icon

Mám 13,5 roka a mamina mi zobrala žiletky na holenie nôh

sandruliak
30. mar 2021

Raz som sa začala holiť bez maminho vedomia. Keď mi nasla žiletky tak sa ma spýtala co s nimi robím, tak som jej povedala ze holím si nohy.. A ona mi ich zobrala že ich nepotrebujem.. Pritom videla moje nohy že ich mám ako z džungle.. A povedala ze mi ich dá na začiatku leta.. A podotkla že ona sa začala holiť až keď mala menzes. Ale ja ešte nemám menzes ale chlpy mám riadne... Mam 13,5 roka. Teraz keď je apríl tak začína byť aj niektoré dni na kraťasy.. Neviem ako si mám od nej vypýtať naspäť tie žiletky. Za každú radu ďakujem

Strana
z4
gabika0825
31. mar 2021

@sandruliak Tak to mi prišlo z maminej strany trosku prehnane. Zrejme nevie vstrebať že si už velka slečna začína byt z teba pomaly žena a mama má asi problém to nejak zobrať v pohode. Alebo je prísnejšia. Ja by som za ňou prišla a vysvetlila jej napríklad že aj kamarátky sa holia a je to bežná vec teraz, mamina bola mladá v takej dobe zrejme kedy bolo trendy Neholit sa alebo respektíve sa to neriešilo, ženy bežne chodili chlpaté v podpazuší, no teraz je doba iná. Ja som sa začala holiť už v 12 možno ešte skôr. Normálne mamina kupovala tie jednorazové žiletky veľký sacok a vždy boli na poličke v kúpeľni a vždy povedala že kúpila som nám žiletky. To si ešte pamätám. Nikdy nemala problém s tým že sa holím. A nechápem toto úprimne čiže asi jedine rozhovor s mamou o tom že si chceš holiť nohy lebo sa cítiš zle a tie chĺpky ti vadia. Keď bude mat problém, kúp si novú žiletku a ohol sa normálne. Keď tak si ju schovaj niekde do skrine aby ju nenašla a keď pôjdeš do kúpeľne tak si ju zober s uterákom.

mariejenka
31. mar 2021

Ďakujem za moju mamku🙏🙏🙏 ta len riesila ci sme naučené do školy. A viedla mat poriadok,a variť aby sme vedeli (mna to ale nebralo,a potom som ľutovala,ze som viac nestala pri nej ako varila)☺️☺️
Vlasy,chlpy,nechty neriešila na piercing mala názor, že keď chcem môžem si dat,ale peniaze si mam zadovážiť na to sama, tetovanie to isté...nemam ani jedno🤣🤣
Maminka moja,
Ženy!! Dosť maju puberty to ťažké,aj bez takéhoto stupídneho zakazovania🙄

katym77
31. mar 2021

Už som písala ako nás trener nazval mužatkami z NDR to som mala skoro 15 rokov a písal sa rok 1992. Tak sme si to oholili, predsa volejbalový dres, nebol .....
Ale aj v tých rokoch môjho dospievania som to s maminou neriešila od líčenia po vložky skúsenosti sme si menili medzi spolužiačkami a kamarátkami. Mama bola len pozorovateľ, ktorý zafrflal. No vo veku 14 rokov už sme boli najstarší ročník na ZŠ, tak sa to možno inak bralo.
Nielen dievčatá to majú s pubertou ťažké, ale teraz vidím že aj chlapci.

nistika
31. mar 2021

@simca06022011 a kedysi nosili mlade slecny pas cudnosti....zijeme snad v minulosti? nie pise sa rok 2021 ak sa zena - matka dobrovolne rozhodne, ze tuto dobu odignoruje a bude sa zivit korienkami, ok ale je maximalne neempaticke ba az despoticke do toho nutit 13 rocne dievca, ktore musi nejak zapadnut medzi rovesnikov, chce sa pacit, chce byt trendy ako bez vsetkej povrchnosti povedzme si otvorene co v tom veku je dolezitejsie nez vlastny vzhlad? kazda pubertacka ti urcite povie knizky....

