o ktorom predtým ani neuvažoval. Budem fakt rada za skúsenosti od ľudí, ktorí nemali jasný plán na výšku, ale počas gympelu si našli smer ktorý im nakoniec sedel najviac❤️
@gitk118 aha, cize este nevies, co by si chcela robit. v takom pripade, ak na to intelektovo mas, je gympel dobra volba, odlozis si rozhodovanie o par rokov. ale zaroven si niektore veci uz vylucis alebo stazis. Napriklad uz sa (asi) nevyucis remeslo, asi nebudes casnicka, kucharka ci kozmeticka. ak si sikovna a mas na vysoku skolu, tak gymnazium je spravna volba. Ja som nevedela velmi dlho co chcem robit. Uz mam po styridsiatke a stale neviem :D ale robim dlhodobo nieco, co ma celkom bavi, platia dobre a robim z domu. Ale napriklad vobec nerobim v odbore, ktory som vystudovala 🙂
@enmery myslím že tá zakomplexovaná teta uvažuje celkom prakticky. Dnešné gymnázia nie sú to čo v minulosti bývali
@judar Jasne, ze to pisat nebudes, nakolko nie je sanca, ze by mali gymnazisti problemy s ucivom a uckovkari nie. Len taras
@maya_hi Tu budes tiez asi rovnaky pripad. Ale odpoviem ti. Od nas sli na medicinu 7, vsetci sa dostali na prvy sup. Zvysok su pravnici, ITckari, pripadne robia v ekonomickej sfere. Dve baby su psychologicky. Kazdemu z gympla sa dost dobre dari karierne aj financne.
A je pravda, ze ludia s odbornymi skolami sa dnes super uplatnia, ale najma muzi. Elektrikari, instalateri atd si pridu na velmi slusne peniaze. U zien je to podstatne horsie a dost vela z nech si uplatnit nevie, pokial nie su mimoriadne sikovne. Takze tolko.
@gitk118 ma. Gymnazium ti da cas rozhodnut sa, na aku vysoku skolu chces ist. Nauci ta, ucit sa a mozno objavis, ze chces studovat nieco uplne ine ako si predpokladala. Musis sa pripravit na pretlak informacii. Vsetci ucitelia si budu mysliet, ze budes buduci doktor, chemik, programator, ci prekladatel...ale da sa to zvladnut.
@gitk118 z môjho pohľadu to zmysel nemá. Radšej si spraviť odbornú školu a teda špecializovať sa na to, čo by si rada vykonávala aj v praxi. Na gymnázium chodia večné deti.
@anonym_387307 vecne deti? Mas frustraciu ze si nechodila na gympel? Ja ucim na gympli a nemam vobec ten pocit, co to je za nezmysel? :D synovec chodi teraz na VŠ stavebnu a vsetci z odbornych skol si pomaly balua kufre, lebo nedavaju matiku, to iste susedkina dcera hovorila na medine.Takze na niektorych vysokych skolach mas bez gympla male sance
@gitk118 z môjho pohľadu to zmysel nemá. Radšej si spraviť odbornú školu a teda špecializovať sa na to, čo by si rada vykonávala aj v praxi. Na gymnázium chodia večné deti.
@anonym_387307 to vravi ten kto ledva skoncil strednu?
@gitk118 nechoď do zdravotníctva máš pekný písomný prejav, chuť sa učiť.Kto môže zo zdravotníctva uteká.Taketo služby a odbory sú pekné, ale z empatie a pekného slova nezaplatis účty.V zdr.je najviac vyhorenych ľudí.
@gitk118 pokial sa chces najst a chces ist na vs gympel ta pripravi na oboje…ja som na vs videla na spoluziackach atd. Ze ked chodili na odbornu skolu im ten zaklad z gympla chybal a sa to odrazalo na skuskach atd a absolvovani skoly…inak napr aj ked sa zo zdravotnej hlasis na vs musis sa doucit gymko bio a chemiu atd lebo odborne skoly idu uplne inak a drviva vacsina prijimaciek je z uciva gymka
Ak planujes VS, tak je gympel ten spravny start. Ja mam hotelovu strednu, nakolko ma po ZS lakala gastronomia a jazyky, po SS som si nakoniec urobila aj VS. Takze ak budes mat strednu odbornu na VS mozes ist tak- ci tak 🙂 Ak ma tvoja mama nejake sny o zdravotnej skole kludne moze ist studovat. Ty si vyber skolu, ktora ta laka a vidis v nej potencial, ide o tvoj zivot a studovat nieco co si praju rodicia je dost zla volba 🙂 Drzim ti palce, aby si sa spravne rozhodla 👍
@lenka.25 Ja viem čo myslíte. Úprimne, aj mne by gympel celkom sedel, lebo ma fakt bavia cudzie jazyky.
Lenže moja mama mi to úplne zmietla zo stola, takže to už pre mňa nie je reálna možnosť aj keby som chcela. Preto sa len pýtam na názory ostatných
@gitk118 no to mi je skutocne velmi luto
Ja som mama deviatačky,vobec nechapem,ako ti mama v tomto rozkazuje
Nikdy som dceru do nicoho nenutila a ani ju neodradzala od niecoho co ju zaujimalo...
