Mám 12 rokov a dostala som menzes. Ako to poviem mame?
Ahojte mám 12 rokov a práve dnes som dostala menzes ako to poviem mame?
@taga Mamka nebola doma a ja som jej vystrasena telefonovala ze mam krv na gatkach a ona mi hovori: ale ved vies co to znamena. Vedela som, od malicka sme sa o tom rozpravali, presne som vedela co ma caka, o co ide. Prisla teda domov, ukazala mi ako si dat vlozku, este raz sme sa porozpravali. Povedala to samozrejme otcovi a babke (byvali sme spolu) a mne to bolo cele trapne a divne. Mala som 13 a akosi som sa citila ako dieta. A nechcela som aby to niekto vedel, aby sa niekto v rodine rozpraval o tom ze ooo uz si zena a prepieral takuto intimnu vec.
Ja som bola na lyžiarskom zájazde, vtedy som uz tuším mala nejaký mobil so sebou, aby som to mohla oznámiť mame.. Ale najprv bolo treba vyriešiť oznámenie učiteľke, aby so mnou isla kúpiť vložky. Jediný obchodík pešo cez les cca 2 kilometre od chaty.. Nikdy na to nezabudnem 🙈
@taga Mamka ano, ale inak som nechcela aby to niekto vedel. Ze pozru na mna a aaaaha ty prave menstruujes. Ja som to nepovedala ani kamoske v skole, nepotrebovala som taketo intimne veci zdielat a ona o pol roka mi ona nadsene hovori, ze: musim ti nieco povedat! Zacalo sa u mna nove obdobie zivota - dostala som to! A ja ze aha, aj ja :D a ona ze kedy a ja ze pred pol rokom :D tak sa urazila, ze z nas dvoch som ja bola prva a ani som jej to nepovedala 🤦♀️
Dostala som to skoro v 15-tich a nikomu som to neoznamovala, ani mame. Vlozky sme mali v skrinke na zachode. Absolutne som s niekym nepotrebovala riesit takuto intimnu vec a nedajboze to este aj oslavovat 🙂
kiez by som ja toto citala ked som dostala kramy pred sto rokmi. premba to bolo ako koniec sveta, koniec zivota, neskutocny trest aj hanba. pevne dufam, ze dnesne dievcata maju dobru osvetu aj dost informacii
Noo, ja som mala nieco medzi 13/14, uz si to moc nepamatam. Ale urcite som to nesla trubit mame, tej som to nepovedala nikdy, tampony som si potajomky bravala na zachod... Proste,nepotrebovala som to s nou riesit. V skole nas poucili, ked sme mali asi 11,12 rokov, dostali sme zo speci hodiny aj vlozky a tampony asi 3 roznych znaciek -vzorky . takze ked som dostala kramy, tak som vytiahla vzorky a na druhy den som si po skole kupila normalny balicek. Nepotrebovala som nikdy riesit svoje kramy s mojou mamou, ktora uz bola vtedy minimalne 10 a viac rokov po menopauze. Avsak, v triede sme sa o kramoch bavili kolektivne, dokonca aj s chlapcami, ja som nikdy nebola hanblivka, telocvicnu sme nemali, cvicili sme na chodbe alebo na dvore a prezliekali sme sa zvacsa spolu v satni (no este na tej zakladke to bolo take, ze polka dievcat zdrhla na zachody), ale na strednej sme to uz vobec neriesili :D taktiez sme nemali telocvicnu a prezliekali sme sa v satni. Mne to vzdy prislo take smiesne, ako sa niektore dievcata dobre ze nenapchali do svojej skrinky, aby ich nahodou daky spoluziak nezazrel v bielizni (lebo 16/17 rocni chalani fakt este nevideli babu v podprsenke :D), pricom v tangacovych plavkach s extra mini trojuholnickovou podprsenkou uz nemali problem sa procedurovat :D takze k tym kramom- nikdy som ich neriesila s mojou 65 rocnou mamou, ale nikdy som ich nemala problem riesit s rovesnikmi. To iste ine intimne zalezitosti- nejake prve