icon

Mám dať dcéru na 8 ročné gymnázium?

julca405
18. mar 2021

Dobrý deň moja dcéra je 5.ročník na základnej škole mám ju nechať na základnej alebo ju dať na 8.ročne gymnázium ona mi vraví že chce zostať na základnej ale že chce ísť aj na gympel a že ona nevie .......mám ju nachat na zakladke aleboju dať na gympel ?prosim poraďte ❤️

Strana
z2
dkethe
18. mar 2021

Som absolvent 8r a nedam svoje deti. Uz to nema ani ten benefit, ze sa studuje o rok menej kedze sa chodi z piateho rocnika.
Ja vyberiem kvalitnu zakladnu skolu, ale rozhodovanie co a ako dalej necham na zodpovednosti 15r cloveka, nebudem robit rozhodnutie za 10r dieta.

dskjhfdlkdjhl
18. mar 2021

@abdn16 ano, maju, dokonca aj na sport a kruzky. Ziju uplne normalne.

lenkakravcova
19. mar 2021

@julca405
Tiež som absolvent 8rocneho gymnázia. Šla som zo 4 ročníka, takže benefitom bolo ze som ušetrila rok, ktorý som potom stratila tým ze som sa nevedela rozhodnúť na ktorú vysokú školu chcem ísť. 😂
Čiže som koniec koncov neusetrila nič.
Svoje deti by som tam už nedávala. Mne osobne dosť chýbalo na vysokej škole, že som nemala strednú školu v rovnakom odbore. Mnohé veci spolužiaci zo strednej vedeli už výborne, ja som s nimi len začínala (napr. rez stromov..).

hettinka
19. mar 2021

@lenkakravcova zalezi, na akú VS človek ide. Keby si šla študovať niečo iné (medicinu, matematiku, farmáciu, mnohé ďalšie odbory), spolužiaci z odborných SS by ťahali za kratší koniec. A v globále je gymnázium najlepšia príprava na VS, len počas gymnázia už treba robiť veci navyse v “svojom” odbore. Napr dcéra študuje informatiku a už od 3. ročníka chodila na kurzy a workshopy v rámci informatiky, ale bez gymnazialnej matematiky by asi skončila v 1. semestri. Tam ľudia z odborných škôl absolútne nestíhajú.
Inak, ak si ani po maturite hneď nevedela, čo chceš vlastne študovať, po 9. triede by si vedela? Mohla si predsa po kvarte prestúpiť...

lenkakravcova
19. mar 2021

@hettinka Nevedela som čo chcem študovať, lebo som sa nad tým nikdy skutočne nezamyslala. Nemusela som. Mala som kopec času. A tak to aj dopadlo, potom som ho minula na premýšľanie co dalej. ☺️ Možno by som si inak vybrala už Škót, možno nie - teraz to už nezistím.
Popri gymnáziu som chodila na klavír. Nič iné u nás v meste nebolo. Poľnohospodárska škola, kde by som sa naučila orezavat stromčeky, vrublovat alebo si urobila zdarma vodiča na traktor, bola 35km vzdialená, takže mi ani nenapadlo sa zamýšľať nad tým, ze by sa mi to mohlo niekedy v budúcnosti zísť.

Sestra, ktorá chodila na 8r gymnázium mala ten istý problém. Posledne dva roky štúdia strávila úvahami nad tým, čo chce robiť. Keďže mohla všetko aj nič. Nevedela sa rozhodnúť medzi farmaciou, pedagogikou a prekladateľstvom. Obe sme sa učili takmer na čisté jednotky ale v reále nám to bolo vpodstate na nič. Ona sa nakoniec rozhodla podľa brigády (robila sprievodkyňu Nemcom) a darí sa jej v nemčine i v práci. Ja som šla za svojím hobby (Eko poľnohospodárstvo) po pol roku na výške ktoru chcela (hlavne) mama aby som študovala (učiteľstvo).

Spätne pre mňa gymnázium nemalo veľký prínos.
Manžel šiel po základnej škole na technickú strednú, kde sa úplne vyprofiloval a hneď vedel kam pôjde ďalej. Študoval po strednej informatiku v Prahe (matika ho nevylúčila, ale takmer 400 študentov z gymnázií tam vypadlo na odborných predmetoch z programovania ktoré mal on v maličku, ani sa na ne takmer nemusel učiť..).

