icon

Mám 16 rokov a neviem čo mám robiť

17. aug 2022

Ahojte. Mam 16 rokov, uz skoro 17 a neviem co robit. Ucim sa v skole priemerne, nemam nejaku sialenu pubertu podla mna, ale doma je to takto: vychadzky do osmej. Mam vlastne iba jednu kamosku, s ktorou chodime von, dame si kofolu, alebo kopcek zmrzliny a motame sa po ulickach a debatujeme, lebo v malom meste toho vela na robenie nie je. Vreckove nedostavam, lebo ho vraj nepotrebujem. Nasla som si brigadu za minimalny peniaz, a vzdy ked mi pride vyplata pocuvam, ako nemam kupovat kraviny, nemam to hned minut a pod. A druhou stranou zase, ze by sa patrilo aj mladsiemu bratovi daco kupit. Raz som bola chora, tak brigadu z casti vybavil za mna ocino a to pocuvam doteraz. Mobil mam tajne. Kupila mi ho babka s dedkom, lebo ho vraj nepotrebujem. Ked mi ho mamina nasla, schovala ho, lebo vraj mi ho nedovolila. Nastastie som ho nasla a schovala zase ja. Frajera nemam sancu najst, ked sa niekto dozvie, ake mam vychadzky, smeje sa, lebo mysli, ze zartujem. Debata akakolvek nie je pripustna, takto je to spravne a mamina vraj vie, co by som vonku robila. Tak mi poradte, co robit?

haley7897
17. aug 2022

A tebe prídu tie pomery kde 12-13 ročne deti zostávajú vonku do noci, zložia telefón rodičom a podobne excesy normálne? Minule tu bola debata ci ma matka dcére (tuším 14 ročnej) dovoliť prespavat u frajera. Absolútne absurdne. Rodičia ako bez kompasu vychovávajú si vlastných pánov. 🤯
Možno tvoji rodičia nevedeli úplne najideálnejšie vykomunikovat prečo robili čo a ako robili, to ale nemení, že v tom bol dobrý úmysel a malo to ďaleko viac logiky ako decko samorast a rodičia ktorý sa snažia byť "cool" a s deťmi kamoši.

autor
17. aug 2022

@mimka1402 vies co mi pomohlo? Naozaj a realne? Ignorovat. Zamknut ma nemohli, zmlatit tiez nie. Vlastne som zistila, ze to co mi vzdy vravela babka bola pravda. Bola som dobra a sprosta. Cize vlastne dobre sprosta. Kym ja som prosila, ci smiem ist von, surodenec prisiel oznamil a buchol dverami. Ale trvalo mi to do tej sedemnastky. Zrazu sa to doma zmenilo. Vraj moj problem co robim, vraj sa nestaraju. A nic lepsie sa mi nemohlo prihodit.

ninka297
Odpoveď bola odstránená
autor
17. aug 2022

@haley7897 nepridu. Ale rovnako mi nepride normalne, že ako male decko som fungovala iba za plotom, nepoznala rovesníkov z ulice a ked som v tej sedemnastke vyliezla von, nikto ma nepoznal a pytali sa, odkial som prisla na navstevu do mesta. A to sa mi realne stavalo.

autor
17. aug 2022

@ninka297 vidis, vdaka sedeniu doma mi idu ciarky. 🤣

terry2003
17. aug 2022

@ninka297 ona je dospelá

mimka1402
17. aug 2022

Súhlasím, ale to je o tom zamerať sa na seba, ale 16r dievčaťu by som to neradila. Keby napísala 18r baba tak áno, je dospelá. Ale v 16tich by som nechcela aby si moje dieťa robilo čo chce. Je tam stále zodpovednosť rodičov. Ja som toto začala riešiť naozaj cca pred 18kou takto razantne, odišla som na par dni z domu ku priateľovi, šokova terapia, doma sa so mnou mesiac nik nebavil.😀
Dovtedy som nikoho nepoznala, iba zo školy a jedine tam som si vybudovala ako také priateľstva. Neskôr sociálne siete a to už šlo samé. Ale 16r dievča naozaj by malo mať prioritu učenie a neostat v tom kruhu prečo oni môžu a ja nie. Aspoň môj názor.

