Mám 12 rokov a som najnižšia v triede. Ako môžem vyrásť?
ahoj mam 12 rokov a som najmensia s celej triedy neviete ako bi som mohla vyrast, aspon par cm.🙂
☹ 🙂
pozri sa na tuto stranku,
https://www.rastieme.sk/app/prihlasenie
asi sa musiš zaregistrovať, su tam rastove tabulky, keby si bola pod 3 percentil, už je to alarmujuce, ale aj ked nie, tak aj tak môžeš isť s mamou na endokrinologiu, oni riešia a pravdepodobne aj vyriešia, že prečo nerastieš.
Kolko meriaš? a kolko maš presne rokov a mesiacov ? ked možeš priznať, pozriem sa na tie tabulky
ja mam kamošku, ktorej syn bol velmi maly a zistili, že potrebuje bezlepkovu dietu. Okamžite potom začal rasť. Ked to mate geneticke, tak môže pomôcť rastovy hormon, ten sa picha. Najlepšie je isť k lekarovi, tu ti to asi nevyrieši nikto.
Ako vysokí sú rodičia, stari rodičia z oboch strán? Ak ste všetci nižší, tak nemáš byt po kom veľmi vysoká.
Ale ak si naozaj veľmi nízka, nech tá mamina zoberie na endokrinológiu
Ja som stále bola najvyššia a v poslednom ročníku som bola jedna z tých najnižších. Tie čo boli najnižšie zrazu boli o mi o hlavu vyššie. Netráp sa s tým 🙂
@anonim321 mozes v pohode vyrast. Ja som tiez bola hobbit a vyrastla som cez prazdniny ked som mala 14 rokov 😀 Dodnes si spominam, ze som myslela, ze mi odpadnu nohy od bolesti. Keby si bola nestandardne nizka tak mozes dostat injekcie/tabletky na rast. Tie sa podavaju detom ked su pod hranicou klasickej vysky. Moja sestra ich z neviem akeho dovodu dostala z akeho dovodu ked mala asi 11 rokov. Mama potom zistila ze su tam hormony tak ich hodila najezena do kosa. Sestra nebola nejake extra male dieta. No a dnes ma sestra 172 cm v 17 rokoch 🙂
a tvoja vyska je ?
Tak, že sa doučíš gramatiku, stúpne ti sebavedomie. 😁 Načo byť o pár CM vyššia, keď rozumovo budeš na úrovni 0??? 😩
Ja mám už skoro 27 a stále som všade najnižšia a čo? 🤷🏻♀️😄 čo je malé, to je milé. Zvykneš si 🙂
ked nerastieš vo svojom pásme, môže to mať vela dôvodov, napr aj problem so štitnou žlazou. Alebo maš nedostatok rastoveho hormonu. Naozaj radšej zbytočne chod k lekarovi endokrinologovi, akoby si mala niečo zanedbať. Neboj sa, nie je to rozmar, je to normalne dôvod dať sa vyšetriť. Nepočuvaj tu tie ženy, čo tvrdia, že rodičia ked su malí aj Ty musiš byť mala. Možno aj rodičia mali zdravotný problém, ktorý neriešili, ani o tom nevedeli preto su malí. Teraz už nemaš na to vela času napríklad o rok o dva ti lekarka povie že na liečbu si prišla neskoro, potom už ti nebudu vedieť pomôcť aby si vyrástla
@kataina ano, to je pravda...my sme mali vsetci, ale na endokrinologiu som chodila od 11 rokov. Vtedy som dostala menzes a prestala som rast. Ale mala som aj vela prolaktinu, potom neskor muzskych hormonov a taha sa to so mnou cely zivot. Ale inac som bola ok. Takze vysetrenie za mna ano, urcite treba. A ked bude vsetko ok, len sa s tym zmierit, ako kazdy z nas malych 🙂
@nevenka ved to je to, išla si na endokrinologiu ked si dostala menzes, vtedy je už rast takmer ukončený, dievčata už potom vyrastu len velmi malo. Normálne by bolo isť k lekarovi možno už v predškolskom veku, vtedy ked si rodičia všimnu, že dieťa je male v porovnani s inymi. Lenže niekedy sa o tom až tak vela nevedelo a ani lekari to neriešili. Rodičia mavli rukou, že asi je malá po mame, po babke atd.... a neriešili.
@anonim321 ja by som ti odporúčil toto...
Na rast samozrejme potrebuješ aj strečingové cvičenia čo nájdeš na obchod play staci zadat do vyhladavania cvicenia na rast. A najlepšie je cvičiť chrbát a samozrejme nohy + plavanie je tiez na rast SUPER.
Potom aj vitaminy a NAJLEPSI JE VAPNIK VAPNIK VAPNIK VAPNIK VAPNIK co najdes v mlieku ten podporuje rast kostí. Dalsi dobry vitamin je kolagen co si mozes kupit ako doplnok stravy v lekarni. A pomohli by aj bielkoviny co mas najlepsie v kuracom mase ale aj v hocijakej zelenine a potom horčík ale samozrejme by ine vitaminy neuskodili. + spanok minimalne 8h. Toto vyskusaj robit minimalne tyzden a mas aspon 1 cm zaruceny ale samozrejme zalezi aj na genetike takze o to lepsie ked mas vysoku rodinu.
Dufam ze som pomohol a vela stastia. :D
@simoooooooooooo Ahoj,vedel by si mi poradiť nejaké cvičenia?

@anonim321 nijako... Genetiku neoklameš 😀