icon

Mám 16 rokov a neviem čo mám robiť

17. aug 2022

Ahojte. Mam 16 rokov, uz skoro 17 a neviem co robit. Ucim sa v skole priemerne, nemam nejaku sialenu pubertu podla mna, ale doma je to takto: vychadzky do osmej. Mam vlastne iba jednu kamosku, s ktorou chodime von, dame si kofolu, alebo kopcek zmrzliny a motame sa po ulickach a debatujeme, lebo v malom meste toho vela na robenie nie je. Vreckove nedostavam, lebo ho vraj nepotrebujem. Nasla som si brigadu za minimalny peniaz, a vzdy ked mi pride vyplata pocuvam, ako nemam kupovat kraviny, nemam to hned minut a pod. A druhou stranou zase, ze by sa patrilo aj mladsiemu bratovi daco kupit. Raz som bola chora, tak brigadu z casti vybavil za mna ocino a to pocuvam doteraz. Mobil mam tajne. Kupila mi ho babka s dedkom, lebo ho vraj nepotrebujem. Ked mi ho mamina nasla, schovala ho, lebo vraj mi ho nedovolila. Nastastie som ho nasla a schovala zase ja. Frajera nemam sancu najst, ked sa niekto dozvie, ake mam vychadzky, smeje sa, lebo mysli, ze zartujem. Debata akakolvek nie je pripustna, takto je to spravne a mamina vraj vie, co by som vonku robila. Tak mi poradte, co robit?

Strana
z3
mimka1402
17. aug 2022

To ma mrzí, mala som podobne prísnych rodičov, ale... Osobne ti odporúčam zvládnuť toto obdobie a čím skôr sa osamostatniť, tiež som mala problém mať vzťah, keďže rodičia boli nevyspytateľní. Mne pomohlo až posledné ročníky strednej a neskôr VŠ. Keďže som odišla veľmi ďaleko od nich...
Bohužiaľ toto je čistá toxicita z ich strany, ja som si kvôli takému správaniu našla psychológa v 16ke. Kde ma ubezpečil, že naozaj to nie je ok a ja nie som na vine a nechcem veľa. Nepomohol mi doma ani plač, ani prosenie. Proste nič. Ohľadom mobilu ale nechápem už vôbec, si dosť veľká na to aby si bola v kontakte s ostatnými minimálne skrz školy, veď všetko sa dnes rieši online. Skús ten mobil poriešit na začiatok... Držím palce. Ale mne pomáhalo v tej dobe myšlienka, že to nebude trvať večne a raz sa osamostatnim. Aj sa to tak stalo. 🙂

babovka2321
17. aug 2022

Zobrat mamku k psychologovi, nech jej obzrejmi, ze to nerobi dobre. Ak teda nechce, aby si si o rok v 18tke pobalila svestky a nastahovala sa k nejakemu 40rocnemu frajerovi, kde budes mat aspon volnost :D

autor
17. aug 2022

Ako zobrat niekam cloveka, co odmieta aj komunikovat? Pretoze moje protiargumenty su vraj len pubertalna drzost.

babovka2321
17. aug 2022

Tak jej rovno povedz, ze moze cakat, ze ju toto sekirovanie caka uz maximalne rok a potom to olutuje, ked sa jej neukazes na oci, ako je rok dlhy.

autor
17. aug 2022

Hej, na podobnu vetu, ze odidem som dostala odpoved, ze kto by ma chcel. Pre zmenu od ocina.

mimka1402
17. aug 2022

Samozrejme treba zhodiť dieťa, aby sa rodič cítil lepšie.. Nevycitaj jej to, očividne si niečo aj ona sama nosí zo svojej minulosti. Možno sa jej niečo zlé stalo a ty o tom nevieš a je možno prehnane uzkostliva. Ale vyhľadala by som psychológa práve pre teba. Mne to veľmi pomohlo. Práve preto lebo som to lepšie vedela zvládať aj takúto situáciu.

