icon

Mám 13 a moja mama hovorí, že nepotrebujem súkromie

gustoobecny
3. aug 2023

Tým myslím vlastnú izbu, momentálne mám izbu s mladšou sestrou ktorá má 3 roky. Hovorí že v 13tich nepotrebujem žiadne súkromie a kľúč od kúpeľné ešte k tomu schovava. Tento účet som si založila kompletne pre túto jednu otázku pretože má zaujíma či má podľa Vás pravdu.

Strana
z2
suzitok
3. aug 2023

@annm81 nasla som na nete z nasho mesta fotku, nie je to presne ten byt, ale takto to vyzeralo, ako je ta stena otapetovana, tak tam bola vana a kupelna a ako maju na chodbe skrinu, tak tam boli dvere do komory... proste takato otvorena chodba z kuchyne na chodbu bez dveri....cez kupelnu

mamatroch
3. aug 2023

@syslik81 jasne, ze su aj "horsie" veci ako spolocna izba teenager + skolkar, ale treba brat ohlad na oboch. Nechciet vzdy od starsieho, nech sa prisposobi. Nemam rada taketo nasilne tlacenie niekoho do ulohy starsieho, od ktoreho sa ocakava, ze vzdy ustupi... Napr. u nas ked si maly sklada lego a hrmoce tam, tak sa dievcata mozu zavriet v spalni a ucit v klude tam. Alebo zase naopak, ked maju dcery u nas kamosky, beriem z izby maleho a zabavim ho ja / idem s nim na ihrisko / bicykel, nech si dievcata mozu urobit velkacsky program bez toho, aby ich tam vytazoval skolkar. Jednoducho normalny vzajomny respekt, nic menej, nic viac.

sissy27
3. aug 2023

@syslik81 urcite su horsie veci ako mat izbu s malym surodencom, ale nech sa uskromnia rodicia a zoberu si maleho k sebe. Preco sa ma uskromnovat dcera? Starsia je nieco menej ako mladsia? A argument “nech sa co najskor odstahuje a financuje z vlastneho” - to si vytiahla z prirucky spravnej macochy alebo z biblie pre tych co deti nechceli a uz bolo neskoro na potrat?? Hadam rodicia si maju spravit tolko deti, o kolko sa dokazu dostojne postarat…

mikadooo
3. aug 2023

@gustoobecny nemá pravdu, ale niekedy sa jednoducho ináč nemá. Mám 12ročnú, 8 ročnú a 5 ročného a sú spolu v izbe 🤷. Veľmi by som tej najstaršej dopriala vlastnú izbu, ale jednoducho to nejde. Ale teda aspoň sa netvárim, že nepotrebuje súkromie. Sama som mala v puberte izbu s 2 sestrami, a pamätám sa, ako veľmi som túžila aspoň po kútiku, kde by som bola oddelená od všetkých. Neboj sa, jedného dňa sa toho súkromia dočkáš... Len budeš na tom musieť popracovať vlastnými silami.(prenájom,hypo, a podobne). Ja som mala veľkú motiváciu ísť na intrák, akurát som si nejak neuvedomila, že ani to nie je nejaké terno, ak si so spolubývajúcimi nejak extra nesadnete. Nuž, život máš pred sebou, neboj, ak neplánuješ celý život prežiť s rodičmi v ich byte, dočkáš sa.

gaborka28
3. aug 2023

ja ti rozumiem, mám o 9 rokov mladšieho brata a keď som mala 13, tak mi pekne liezol na nervy... a možno nie tak on ako to, že sa odo mňa čakalo, že vždy sa prispôsobím ja ako staršia. veta "ale on je malý" mi doteraz otvára nožík vo vačku 😀 ale vieš čo? naše spolužitie v jednej izbe bola jedna perfektná vec a skúsenosť do budúcna. ja mám toľko pekných zážitkov zo spolužitia s tým mojím "krpcom", že som naozaj rada, že sme mohli zdieľať jednu izbu. ale to tiež prišlo, až keď bol väčší ako tri roky. nehovoriac o tom, že keď som išla na internát, nebol to pre mňa taký veľký šok, že bývam s niekým v jednej izbe. naopak, môj manžel, čo mal izbu sám pre seba, má doteraz problém deliť sa o priestor aj so mnou 😀 ale teraz vážne - tvoj súrodenec podrastie, možno to potom bude väčšia zábava aj pre teba. každopádne, možno skús rodičom pre začiatok navrhnúť, že by si aspoň v kúpeľni chcela mať viac pokoja. prípadne ak máš predstavivosť, skús nakresliť usporiadanie vašej izby tak, aby si si vytvorila svoj malý kútik pre seba. nezaručí ti to, že ti tam súrodenec nepôjde, ale aspoň malé "útočisko" budeš mať. a uvidíš, čo na to povedia rodičia. možno to nebudú akceptovať hneď, ale minimálne začnú uvažovať nad tým, že to nemusí byť taký zlý nápad.

