icon

Mám 17 a nemám vlastnú izbu

27. jan 2021

Dobrý deň možno si niektorí pamätáte moje príspevky ohľadom vlastnej izby ktorú nemám a tak dlho už po nej túžim veľmi chcem mat vlastnú izbičku iba moju kde má nebude otravovať brat cez deň a otec večer s pozeraním TV
Niektorí si možno poviete že chcem veľa a môžem byt rada že mám čo jesť a obliecť si ale ja chcem vlastnú izbu chcem svoje súkromie kúsok môjho chcem patriť niekam citim sa ako neplnohodnotní člen rodiny lebo posteľ mám v rohu obývačky no kto už má posteľ v rohu obývačky? Rodičom sa snažím vysvetlit že chcem vlastnú izbu ale oni stále nič akoby ani nepočuli😔pritom starší brat dostal izbu v 12ke
Ja mám v obývačke odjakživa vždy keď príde návšteva ide cez moju izbu tak isto otec mama brat všetci a telka do noci lebo otec pozerá prosím vás poraďte čo mám robiť dá sa niekde nahlásiť že nemám možnosť súkromia alebo je to hlúposť?
Stačila by mi úplne malinká len nech je iba moja😔prosím poraďte ďakujem

Strana
z3
leuchtturm
27. jan 2021

pockaj si rok, najdi si pracu a nebudeš mat len svoju izbu, ale rovno cely byt 😉

diaalex
27. jan 2021

@mariejenka
@pribinak nestarám sa, len som napísala, že aj takéto prípady existujú 🤔

mariejenka
27. jan 2021

@diaalex jasne,vpohode. Je to samozrejme ich život, nech si ho žijú,ako chcú,pokial to nikomu neubližuje. Ale je to ozaj nie normalne. Takto fungovať. Tiež poznam vela mladých muzov, slobodných co su u rodičov, aj ženy. Ja sama som tieu dlho krepcila u našich, a boli sme 4 deti v jednej izbe, dve poschodové postele. Takze viem co je to,nemat sukromie,ale prežila som .
No autorke neni co vyčítať,lebo ona nema nic,co by sa dalo nazvať izbou.

thewitch
27. jan 2021

Aký veľký byt máte? Ja som žila v jednej izbe najprv celé roky s bratom a mamou ale neskôr brat sa presťahoval do izby ktorú sme vlastne používali na haraburdy a tak som ostala sama v izbe s mamou a ja som si izbu predelila komodami aby som mala aspoň nejakú časť izby svoju ale stále to nebolo ono a teraz aj tak žijem s priateľom už takže buď len vydržať alebo ak budeš vedieť aspoň napísať rozmery rwsp. Počet izieb tak by sme ti vedeli určite aj lepšie poradiť... Ale v tvojom veku chápem aké neznesiteľné to musí byť, učenie, spanie, súkromie celkovo... Ak máte aspoň väčší byt tak si myslím že nejaká možnosť existuje ale ak ste v maličkom byte... To pomôže už len od sťahovanie sa sama alebo celá rodina do niečoho väčšieho ale darmo... Aj od peňazí závisí a všetko

kittykat22
27. jan 2021

ked skoncis skolu - co je coskoro, tak bud sa prihlas na VS ktora je daleko, aby si dostala intrak, alebo si najdi pracu a chod do spolubyvania - budes si platit samostatnu izbu.

katulienkax
27. jan 2021

vy jej tu radite intrak a na intraku bude mat vlastnu izbu? sak bude mat aspon 2 spolubyvajuce , ktore jej mozu takisto liezt na nervy 😂 a ja ked som byvala s rodicmi tak s nami byvala aj babka ktora bola stale s nami v detskej izbe, co sme ju mali vyhodit z bytu zato ze ja ako decko by som rozkazala ze chcem sama izbu?

leuchtturm
27. jan 2021

@katulienkax napokon, dobrych ludi sa vsade vela zmesti 🙂

v_alika12
27. jan 2021

@21anjelik19 prajem ti v novom dome to najkrajsie byvanie

babydesire
28. jan 2021

Jooj,horsie ako ja v tvojom veku,tiez som chcela vlastnu izbu v rodinnom dome,,mali sme traja surodenci spolu izbu..a nedockala sa. Ale ty to mas horsie...neda sa poukladat nabytok tak aby aby si tam mala vacsie sukromie?kupit paravan?prenosnu stenu?sadrokarton?

jajka71
28. jan 2021

Je to o tom ako to máte doma zariadené, ak otec chodí do noci pozerať TV do obývačky kde spis ty, zrejme mama nebude chcieť prísť o spálňu aby ju rušila TV v obyvacko/spálni. My sme boli 5ti v dvoch izbách a roky traja starší v 1 izbe (brat a 4 sestry). Ja s bratom a tri mladšie spolu. Podľa veľkosti izby. V rodine súrodencom rozdelili izbu skriňami kým sa neprestahovali do domu a tam zistili ze v 1izbe su cely deň a potom sa idú len vyspať samostatne. Ďalší mali predelenú 1izbu sadrokartónom tak, že v 1 časti spali rodičia a v druhej deti a prežili to 🙂 ide o to, ake sú priestorové možnosti a prioríty.