otazka1
31. mar 2021

@deti95060810 ja verim len, ze to prave tvoja dcera sem nepisala a ze je s tym sama v pohode, ze jej to zakazujes a nazyvas to "vymyslanim". O moje deti sa neboj, sama im kupim ziletky hned ako zistim, ze sa necitia komfortne a nedajboh🙏 sa im za take nieco v skole posmievaju

h2
31. mar 2021

@gabika0825 Neexistuje, aby mama 13-ročnej bola mladá v dobe, kedy sa neriešilo holenie. A trendy to nebolo nikdy.

simca06022011
31. mar 2021

@nistika 😂 ano, nech zapada, priemerane veku. Jedna vec je doba, druha je zdravy rozum, a to teraz neprehanam a nejdem do krajnosti, ako "zivit sa korienkami" a "pas cudnosti" :D Co som tym ja chcela povedat, ze vsetko sa robi primerane tomu veku, ano holenie noh v 13 vobec nepovazujem za nejaku vystrednost, ale vobec by som nepovedala, ze dievcata, ktoremu to mama "do leta" zakaze, budu nesamostantne, nie sme ani my :D a poznam modernu realtivne mladu lekarku, ktora svoju dceru nosi od 14tich na depilaciu do salonu, ziletku jej nedovoli a moze sa aj na mihalnice postavit, proste je to vec vychovy rodica.. nikoho ineho do toho nic nie je. Su mamy, tkore nemaju problem nechat 14r dievcata sa s behat s kadekym a chodit domov nad ranom, su take ktore by to nedovolili a je to iba vec tej domacnosti. Dosledky kazdy uvidi skor ci neskor sam. Alebo aj nie. Za to ze je doba aka je, o 10 rokov bdeme skolkarkam vlasy farbit? aby boli "in", skolacka dostane makeup spolu s prvym peracnikom ? :D

via88
31. mar 2021

Kriste pane na nebi, vy ste mimo niektore, mna sa mama sama opytala, ci sa mi nezda, zeby bolo treba uz zholit podpzusie aj nohy... veru mala som tak cca 13 a veru ked som sa tak zamyslela a popozerala na seba, tak asi aj hej... aj sme si voskovali spolu nohy, ked sme sli v lete potom k moru a som jej za to vdacna, veru 13 uz je suci vek, co je na tom zle, nechapem a nikdy nepochopim matky, ktore z tohto robia vedu a vidia v tom neviem akeho diabla, baby, ste hanebne mimo vsetky, aj tvoja mama je mimo...

h2
31. mar 2021

@simca06022011 Ale tá doktorka, o ktorej si písala, že dcére zakazuje žiletky, s ňou chodí na depiláciu. Tu som si nevšimla, že by autorke jej mama ponúkla inú alternatívu, okrem chlpatých nôh. 2x si použila slovné spojenie "primerane veku". Ja by som skôr použila "primerane situácii". Pretože kým jedno dievča môže byť v 13-tich bez chlpov, druhé môže už v tom veku byť živým dôkazom, že človek sa vyvinul z opice. To je, ako keby si povedala, že napríklad 9-ročné dievča ešte nemá vek, aby používalo vložky. Poznám jedno, ktoré v tom veku dostalo menštruáciu. Takže ak má dievča v 13 rokoch chlpy a ak jej vadia, je úplne jedno, aký má vek.

kitycat
31. mar 2021

Nechapem, ze jej radite aby si kupila nove a schovala ich.. Vsak jej povedala ze jej ich vrati... Mame zaciatok jari... Nie 40°C v tieni.

Autorka poho or si zase s mamou, ze ti na tom zalezi mat nohy oholene... Mama nir je hlupa aby si to ked tak nevsimla alebo nenasla v kosi pouzitu ziletku.

