icon

Má zmysel ísť na gymnázium?

gitk118
18. nov 2025
zuzu2636
20. nov 2025
@anonym_7372b5

@zuzu2636 A comu sa venujes teraz? Na pravo si nenastupila (mohla si brigadovat), na nemcinu si nemala odvahu...takze take ze zmarene prilezitosti..

@anonym_7372b5 teraz opatrujem svokru, svokor mi zomrel pred 2 tyzdnami

zuzana76
20. nov 2025
@anonym_012b51

@mircalla nepochopila si, píšem " A hlavne je gymnázium bez VŠ ako škola pre zamestnávateľa často pod úrovňou nejakej odbornej školy so špecializáciou." Čiže píšem, že gymnázium BEZ VŠ.

@anonym_012b51 to vobec nie je pravda, tiez som ucila, mam byvalych ziakov aj spoluziakov z gympla. Co neisli dalej a vsetci sa normalne zamestnali. Ja som si strednu odbornu skolu robila v mojich 48 rokoch, mala som uz gympel a aj VS a dala som to s prstom v nose, pri dvoch detoch, plnom pracovnom uvazku, v zrychlenom procese 4 roky kontrahovane do dvoch, kvoli zaujmu a zivnosti som si ju robila, viazana zivnost. Dal by to hocijaky gymnazista. V gymnazistovi jenurcite vacsi potencial vzdelavat sa. Pre mna ako zamestnavatela by bol na vyssej priecke.

spongebob1
20. nov 2025
@anonym_bf1117

@spongebob1 ak ju bavia jazyky, tak je predpoklad, ze chce studovat jazyky na VS a pracovat v tejto oblasti, a tam ti jazykovy certifikat nepomoze, tam musi mat VS, napr. prekladatelstvo, tlmocnictvo, ucitelstvo.

@anonym_bf1117 Dakujem zivim sa tym, takze mi to netreba vysvetlovat. Slovenska statnica je iba na 2 veci, na ucenie a moze ju zahodit do kosa v zahranici. O maturire pomlcim, dostane ju ktokolvek, kto dokaze povedat o seba zakladne veci. Roky skusenosti mi to potvrdzuju.

anonym_7372b5
20. nov 2025
@zuzu2636

@anonym_7372b5 teraz opatrujem svokru, svokor mi zomrel pred 2 tyzdnami

@zuzu2636 To sa nepytam, v akej oblasti pracujes?

anonym_7372b5
20. nov 2025
@zuzana76

@anonym_012b51 to vobec nie je pravda, tiez som ucila, mam byvalych ziakov aj spoluziakov z gympla. Co neisli dalej a vsetci sa normalne zamestnali. Ja som si strednu odbornu skolu robila v mojich 48 rokoch, mala som uz gympel a aj VS a dala som to s prstom v nose, pri dvoch detoch, plnom pracovnom uvazku, v zrychlenom procese 4 roky kontrahovane do dvoch, kvoli zaujmu a zivnosti som si ju robila, viazana zivnost. Dal by to hocijaky gymnazista. V gymnazistovi jenurcite vacsi potencial vzdelavat sa. Pre mna ako zamestnavatela by bol na vyssej priecke.

@zuzana76 Vidim to rovnako

judar
20. nov 2025
@mircalla

@judar Jasne, ze to pisat nebudes, nakolko nie je sanca, ze by mali gymnazisti problemy s ucivom a uckovkari nie. Len taras
@maya_hi Tu budes tiez asi rovnaky pripad. Ale odpoviem ti. Od nas sli na medicinu 7, vsetci sa dostali na prvy sup. Zvysok su pravnici, ITckari, pripadne robia v ekonomickej sfere. Dve baby su psychologicky. Kazdemu z gympla sa dost dobre dari karierne aj financne.
A je pravda, ze ludia s odbornymi skolami sa dnes super uplatnia, ale najma muzi. Elektrikari, instalateri atd si pridu na velmi slusne peniaze. U zien je to podstatne horsie a dost vela z nech si uplatnit nevie, pokial nie su mimoriadne sikovne. Takze tolko.