kulumulu123
3. aug 2023

@syslik81 moja babka mala presne takyto byt dodnes nechapem preco sa do kupelne nezamurovala stena.... Velmi divne riesenie ale na druhej strane obrovsky 4i byt s 2 balkonmi 🤷‍♀️

syslik81
4. aug 2023

@sissy27 2 deti niesu vela a rodicia maju mat aj manzelsky zivot a to sa s dietatom v izbe neda... ten dom ma aj obyvacku predpokladam a 3 rocne dieta nieje stale v izbe ... z 3 prispevkov od pubertiaka kt ani nepopisal ako to presne doma je ides hned sudit rodicov,ze si narobili deti o kt sa nevedia postarat? inak si kompletna ze ano... kolko zien aj tu v diskusii maju 2+ deti a nie kazde ma svoju izbu ... to len dnesna mlades je rozmaznana ...

ropucha6
4. aug 2023

Ja ti naopak rozumiem, kluc od kupelne sme sice nikdy nemali, ale tam sa len tak nechodilo. Skus zistit viac, ako je to s tou plesnou, tiez sa mi to zda ako vyhovorka. Izba, neizba, ved to musi byt zdraviu skodlive. Mozno mozes ist na brigadu a nieco prispiet ak je to otazka penazi.

ivangeline
4. aug 2023

Iste sukromie si vies uschovat. Byt v izbe so sestrou je normalne. Omnoho lepsie ako sa tlacit s bratmi. ;D A zas horsie ako byt jedinacik...ale naco ucit k sebeckosti,ze? To vieme aj bez ucenia. 🙂

K tej kupelni len tolko,ze popros,nech ti tam nechodia,ked si vnutri. To by ti prejst malo. Nie..ak mate v nej aj wc... Co je asi pochopitelne...Hadam zaklopu a oznamia,ze musia vojst..3r sa nepocita.

tianna
4. aug 2023

@gustoobecny a prečo s plesňami niečo nerobí? My doma bojujeme s plesňami 2. rok, v jednej izbe (zhodou okolnosti detskej) sa ešte opakovane v rohu robia, no už oveľa menej. Toto ozaj nie je dôvod. Treba kúpiť podľa rozsahu odvlhčovač alebo aspoň Ceresit. Nesusit v tej miestnosti prádlo a veľa vetrať. Ak nechce použiť chémiu tak u nás zaberá sóda bikarbóna a ocot alebo sóda bikarbóna a citrón. S kúpeľňou súhlasím, tam sa zamykať nie je bezpečné, ani nevieš ako, smyknes sa, spadnes, nepôjde ti odomknúť atď. Lekárka záchranárka z našej rodiny by ti vedela rozprávať..

tianna
4. aug 2023

@sissy27 dôstojne myslíš aby malo každé vlastnú izbu? 🤔 ak áno to je teda riadne mimo, prepáč..