A inak aj pre odbory ako farmácia alebo medicína sú vhodnejšie priamo stredné zdravotnícke školy. 🙂

luccija
19. mar 2021

@lenkakravcova je to všetko ako lotéria kamarátka chcela ísť na VŠ pedagogickú a zobrali všetko žiačky z gymnázia, lebo mali lepšie znamky.Zdalo sa jej to nespravodlivé, lebo o pedagogike a problematike vedeli viac.Niekedy to je len o známkach nie to, čo vieš...

katpox
19. mar 2021

Tak ma este malo rockov, z gymnazia musi ist na 100 percent na vysoku, lebo cisto gymnazisti maju problem najst si pracu, spoluziacky, ktorym sa nepodarilo z gymnazia na vs maju profesie ako predavacky s oblecenim, pracuju vo fabrikach za pasom, tiez co v triede boli oblubenci jednotkari ledva zvladli gympel a na vysokej sa utopili, po prvych skuskach skoncili alebo opakovali semester... No ja osobne keby mam sikovneho skolaka by som ho rozvijala prostrednictvom roznych zaujmovych utvarov, mna tiez bavilo ucit sa a chodila som na prirodovedno-matematicky kruzok, potom na dramaticky a skusila som taliancinu a nemcinu, vsetko bolo na zs, ucitelia boli v pohode, ziadne doucko som na prijimacky nepotrebovala, ak to citite vsak, ze je to spravne, tak ho tam dajte... Moj je este malicky a viem, ze na gymnazium nepojde, lepsia stredna, dokonca by mi nevadila ani ucnovku keby ma, lebo je dopyt po remeslach a taky frezar, nastavovac CN.strojov, obkladac, automechanik si zarobi viac ako mgr.socialna pracovnicka, mgr.vyziva ludu a xy vysokoskolakov z inych cudnych vysokoskolskych odborov, kde su studenti len skrz financie pre vysoku a uplatnenie ziadne...

julca405
autor
19. mar 2021

Ona chce byt zvelorekarkou a na to potrebuje VŠ takze je tam lepšie ísť z gymnázia problém je že jej najlepšia kamarátka nejde

dskjhfdlkdjhl
19. mar 2021

@lenkakravcova Ale to je presne to, co som pisala, nie je to skola pre kazdeho. Ja som napr. uz ako 10 rocna vedela cim chcem byt a nezmenila som to a som rada. Akurat teda za mojich cias 8-rocne gymnazia este neboli, ale keby boli, tak by som chcela ist. A teda, kazdy sa moze vyprofilovat aj na gymnaziu (obzvlast teraz, ked su seminare, to moja generacia velmi nemala), ja som isla na gymnazium s tym, ze pojdem studovat matematiku a teda som robila olympiady a neskor aj SOC-ku z matematiky a nemusela som meditovat a stracat rok, tym, ze neviem, co dalej. Inak, ucim matematiku na VS a ucim informatikov. Ti, ktori prisli z gymnazia su na tom ovela lepsie a aj lepsie tu skolu zvladaju ako studenti z odbornych skol. Je to najma tym, ze su zvycajne lepsie pripraveni z matematiky.

dskjhfdlkdjhl
19. mar 2021

@julca405 Nech skusi prijimacky a potom sa uvidi. Rozhodne by som vsak dieta nenutila.

xxx23
19. mar 2021

@julca405 aspon nech skusi prijimacky aj moja nechcela ist a nakoniec sa jej podarilo a teraz mi hovori aka je rada ked je na osemrocnom 😊

xxx23
19. mar 2021

@julca405 to aj mala mala tiez ze ziadna kamoska ani nikto z predoslej striedy a teraz vobec neriesi uz na novy kolektiv

julca405
autor
19. mar 2021

@xxx23 Ok skúsim

lenkakravcova
19. mar 2021

@luccija O :/ Som nevedela že tam berú podľa známok. Smutné.