21anjelik19
28. jan 2021

@v_alika12 veľmi pekne ďakujem ❤

nafka0483
28. jan 2021

@katulienkax Chces povedat ze na intraku bude mat postel niekde v priechodnej izbe, cez ktoru budu chodit ostatne dievcata do svojich izieb a navyse jej niekto bude v tej priechodnej izbe noc co noc pozerat telku? A ze cez den sa ani nebude mat kde prezliect, lebo stale jej budu ludia chodit okolo postele do ostatnych miestnosti?
Citala si aj tu predchadzajucu temu, videli si tie fotky, ze ako ona vlastne zije? To nie je o tom ze ona nema vlastnu izbu len pre seba, ale o to, ze nema ani len kusocek sukromia a ze ocividne to doma nikomu nevadi a kaslu na nu. V takej situacii si veru myslim, ze na internate by sa k nej spravali lepsie a ze by tam mala viac priestoru a sukromia.

simca06022011
28. jan 2021

Mna napadlo uplne jednoduche riesenie aspon proti tej telke v noci.. na ten vyklenok dat zaves a vecer to zatiahnes (ak si to dobre pamatam,tebe ta telka rovno svieti do postele) . Treba pochopit jedno, ten dom sa sam a zadarmo neprerobi (jasne ze by sa dal, zburali by sa nepotrebne priecky, postavili nove, zmenila dispozicia komplet vratane dvier a bolo by to vybavene :D) , ty do intraku nepojdes (pochopitelne tiez to nieco stoji), izba sa tam neobjavi len tak, cize musis iba vydrzat a riesit to aspon provizorne.

chvostik1
28. jan 2021

Teraz ma napadli vertikálne žalúzie. Sestra robí v škôlke a majú takto predelenu časť na spanie od herne. Ale ak fakt nie sú financie, tak normálne nejakú peknú bavlnenú metráž cez šnúru natiahnuť.

simca06022011
28. jan 2021

@chvostik1 pri tom ako to tam vyzera tak kludne aj stare navlecky na periny, a bude to o tom istom... len nech jej to tam nesvieti do postele

cickamon
28. jan 2021

@simca06022011 jasne na intraku nebude mat sukromie ale preco by do intraku nesla? ze to nieco stoji? ja som mala socialne stipendium z ktoreho som si platila intrak, stravu, pomocky do skoly, dopravu a este som si aj slusny peniaz odlozila ze som v lete mohla ist na dovolenku k moru ... a nie nasi mi neprispeli ani cent ked som dostala stipko.... manzel tak isto a to ani nebolo ze by rodicia boli uplne socky a nepracovali ci nemali na to nam skolu zaplatit... manzel mal oboch rodicov zamestnanych a ja otca v zahranici a mama mala opatrovatelsky prispevok na deda) jednoducho na vyske su celkom ine podmienky na stipendium ako ked ziadas prispevky z uradu.

simca06022011
28. jan 2021

@cickamon tak jednak musí mať takú školu (o strednej je reč) co ma internat. Tu skolu jej musí niekto vybaviť. A keď to rodičia neriešia, ako dôvod vlastná izba im určite stačiť nebude.

chvostik1
28. jan 2021

@cickamon Neviem kedy si chodila na intrak ty, ale teraz po novom keď prijímajú študentov na intraky, tak sa platí skoro polrok dopredu. Takže rodičia určite nebudú mat za ubytko na intrak min na 3m dopredu keď nevedia investovať do provizórnej "steny" ani 20e.

chvostik1
28. jan 2021

@cickamon sama si si platila ubytko, stravu, školské pomôcky (bavíme sa o VS hej?) a ešte si si aj na dovolenku pri mori ušetriť vedela? Na VŠ? Ja som mala spolubývajúcu (moju naj kamošku) čo také štipko dostávala (max. vyšku), ale keď si zaplatila intrak, dobila kartu na obedy, zaplatila učebnice, skriptá, vytlačila veci na cvika, eseje, seminarky, keď sme chodili na exkurzie, tak bola rada keď sa jej podarilo odložiť cca 30-40e aby si občas mohla s nami aj von na pizzu vyjst a aj niečo na seba kúpiť a to ani nechodila často domov.