sissy27
4. aug 2023

@syslik81 jasné, rodičia potrebujú mať "manželský život" a deti nech sú radi že sú, nemajú právo na nič... ty automaticky vidíš rozmaznanú puberťáčku, mne zas bliká kontrolka keď čítam o plesniach v byte / dome a o tom, že nejaký dospelák lezie 13r. decku do kúpeľne keď sa sprchuje. To je pre mňa no-go a ako matka sa v prvom rade postarám o to, aby žiadne plesne v byte neboli. Keď sa rodičia postarajú o toto, tak budú mať aj viac životného priestoru pre všetkých.
@tianna dôstojne myslím v čistom byte bez plesní a s rešpektom ku všetkým členom rodiny - teda aj školáčke zabezpečiť kľud na učenie a vlastné aktivity tak, aby sa nemusela stále len ona prispôsobovať mladšiemu súrodencovi a aby aspoň v kúpeľni mala 100% súkromie. Nie, nemusí mať každé dieťa svoju izbu, to sa jednoducho nedá vždy, na druhej strane ak viem, že sa v živote nezmôžem na viac ako jednoizbák, tak si nenasekám tri deti, že? (to nie je tento prípad, ale mala som takých susedov a to veru neboli dôstojné podmienky ani pre toho škrečka čo mali v kuchyni a nie ešte pre 5 ľudí).

syslik81
4. aug 2023

@tianna ale ona nepise,ze by s nou nic nerobili.. vy mate pliesen 2hy rok medzitym keby tvoje dieta napisalo na forum ze mate pleanivy byt ako by to vyznelo?

syslik81
4. aug 2023

@sissy27 kym sa nevyjadri matka je lahke odsudit celu rodinu..mozno s pmesnou bojuju a mozno to nieje ani ich byt mozno do tej kupelne isla matka len po daku vec .. a mozno a mozno a mozno.. ty si z rodicov spravila zrudy co tyraju dceru spehuju ju v kupelni a nestaraju sa..na zaklade 3 strucnych komentov 13 rocnej kt mozno ani neexistuje. Alen sa nudi cez prazdniny daky fracek

sissy27
4. aug 2023

@syslik81 jaj, tak ja nesmiem "súdiť" na základe príspevkov rodičov, zato ty hneď môžeš autorku nemilosrdne zaškatuľkovať na znudenú, neexistujúcu, rozmaznanú puberťáčku a hotovo, pravdu máš len ty a nikto iný. Ok.

tianna
4. aug 2023

@syslik81 jasné, nanič 😆 tak som sa na to nepozerala veru, ak s tým niečo robia a stále to nie je v poriadku úplne rozumiem jej mamine. Tiež tam deti nespia kým to dávame doporiadku vždy.

matullienka
4. aug 2023

A hlavne možno by rodičia aj rado dali izbu do poriadku a zariadili jednému z detí ale pokiaľ nie sú financie tak hádam v tejto dobe nebudú brať kvôli tomu úver.
@gustoobecny preložiť posteľ so druhej izby neznamená, že izba je zariadená. Možno máte skrine, ktoré sa rodičia už boja presúvať, že sa rozpadnú. Veď všetci vieme aký kvalitný nábytok sa vyrába

ivett1
5. aug 2023

@gustoobecny určite potrebuješ súkromie, možno pochopia vaši, ak si dáš na kľučku v kúpeľni cedulku s názvom obsadené...len
kúpeľňu nemôžeš blokovať polhodinu, ak je len jedna v byte/ dome ...
možno ta izba, kde je pleseň, bude tvoja, len sa musia zbaviť tej plesne a keď pôjdeš na strednú, tak bude tvoja...
a úplne ťa chápem, ja mám presne o 10 rokov mladšieho brata a tiež ma otravoval najviac, keď som mala 13 a on 3 😁teraz sa už na tom smejem, ale vtedy som bola vkusne na našich nahnevaná, že ho mám na krku...

2006_1211
11. aug 2023

@gustoobecny do mojej 15tky skoro 16tky som bola v izbe s bratom o päť rokom mladším a to už bolo iné no ale myslim že keď to je sestra akože tiež dievča a ešte k tomu má 3 roky tak to je pohode

kp7333
11. aug 2023

Nevieme, ake maju rodicia dovody, mozno len chcu, aby mladsi surodenec nespal sam, aby nanho dozrela starsia segra. Ked sa chce, da sa najst kompromis. Napr. zriadit starsej dcere oddeleny vlastny kutik v existujucej izbe, ci inej miestnosti.Stol, pohodlna stolicka ci kreslo a polica na knihy, zosity uplne postacia. S plesnami treba zabojovat, kupit Savo proti plesni a vystriekat, dat Ceresit a vetrat.

Strana
z2