Inak @deti95060810 od teba som tu vidrla uz kade co popisane. Zazitky aj rady ale toto ma sokovalo.. Pamatam sa ked som sa prvykrat oholila a vsade... Mama sa akurat cudovala preco som v kupelni 2 hodiny... A mala som tych 13-14 rokov

zuzkalujza
31. mar 2021

@deti95060810 teba by som za mamu nechcela 😂 bez urážky. Ja mať 13,5 ročnú dcéru, ktorá by mala chlpaté nohy, tak jej sama kúpim žiletky a oholím jej ich.
@sandruliak normálne vysvetli mamine, že sa necítiš dobre keď máš chlpaté nohy. Že sa za to hambíš, každá normálna mamila to pochopí.

tarinka155
31. mar 2021

Kupit si nove ziletky😂

nafka0483
31. mar 2021

Ja nepochopim tie nazory, ze v 13 je este skoro, este ma cas. Ved kazdy dospieva inak rychlo a ako mozete pausalne trvdit, ze 13 je na holenie este skoro? Neriadi sa to snad tym ake tmave a dlhe a vyrazne ochlpenie to dievca ma, ale proste pausalne vekom? Cize 15 rocna s jemnuckymi takmer neviditelnymi chlpkami sa holit moze, ale 13 rocna z vyraznym pralesom na nohach nie?

Aj vlozky svojim dceram zakazete, ked dostanu menstruaciu v 12tich, lebo to je skoro? A vy ste dostali az v 14-15, tak proste dovtedy im vlozky nekupite a tie co im najdete im zhabete? Ved to je rovnake aj s chlpkami - nie oni sa rozhodnu, ze uz to pride, lebo teraz na to maju podla svojej matky spravny vek.

Pamatam si spoluziacku zo ZS. Tiez jej mama zakazovala holit sa, ale tiez jej zakazovala chodit v maji-juni do skoly v dlhych nohaviciach. Musela mat suknu, kratasy, tricko bez rukavov a pod. Neskutocne sa hanbila, ine deti sa jej za to aj posmievali. A nielenze jej zakazala holit sa, ale zakazovala jej nosti podprsenku, napriek tomu, ze ju potrebovala (mala 12-13), ale prsia sa jej nepytali, ci uz mozu zacat rast. Ked si podprsenku kupila a mama jej na to prisla, tak jej ju rozstriala na marne kusky, kolkokrta prisla rano do skoly splakana, s plnymi prsiami a bradavkami rysujucimi sa pod trickom, chlaptym podpazsuima nohami a tak strasne sa hanbila... potom si zacala strihat tielka tak, aby to mala na sposob sportovej podprsenky, no bolo mi jej velmi luto.

Asi sa neviete zmierit s tym, ze dcery vam dospievaju, ale tym, ze zakazete holenie, to aj tak nezastavite. A ak ide o bezpecnost, tak kupte im holiaci strojcek, alebo depilacny krem, vezmite ich na depilaciu voskom...

via88
31. mar 2021

@zuvelyn to fakt? 🤣 boze... myslim tie 9 rocne kontrol hygieny. Pre boha... na dnes mam dost

anita1978
Odpoveď bola odstránená
chocolatte1
31. mar 2021

asi som z tých modernejších, no ja som ich mojej dcére sama kúpila v približne rovnakom veku ako ma slečna. Žena sa ma o seba starať a o to viac nás môže tešiť, keď k tomu ma mladá slečna sklony. Ale ako vidím aj v roku 2021 nájdeme ženy raziace trend ultra natural alebo ako to môj muž vždy názve - pod pazuchami bobor, nohy ako drevorubac a medzi nohami medvedica. Ale niektorý muži sú práve na to zaťažení 🤷‍♀️

gabika0825
31. mar 2021

@h2 napríklad v rokoch 1970-80 dajme tomu si skúste pozrieť nejaké fotografie žien napríklad na kúpalisku. Mne mama ukazovala aj s kamarátkami bola odfotená všetky chlpy pod pazuchami a chlpaté nohy.... neriešilo sa to tak ako teraz 🙂

nafka0483
31. mar 2021

@gabika0825 Ano, kedysi sa to neriesilo, ale kto aj vtedy chcel, tak sa oholil. Cize aj v sucasnosti - nikto sa holit nemusi ak nechce, ale ak ma aj mladsie dievca zaujem a chce, tak nemal by jej to nikto zakazovat. Kazdy sa moze slobodne rozhodnut ci sa bude holit a v akom rozsahu alebo nebude.