@mircalla ja z duse milujem takych ludi ako ty co maju snad spinavu vestecku gulu a na druhych vedia kydat ze taraju….ze nieje sanca? Ked sa gymnazisti hrnu na VS kde su uplne ine predmety, kde nevyuziju ani jazyky ani ekonomiku ci fyziku s chemiou tak samozrejme ze to zacne byt problem …

babatko17
20. nov 2025
@anonym_387307

@gitk118 z môjho pohľadu to zmysel nemá. Radšej si spraviť odbornú školu a teda špecializovať sa na to, čo by si rada vykonávala aj v praxi. Na gymnázium chodia večné deti.

@anonym_387307 a lekári, právnici, pedagogovia, vedci, tí kam chodili na odbornú školu? 🙂 🙂 🙂 či ne medicínui ide z odbornej školy?

judar
20. nov 2025
@anonym_0fe102

@judar este dopln, ako dopadli ti vasi gymnazisti. Ze ako sa oni ako dospeli po vasej VS uplatnili a ako ty. Nech sa to da z dlhodobeho hladiska porovnat. Ako co pracujes ty a oni a kto zaraba podla teba teraz lepsie?

@anonym_0fe102 dopadli fajn v beznych robotach kde rovnako oni aj ja nedokazeme samostatne vyuzit VS, mne aj dalsim dvom spoluziakom VS nadpaja na strednu skolu, pricom oni sa tomu co sa vyucili nevenuju asi tak, … zial ja si dokazem mnohonasobne viac zarobit …a uprimne…kto vie? mozno aj ty si uz mala tu cest istym sposobom ci sluzbou so mnou a ani o tom nemusis vediet

mircalla
20. nov 2025
@judar

@mircalla ja z duse milujem takych ludi ako ty co maju snad spinavu vestecku gulu a na druhych vedia kydat ze taraju….ze nieje sanca? Ked sa gymnazisti hrnu na VS kde su uplne ine predmety, kde nevyuziju ani jazyky ani ekonomiku ci fyziku s chemiou tak samozrejme ze to zacne byt problem …

@judar Co vies o gymnaziach? Chodila si tam, tvoje deti, manzel, ze sa tak dehnestujuco vyjadrujes o gymnaziach a ich studentoch?

mircalla
20. nov 2025
@judar

@judar Vsak daj priklad

Citujem:
Ked sa gymnazisti hrnu na VS kde su uplne ine predmety, kde nevyuziju ani jazyky ani ekonomiku ci fyziku s chemiou tak samozrejme ze to zacne byt problem …

Napriklad ake predmety a aky problem....? Konkretne?

nenne27
20. nov 2025
@mircalla

@judar Co vies o gymnaziach? Chodila si tam, tvoje deti, manzel, ze sa tak dehnestujuco vyjadrujes o gymnaziach a ich studentoch?

@mircalla vacsinou na gymnazia kydaju ti co sa tam nedostali

mircalla
20. nov 2025
@nenne27

@mircalla vacsinou na gymnazia kydaju ti co sa tam nedostali

@nenne27 Skor ani nemali sancu sa tam dostat

anonym_bf1117
21. nov 2025
@spongebob1

@anonym_bf1117 Dakujem zivim sa tym, takze mi to netreba vysvetlovat. Slovenska statnica je iba na 2 veci, na ucenie a moze ju zahodit do kosa v zahranici. O maturire pomlcim, dostane ju ktokolvek, kto dokaze povedat o seba zakladne veci. Roky skusenosti mi to potvrdzuju.

@spongebob1 aj ja dakujem, tiez sa tym zivim. Takze mi to tiez nemusis vysvetlovat. Mrzi ma tvoja zla skusenost. Ja mam vystudovany jazyk na slovenskej VS a v zahranici, kde je tento jazyk materinsky, ho vyucujem. A mimochodom, autorka niekde spomina, ze chce ist pracovat do zahranicia?

zuzana76
21. nov 2025
@mircalla

@judar Vsak daj priklad

Citujem:
Ked sa gymnazisti hrnu na VS kde su uplne ine predmety, kde nevyuziju ani jazyky ani ekonomiku ci fyziku s chemiou tak samozrejme ze to zacne byt problem …

Napriklad ake predmety a aky problem....? Konkretne?