Ale ako vravím, veľmi cítiť krivdu z teba a to nie je dobré. Je fajn to možno skrz toho hľadiska, že nerobíš to svojim deťom. Ale chceš či nie. Aj ty akl rodič urobíš veľa chýb, ktoré sa tvojim deťom neskôr páčiť nebudú... Ale ty to budeš vnímať ako niečo správne.

haley7897
17. aug 2022

🤣🤣🤣🤣🤣 Prepáč, predstavila som si to ako scénu z filmu. Komické, ale teda len kým to nieje reálny život. V tomto určite rodičia pochybili. Ja tiež dcéru nepustam von behať po meste, žiadne prespavacky a pod, navštíviť môže len kamarátky s ktorých rodičmi sa poznám, ale teda má to vykopmenzovane tým, že ma iné mimoškolské aktivity a kluby kde sa stretáva s rovesníkmi.

cocolino234
17. aug 2022

@autorka ja som si zažila niečo podobné len pod vyhrážkami, že skončím v detskom domove. I keď na mňa zákonný zástupca mesačne dostával veľký obnos peňazí, oblečenie, jedlo a aj spodné prádlo som si musela kupovať sama, nemohla som nikde chodiť, žila som len v klamstvách. Rada by som pomáhala takýmto ľuďom, tá bezmocnosť je hrozná, viem si to predstaviť. A potom sem totálne nevyspelá matka postne takýto trapas, pri ktorom je očividné, že to písal nejaký nevzdelaný človek až na to, že to absolútne nepôsobí reálne. Totálny výsmech ľuďom, ktorí si toto prežili a súcitia s takými, ktorí to majú podobne. Ak si ty toto zažila pred 10 rokmi a pravdepodobne ešte aj dávnejšie, tak vtedy mali mobil úplne iné vekové kategórie a taktiež mnoho 16 ročných sedelo o 20:00 doma na riti, takže sa to absolútne nedá brať do úvahy. A ja v žiadnom prípade nezastávam názor, že keď to zvládol jeden, tak musí aj druhý ale ak majú dnes ľudia ujmu z toho, že sa ich susedia pýtali kto sú, lebo museli byť doma a vonku chodiť len pred dom na zmrzku, tak dúfam, že nič horšie ťa nestretne.

A akože už úplne ma dostalo, že niektorým príde šokujúca tvoja gramatika.

autor
17. aug 2022

@mimka1402 mala som 17, takmer 18, keď som s tým sekla. A teda bez obav, neznamenalo to zurky, drogy, neviazany sex a neviem co. Len som si proste prestala pytat povolenie ist napriklad do susednej dediny na diskoteku. Alebo do kina do ineho mesta. A hej, dala som si so spoluziackou prepichnut ucho. Dalej som sa ucila, aj zmaturovala velmi dobre, v zovote som napriklad neblicovala a nikdy som nefajcila. Co mi napriklad doteraz vlastna mama neveri. Lebo ona vraj vie. 🤷‍♀️🤣

autor
17. aug 2022

@cocolino234 neospravedlnujem sa ti za to, ze moja mladost ti pride nerealna a malo na prd. 🤔

derdia
17. aug 2022

Podla mna vydrzat do 18tky a odist.... To je strasneeee....

mimka1402
17. aug 2022

@cocolino234 Tiež nemám slov na toto. Reálne to byť mohlo, súdiac zo svojho života. Ale škoda, že autorka je až prehnane naviazana na to. A nepohla sa mentálne inam. To, že túto diskusiu spravila mi príde čisto len z toho dôvodu, že to v sebe nemá vysporiadané a stále sa v tom utapa...

cocolino234
17. aug 2022

@autorka lol ja ospravedlnenie nepotrebujem 😆naozaj si nemysli, že každý potrebuje objasnenie tvojho života. Posielam ti hlavne viac psychickej sily, lebo rúcať sa z tohto... naozaj ako keby si sa mentálne nikam nepohla a s tým by ti psychológ pomohol. Držím palce.