@babovka2321 Absolútne toto nie je dobrá cesta. Vyhrážky ešte nikdy neboli dobré. Ľahko sa to hovorí, ale v realite? Neexistuje. Ešte jej mama povie, že kľudne nech odíde. 😀 Takýto ľudia si to neuvedomia zväčša nikdy, až keď naozaj ona odíde v dospelosti a budú mať zlý vzťah.

autor
17. aug 2022

Ja dost tusim, co je problem, nieco malo viem od babky, mamininej svokry. Ale len mimimum, dost som sama vydedukovala. Ale preco to mamina zas taha dalej na mna, alebo preco napr surodenec uz ma pohodu?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mimka1402
17. aug 2022

Súrodenec je chlapec asi, že?
Lebo ona si to neuvedomuje to sú tie generačne traumy. Ja som to pochopila až neskôr v dospelosti. Teraz keď som dospela mam s mamou lepší vzťah. Ona vyhľadala pomoc až keď videla, že to nie je ok. Ona mala extrémne obavy až ma chcela držať neustále u seba. Tak mi aj podkopavala sebavedomie, atď. Ale pritom ona si niesla z minulosti svoje veci. To človek nerobí zámerne. Ona verí, že pre teba robí to najlepšie.

Hlavne sa venuj učeniu jazykov a skole. Myslím to naozaj vážne. Máš lepšie tie možnosti ako aj vyššie niekto spomínal. Lebo veľa známych zbytočne sa upli na prvého chlapa a otehotneli len preto aby odišli z domu... To ale nie je tá správna cesta.

autor
17. aug 2022

Najlepsie nie je byt v triede za luzra, prosit o peniaze na skolske vylety a pod.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
mimka1402
17. aug 2022

Ale to je tvoj pohľad. Rodičia to vidia inak. Nevyrieši to nik za teba, ale ako vravím obvodna lekárka ti vie dať odporúčaci lístok a môžeš chodiť za psychológom zadarmo.
Tiež som nikde nechodila, reči v triede boli, nebola som obľúbená. No ako vravím môžeš iba na sebe pracovať.
Teraz sú tí môj spolužiaci inde, lebo to mali ľahšie. Ber to tak, že toto ťa núti na sebe viac pracovať a výťaž to najlepšie. Ja si teraz chodím kade tade, za svoje peniaze zatiaľ čo oni sú v práci za minimalku...

autor
17. aug 2022

...takze s tym, ze sedim doma, ked moji kamosi vonku ziju mi pomoze psychlog. A k tomu ma posle moja detska doktorka. Z maleho mesta. Byvajuca na ansej ulici. No, to maminu urcite potesi, a mne zlepsi zivot.

fanusikrm
Autor odpoveď zmazal
veselo_neveselo
17. aug 2022

Zatial nic. Uc sa poriadne, do matury to mas kusok. Za chvilu pojdes na vysoku, tam budes mat trochu viac volnosti 😉
Najlepsie co mozes teraz spravit, je zlepsit znamky - mozno sa to nezda, ale budes mat lepsi vyber toho, co dalej studovat ked polepsis priemer na skole uz teraz.
Nema zmysel bojovat s takymi rodicmi. Akoze, radia ti dobre, mozno forma nie je prijemna, ale rada ze si mas setrit je dobra 🙂 Drz sa brigady, az sa otukas, mozno najdes aj lepsie platenu. Tieto skusenosti ti pomozu neskor najst lepsiu pracu popri skole po 18.
A medzitym - mozno by rodicia lepsie pozerali na volnost, kebyze je vyplnena niecim inym. Mate utulok - co tak chodit vencit psy, alebo sa starat o macky? Pokecate pri tom rovnako, ale skusenost a zodpovednost je ina, a v zivotopise to mozes uviest. Alebo nemate v skole nejake spolocne ci sportove kruzky? Ja som v tvojom veku napr chodila 2-3x tancovat do kruzku, a 2x hrat basketbal. Vela som citala, ked som bola doma.
Najdi si, co by ta zaujimalo, a skus sa venovat tomu pomimo skoly.
A este, pomahas doma? V tomto veku by si sa uz mohla postarat o riady, vysavanie, nakup, byt uz plnohodnotnym clenom domacnosti. Aj to potom pomaha rodicom vidiet ze si zodpovedna a mozu ti verit ked ta vypustia von.

mimka1402
17. aug 2022

Autorka tak sa tu sťažuj ďalej.😀 Neviem od koho chceš lepšie rady ako od niekoho kto si to prežil.😉 Ale v poriadku tak sa ľutuj aj naďalej.😀 Písala som ti tu najlepšie ako sa dá. Ale kľudne si mala povedať, že chceš nech tu ťa poľutujeme. Dospej a pochopíš. 😉
Neviem čo vlastne chceš, aby niekto prišiel k tvojim rodičom a povedal "no no no, to sa nerobí a puste ju von".
No, ako ti je jasné, takto to nefunguje a takých ľudí nezmeníš, môžeš iba zmeniť svoj pohľad na veci, preto ten psychológ.
Ale vieš, niekto hľadá riešenia a niekto ako sa to nedá.🤷🏻‍♀️
Nič ti neutečie. Ani vzťahy ani behačky von. Tak makaj na sebe aby si bola čo najskôr od nich nezávislá a mohla odísť z domu. A nehľadaj možnosti ako obchádzať rodičov, ktorých nezmeníš a iba zbytočne budeš mať doma viac dusno.