lilke
19. mar 2021

@abdn16 Nemám pocit, že by bolo náročnejšie učivo ako na ZŠ. 😉 Ja som učiteľka 2.st., obe deti mám na 8-r. gymploch ( podľa výsledkov oba patria už dlhé roky medzi 5 najlepších na SK). Učia sa z rovnakých učebníc ako my na ZŠ, ak náhodou im čosi ujde, ja s mojimi znalosťami a s mojimi pracakmi im bohato stačím, aby mali jednotky a obsiahli všetko.
Je to skôr o zložení triedy, viac šikovných detí dokopy, rýchlejšie pochopia, a potom učiteľ môže pustiť aj informácie navyše, možno žiadať projekt, pokusy, deti majú čas to prezentovať ( kým počas rovnakej časovej dotácie na učivo na ZŠ sa snažíme o opakované pochopenie učiva u slabších, viac opakovania, precvičovania).
A naše deti aj ich spolužiaci majú plno voľnočasových aktivít, je tam dosť aktívnych športovcov, bezproblémovo zvládajú. Naše deti si dokonca úlohy robia v škole, celé popoludnia majú pre seba. Pokiaľ ovšem nemajú nejaký projekt.
Neoberame ich o detstvo, ako tu zaznelo, ale práve naopak dávame im možnosť stretnúť sa s deťmi na inej intelektovej úrovni, s inými záujmami, s iným myslením.
A áno, podľa ich slov sú u oboch spolužiaci, ktorí sa trápia. Možno sen rodičov a prípravami vydreté prijímačky.

kvieta
19. mar 2021

Je málo detí, ktoré sa trafia vo výbere strednej odbornej školy. Problém je po jej vyštudovaní v tom, že dieťa má zvyčajne "pozatvárané" dvere na iný typ VŠ. Napr. po absolvovaní takej strojníckej priemyslovky je skoro nemožné zvládnuť prijímačky na medicínu, veterinu, prírodné vedy (biola, chémia a pod.), jazyky... Po absolvovaní gymka sa dá rozšíriť odbornosť aj pomaturitným štúdiom, kurzami, ak by dieťa nechcelo pokračovať v štúdiu na VŠ.
V drvivej väčšine majú gymnazisti na odborných VŠ veľkú výhodu, pretože majú zvládnutú silnú matiku, fyziku, chémiu a tie odborné predmety sa poväčšine oni naučia ľahšie, ako absolventi odborných škôl matiku, fyziku... Jednoznačne platí, že gymko je predpríprava na VŠ, SOŠ na okamžitú prax. Už si stačí iba uvedomiť, že už teraz je maturita najnižším požadovaným vzdelaním pri uchádzaní sa o nejaké pracovné miesto, niekde už nestačí ani I. stupeň VŠ.
Môj otec vravel: S vysokoškolským diplomom môžeš robiť smetiara, no s ukončenou učňovkou nemôžeš robiť projektanta.

Na 8-roč.gymko by mali ísť deti, ktoré majú predpoklad, že zvládnu iný štýl práce, ako na ZŠ. Rozsah učiva, ten je ten istý a to, že sa vám poniektorým zdá, že sa musia učiť viac, ako na ZŠ, tak sa v prvom rade asi treba objektívne zamyslieť nad tým, prečo sa na ZŠ neučili viac. Ja vidím problém v tom, že úroveň mnohých základných škôl klesla, vypúšťa sa veľa učiva, jednoducho sa od detí menej očakáva. Za mojich čias sme sa učili oveľa viac, písomky sme písali oveľa častejšie, mali sme viac povinných aj nepovinných aktivít. Dnešné deti veľmi odľahčujeme a nemyslím si, že je to správny smer.

Takže, ak nemá problém v učení, ak je komunikatívna, samostatná, ak sa javí tak, že aj tak by pravdepodobne šla na gymko, ja by som ju určite dala. Nepríde o žiadne detstvo, len ho bude prežívať s novými spolužiakmi.

bennn
Odpoveď bola odstránená
veronikazuko
19. mar 2021

Naša dcéra tiež bola taká,že si nebola istá,ale po prijímačkách sa už tešila. Teraz je tercia a opýtam sa jej: "vieš si predstaviť,že by si ostala na základnej?" Tak na mňa popozerať,že absolútne si to nevie predstaviť. Myslím,že ty ako matka by si mala vedieť,že či na to má

panelacikova
20. mar 2021

@bennn ale na 8-ročnom neušetríš rok štúdia...

dskjhfdlkdjhl
20. mar 2021

@panelacikova pred par rokmi sa takto dal rok studia usetrit, teraz uz nie a nemusi kazdy o tom vediet.

panelacikova
20. mar 2021

@dskjhfdlkdjhl kedysi áno, viem

eeffka
20. mar 2021

Dcera je a bola vyslovene studijny typ ktoru na zakladke bol za sprta, na 8r gymnaziu bola standard, dokonca teraz ma uz aj 2ky (je v kvinte). Uz 2roky mi hovori ze pojde na prekladatelstvo, ma bilingval anglicky +francuzstinu, ja matka roka som ju tam nahlasila, isla presla a bola tam. Ja som az po 2r pochopila ze to nie je skola s rozsirenym jazykom ale bilingval,ktory realne zacal tento rok, nema ziaden problem. Skola jej dala od 11r stredoskolsky system ucenia, projekty,samostatnost, komunitu ... za mna vynikajuce rozhodnutie. Podotykam ze je to evanj.gymnazioum a my sme ateisti.