bozkavacky, prve randenie, sex vo vseobecnosti. Nikdy som to neriesila s mamou. Ani by mi to nenapadlo. Na to mam predsa kamosky, aby sme sa navzajom jedna druhej pochvalili a odovzdali si skusenosti. Podla mna, nikto nepochopi pubertiaka tak ako iny pubertiak a pubertiak sa bude pred dospelym vzdy citit trapne a hlavne- dospeli nicomu nerozumeju, oni zili este za ery dinosaurov a nic si uz nepamataju. A rodicia zasadne nesexuju a nemaju kramy a podobne veci. Z pohladu dospeleho to vyznieva smiesne, no z pohladu pubertiaka je to pravda. Rozumie mu iba rovesnik. A vlastne, aj objektivne je to pravda. Tiez sa zasmejem,co za kraviny tu tie decka riesia... A potom si uvedomim, ze pred rokmi som to tiez riesila. Len som to nemala potrebu riesit s dospelymi zenami, matkami, na dakom fore. Riesila som to so svojimi rovesnickami, lebo tie mali podobne skusenosti a boli najlepsi support v boji proti nic nechapajucim rodicom :D
Neboj sa kludne to povedz mame urcite ta pochopi a poradi co a ako za mnou dcerka prisla prvu dostala v 12 rokoch a jednoducho sme si vysvetlili spolu kupili co bolo treba aby vedela, ze je to normalna vec
@elementissa Tiež som sa nad tým zamýšľala, lebo si všímam na fóre častejšie príspevky od mladých dievčat, a sú to témy, ktoré sme my bežne (a radi 😁) rozoberali s kamoškami v škole. Asi to bude tým, že tu skôr napíšu tie hanblivejsie, teraz už na to majú možnosť, ked ja som bola v ich veku, takéto veci sa anonymné riešili v poradni v Brave, Kamarátovi a tuším bol aj taky časopis, čo sa volal IN.. Bože, fakt som sa ocitla v dobe dinosaurov, ach jaj.. Akoby to len včera bolo, ako sme rozoberali prvé (ne)skúsenosti sediac hromadne na žinenke namiesto telesnej 😂🙈
Dostala som v 11.Prvý cyklus som nevedela, že menštruujem.Myslela som si, že je to nejaké blato alebo čo 😂 behala som po vonku.Až mamina mi to ozrejmila, že to nie je blato.Bolo mi trochu nepríjemné mať vložku ale druhý cyklus ma už trápili silné menštruačné kŕče a silná MS.Od vtedy som to brala úplne normálne.Vždy som sa cítila vyspelejšie takže ani rozprávanie s maminou nebol u mňa problém.Máme úprimný vzťah.
Baby, kak charašo vspominať 🤣🤣🤣
@elementissa na mna posobi tvoj prispevok tak smutne... akoby ste si neboli s mamou vobec blizke.. nehovorim, ze to tak isto je, len ten prispevok tak na mna posobi...
@beronsche Aj na mna. Ale pise, ze ked dostala menstruaciu, tak mamka uz bola 10 rokov po menopauze, takze asi ju mala neskoro, neviem ci ten vek 65 bol v case ked bola pubertiacka, ale asi si neboli blizke.
Ja mam mladu maminu, od malicka som vedela, ze pouziva hygienicky pomocky a naco su, naco je vlozka, tampon. Ze niekedy s nami na kupalisku nesla do bazena, ze sme dovolenku planovali podla toho a pod. Nemala som teda problem povedat jej, ze som to dostala.
U dievcat v tomto veku je to uz normalne. Myslim ze tvoja mama je normalna zena ktora mala v dospievani ten isty priblem ako ty a myvsetky ostatne. Takze jej to normalne povies z mosta do prosta a ona to urcite pochopi.
Ja som si prečítala všetko stále neviem čo mám povedať mame
Ja si nepamätám že by som to vôbec hovorila dostala som v siedmej triede a keď som potrebovala brala som si vložky zo skrinky kde boli😄
ja som pretiekla a ukazala som mame nohavice a nic som jej nemusela hovorit 🙂

@wieruska1 🙂 🙂