autor
17. aug 2022

Mam setrit z 30 eur mesacne a pritom nepytat nove topanky, ci rifle. Ani peniaze na tu jednu podvecernu kofolu. Kruzky na strednej nemame ziadne. Tu v meste je iba zuska a tam moje schopnosti nie su. Vacsina kamosov si porobila vodicaky na motorky, starsi sa chystaju na auto. Cez skolu to bude lacnejsie. Ale ja uz teraz viem, ze ho nepotrebujem, lebo soferovat vraj aj tak nikdy nebudem.

autor
17. aug 2022

Ako mi pomoze k osamostatneniu navsteva psychologa? Mozno tak maximalne vo dvojici, ale k tej nikdy nepride, o tom uz par hadok u nas bolo a vraj som drza ze som si dovolila vobec to nahlas povedat.

patus_2
17. aug 2022

Ešte tie 2 roky do maturity budeš musieť zatnut zuby a vydržať. Ale už teraz sa snaž čo najviac nasporiť aj keď je to ťažké. Po maturite sa čo najrýchlejšie zamestnať, na začiatok hoci ja v Kauflande, McDonald podľa toho čo v meste máte a snaž sa nájsť podnájom, hoci by to bola iba jedna izba v byte so študentmi, alebo inými mladými ľuďmi. Alebo sa výber do väčšieho mesta, tam je ponúk viac, či už na prácu alebo na bývanie. Držím prsty, nech ti to vyjde.

simca06022011
17. aug 2022

S rodicmi neurobis nic, tam by mohli zakrocit stari rodicia a urobit s nimi poriadok. Inak len vydrzat.

autor
17. aug 2022

Babka mala zopar pokusov. Neuspesnych. Tak presla na tajnosti. Ale neda sa lepit vsetko tajne poza chrbat, ...

mimka1402
17. aug 2022

Ak chceš aby sa k tebe správali inak, musíš aj ty sa správať dospelejšie... Ohľadom toho prečo by ti pomohli terapie som už písala nejeden krát. Ale ty si zaseknuta v tom, že musíš ich zmeniť a to sa nedá. Môžeš zmeniť len seba a prijať to tak, aby si to nebrala ako trest.
Nič iné ako sa vzdelávať a pracovať na brigáde nejakej ti nepomôže. A šetriť je dobrý nápad, lebo ti to pomôže, takže by som to absolútne nebrala ako niečo negatívne. Ale to s odstupom času možno pochopíš. Bohužiaľ ostáva ti iba sa zamerať na seba.

barborachors
17. aug 2022

Ahoj, ja ti poradim, skus si najst brigádu čokoľvek nech sa dostanes k peniazom. Spominala si ze mas nejaku, tak skusaj najst este nejaky druhu alebo nieco co je lepsie platene. A ked chces chodit von tak jedine ze sa vypytas ku tej kamoske prespat - to ti snáď dovolia. Alebo povedz, ze mate v skole vylet alebo celodennú akciu do vecera a ze tam musis dlhsie byt. Lebo cakat do osemnastich je aj tak na prd platné budu ta držať doma aj tak a budes pocuvat ze dokiaľ byvas pod ich strechou budes sa riadiť ich pravidlami. Základ je preto mat vlastne peniaze aby si co . najskôr mohla z domu. Jedine ze by si odisla už teraz ale nemas peniaze takze musis pockat a snazit sa zarobiť kde sa da... a ak sa neda, bohužiaľ nepomozes si. Skusit mozno ukecat nejaku maminu kamosku.nech sa s tvojou matkou porozprava, a nech ta aspon pusta vonku.

anickaaa6aaa
17. aug 2022

Nehnevaj sa, ale príde mi to ako vymyslená téma. Hlavne štýl písania sa mi nehodí na 16r dievča...