h2
31. mar 2021

@gabika0825 V 1970-1980 mali 13 rokov tie ženy, čo sa narodili v rokoch 1957-1967. Tak áno, čiste teoreticky by 13-ročná mohla mať aj 54-ročnú mamu, čo by zodpovedalo tej hornej hranici. Ale niečo mi hovorí, že tomu tak nie je.

littlebubble
31. mar 2021

@deti95060810 Zareagovala som, ale mala som vtedy kraťasy pretože som pretiekla v škole a nemala som si čo iné obliecť.Bolo trochu chladnejšie tak samozrejme, že si každý všimne dievča v kraťasoch.

Spolužiačka mala blond chĺpky a jej to vidieť nebolo nikdy.Ja som mala husté, dlhé a čierne a vždy som si hovorila, že nikto si to zatiaľ nevšimol tak sa holiť nemusím.

Chalani ma len presvedčili o tom, že to vidieť je a už dlhšie som sa cítila nepríjemne.A keď mi to povedali tak som bola zahanbená.Ty si možno nič také nezažila, ale keď mladé dievča počuje nejaký komentár na svoj výzor (a ja som to počúvala non stop) tak sa to sebavedomie vo vyššom veku buduje ťažko a spôsobuje to to, že si dievča neverí a potom si myslí, že si nemôže ani vyberať len vyhovieť.Takto sa správajú aj dospelí muži, že im žena nikdy nie je dosť dobrá a vie to ublížiť aj žene nie to ešte dievčaťu.

A to nie som žiadne škaredé káča len som vždy od rovesníkov vyzerala staršie a tak som nikdy nechápala tie ich trápne reči ale bolo mi to nepríjemné byť terčom posmechu.Aj podprsenku som sa hanbila nosiť lebo som bola prvá.

Nemôžeš porovnávať svoje dcéry a cudzie dievča.Moja sestra má tiež už bližšie k dospelosti, ale stále vyzerá ako dieťa tak na 13.Ja som v jej veku už randila a vyzerala som na 20.Mala som ženskú postavu aj vyspelejší prejav než rovesníci.
To sa nedá porovnávať.Ona je ešte také decko ako keby ani na strednú nechodila.

Možno aj tvoje dievčatá vyzerajú ešte veľmi mladunko tak ti to príde ešte zvláštne.To úplne chápem, ale žiadne dievča nemusí vyzerať ako chlap keď má čierne ochlpenie a cíti sa zle.

Ja som asi v 11 mala vystúpenie v tielku a zistila som, že mám v podpazuší asi 5 cm chĺpky.Prišlo mi to strašne nechutné.Oholila som si ich.
Nikdy mi mamina nezakázala sa oholiť.Ona sama mi na nohy kúpila krém na holenie a neviem si v 14 predstaviť ísť na kúpalisko, chlapatá jak opica ešte aj z gatiek.No ako neprežila by som tú hanbu.V tomto veku som si už veľmi všímala ako reaguje opačné pohlavie a určite som nechcela aby ma ohovárali.

Nehovoriac o tom, že som na túto tému počula zážitok ako to jedného starého capa vzrušovalo keď dievča bolo zarastené.Hneď na to sa oholila.

gugugaga123
26. apr 2021

@sandruliak kúp si nové stoja pár centov. Ja som sa tiež holila v tvojom veku. Mama mi to ešte prízvukovala lebo dobre vedela že to je proste hygiena.

zoe111
11. nov 2025
@sszuzu8

@pribinak to vážne? Klamať rodičovi a schovávať si žiletky? Tebe by sa páčilo ak by ti toto urobila dcéra? Ze si skrýva veci? A potom bude ďalej co? Mama jej nedovolí namaľovať sa aona sa bude maľovať ráno v škole a po skole sa odmaluje?

@sszuzu8 práve preto klame, lebo pozná maminu reakciu. Treba sa o takých veciach rozprávať otvorene.

Strana
z4