@mircalla myslela asi odborne technicke predmety, ale nepredpokladam, ze nejaky gymnazista by sa nedokazal tie predmety naucit na VS. Na odbornych skolach, ale mozno mali prax, ktoru ten gymnazista mat nebude. Ale na odbornej skole musi ist o sakra dobreho studenta, aby bol tak erudovany, vnimavy, pracovity, schopny prepajat poznatky s praxou, aby to dokazal neskor zurocit. Okrem toho je rozdiel medzi odbornou a priemyslenou skolou - stredna odborna stavebna a priemyslena, alebo napr. kuchar moze vzist zo strednej odbornej alebo priemyselnej skoly, moze mat len vyucny list, alebo aj maturitu aj vyucny list. Odborna skola ma vyznam, ak je niekto velmi zrucny a chce naozaj pracovat manualne. Inak nevidim vyznam pre ziaka relatívne dobreho na ZS - jednotky a par dvojok ist na strednu odbornu skolu. Mozno priemyselnu alebo gymnazium.

anonym_4cb314
21. nov 2025
@zuzana76

@mircalla myslela asi odborne technicke predmety, ale nepredpokladam, ze nejaky gymnazista by sa nedokazal tie predmety naucit na VS. Na odbornych skolach, ale mozno mali prax, ktoru ten gymnazista mat nebude. Ale na odbornej skole musi ist o sakra dobreho studenta, aby bol tak erudovany, vnimavy, pracovity, schopny prepajat poznatky s praxou, aby to dokazal neskor zurocit. Okrem toho je rozdiel medzi odbornou a priemyslenou skolou - stredna odborna stavebna a priemyslena, alebo napr. kuchar moze vzist zo strednej odbornej alebo priemyselnej skoly, moze mat len vyucny list, alebo aj maturitu aj vyucny list. Odborna skola ma vyznam, ak je niekto velmi zrucny a chce naozaj pracovat manualne. Inak nevidim vyznam pre ziaka relatívne dobreho na ZS - jednotky a par dvojok ist na strednu odbornu skolu. Mozno priemyselnu alebo gymnazium.

@zuzana76 nemate pravdu ,ze stredne odborne skoly su len pre tych ,ktori chcu manualne pracovat alebo sa zle ucia.Moj manzel je lekar -chirurg a pred tym ma strednu odbornu skolu zdravotnicku,kde sme sa i spoznali.A vzdy bol vynikajuci student....lebo ho to bavilo...

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@zuzana76 nemate pravdu ,ze stredne odborne skoly su len pre tych ,ktori chcu manualne pracovat alebo sa zle ucia.Moj manzel je lekar -chirurg a pred tym ma strednu odbornu skolu zdravotnicku,kde sme sa i spoznali.A vzdy bol vynikajuci student....lebo ho to bavilo...

@anonym_4cb314 stredna odborna skola zdravotnicka je co, taka asi neexistuje? ale teda neviem vsetko, je stredna zdravotnicka skola, alebo stredna odborna skola veterinarna. Stredne odborne skoly su byvale ucnovky, takze nepredpokladam, ze manzel chodil na ucnovku.

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@anonym_4cb314 na strednej odbornej skole zvacsa nie je maturita, moze si ju clovek urobit, ale zvacsa konci vyucnym listom, takze to bola asi riadna stredna skola s maturitou

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@anonym_4cb314
tredná odborná škola je typ strednej školy siete škôl Slovenskej republiky.[1] Stredná odborná škola (SOŠ) poskytuje žiakom vzdelanie v najmenej dvojročnom a najviac päťročnom vzdelávacom programe odboru vzdelávania. Vzdelávacie programy strednej odbornej školy sú zamerané predovšetkým na priamy výkon povolania a odbornej činnosti. Žiaci po absolvovaní maturity sa však môžu prihlásiť aj na ďalšie štúdium na vysokej škole. Stredná odborná škola zabezpečuje žiakom teoretické a praktické vyučovanie. Variantne stredná odborná škola zabezpečuje žiakom, ktorí vstúpili do duálneho vzdelávania len teoretické vyučovanie a žiaci absolvujú praktické vyučovanie v stredisku, alebo pracovisku praktického vyučovania zamestnávateľa. Žiak na strednej odbornej škole môže nadobudnúť:

nižšie stredné odborné vzdelanie (nižšie sekundárne) - štúdium trvá spravidla dva roky a je ukončené záverečnou skúškou, podľa odboru aj s výučným listom.
stredné odborné vzdelanie (sekundárne) - štúdium trvá najmenej tri a najviac štyri roky, ukončuje sa záverečnou skúškou. Dokladom o získanej kvalifikácii je výučný list.
úplné stredné odborné vzdelanie (vyššie sekundárne) - štúdium trvá najmenej štyri a najviac päť rokov a je ukončené maturitnou skúškou. Dokladom o stupni vzdelania je vysvedčenie o maturitnej skúške, prípadne podľa odboru aj výučný list.

pozor na terminologiu, stredne zdravotne skoly nepatrili nikdy pod odborne skoly.

anonym_4cb314
21. nov 2025
@zuzana76

@anonym_4cb314
tredná odborná škola je typ strednej školy siete škôl Slovenskej republiky.[1] Stredná odborná škola (SOŠ) poskytuje žiakom vzdelanie v najmenej dvojročnom a najviac päťročnom vzdelávacom programe odboru vzdelávania. Vzdelávacie programy strednej odbornej školy sú zamerané predovšetkým na priamy výkon povolania a odbornej činnosti. Žiaci po absolvovaní maturity sa však môžu prihlásiť aj na ďalšie štúdium na vysokej škole. Stredná odborná škola zabezpečuje žiakom teoretické a praktické vyučovanie. Variantne stredná odborná škola zabezpečuje žiakom, ktorí vstúpili do duálneho vzdelávania len teoretické vyučovanie a žiaci absolvujú praktické vyučovanie v stredisku, alebo pracovisku praktického vyučovania zamestnávateľa. Žiak na strednej odbornej škole môže nadobudnúť:

nižšie stredné odborné vzdelanie (nižšie sekundárne) - štúdium trvá spravidla dva roky a je ukončené záverečnou skúškou, podľa odboru aj s výučným listom.
stredné odborné vzdelanie (sekundárne) - štúdium trvá najmenej tri a najviac štyri roky, ukončuje sa záverečnou skúškou. Dokladom o získanej kvalifikácii je výučný list.
úplné stredné odborné vzdelanie (vyššie sekundárne) - štúdium trvá najmenej štyri a najviac päť rokov a je ukončené maturitnou skúškou. Dokladom o stupni vzdelania je vysvedčenie o maturitnej skúške, prípadne podľa odboru aj výučný list.

pozor na terminologiu, stredne zdravotne skoly nepatrili nikdy pod odborne skoly.

@zuzana76 tu to mate,ze je to odborna skola

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@zuzana76 tu to mate,ze je to odborna skola

@anonym_4cb314 tak ja som to viem tak, ze Stredne odborne skoly su byvale SOU a o tych som ja pisala

anonym_4cb314
21. nov 2025

stredna zdravotna skola bola vzdy stredna odborna skola.A co spomimate skoly kde su len vyucne listy su stredne odborne ucilistia.

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

stredna zdravotna skola bola vzdy stredna odborna skola.A co spomimate skoly kde su len vyucne listy su stredne odborne ucilistia.

@anonym_4cb314 ale uz sa nevolaju ucilistia, su to stredne odborne skoly a zdravotna skola nema nikde v nazve ze Stredna odborna skola zdravotnicka, co som pozerala, tak ani jedna skola sa tak nevola. Ano, moze byt zaradena k odbornym skolam.

anonym_4cb314
21. nov 2025
@zuzana76

@anonym_4cb314 tak ja som to viem tak, ze Stredne odborne skoly su byvale SOU a o tych som ja pisala

@zuzana76 stredna odborna skola ma skratku SOŠ a nie sou.SOU je skratka pre stredne odborne uciliste.,kde studium konci vyucnym lisom.