@mimka1402 ja som si od začiatku myslela, že to niekto nepíše reálne, lebo síce štylistika naozaj 16 ročného ale je cítiť, že píše okolky nasilu. A intuícia ma neklamala, je to údajne dospelá žena, ktorá je traumatizovaná z toho, že pred 10-15 rokmi nemala mobil a na zmrzlinu mohla len na ulici pri dome. A peniaze dostala len na tú zmrzlinu... nič naviac a už vôbec nie vreckové.. chápem, že každý sa s problémom vysporiada inak, ale ak toto niekoho škrie po tak dlhej dobe, tak smer psychológ a bez hanby.

autor
17. aug 2022

@cocolino234 toto je to jedine, co si si u toho vzala? Zmrzlinu? Ok. Beriem. A pekny deň prajem. Hlavne bez tych nonstop spominanych traum. 🤷‍♀️

terry2003
17. aug 2022

@derdia ona je už dospelá. Opisuje tu svoje detstvo.

mimka1402
17. aug 2022

@cocolino234 Tak zas netreba zľahčovať to, že jej rodina podkopavala nohy a zakazovala veci a nenechala ju žiť svojimi vecami. Očividne to na ňu nechalo riadny spád, keďže stále to rieši aj takto spätne. Ale ako vidíš, ona problém nevidí, asi iba chcela aby všetci začali nadávať na jej rodičov, že akí sú zlí, inak nechápem.

elizabet173
17. aug 2022

ešte ma napadlo. keď máš so starými rodičmi dobrý vzťah, nemohla by si ísť bývať keď dovŕšiš 18 rokov k nim? Rodičia sú povinní ti platiť výživné, kým študuješ, myslím, že by si ho vysúdila, ale nech sa vyjadrí niekto kompetentnejší. Budúce leto by som si vybavila lepšie platenú brigádu, kľudne aj na celé leto.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
autor
17. aug 2022

@elizabet173 nemusite. Nevedela som, že kazdy zivotny flashback musim podlozit dokumentami a nemozem len tak zalozit temu, co mi napadne.

autor
17. aug 2022

Nwzacala som to slovami "pred desat rokmi", lebo mi napadlo, že hned doatanem psychol rozbor, ako sa v tom stale hrabem a podobne. No... dostala som ho aj tak. Nabuduce si trikrat rozmyslim, ci nieco co mi napadne pridam ako temu. Bud mi to ponaucenim

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simca06022011
17. aug 2022

@ninka297 neviem, na aku skolu si chodila ty, ale teda v 16tke bezne vzdelany student nemá mať problém s čiarkami. Ak sa uči/ucil...

dadka3450
17. aug 2022

Ja som to mala také isté ako ty rodičia prisny a všetku pozornosť venovali mojim dvom mladším súrodencom. S otcom som mala veľmi zlý vzťah stále ma ponižoval a stále sa s ním nerozprávam lebo keď prídem teraz domov povieme si len ahoj a to je celé ale ľutuje aký bol ako sa zle ku mne správal. Rešpektujem ho ako svojho otca a to je celé. Chcela som povedať, že nechcela som žiť takýto život a keď som mala 18 dokončila som školu a to som už mala frajera v hlavnom meste teda vyše 100km od mojej rodiny.Byvam tu už 7 rokov a neľutujem.

deedol
17. aug 2022

a teda preco boli vasi taki? zistila si, co za tym bolo?

bilberryday
Autor odpoveď zmazal
att123
Odpoveď bola odstránená
oskvarka
Autor odpoveď zmazal
oskvarka
17. aug 2022

😂 mala som to veľmi podobné doma...ale moja gramatika je biedna aj napriek mame učiteľke ..keďže som dyslwktik 😂.

lunademonica
17. aug 2022

Moja, za rok si na slobode. Najdi si nejaku pracu a chod od nich prec, drzim ti palce.