Ona sama nie je rozhodnuta na aku skolu,ja som jej len predostrela moje nazory,ale rozhodnutie nechavam na ňu.
Vcera sme boli na DOD na obchodnej ak.-celkom sa jej pozdava a druhu prihlasku asi tiez da na gympel
Hoci by som bola radsej za tu obchodnu,no nenapadlo by mi zakazovat jej gympel
@gitk118 ženy , tu odrádza mama čo ešte viem ako tak pochopiť. Ale moja dcéra chce ísť na bilingválne gymnazium( jazyky jej fakt idu a bavia ju) a učitelia ju odhovaraju že je to ťažká škola, že sa bude musieť veľa učiť. Pritom dcéra je len šietačka a učí sa na samé 1.Toto mi proste hlava neberie.
@enmery Asi matka lepsie pozna svoje dieta, ci? To, ze niekoho bavia jazyky este neznamena,, ze mu pojde biologia, chemia, atd. Vela deti je dobrrych v jazykoch a z inych predmetov trojky, stvorky. Jazyky sa daju studovat aj na jazykovych skolach a urcite im Cambridge Certifikat, TOEFL da viacej ako nasa trapna maturira.
@spongebob1 ak ju bavia jazyky, tak je predpoklad, ze chce studovat jazyky na VS a pracovat v tejto oblasti, a tam ti jazykovy certifikat nepomoze, tam musi mat VS, napr. prekladatelstvo, tlmocnictvo, ucitelstvo.
@anonym_387307 to vravi ten kto ledva skoncil strednu?
@anonym_baa73b Čo sa staráš do iného názoru? Svoj si nechaj.
Gymnazium je nie vzdy zrovna dobrym startom na VS, mala som s partiou niekolko spoluziakov z gymnazia a pocas celeho studia mali oproti nam problemy s ucivom, poskladat seminarky nemali problem ale ked prislo na prakticke veci tam to tiez bolo problematicke,…museli sme im podsuvat nase stredoskolske poznamky z predmetov …a co sa tyka vseobecne strednej skoly treba si to dobre premysliet, za mojej doby sa vacsina hrnula na gymnazia a akademie, ist na ucnovku bolo vtedy akoby nejaka podradnost….ja si v dnesnej dobe uz len stym ze mam vyucny list dokazem omnoho lepsie zarobit nez keby som sa mala uplatnit VS odborom
@judar este dopln, ako dopadli ti vasi gymnazisti. Ze ako sa oni ako dospeli po vasej VS uplatnili a ako ty. Nech sa to da z dlhodobeho hladiska porovnat. Ako co pracujes ty a oni a kto zaraba podla teba teraz lepsie?
@anonym_baa73b Čo sa staráš do iného názoru? Svoj si nechaj.
@anonym_387307 ty svoj preco nenechala 😛
Kedysi bolo gymnázium maximálne prestížna škola, teraz je to skôr škola pre tých ktorí sa v tom veku nešpecifikujú na nejaký smer. A hlavne je gymnázium bez VŠ ako škola pre zamestnávateľa často pod úrovňou nejakej odbornej školy so špecializáciou.
Ja som mama deviataka. Vôbec sme netušili kam pôjde minulý rok najprv to bolo bilingválne gymnázium,potom elektrotechnická a nakoniec sme skočili pri Hotelovej akadémii. Keďže ho baví angličtina a varenie tak najlepšia kombinácia akú sme spoločne vybrali. Bude si podávať má 2hotelovky jedna u nás v meste druhá v inom meste(chce tú druhú je lepšia). On aj na ten gympel chcel ísť mal by nato ale keďže u nás to ide iba cez obálky nedostane sa tam lebo nemáme nato. Tak preto toto rozhodnutie. Skús nejako presvedčiť mamu cez triednu. Mne nakazali rodičia školu kvôli známkam a nenávidela som tú školu veľmi ma nebavila chcela na nejakú školu s chémiou alebo jazykmi nepovolené😔 čiže skúšajú keď po tom tuzis. Aj môj dával rôzne návrhy a my s mužom tiež a nakoniec sme našli riešenie čo sa mu pozdáva
Urcite to ma vyznam. Ale ja odporucam naozaj pre najsikovnejsich studentov
@anonym_387307 moj syn isiel na gympel preto,lebo nevedel kam chce ist a comu by sa chcel venovat ..A dobre urobil ,ze isiel ,lebo az tam zistil pocas skoly kam jeho cesty povedu a teraz robi v zahranici ako farmaceut.

@enmery myslím že tá zakomplexovaná teta uvažuje celkom prakticky. Dnešné gymnázia nie sú to čo v minulosti bývali
@maya_hi Ako nemám rada, keď niekto podceňuje učňovky, tiez nemam rada, keď niekto rovnako píše o gymnáziu. Autorka ho z nejakého dôvodu chce. Kvôli čomu, vie len ona.