nafka0483
28. jan 2021

@cickamon To kolko si mala mesacne stipendum, ze si z neho pokryla uplne vsetko a este aj usetrila na dovolenku pri mori?

simca06022011
28. jan 2021

@nafka0483 ja som dostávala 2000korun.. To bolo okolo 2003-2004... S brigadou som to potiahla všetko ale na dovcu mi neostalo 😁 tam som vedela aj zadara tlačiť a kopírovať, čiže o náklad menej

nafka0483
28. jan 2021

@simca06022011 No preto ma zaujima kolko dostavala ona, bez brigady a tak, ze este usetrila na dovolenku pri mori - lebo to musela byt paradna suma.

cickamon
28. jan 2021

@chvostik1 no stipko som mala maximalne tusim to bolo cca 300 eur a intrak stal 50 eur na mesiac.... stravne bolo dotovane ak si platil nad 3 eura stat doplacal 1,8 ak nad 5 eur tak 3,6 eura takze obedy vysli lacno a zvacsa bola taka porcia ze mi stacilo aj na veceru ... casto som si aj varila sama ... cestovne vela nevyslo to sa kupovalo trojmesacne jazdne a skripta ked sme mali 2- rocne tak som zohnala od starsich spoluziakov ci mala pozicane z kniznice takze iba vydavky na tlacenie projektov a praci... jednoducho kazdy mesiac som si vpohode 100 eur usetrila aj ked som obcas zasla na pizzu a pivo 😀 za rok to mas 1200 eur a este viac lebo cez prazdniny som intrak neplatila ale stipko chodilo ....

chvostik1
28. jan 2021

@cickamon sociálne štipko nemá jednotnú výšku na celom Slovensku? Kamoška mala maximum a bolo to 205e. By ma celkom zaujímalo v ktorých rokoch si študovala lebo ja som už 12r z výšky a už vtedy sme platili za intrak 80e mesačne :D

cickamon
28. jan 2021

skoe je rozdiel v tom kde mas intrak ... studovala som cca od 2008-2014 ale aj teraz ked som vcera hladala info o intrakoch pre jednu babu tu z mk tak to je 60 eur ... a stipko sa mi mari ze bolo presne 275 ale ruku za to nedam ani za presne tie dotacie ako boli cenovo ... ale viem ze vpoho 100-vka mesacne mi ostala stale niekedy aj viac

nistika
28. jan 2021

je to veru tazka situacia...tiez som zazila nieco podobne vzdy som mala izbu sio starsou sestrou, ta potom otehotnela nejak neplanovane a vydla sa, asi si myslite jak dobre ved mi ostala izba...nie nie oni byvali u nas v mojej detskej izbe a mna prestahovali do obyvacky....obyvacka bola nadalej obyvackou iba som tom mala navyse postel....cize vsetci tam den co den vysedavali pozerali tv jak v obyvacke a ked konecne sli spat, mohla som aj ja....chodila som vtedy do prveho rocnika na vyske...nemala som sa velmi kde ucit alebo i pisat prace lebo doma kricalo dieta, vsetci boli vsade...toto obdobie trvalo asi rok, potom sa odstahovali...ale napriek tomu spoíinam na toto obdobie usmevne. v nasom malom byte bolo rusno, babatko s ktorym som sa mohla tesit, ale nemusela som sa on starat...niekedy som ho zobrala kocikovat a tvarila sa ze je moje :D :D kazdy pozeral jak dobre vyzeram na to ze mam dieta sak to poznate....ked odisli bolo mi smutno, vsetko ma plus aj minus skus najst svoje plus a sustredit sa na ne...zachvilu budes aj ty dospela mozno pojdes na intrak mozno do podnajmu....uzivaj si blizkost rodiny pokial sa da a to co ta hneva ber ako vyzvu, moznost naucit sa nieco nove 🙂

anukha
3. feb 2021

Citala som celu staru aj novu diskusiu. Mna normalne napada ostatna rodina ( babka, tety a pod. ) u nich sa nenajde nejaky priestor, kde by si mala viac sukromia a pochopenia? Pretoze u vas doma ho viac ako ocividne nemas ...
U nas napriklad na pol roka byval bratranec, lebo mal problemy v skole a boli sme v rovnakom rocniku. Tak aby nemusel opakovat rocnik, byval od pol roka do konca skolskeho roka u nas. Ucili sme sa spolu. Je pravda, ze spaval v obyvacke, ale teda ucili a hrali sme sa spolu v izbe a nikto mu tam teda do noci nepozeral telku. A bolo to na 5 mesiacov nie na 6rokov +...

Strana
z3