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@zuzana76 stredna odborna skola ma skratku SOŠ a nie sou.SOU je skratka pre stredne odborne uciliste.,kde studium konci vyucnym lisom.

@anonym_4cb314 Stredné odborné učilište (SOU) bol od roku 1978 do roku 2008 typ strednej školy na Slovensku a predtým v Česko-Slovensku. V Česku existujú SOU dodnes, na Slovensku boli dovtedajšie SOU v roku 2008 premenené na stredné odborné školy. SOU uz na slovensku neexistuju,

anonym_f105e4
21. nov 2025
@gitk118

@lenka.25 Ja viem čo myslíte. Úprimne, aj mne by gympel celkom sedel, lebo ma fakt bavia cudzie jazyky.
Lenže moja mama mi to úplne zmietla zo stola, takže to už pre mňa nie je reálna možnosť aj keby som chcela. Preto sa len pýtam na názory ostatných

@gitk118 aj mna tlačili rodičia do OA, dala som si dve prihlasky, na OA som tuším spravila prijímačky v prvej top 3jke, povedala som si, čo tam budem ja zla studentka robit medzi ďalšími zlými študentmi. Samozrejme som pokračovala po gympli na Vs a potom som si spravila ďalšiu Vs.

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@anonym_4cb314 podla zakona uz nemame SOU - aj ucnovky su stredne odborne skoly, aj na ucnovke si uz dnes moze ziak urobit maturitu - asi aj predtym mohol, neviem.

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@anonym_4cb314 ja som pisala o strednych odbornych skolach - zvacsa byvalych ucnovkach, nie pedagogicka, zdravotnicka, obchodna akademia, ale napr stredna odborna skola stavebna - murar, tesar, atd... stredna odborna skola potravinarska - kuchar, cukrar. Odbory na SOŠ su dost okresane a napr. na SOŠ potravinarskej su tusim len 1-2 maturitne odbory, inak je vsetko len vyucny list.

anonym_4cb314
21. nov 2025
@zuzana76

@anonym_4cb314 podla zakona uz nemame SOU - aj ucnovky su stredne odborne skoly, aj na ucnovke si uz dnes moze ziak urobit maturitu - asi aj predtym mohol, neviem.

@zuzana76 ano,mate pravdu,premenovali to na sos lebo je to uz vacsinou s maturitou.dnes ma maturitu uz skoro kazdy.Aj stvorkari zo zš.

anonym_4cb314
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@zuzana76 ano,mate pravdu,premenovali to na sos lebo je to uz vacsinou s maturitou.dnes ma maturitu uz skoro kazdy.Aj stvorkari zo zš.

@anonym_4cb314 ale viem ,ze i na gymnazium zobrali so štvorkami.Niektore gymnazia uz nemaju taku uroven .....ziakov je coraz menej ...a naozaj beru skoro vsetko.

zuzana76
21. nov 2025
@anonym_4cb314

@anonym_4cb314 napr. https://sospotravinarska.edupage.org/a/odbory

nie je to vacsinou s maturitou, stale je menej ludi, co si tam urobi maturitu, preto to cely cas pisem. Napr odbor kuchar si moze urobit clovek aj na hotelovej akademii, co je studijny odbor, ale aj na SOŠ, co je ucebny odbor. Akurat na strednej priemyselnej skole potravinarskej to ma aj s maturitou hned, musi urobit aj maturu, aby ukoncil skolu a na SOŠ potravinarskej ma najskor 3-4 roky ucebny odbor a potom nadstavba, alebo rovno maturitny odbor. napr kontrolor potravin. Robila som si tuto skolu, uz po VŠ, lebo som chcela vyucny list a tie deti sa museli prihlasit na nadstavbu, aby si urobili maturitu, alebo aj nemuseli, nekoncili maturitou, mali sme len zaverecne skusky. To uz bola ich nasledna iniciativa, ze chcu maturitu a teda uprimne, 80 percent na tu maturitu nemalo. Ak ju dostanu bohuzial, benevolencia nasho skolskeho systemu.