autor
17. aug 2022

Ok, riad spratany, deti poobedne driemu, asi by bolo fajn priznat farbu. Dospela som uz davno. K teme ma postrcili temy, co tu citam v poslednych dnoch o 12 - 13 rocnych dievcatach, ako travia prazdniny. Jja som sa z mojej debilnej situacie dostala, fungovat som takto vydrzala eate rok. Desny rok. A posledne dva spustace boli iba drobnosti, ale som za ne rada. Vyssie spomenute rady by mi boli na prd, to len tak na okraj. Prespat u jamosky? Ha. Poslat za nasimi inu maminu? To by bol masaker. Najst brigadu, ktora by sedela s mojimi vychadzkami v nasom mini meste? Zial bez sance. Jedine pozitivum, po vela placoch som dostala o hodinu dlhsie vychadzky. A potom som s tym sekla. Zmaturovala, zamavala a vybaveno. Vztahy su, ake su, parhodinovu mavstevu vydrzim raz za cas a potom to doma aj s manzelom spracuvame. Nasi stalw tvrdia, ze to bola spravna vychova, celkom by ma preto zajjimalo, preco ju nepraktizovali aj na surodencovi a ja som si este stihla uzit pubertaka vracajuceho sa v noci domov ozrateho, zatial co ja som bola davno v posteli.

mimka1402
17. aug 2022

Bože, ty sa ale riadne utapaš v minulosti.😀.Psychológa potrebuješ tak či tak, nosiť v sebe krivdu sa nikdy nevypláca. 😉 A čo si si týmto dokázala?
A všetko je možné, to, že ty si to tak nevidela je bohužiaľ aj tvoj problém. Ak vidíš aj doteraz negatívne veci hold lepšie to nikdy nebude. Ja som bola v mini meste a predsa našla som si brigádu za mini peniaz, obchadzala som celé mesto. Dalo sa to.
A čo vlastne pani premudrela by si chcela počuť?🙂 Keďže máš na všetko odpoveď, ale očividne sama zo vyriešiť nevieš a nevedela si. Tak potom? 🙂
Kľudne ostan v role obete, lebo aj takto sa vyjadruješ, ale nepomôže ti to.😀 Prečo riešiš minulosť ktorú nezmeniš?

top_manazerka
17. aug 2022

Vieš čo, chápem ťa. Človek si to v sebe nesie ako krivdu a musí to ísť von. Môže ťa len hriať pri srdci, že si sa z toho vymanila. A možno je to aj návod pre ostatných rodičov - ako to nerobiť. Lebo takto tie deti naozaj dusia.. Ak si o tom chceš pokecať, kľudne mi napíš správu 🙂

autor
17. aug 2022

@mimka1402 nemam pocit, ze by som bola v roli obete. To som mala mozno tak napisledy v tej sestnastke. Ja som brigadu mala. Taku, aka bola v mojich moznostiach. Nestazovala som sa. Akurat sa z nej naozaj nedalo setrit, kedze som sa obliekala a sem tam aj jedla jedlo nie len doma. Co som chcela pocut? Neviem. Akurat vcera som mala po dlhej dobe debatu s maminou, kde som spomenula ako bola starsia niekde sama na bicykli. Vypocula som si ako tam nemala ist, ako ma malo rokov a podobne. A tu som nasledne citala x tem o 12 rocnej, co bola vonku do neviemkolkej, o trinastke, co buxhla mame telefon... a tak som si predstavila seba v rom veku. A na moment ma zaujímalo, ako by reagovali na vychovu, ktoru som realne mala dnes ludia. Ospravedlnovat sa ti za to nebudem. Inak mam susedu psychologicku a som vraj ok podla nej. 🤣

autor
17. aug 2022

@top_manazerka ako, uplne neskromne a samochvalovo si dovolim tvrdit, ze ak som kedysi povedala, ze nebudem vychovavat deti ako nasi, tak som to dodrzala a drzim stale. Na to to bolo fajn. 🤷‍♀️

mimka1402
17. aug 2022

Omielas tu stále dokola ako nič by nebolo pre teba dobré riešenie, ale sama si neposkytla žiadne. Tak? 🙂 Ak máš pocit, že nič by ti z toho nepomohlo tak napíš to čo teda áno. Nech si to teda prečíta aj niekto iný.
Ja som ti napísala čo u mňa fungovalo a aj to, že mi to pomohlo hlavne keď som prišla na dôvody. U mňa si rodičia s odstupom čiastočne priznali vinu. A taktiež mladší súrodenec to mal úplne inak ako ja. A pritom ja vôbec sa nebavim o nejakom davnom veku. Práveže to bolo celkom nedávno a vždy aj dnes sú takéto decká s takým typom výchovy. Bohužiaľ to tak bude asi stále. Niektoré deti majú až extrémnu voľnosť a iné naopak.

Strana
z3