janage
25. mar 2021

@julca405 ja napíšem za seba a dcéru. Zvažovali sme, ale u nej nakoniec rozhodlo, že potrebovala čas na svojich 150 krúžkov a mimoškolských aktivít a tie sa aj každý rok menili. Zostala na ZŠ.
Plusy
mohla naozaj sa venovať tým 150 aktivitám a vyskúšať fakt široký záber od umeleckých až po vedecké
Mám pocit, že učitelia sa jej viac venovali pri príprave na súťaže čo som rozprávala so známou čo má dieťa na 8roc. gymku dostali študijné materiály a dovi dopo. Na ňu si aj reálne našli čas ak chcela niečo vysvetliť
V 8 tr. si konečne našla predmet, ktorý ju naplno pohltil a to ju vyprofilovalo ďalej.
Minusy
Slabšia slovenčina, ktorú ona čoby vedecký typ neobľubuje a bohužiaľ toto dištančné vzdelávanie nič moc. Z toho áno vyplynula potreba doučiť sa na prijímačky. Matiku, ale napr. majú perfektnú
Kolektív ju často využil na "domáce" ale nemala toho, kto by poradil jej. Tiež ako tu bolo spomínané niekedy som mala pocit, že miesto aby išli dopredu s učivom, kvôli tým slabším dlhšie preberajú jedno učivo a to už ide napr. na nervy aj jej.
Kompenzovala to ale napr. tým, že robila nad rámec súťaže aj korespondenčné či online.
V neposlednom rade na 8 ročné gymka je tu menší nátresk ako na tie kvalitné 4 ročné takže už by sme mali vystarané.
Chaos tento rok okolo prijímačiek by sme neriešili.
Je pravda, že sme sa spoľahli na monitor, že to bude taký ukazovateľ pred prijimačkami a keby makla troška na slovine a urobí nad 90% aj tú, ide bez skúšok.

nxcxlx1234
27. mar 2021

@julca405 určite ju pošlite na gymnázium má to určite lepšie ako základnú ..keď bude staršia bude Vám za to vďačná❤️

danusa63
27. mar 2021

Som absolvent osemročného gymnázia. Syna tam nedám. Zbytočne veľa učenia a života potrebné veci chýbajú. Napr. Prstoklad

klara321
30. máj 2022

Ja som dcéru tento rok na 8.r gymnázium prihlásila, skúšky urobila priemerne, čiže v žiadnej prvej desiatke ale v druhej polovici, vzali ju. Najskôr ísť nechcela, lebo kamarátky v triede, potom si našla na prípravnom kurze na danom gymnáziu ešte lepšiu kamarátku, tak už ísť chcela, kamarátka ale skončila prvá pod čiarou a nevzali ju, tak už zase nevedela či tam chce ísť, na ďalší deň sa vyjadrila, že sa teší, že tam pôjde, pretože si v triede na ZŠ pripadá ako na psychiatrii (v triede je 5 dievčat a zvyšok chlapci a nenormálny hukot a vyrušovanie aj cez hodiny, čo jej strašne vadí, nemôže sa sústrediť). a na ďalší deň, že zase nevie... takže tak. Je to dieťa bilingválne s plynulou angličtinou. Učí sa pomerne ľahko, aj keď je pravda, že je skôr pohodlná, žiadny knihomol, chodí na klavír, pláva, na agličtinu...a cez prázdniny jej pribudne aj nemčina.....Uvidíme ako bude na tom gymnáziu, ale momentálne si neviem predstaviť, že by zostala v tej triede na ZŠ, v učive hlavne zo SJL a z MAT boli a sú dosť pozadu, bez prípravného kurzu by prijímačky neurobila, nevedela ani deliť, nepoznala všetky potrebné slovné druhy, musela sa veľa na prijímačky doučiť sama. Logika na matematike na ZŠ nula bodov, iba mechanické počítanie, podľa mňa slabota. Učitelia z vedeckých predmetov neskúšajú s výnimkou biológie...dištančné vzdelávanie nula bodov a vraj jedna z najlepších ZŠ v kraji...hahaha.

zabka1124
31. júl 2023

@hettinka ahoj,prosím ,mohla by si mi poslať názov tej knihy-cvicebnicu na prijímacie skúšky? Ďakujem

Strana
z2